Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai slobozit pe iubitul Tău Apostol Petru din legături şi din temniţă, fără nici o vătămare, cu umilinţă ne rugăm Ţie: Primeşte cu milostivire şi rugăciunea aceasta pentru iertarea păcatelor robilor Tăi, ce sunt închişi în temniţă şi cu rugăciunile aceluia, ca un iubitor de oameni, cu dreapta Ta cea întru tot puternică, din tot răul şi primejdia izbăveşte-i şi-i slobozeşte, că bun şi iubitor de oameni Dumnezeu eşti şi Ţie mărire îţi înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţiţi Mc. Pangratie, Andrei şi Prov
Catolic: Sf. Veronica Giuliani
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Precizare de la Comandamentul de Jandarmi Județean Alba
     Ca urmare a articolului publicat în ziarul "UNIREA" din 08.07.2002, "TOADER IGNAT ÎŞI FACE SINGUR DREPTATE", Comandamentul de Jandarmi Judeţean Alba face următoarele precizări:
     În data de 05.07.2002 efective ale unităţii noastre s-au deplasat în localitatea JIDVEI pentru a participa la punerea în executare a Ordonanţei nr. 195/CA/2002 emisă de Tribunalul Judeţean Alba.
     Din motive care nu ţin de competenţele noastre, acţiunea nu s-a mai desfăşurat. Evenimentele s-au derulat astfel:
     - efectivele de jandarmi nu l-au însoţit pe domnul Toader Ignat ci pe executorul judecătoresc Sărătean Alexandru, în baza solicitării scrise a acestuia.
     - asupra legalităţii prezenţei în zonă a reprezentanţilor C.J.J. Alba nu poate plana nici o îndoială având în vedere temeiul legal prevăzut de articolul 373, alin. 1 din Codul de procedură civilă, care obligă inclusiv Jandarmeria să acorde concurs la îndeplinirea efectivă a executărilor silite. (Comandamentul de jandarmi judeţean Alba)
Afaceri de milioane de dolari între Metalurgica Aiud şi Severstal
     În data de 7 iunie 2002, o delegaţie oficială a oraşului Aiud a vizitat uzina "Severstal" (Oţelul nordic) din oraşul Cerepoveţ. Din componenţa delegaţiei au făcut parte: primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu şi directorul adjunct al SC "Metalurgica" SA Aiud, consilierul local Vălean Gligor.
     În cadrul vizitei, directorul s-a întâlnit cu directorul executiv al "OAO Severstal", A. N. Crucinin, şi au avut loc tratative privind perspectivele colaborării viitoare a celor două întreprinderi, îndeosebi în domeniul livrărilor de utilaje. Între Cerepoveţ şi România există relaţii mai vechi în ceea ce priveşte colaborarea în domeniul metalurgic.
     Prin intermediul societăţii "Metal Export - Import", combinatul "Severstal" colaborează cu cinci societăţi din industria metalurgică şi a construcţiilor de maşini, în domeniul achiziţionării de utilaje pentru subansamblele de producţie. Pentru "Severstal", producţia de convertizoare, producţia de laminate, secţia laminate nr. 1 şi nr. 2, valoarea schimburilor în general, constă în contracte anuale de ordinul a 2 milioane de dolari.
     Printre produsele furnizate de către "Metalurgica" SA uzinei "Severstal, se numără şi rolele de înaltă rezistenţă pentru strungurile de laminate. Ca urmare, în ultimii trei ani o prioritate a SC "Metalurgica" SA, a constituit-o furnizarea de utilaje speciale în tările vecine, în special în Kazahstan.
     Atât SC "Metalurgica" SA, cât şi uzina "Severstal", sunt societăţi etalon, ceea ce explică dorinţa reprezentanţilor legali ai municipiului Aiud, precum şi a conducerii societăţii româneşti, de a întări relaţiile cu Cerepoveţul şi de a ridica, pe mai departe, nivelul tratativelor comerciale cu societatea "Severstal".
Florin ROMAN
Accident tragic la Oiejdea
Un bărbat a murit electrocutat
     Ieri după-amiază, în jurul orei 15.00, un bărbat din localitatea Oiejdea a murit electrocutat, în timp ce lucra în curte, cu o betonieră neasigurată corespunzător. La un moment dat, D.H., a căzut la pământ, fiind văzut de mama lui. Aceasta a alertat vecinii, care au venit la faţa locului şi l-au îngropat pe bărbat în nisip şi pământ. Deşi salvarea a ajuns cam în 15 minute, cum susţin cei de la Ambulanţă, a fost din păcate prea târziu, întrucât bărbatul a decedat.
     În astfel de situaţii, dacă Doamne fereşte apar, este recomandat ca cei care acordă primul ajutor să aplice un pumn în mijlocul pieptului victimei, după care să se treacă la masaj cardiac. Poliţiştii au declanşat cercetările în acest caz. (F.R.)

Delegația Comisiei Europene aprobă proiectele depuse la ADR Centru
     La începutul lunii iulie, anul curent, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti a aprobat Raportul de evaluare înaintate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU, privind procesul de evaluare şi selecţie al proiectelor depuse în cadrul Programului Phare 2000-Coeziune Economică şi Socială - componentă "Dezvoltarea Resurselor Umane în contextul restructurării industriale". În urma procesului de evaluare, Comisia de Evaluare a selectat în vederea finanţării un număr de 23 de proiecte, în Regiunea CENTRU, cu o valoare totală a finanţării de 822.509,07 Euro. Proiectele selectate urmează să deruleze activităţi în următoarele domenii:
     * Calificarea şi recalificarea forţei de muncă în scopul de a răspunde mai bine nevoilor care rezultă din evoluţia continuă a pieţei muncii. * Întărirea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă, ca instrument pentru creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă. * Promovarea integrării sociale pentru categoriile dezavantajate, cum ar fi persoanele cu handicap, tineri care părăsesc instituţiile de ocrotire a copiilor, femei care se reîntorc în câmpul muncii, şomeri cu vârsta de peste 45 de ani.
     Aşa cum v-am mai informat, pentru componenta de "Dezvoltare a resurselor umane în contextul restructurării industriale" din cadrul Programului Phare 2000 - Coeziune Economică şi Socială - a fost lansată o a doua licitaţie de proiecte a cărei dată limită de depunere a proiectelor este 12 iulie 2002.
     "În regiunea «CENTRU» vor fi finanţate proiecte mici, cu impact local, cu valori cuprinse între 10.000 - 50.000 Euro/proiect, dintre care maxim 80% din valoarea totală a proiectului va finanţa Programul, restul fiind asigurat de beneficiar.
     Solicitanţii eligibili sunt: Agenţii Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, instituţii de educaţie profesională şi de formare profesională continuă şi asociaţii ale furnizorilor de instruire, camere de comerţ, sindicate, administraţii publice locale şi servicii descentralizate ale administraţiei centrale care au responsabilităţi în dezvoltarea resurselor umane, universităţi, organizaţii patronale, firme private, inspectorate şcolare şi instituţii de cercetare, brokeri pentru ocuparea forţei de muncă şi alte organizaţii profit sau non-profit relevante. Se încurajează parteneriatele între aceste instituţii.
     Proiectele trebuie depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională «CENTRU» din Alba Iulia, str. Decebal nr. 12, până vineri, 12 iulie 2002, ora 16.00", ne-a informat directorul ADR Centru, ing. Simion Creţu.
Dana MOTREANU
Încă un milion de lei pentru Alexandra Ciobotă
Aceasta este o elevă de la Liceul de arte, care era să-şi abandoneze şcoala din pricina sărăciei
     La sfârşitul săptămânii trecute, o tânără absolventă de Drept din Alba Iulia, provenind dintr-o familie destul de înstărită, a făcut (din banii ei de buzunar), o donaţie de un milion de lei unei eleve de la Liceul de muzică şi arte plastice. Beneficiara acestui ajutor este Alexandra Ciobotă, elevă în clasa a XI-a în cadrul acestei instituţii, despre care noi am mai scris şi cu alte prilejuri. Iată, pe scurt, povestea acestei familii: o mamă bolnavă de rahitism, din naştere, (căreia i s-a făcut o operaţie cu implantare de tijă pentru a-i susţine coloana şi a putea să se dezvolte normal), care şi-a crescut mai mult singură cei patru copii şi a ajuns azi aproape în imposibilitatea de a mai munci şi a face efort.
     Fraţii Alexandrei (Ioana Daniela, Petru şi Lidia) nu prea au cum să o ajute, deşi fiecare munceşte câte ceva (şi Alexandra, în perioada vacanţei vinde fructe în piaţă). Iuliana Bădoiu, mama celor patru copii, lucrează şi acum la "Petrom" (staţia de benzină din Ampoi I), dar abia se mişcă... Cu toţii locuiesc într-o garsonieră din apropierea Comandamentului judeţean de jandarmi, în cartierul Ampoi I (deci cinci persoane într-o singură cameră) şi numai această vecinătate le dă o oarecare siguranţă, căci în zonă îşi fac destul de des apariţia nişte ţigani din Bărăbanţ, care au obiceiul să la acosteze pe toate fetele de pe-acolo.(Iar pe aceştia ar trebui să-i disciplineze în primul rând liderii romilor, sau să se constituie după modelul din SUA în cartierele rău famate, "gărzi" formate chiar dintre "şmecherii" cartierului, care sunt sătui de violenţă...) Cu toate condiţiile precare de locuit, cămăruţa acestei familii este de o curăţenie ireproşabilă, ca şi persoanele lor, de altfel.
     Demn de menţionat este faptul că nici Iuliana Bădoiu, şi nici vreunul dintre copii nu a cerut vreodată ceva de pomană. Dar, în momentul în care mama a ajuns în spital (în luna ianuarie a acestui an), Alexandra era cât pe-aci să renunţe la şcoală. Motivul era dureros de jenant: în casă pâinea era cu raţia, iar tânăra nu putea merge flămândă la şcoală, unde majoritatea copiilor vin cu pacheţelul de-acasă. Umilitor, nu-i aşa? Aflând despre situaţia fetei (altfel foarte talentată), directorul Liceului de arte, Traian Mârza, a uzat de propriile relaţii şi a făcut un apel prin presă, pentru a obţine sprijin pentru Alexandra. În scurt timp, oamenii şi-au dovedit solidaritatea. Iată câteva dintre zecile de persoane care s-au oferit s-o ajute: Dorel Mârza (şeful de cabinet al deputatului Codrin Ştefănescu), Marin Aron, comandantul IPJ Alba, Silvia Mucea, Adelina Orăşanu, ambele din Alba Iulia, Ana Maria Egorov (Constanţa), Bebe Şerban (Slobozia), Giacomo Istrate (Italia), Lucia Cismaş (Ineu), Tereza Munteanu (Bucureşti), Mircea D. (Bucureşti), Marcel F. (Galaţi), Niculiţă T. (Bucureşti), Mariana Coroiu (Bucureşti), Cornelia Olaru (Tg. Mureş), Mircea Iercan (Oradea), la care se adaugă, după cum spuneam la început, tânăra absolventă de Drept din Alba Iulia, care n-a vrut să-şi spună numele. Tuturor acestora, mama celor patru copii ţine să le mulţumească din suflet prin intermediul ziarului nostru.
     Iată că se întâmplă şi lucruri bune pe lume, că inimile românilor nu sunt împietrite, şi chiar numai pentru atâta lucru cred că Dumnezeu revarsă ploaia harului său asupra oamenilor şi pe cea dătătoare de viaţă asupra recoltelor aflate în suferinţă...
Ioan HĂNŢULESCU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.