Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Dumnezeule, atotţiitorule, Care primeşti de la puterile Tale cele cereşti cântarea sfintei Treimi, primeşte şi de la noi, nevrednicii robii Tăi, cântarea Sfintei Treimi şi ne dăruieşte în toţi anii vieţii noastre şi în tot ceasul Ţie slavă să-Ţi înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Atanasie de la Aton; Cuv. Lampadie
Catolic: Sf. Anton Maria Zaccaria; Sf. Filomena
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Câmpeni
Comercianți nemulțumiți
     Prin intermediul ziarului Unirea, vrem să ne exprimăm nemulţumirea faţă de măsurile luate de către primarul oraşului Câmpeni, Ioan Viorel Sicoe, împotriva unor comercianţi ce-şi desfăşoară activitatea în piaţa din oraş. D-l primar vrea ca în viitor, să excludă din piaţa de alimente şi legume-fructe pe cei care au autorizaţie pentru a comercializa legume şi fructe şi care sunt în număr de 9 persoane. Menţionăm că statul român beneficiază de pe urma acestora prin plata impozitelor şi taxelor către stat. Rugăm prin intermediul ziarului dvs. pe d-l primar Sicoe să revină asupra deciziei şi să-i lase pe comercianţi în piaţă, aceasta fiind singura lor sursă de venit. (Un grup de cetăţeni din Câmpeni)
Amenzi pentru conserve cu lipsă la gramaj!
     Una dintre tematicile pe care s-a axat în aceste zile Oficiul judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a fost cea referitoare la verificarea calităţii conservelor de carne, legume şi fructe, comercializate de către agenţii economici din diferite localităţi ale judeţului. În acest sens, au fost controlaţi 23 de comercianţi din Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Câmpeni, Cugir şi Ocna Mureş, întocmindu-se nu mai puţin de 21 procese verbale de constatare-contravenţie pentru diversele deficienţe descoperite. De exemplu, la Sebeş, se comercializau conserve de carne expirate de mai multe zile, alterate şi cu anumiţi compuşi interzişi de Ministerul Sănătăţii. La Alba Iulia, consumatorii erau furaţi la gramaj, o conservă de mazăre cântărind în realitate doar 195 grame deşi pe etichetă era înscrisă o cantitate de 220 grame. De asemenea, în cazul anumitor produse nu se specifica denumirea şi adresa importatorului (măsline şi ciuperci) nefiind efectuată nici traducerea în limba română (cockteil de fructe, cremă de alune). Nu în cele din urmă unii dintre agenţii economici nu informau nici asupra preţului de vânzare al produselor. Amenzile acordate de OJPC Alba în aceste situaţii au depăşit suma de 50 de milioane de lei aplicându-se ca măsuri complementare oprirea temporară sau definitivă de la comercializare a produselor cu deficienţe.
Răzvan JURCĂ

Premieră mondială la Alba Iulia
La Sala Unirii va fi lansat primul CD cu cântece de tulnic din Țara Moților
     Miercuri, 10 iulie a.c., începând cu ora 11.00, la Sala "Unirii" din Alba Iulia, loc încărcat de istorie şi trăire românească, va avea loc în premieră mondială lansarea unui CD conţinând cântece de tulnic din Ţara Moţilor. Cântecele sunt interpretate, de cea mai renumită tulnicăreasă din ţară, Ana Maria Gligor, o moaţă autentică, la fel ca şi cântecele ei, din Segaj şi de grupul de tulnicărese al "Uniunii Munţii Apuseni". Managerul proiectului, Horia Oargă, ne-a declarat că, prin apariţia acestui CD, Uniunea Munţii Apuseni urmăreşte salvarea tuturor cântecelor şi chemărilor de tulnic din Ţara Moţilor, o artă pe cale de dispariţie în zonă. Proiectul "Cântece de tulnic din Ţara Moţilor" este sponsorizat de CEC, BRD, Vincon Vrancea, Fundaţia Hondol şi Primăria Cîmpeni, în parteneriat cu Prefectura Alba, Direcţia pentru cultură Alba, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Managerul proiectului, Horia Oargă, ne-a declarat că pregăteşte un alt CD pe aceeaşi tematică.
     Pe de altă parte, trebuie menţionat că la Clubul copiilor din Cîmpeni a fost creată o catedră cu jumătate de normă pentru pregătirea "puilor" de moţi care vor să ducă mai departe tradiţia cântecului şi chemării de tulnic, unice prin frumuseţea şi autenticitatea lor.
Florin ROMAN
Prima misiune pentru viceprimarul Marius Rotar
     Recent ales şi confirmat de Consiliul local Alba Iulia în funcţia de viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ, Marius Rotar îndeplineşte în aceste zile prima sa misiune importantă în această calitate. Alături de arhitectul şef al municipiului Alba Iulia - Laura Enache, participă la Timişoara la lucrările Forumului de colaborare descentralizată organizat de Centrul cultural francez Timişoara şi Universitatea de Vest Timişoara. În cadrul lucrărilor forumului, delegaţia albaiuliană va prezenta paşii concreţi, dar şi proiectele de viitor pe care administraţia locală din Alba Iulia i-a făcut spre conservarea, restaurarea şi promovarea valorilor patrimoniului cultural mobil şi mai ales imobil. În principal este vorba de proiectul "Millenium" de restaurare şi includere în circuitul turismului cultural a Cetăţii Vauban, cea mai mare fortificaţie de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Să mai spunem acum că proiectele administraţiei albaiuliene în acest domeniu sunt deja binecunoscute şi în ţară şi în afara ei tocmai datorită prezentării lor la diverse reuniuni de profil, iar aceasta a adus şi parteneri. Cel mai bun exemplu este colaborarea cu Institutul European al Traseelor Culturale din Luxembourg şi implicarea Ministerului culturii francez în reabilitarea câtorva imobile monument istoric şi de arhitectură din perimetrul Cetăţii Vauban.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.