Ultima oră
Știri
Delegaţie albaiuliană la Simpozionul Internaţional al Oraşelor Cetăţi
     În ideea promovării peste hotare a fortificaţiei Vauban de la Alba Iulia, şi deopotrivă pentru a obţine sprijin în realizarea vastului proiect de restaurare şi conservare, Primăria municipiului Alba Iulia a devenit în anul 1998 membră a Cercului European al Oraşelor Cetăţi. În această calitate, o delegaţie a primăriei albaiuliene a fost invitată să participe în perioada 27 august - 1 septembrie la cel de-al 12-lea Simpozion Internaţional al Oraşelor Cetăţi. Simpozionul va avea loc la Suave în Italia. Delegaţia albaiuliană va fi condusă de primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, viceprimarul Călin Potor, şi consilierii locali Doina Harda şi Vasile Cornea. (A.D.)
Olimpici albaiulieni în tabără în Polonia
     Zece dintre cei mai buni elevi ai judeţului nostru, care au obţinut rezultate foarte bune la Olimpiadele şcolare, vor petrece câteva zile în tabără în oraşul Olesno (Polonia). Tabăra care va avea loc în perioada 20-30 iulie se înscrie în cadrul proiectului EUROCAMP iniţiat în anul 1997 de autorităţile locale din Alba Iulia şi Arnsberg şi la care au aderat mai apoi oraşe din Ungaria şi Polonia. Anul trecut tabăra a fost organizată la Alba Iulia. Scopul taberei este de a oferi tinerilor cu vârste cuprinse între 16-17 ani prilejul de a se cunoaşte mai bine şi de a lega prietenii. Tinerii albaiulieni care vor merge în acest an în tabăra de la Olesno primesc sejurul ca o răsplată pentru activitatea depusă în cursul unui an şcolar. Distracţie plăcută! (A.D.)
Noutăți legislative în domeniul agricol
     Potrivit recentului Ordin nr. 249 din 14 iunie a.c., Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor stabileşte tarifele pentru efectuarea controlului în vederea certificării, supravegherii, înregistrării, monitorizării şi acreditării unor activităţi ale agenţilor economici care vizează producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi materialului săditor. De asemenea, directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazăr, ne-a informat că ordinul amintit stabileşte tarifele pentru efectuarea testelor de calitate a seminţelor şi materialului săditor. (A.D.T.)
A fost identificat bărbatul tăiat de tren
     Ziarul "Unirea" v-a informat în legătură cu moartea tragică a unui bărbat, tăiat de tren, joi dimineaţa, în zona staţiei CFR Mirăslău. După câteva zile, cadavrul bărbatului a fost identificat. Victima este Dumitru Ilea, din Stâna de Vale, comuna Noşlac. El era internat la secţia de psihiatrie a spitalului. Noaptea a plecat din spital şi a ajuns sub roţile trenului. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Deși au de ridicat bani reprezentând diferențe de impozit
Contribuabilii nu se înghesuie la ghișeele trezoreriilor
     Din datele centralizate de DGFP Alba, în urma prelucrării declaraţiilor de venit globale şi emiterii deciziilor de impunere aferente anului trecut, au rezultat o serie de informaţii. Astfel, sumele datorate de contribuabili la bugetul statului se ridică la aproape 11.000.000 mii de lei, în timp ce contribuabilii urmează să primească din partea statului mai bine de 17.000.000 mii de lei. Au fost transmise contribuabililor 28.856 decizii de impunere anuală din care rezultă diferenţe de impozit de restituit. Numărul total al contribuabililor care au de primit sume reprezentând diferenţe de impozit depăşeşte 17.000 de persoane. Diferenţele de impozit ce revin contribuabililor se plătesc prin trezoreriile municipale şi orăşeneşti, în baza unor cereri şi numai după verificarea dosarului fiscal.
     Deci, se atrage atenţia tuturor celor în cauză să se prezinte la ghişeele trezoreriilor pentru a-şi ridica sumele cuvenite sau să-şi clarifice problemele apărute cu ocazia verificărilor efectuate de organele fiscale. De asemenea, mai există contribuabili care nu au depus declaraţii de venit global şi cărora le-au fost emise din oficiu decizii de impunere anuală. Au rezultat diferenţe de impozit de restituit, deci cetăţenii în cauză sunt aşteptaţi să-şi ridice sumele cuvenite. (A.D.T.)
Activitatea benzinăriilor din județ sub lupa autorităților publice
     Sub îndrumarea Prefecturii, mai multe instituţii de interes judeţean au efectuat în perioada 1-5 iulie a.c. controale la agenţi economici din judeţ care au ca obiect de activitate comercializarea materialelor de exploatare auto (benzină, motorină, aditivi pentru benzină, uleiuri, lichid de frână, antigel, etc.). Au fost controlate 26 de staţii de distribuire carburanţi aparţinând de 20 de agenţi economici, constatându-se mai multe abateri de la reglementările specifice, drept pentru care s-au aplicat următoarele sancţiuni: 24 de procese verbale de constatare a contravenţiei încheiate de OJPC Alba prin care s-au aplicat 21 amenzi în valoare totală de 24,5 milioane de lei şi s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a cca. 400 tone materiale de exploatare auto în valoare de 3,4 miliarde de lei; s-au efectuat 64 de testări metrologice, aplicându-se amenzi de 3,5 milioane de lei; la una dintre benzinării s-a constatat un minus în gestiune, urmând ca în perioada următoare să se stabilească şi cauzele care l-au generat; în cazurile în care distribuitorii nu s-au asigurat că produsele sunt sigure, inspectorii OJPC au prelevat probe în vederea stabilirii neconformităţii produselor prin analize de laborator; s-au dispus măsuri cu caracter preventiv privind supravegherea calităţii factorilor de mediu şi gestiunea deşeurilor. Mai trebuie menţionat faptul că nu s-au descoperit agenţi economici care desfăşoară activităţi comerciale ilicite privind falsificarea sau substituirea de materiale de exploatare auto, sau care vând asemenea produse falsificate.
Răzvan JURCĂ

La Alba Iulia
Un biciclist a fost strivit de o remorcă
     Sâmbătă, 13 iulie, în jurul orei 8.50, pe strada "Regimentul V Vânători de Munte" de la ieşirea din Alba Iulia (Partoş) s-a produs un accident mortal de circulaţie. Deplasându-se pe bicicletă, pe direcţia Sebeş - Alba Iulia, Ioan Curuţiu (42 ani, din Alba Iulia, ceferist) s-a dezechilibrat şi a căzut sub o remorcă, tractată de un tractor U 150, care circula în aceeaşi direcţie de mers. Tractorul era proprietatea SC Agricola Tărtăria şi era condus regulamentar de Aurel Miclăuş (44 ani, din satul Răcătău, comuna Blandiana). Curuţiu a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba, secţia ATI. Din cauza rănilor grave suferite - fractură de bazin, rupturi ale organelor interne cu hemoragie masivă - victima a încetat din viaţă la scurt timp după internare. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)
La Alba Iulia
Militarii în termen de la jandarmi și pompieri au depus jurământul
     Sâmbătă, 13 iulie, într-o atmosferă de vie emoţie şi patriotism, un nou contingent de militari în termen înrolaţi sub armele jandarmeriei şi ale pompierilor au depus jurământul de credinţă către patrie şi popor. Manifestările s-au derulat pe platoul din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia. Ceremonialul militar s-a desfăşurat în prezenţa col. Ioan David, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi "Someşul" Cluj, a subprefectului de Alba, Ioan Maier, a preşedintelui interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a şefului IPJ Alba, col. Marin Aron, a şefului CJJ Alba, col. Ioan Herţa Onac, a şefului GPJ Alba, col. Virgiliu Costea, a şefului IPC Alba, col. Dumitru Gheţe, a numeroşi ofiţeri superiori din unităţile MI de pe raza judeţului Alba. Preotul militar al garnizoanei Alba, lt. col Ioan Cărpinişan, a oficiat slujba religioasă, binecuvântând tinerii ostaşi care sâmbătă s-au legat prin jurământ să-şi apere ţara. La ceremonial au asistat numeroşi prieteni şi rude ale militarilor. După depunerea jurământului, militarii au beneficiat de o masă festivă, o mare parte dintre ei primind apoi învoiri de 3-4 zile, în funcţie de distanţa pe care o aveau de străbătut până în localităţile de reşedinţă.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.