Ultima oră
Știri
La Zlatna
Măsuri de reducere a poluării pe timpul caniculei
     Ampelum Zlatna lucrează la un plan de măsuri pentru reducerea poluării, mai ales în zilele de calm atmosferic, când se înregistrează depăşiri ale concentraţiilor admise la dioxid de sulf. Aşa cum se ştie, pe timpul caniculei, în lipsa curenţilor de aer, noxele emise în atmosferă dau adevărate dureri de cap localnicilor. Prin aplicarea programului amintit se speră că aerul va fi respirabil şi pentru zlătneni. (F.R.)
Funcţionarii Primăriei Alba Iulia se instruiesc în programul MATRA
     Zece funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia vor participa în perioada 5-8 iulie, la Buşteni, la o instruire pe probleme privind resursele umane şi recrutarea forţei de muncă. Trainingul are loc în cadrul proiectului MATRA derulat de Centrul de perfecţionare a funcţionarilor publici Bucureşti în colaborare cu organismul similar olandez. Alba Iulia este unul dintre cele trei municipii-pilot din România în cadrul acestui program. (A.D.)
Cea mai curat românească organizaţie nu are loc în România!
     Cu prilejul omagierii lui Avram Iancu şi a patrioţilor paşoptişti la Bucium - Detunata (30 iunie a.c.) am surprins întâmplător o discuţie între preşedintele filialei din Alba Iulia a Societăţii cultural-patriotice "Avram Iancu" şi unul dintre reprezentanţii filialei aceleiaşi societăţi, din Cluj Napoca. Clujeanul susţinea, cu vădită satisfacţie, că la sediul societăţii din oraşul său s-a primit recent (printr-o donaţie) un telefon, un fax şi alte accesorii de birotică. Din răspunsul preşedintelui din Alba Iulia, prof. Emil Jurca, am aflat cu mâhnire şi revoltă, că societatea din municipiul nostru nici măcar nu are un sediu: funcţionează... acasă la dânsul. "Am vrut să închiriem şi noi un spaţiu (dacă moţii pe care-i avem în administraţie nu ne-au putut ajuta în acest sens, dintr-un neînţeles imobilism). Am solicitat, aşadar, un spaţiu minim în fostul complex "Romana", dar ni s-a cerut... chirie în valută". De parcă patrioţii de la "Avram Iancu" ar fi cine ştie ce afacerişti, nu oameni cu un scop bine definit: sprijinirea valorilor culturale şi tradiţionale româneşti. Aşadar, în timp ce ei fac donaţii şi organizează manifestări (din sponsorizări şi cotizaţiile membrilor), alţii ar dori să-i jumulească de "valută"! Trist acest lucru. Să credem, oare, că păstrătorii "focului viu" al spiritului românesc sunt prigoniţi în propria lor ţară, fiind nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea pe unde apucă, într-un fel de discreţie jenantă? (I.H.)
Președintele interimar al CJ Alba la Bruxelles
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a părăsit Germania şi a ajuns ieri în Belgia, la Bruxelles, unde are loc o reuniune a Ansamblului Regiunilor Europei. Ieri seară, preşedintele interimar al CJ Alba a participat la un dineu la Ambasada Danemarcei din Bruxelles, cu ocazia preluării preşedinţiei UE. (F.R.)
Primarii din Apuseni fac proiecte SAPARD
     Aşa cum v-am mai informat, la sfârşitul acestei săptămâni, o delegaţie a UE, însoţită de reprezentanţi ai mai multor ministere, se va afla în judeţul Alba, într-o vizită de audit a Biroului Regional SAPARD.
     Cu acest prilej, oficialii UE se vor deplasa şi în zona Munţilor Apuseni, în mai multe comune. La cererea prefectului Ioan Rus, primarii din aceste zone au pregătit mai multe proiecte de finanţare pentru accesarea de fonduri în vederea reabilitării în special a drumurilor comunale care fac legătura între localităţi izolate şi a căilor de acces forestier. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Din cauza celor care au speriat Vestul
Românii - în pericol de a fi obligaţi să apeleze din nou la vize pentru spaţiul Schengen
     Mult s-au mai umilit românii atunci când stăteau zile şi nopţi întregi la coadă la diferite ambasade pentru a obţine o amărâtă de viză. În cele din urmă, eforturile românilor de bună credinţă, ale autorităţilor statului şi în special ale ministerelor de Interne şi de Externe n-au fost zadarnice, şi de la 1 ianuarie 2002, românii au putut să circule liber în spaţiul Schengen. Din păcate, nu toţi compatrioţii noştri au înţeles că am câştigat un drept care trebuie apărat, iar condiţiile impuse de ţările UE trebuie, la fel, respectate. Prin urmare, apar tot mai multe voci care solicită reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români.
     Prestigiosul cotidian francez "Le Monde" vorbeşte tot mai des de acest lucru, mai ales după ce cerşetorii români au îngrozit Parisul. În Italia, numeroşi români sunt implicaţi în cazuri de crimă, violuri, tâlhării, trafic de droguri etc. Spania a devenit un adevărat loc de "pelerinaj" pentru românii care muncesc la negru pentru o viaţă mai bună, iar Regatul Unit al Marii Britanii s-a împânzit de reţele de prostituţie şi imigraţie ilegală. Toate aceste situaţii negative sunt monitorizate şi prezentate pe larg de media occidentală, care cere tot mai insistent revenirea la obligativitatea vizelor pentru români. Din păcate, aşa cum s-a mai întâmplat în ultimii 12 ani, se marşează doar pe astfel de incidente, uitându-se că sunt şi români care fac cinste ţării. Dar ce folos, dacă lângă o pagină cu "terorişti" români, apare şi o ştire pozitivă.
     Aşa se face că românii sunt priviţi în continuare ca "ţigani", "barbari" sau mai ştiu eu ce. Prin urmare, de cele mai multe ori, suntem trataţi în consecinţă. Infracţiunile comise de români în ţările occidentale vor cântări greu, la începutul anului viitor, când UE va face o nouă evaluare a modului în care ne-am comportat după ce am scăpat de obligativitatea vizelor.
     Potrivit unor date oficiale, românii s-au îndreptat cu precădere, din ianuarie 2002, spre următoarele destinaţii: Irlanda, Spania, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Canada şi SUA. În primele luni ale anului 2002, 25 dintre principalele ţări industrializate au primit 35.660 de cereri de azil în fiecare lună, cu 10% mai puţine faţă de perioada similară din anul trecut.
     Cele mai multe cereri de azil le primeşte Germania. Urmează Franţa, Austria, SUA, Canada şi Suedia. Numai 532 de persoane au solicitat azil în România până în luna mai a acestui an, cu aproape jumătate mai puţin decât anul trecut. În acelaşi timp, aproape 2.000 de persoane vor să primească azil în Bulgaria. Destinaţiile mai puţin dorite par a fi Liechtenstein, Slovenia şi Noua Zeelandă.
Florin ROMAN
Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj
Bergenbier dă liber la... bere!
     Unul dintre cei mai importanţi producători autohtoni de bere organizează sâmbătă, la Blaj, un eveniment care promite nu doar să creeze o atmosferă de neuitat ci şi să transforme ziua de 6 iulie în SĂRBĂTOAREA BERGENBIER.
     Artişti de renume cum ar fi Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Gheorghe Palcu sau taraful din Topliţa vor fi responsabili cu veselia şi voia bună. Nu vor lipsi ingredientele principale: mici şi BERE DIN BELŞUG! Concursurile puse la cale de organizatori scot la bătaie premii atractive şi sunt dintre cele mai haioase: se vor rostogoli butoaie cu bere, se va alerga cu halbele pline cu bere printre obstacole, se va bea bere contra cronometru. Cele mai aşteptate concursuri vor fi cele de rodeo (la taurul mecanic) şi cel de bătaie cu măciuci gonflabile (exclusiv pentru femei). Totul va culmina cu un concert exploziv susţinut de grupul Holograf, începând cu ora 21.30.
     Mijloacele de transport pe ruta Alba Iulia - Blaj şi retur nu sunt o problemă, organizatorii gândindu-se la toate: două autocare cu destinaţia "bere, bere şi iar... bere" vor pleca spre Câmpia Libertăţii de la Blaj. Transportul este gratuit, însă numărul de locuri disponibile fiind limitat, doritorii de distracţie sunt aşteptaţi la ora 11.30 în faţa sediului Pro TV Alba Iulia. (R.J.)
Sfântul Sinod a lansat ieri ediția jubiliară a Bibliei
La eveniment a participat şi prefectul Ioan Rus
     Ieri, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, a avut loc un eveniment religios şi cultural de excepţie: s-a lansat Biblia, ediţie jubiliară a Sfântului Sinod, în versiune revizuită, redactată şi comentată de ÎPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului. Ediţia jubiliară a Sfintei Scripturi este rezultatul unei străduinţe consecvente de peste un deceniu a ÎPS Bartolomeu Anania. Tradusă şi revizuită, conform normelor limbii române contemporane, cu consultarea altor ediţii de prestigiu apărute în principalele limbi de circulaţie, actuala versiune a Sfintei Scripturi beneficiază de numeroase note şi comentarii lămuritoare ale textului sfânt. La evenimentul de ieri au participat Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, personalităţi de marcă ale vieţii academice şi publice, membri ai Sfântului Sinod şi ai Adunării Naţionale Bisericeşti ale cărei lucrări se desfăşoară în aceste zile la Palatul Patriarhiei.Şi judeţul Alba a avut doi reprezentanţi de seamă în persoanele ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi prefectului Ioan Rus.(R.J.)
Premieră pe piaţa auto din judeţul Alba
Show room automobilistic la Sebeș
     IvinișÎn urbea cea mai privatizată, cea mai ancorată în economia de piaţă din judeţul Alba - ne referim aici la municipiul Sebeş - a avut loc un nou eveniment, demn de remarcat.
     În staţia de benzină a S.C. TRANSIVINIŞ & CO S.A. a fost inaugurat noul show room - primul de acest gen din judeţ. Într-o construcţie elegantă, vitrată total, care oferă o bună posibilitate de etalare, s-a deschis salonul de expoziţie şi vânzare a autovehiculelor din gama DAEWOO. Printre exponatele devenite de acum tradiţionale - MATIZ, CIELO, NUBIRA, LEGANZA - se remarcă cel mai nou produs al firmei DAEWOO: autoturismul TACUMA. Noua maşină se impune prin ţinuta sa elegantă şi aerodinamică, prin confortul maxim ce poate fi oferit celor 5 ocupanţi ai locurilor disponibile, prin celelalte dotări care conferă deplină siguranţă în exploatare. Dar, alte amănunte puteţi afla la telefonul 815944 sau vizitând show room-ul.
     Cu această ocazie a avut loc o mică recepţie la care au participat demnitari locali, colaboratori şi clienţi ai firmei.
Foto: Victor BOTEI

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.