Prima pagină Ediția din: 9.07.2002
Știri
Apă caldă non-stop la Alba Iulia
     Începând de astăzi, locuitorii municipiului Alba Iulia vor avea apă caldă non-stop, a anunţat directorul SC Dalkia SA Alba Iulia, Dumitru Goţea. Acest lucru a fost posibil ca urmare a automatizării tuturor centralelor termice. Până acum, albaiulienii buni platnici aveau între 12 şi 18 ore de apă caldă pe zi. (F.R.)
La Câmpeni
Paznicul hotelului a furat de la un... client
     Constantin Gheorghe Giurgiu (24 de ani, din Certege-Câmpeni) a fost identificat de poliţiştii din Câmpeni ca fiind autorul unui furt comis în noaptea de 6/7 iulie a.c., dintr-o cameră a "Hanului Moţilor" din localitate. De fapt, Giurgiu era angajat la unitatea cu pricina, în funcţia dublă de fochist şi... paznic de noapte. În noaptea de 6/7 iulie, Giurgiu a pătruns într-o cameră ocupată de un client şi, în absenţa acestuia, i-a furat 1,23 milioane de lei din buzunarul hainei. În urma intervenţiei poliţiştilor, prejudiciul a fost recuperat iar lui Giurgiu i-a fost întocmit dosar penal pentru furt. (N.T.)
Numai în ultimele zile
Roşia Montană Gold Corporation a mai angajat circa 100 de persoane
     Aşa cum a promis, Roşia Montană Gold Corporation continuă să angajeze locuitori din comună şi din zonă. Numai în ultimele zile, circa 100 de persoane au fost angajate de companie la săpături. Nu vom divulga cât câştigă un astfel de muncitor, putem însă spune că obţine un venit lunar mai mare, de exemplu, decât un profesor. Deşi este doar la faza de foraje, în paralel cu derularea programului naţional de cercetare "Alburnus Major", compania româno-canadiană a angajat până în prezent circa 500 de persoane. (F.R.)
Absolvenţii de liceu răsuflă uşuraţi
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat - 85,40 la sută
     În cursul zilei de ieri, Inspectoratul şcolar judeţean Alba a comunicat rezultatele examenului de bacalaureat din sesiunea iulie 2002. Înainte de corectarea contestaţiilor (care ar putea aduce unele modificări), procentul de promovabilitate este de 85,40%, cu aproape zece procente mai mare decât cel înregistrat la examenul de capacitate. Explicaţia ar putea fi că elevii de liceu sunt mai maturi şi înţeleg mai bine însemnătatea acestui examen pentru cariera lor viitoare. În acest an, în judeţul Alba s-au înscris la acest examen 2856 de absolvenţi de liceu, dar au reuşit să susţină toate probele 2824. Dintre aceştia au obţinut note de trecere 2414. În cursul zilei de astăzi, o comisie specială va corecta contestaţiile depuse, iar rezultatele finale ale examenului vor fi afişate în cursul zilei de miercuri, 10 iulie. Cei care nu au promovat acum examenul mai au o şansă în sesiunea din luna august.
Anca DINICĂ

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ploile și viiturile au provocat un adevărat dezastru la Baia de Arieș
Imagini de apocalipsă cu poduri şi drumuri distruse * Oraşul din Apuseni a rămas fără apă potabilă şi temporar fără electricitate * Văile Hărmăneasa şi Cioara sunt colmatate
     O furtună năpraznică, însoţită de ploi torenţiale, s-a abătut duminică seara, în jurul orei 22.00, asupra oraşului Baia de Arieş şi a localităţilor aparţinătoare, producând un adevărat dezastru. Pentru câteva ore, la faţa locului se puteau vedea semne apocaliptice care au îngrozit pe toată lumea. Potrivit constatărilor făcute de specialişti, în urma ploilor torenţiale s-au umflat Văile Hărmăneasa şi Cioara, care au fost puternic colmatate. Aşa se face că apele au ieşit din matcă şi au distrus drumul de acces spre Hărmăneasa pe o porţiune de circa 200 e metri liniari. Pe alţi 250 de metri, drumul a fost distrus parţial. Oricum circulaţia a fost blocată, lăsând în izolare mai mulţi oameni. Zidul de sprijin al albiei râului a fost şi el rupt pe 50 de metri, iar pe o altă porţiune, de circa 200 de metri liniari, acesta este în pericol de a se prăbuşi în orice moment. Două poduri au fost colmatate iar 3 podeţe au fost distruse. Primăria Baia de Arieş susţine că drumul spre Hărmăneasa, care a fost spălat şi distrus, trebuie pietruit pentru a fi recirculabil.
     Pe Valea Cioara, zidul de sprijin a cedat în totalitate pe 100 de metri, în timp ce pe o altă distanţă de circa 300 de metri apa a săpat sub zid, existând, şi în acest caz, pericolul de prăbuşire. Patru podeţe au fost distruse total sau parţial, iar cel puţin 2 case au fost inundate. Mai grav este că bazinele de apă de la Hărmăneasa şi Cioara care asigurau alimentarea cu apă a oraşului Baia de Arieş au fost puternic colmatate. Din acest motiv, locuitorii oraşului au rămas fără apă potabilă. În cursul nopţii de duminică, din cauza vitregiilor naturii, a căzut şi reţeaua de electricitate, însă defecţiunile au fost remediate.
     În cursul zilei de ieri se lucra intens la decolmatarea surselor de apă pentru ca cetăţenii să poată avea apă potabilă.
Florin ROMAN
În staţia CFR Blaj
"Gigi duru" a tâlhărit două pensionare plecate în voiaj
Gheorghe Mureşan a agresat călătorii din sala de aşteptare, solicitându-le...taxă de protecţie
     În noaptea de 6/7 iulie a.c., liniştea călătorilor din sala de aşteptare a staţiei CFR Blaj a fost tulburată de apariţia unui tânăr zgomotos şi violent care, prin felurite ameninţări şi agresiune, a solicitat celor prezenţi... taxă de protecţie! Gheorghe Mureşan (19 ani, din Bucerdea Grânoasă, cu antecedente penale, pentru furtişaguri şi o lovire) venea din oraş, unde trăsese puternic la măsea, fapt care îi dezvoltase binişor cheful de ceartă. Ajuns în sala de aşteptare, Gheorghiţă s-a transformat brusc în "Gigi duru" solicitându-le călătorilor sume cuprinse între.... 5000 şi 15.000 de lei, drept taxă de protecţie. După ce şase călători i-au dat sumele cerute, pentru a scăpa de violenţele verbale şi fizice, muşchii viteazului nostru s-au sleit oarecum în faţa unei rezistenţe duble, conturată de două pensionare războinice, din Braşov, pornite spre staţiunea Sovata, cu o escală nefericită prin Blaj.
     Deoarece femeile (una de 65 de ani şi alta de 75!) au refuzat să cotizeze pentru taxa de protecţie, "Gigi duru'" le-a aplicat câte o scurtă corecţie, cu pumnii, în plină figură, sperând într-o tardivă slăbire a opoziţiei. În paralel, băiatul a încercat să le deposedeze pe femei şi de bagajele cu care acestea plecau în staţiune. În acest moment au intervenit poliţiştii de la Postul TF Blaj, care l-au imobilizat pe scandalagiu şi l-au transferat în arestul IPJ Alba. Gheorghe Mureşan urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, cu propunere de arestare preventivă. Lui i s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.