Ultima oră
Știri
7000 de insigne pentru "Muntele Găina"
     În cadrul şedinţei de ieri a comandamentului judeţean care se ocupă de pregătirea "Târgului de Fete de pe Muntele Găina", au fost prezentate în premieră materialele promoţionale dedicate acestui eveniment cultural-artistic. Astfel, cu acest prilej au fost confecţionate circa 7000 de insigne având inscripţionat chipul marelui erou Avram Iancu, o parte urmând să fie trimise tuturor judeţelor participante iar restul se vor distribui invitaţilor sus pe munte. În altă ordine de idei, dl. Nicolae Puiuleţ, şeful Oficiului Prefectural Câmpeni, cel care se ocupă de coordonarea activităţilor pregătitoare, ne-a precizat că totul decurge conform graficului şi că în acest an sărbătoarea va fi una cu totul şi cu totul deosebită.( R.J.)
În judeţul Alba
Jandarmii au asigurat liniştea examenelor de capacitate şi bacalaureat
     Comandamentul Judeţean de Jandarmi Alba a asigurat ordinea cu prilejul examenului de capacitate susţinut de către absolvenţii cursurilor gimnaziale, la 7 unităţi şcolare, cu 27 de jandarmi angajaţi cu contract. De asemenea, CJJ Alba a asigurat paza şi cu prilejul susţinerii examenului de bacalaureat de către absolvenţii de liceu, la 6 unităţi şcolare, cu 18 jandarmi angajaţi cu contract. Efectivele de pază şi protecţie au fost folosite zilnic, pe toată durata examenelor. În perioada examenelor nu s-au semnalat probleme deosebite, care să necesite luarea de măsuri legale, fapt apreciat de conducerile instituţiilor de învăţământ unde jandarmii au asigurat paza şi ordinea, ne-a informat purtătorul de cuvânt al CJJ Alba, mr. Ovidiu Gostian. (N.T.)
Convocare
     Asociaţia "21 Decembrie 1989" Alba Iulia şi Asociaţia Revoluţionarilor "Decembrie '89" Alba convoacă joi, 11 iulie, ora 18.00, în Sala Casei de Cultură a Studenţilor din municipiul capitală de judeţ, Adunarea Generală Extraordinară a celor două asociaţii, care va discuta fuziunea acestora. Sunt invitaţi să participe revoluţionari posesori de brevete. (Preşedinte, Mihai BABIŢCHI, Preşedinte, Horia BĂRDAŞ)
Soldatul aiudean ce a dezertat la Hațeg a fost condamnat
     Cu ceva timp în urmă vă anunţam că un soldat de la o unitate militară din Haţeg a dezertat cu armamentul din dotare. Militarul se numeşte Andrei Cornel Fecior şi este originar din Aiud. El a dezertat în 20 mai, fiind prins 14 ore mai târziu. Fecior a fost condamnat la 2 ani de închisoare de Tribunalul Militar Craiova. (F.R.)
La Boz - Doştat
Un tânăr a murit electrocutat
     Aurel Ciorâcă (36 de ani, din satul Boz, comuna Doştat) a murit electrocutat duminică seara, în jurul orei 20.00. Tânărul a fost solicitat de o consăteană să remedieze o defecţiune apărută la instalaţia electrică. El s-a urcat pe stâlpul de înaltă tensiune din faţa casei, lucru care i-a fost fatal. Când a încercat să racordeze firul rupt al unui branşament monofazic la linia electrică de joasă tensiune din zonă, Aurel Ciorâcă s-a electrocutat şi a rămas suspendat pe conductoarele de telefonie. Echipa de servire operativă a punctului de lucru Sebeş a fost anunţată la ora 20.44 şi s-a deplasat imediat la faţa locului.
     În evidenţele Sucursalei de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba nu a fost sesizat nici un deranjament în localitatea Boz, înainte de producerea acestui eveniment. "Sucursala Alba reaminteşte faptul că este interzis accesul persoanelor străine, neautorizate, în instalaţiile electrice din gestiunea SC Electrica SA. În vederea remedierii deranjamentelor accidentale care apar în instalaţiile electrice de distribuţie, populaţia este rugată să apeleze la numărul 929 echipele de servire operativă din cadrul centrelor de exploatare teritoriale, care au personal autorizat în acest scop", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, d-şoara Mihaela Buda.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Preşedintele interimar Eugen Popa s-a ţinut de cuvânt
Orașul Câmpeni are apă potabilă în program non-stop
     Aşa cum v-am mai informat, de ani buni, oraşul Câmpeni, capitala de suflet a moţilor, se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă. Fie că aceasta era puţină, fie calitatea lăsa mult de dorit. Prin urmare, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a dispus societăţii judeţene de apă, Apa CTTA SA, să preia în administrare staţia de tratare de la Mihoieşti şi reţelele de distribuţie, în vederea unei alimentări corespunzătoare cu apă a Câmpeniului. Dânsul a adugat că acest lucru se va înfăptui în maxim o lună de zile.
     Graţie eforturilor susţinute ale Apa CTTA SA şi CJ Alba "minunea" s-a petrecut mai repede decât se preconiza şi prin urmare, de câteva zile, la Câmpeni apa potabilă curge la robinete non-stop şi este de calitate mai bună. Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a ţinut să-i mulţumească directorului de la SC Apa CTTA SA, ing. Viorel Lazăr, pentru modul rapid şi chiar eficient prin care a rezolvat problema apei la Câmpeni. Urmează Abrudul, unde sperăm ca situaţia să fie soluţionată cât mai repede.
Florin ROMAN
Pedepse severe pentru vinovații de la Centrul de plasament Abrud
Director interimar a fost numit dl. Dorin LEAH iar unitatea va fi monitorizată special timp de un an de către DGPDC Alba
     Colegiul Director al Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului Alba a tăiat în carne vie în cazul toxiinfecţiei alimentare apărută la Centrul de plasament nr.2 Abrud, aplicând următoarele sancţiuni disciplinare: Nicolae Gaiţă-director: s-a eliberat din funcţie ca urmare a demisiei înaintate şi a fost totodată amendat cu suma de 15.000.000 de lei de către DSP Alba; Viorica Eichinger-asistent medical: i-a încetat contractul individual de muncă cu data de 1 iulie a.c. şi a primit o amendă 4.000.000 de lei; Elisabeta Cenuşă-soră medicală principală: aceeaşi sancţiune; Margareta Şoit-magazioner: mutată pe postul de îngrijitor 1, începând cu data de 8 iulie a.c. şi amendată cu 3 milioane de lei de către DSP şi respectiv 750.000 de lei de către DSV; Iuliana Ciuciu-supraveghetor de noapte: sancţionată cu reducerea salariului pe o durată de 3 luni cu 10%; Ioan Cetea-supraveghetor de noapte: aceeaşi sancţiune; Marcel Sturza, Margareta Pâslaru, Emilia David, Mariana Morar ( toţi referenţi) şi Iulia Cioara-portar: toţi sancţionaţi cu reducerea salariului pe o durată de 2 luni cu 10%; Maria Elena Tuhuţ-soră medicală principală: sancţionată cu reducerea salariului pe o durată de 3 luni cu 10% şi amendată cu 4.000.000 lei de DSP; Niculina Eugenia Popa, Sabina Pâslaru-bucătari şi Livia Sicoe, Nicoleta Cernea-ospătăriţe: sancţionate cu reducerea salariilor pe o durată de 3 luni cu 10% şi amendate de asemenea cu câte 2,5 milioane de lei de către DSP.
     S-a mai decis numirea în funcţia de director cu delegaţie a d-lui Dorin Leah, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, scoaterea la concurs a unui post de asistent medical, pentru candidaţii tineri (de preferinţă absolvenţi), reducerea numărului de copii din centru la 70 şi, nu în cele din urmă, monitorizarea specială a unităţii respective pe timp de un an, perioadă în care, în caz că se vor mai săvârşi abateri, cei vinovaţi vor fi sancţionaţi cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Răzvan JURCĂ, Florin ROMAN
Persoanele defavorizate din Alba Iulia au la dispoziție un nou ECONOMAT
Se pot achiziţiona şapte produse a câte 2kg/lună/persoană
     Începând de ieri, municipiul Alba Iulia are oficial un nou magazin tip ECONOMAT, situat în spatele magazinului alimentar "Albina", pe strada Arnsberg nr.3, din cartierul Cetate. După cum ne-a precizat patronul Gheorghe Bran, la această unitate comercială au acces pensionarii, şomerii, persoanele beneficiare de ajutor social potrivit Legii 416/2001, precum şi persoanele ale căror salarii nu depăşesc plafonul de 2 milioane de lei. Cei care se încadrează în aceste categorii pot achiziţiona următoarele produse la preţuri de producţie, fără adaos comercial: orez-15000 lei/kg, griş-10000 lei/kg, făină albă-8500 lei/kg, zahăr-13500 lei/kg, făină de mălai-10000 lei/kg, ulei (două tipuri) - 29500 lei şi 31500lei/litru,carne de pui-44000 lei/kg. Angajaţii vor face dovada pe bază de "fluturaş" iar ceilalţi vor prezenta cupoanele sau adeverinţele specifice. Cantitatea este limitată la două kilograme de produs în fiecare lună. La inaugurarea de ieri a participat şi prefectul Ioan Rus, care a declarat că eforturile autorităţilor judeţene nu se vor opri aici, în cursul acestui an urmând să se deschidă şi alte Economate, cel mai probabil la Sebeş pe data de 1 decembrie. La rândul său, patronul Economatului "Market Capitol" a mai spus că în viitorul apropiat vor fi incluse şi alte produse în această categorie şi anume mezelurile şi lactatele.
Răzvan JURCĂ
Partidul Umanist propune introducerea obligativității votului
     În ultimii ani s-a constatat o creştere a absenteismului la vot, lucru care a condus de cele mai multe ori la cheltuirea unor sume de bani în plus pentru organizarea altor tururi de scrutin. Bani ai comunităţilor locale sau centrale, adică bani publici. Pentru ca fenomenul să nu ia o şi mai mare amploare, Partidul Umanist se pronunţă pentru introducerea obligativităţii votului la alegerile locale.
     Deputatul umanist de Braşov, d-na Amalia Bălăşoiu, a depus la Camera Deputaţilor un proiect care prevede modificarea Legii alegerilor locale, în sensul obligativităţii cetăţenilor de a se prezenta la vot.
     Propunerea prevede ca cetăţenii care nu merg la vot să plătească o amendă egală cu suma cheltuită la alegeri, împărţită la numărul de alegători din circumscripţia respectivă. Sumele astfel acumulate vor intra la bugetul local, banii urmând să fie folosiţi în funcţie de priorităţi. "Absenteismul la vot nu legitimează autoritatea locală şi nu justifică banii cheltuiţi pentru organizarea alegerilor. Un exemplu extrem de nefericit este acela că, la scrutinul de duminica trecută, în municipiul Alexandria s-au prezentat la urne numai 22% dintre cetăţenii cu drept de vot", a declarat d-na deputat într-o conferinţă de presă. La rândul său, secretarul general al Partidului Umanist, deputatul Dorel Bahrin, a arătat că partidul său ar fi câştigat alegerile parţiale din oraşul Costeşti, unde a intrat în turul II, dacă prezenţa la vot ar fi depăşit 50%.
     Obligativitatea votului este o practică şi în ţările Uniunii Europene, cum ar fi în Grecia, Belgia, Austria, Luxemburg. De asemenea, acest lucru a fost prevăzut şi în România în Constituţiile din 1923 şi 1938.
     Prin reprezentantul său în Comisia de Revizuire a Constituţiei, d-na deputat Mihaela Muraru Mândrea, Partidul Umanist va solicita modificarea art. 34 din legea fundamentală, astfel încât dreptul la vot să fie înscris la capitolul "îndatoriri fundamentale" şi nu la "drepturi şi libertăţi fundamentale".
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.