Ultima oră
Știri
Cad "capetele" din sănătate?
Prefectura Alba s-a autosesizat în cazul "Onorina David"
     Prefectura Alba va demara propria investigaţie pentru a depista ce anume nu funcţionează în sistemul medical judeţean. Prefectul Ioan Rus afirmă că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma tragediei produse săptămâna trecută, când învăţătoarea Onorina Cristina David a murit pe patul de spital. În aşteptarea raportului întocmit de Colegiul medicilor Alba care va arăta dacă este sau nu o culpă medicală - Prefectura va efectua propriile verificări pe linie administrativă. (D.M.)
Restructurarea mineritului în judeţul Alba
3158 de mineri au fost disponibilizaţi în perioada 1997 - 2002
     Restructurarea mineritului din Apuseni a început în anul 1997, următorii doi ani însemnând practic disponibilizarea a 2910 mineri din cele patru exploatări miniere, SC Trangex SA, SC Minexfor SA, RA Metale Rare şi Salina Ocna Mureş. A urmat apoi o perioadă de doi ani în care nu au mai fost făcute disponibilizări în acest sector considerat de mulţi "gaura neagră" a economiei româneşti. În acest an au mai fost "lăsaţi la... vatră", la cerere încă 248 de mineri (17 de la EM Zlatna, 55 de la EM Roşia Montană, 70 de la EM Abrud, 46 de la EM Baia de Arieş şi 60 de la Salina Ocna Mureş). Spre deosebire de primele tranşe de mineri disponibilizaţi (cei din 1997-2000) care au primit salariile compensatoare direct de la bugetul statului, ultimii 248 de mineri au primit câte 10 salarii medii pe compania minieră respectivă, plăţile compensatoare fiind suportate de companiile respective, după negocieri purtate între reprezentanţi ai Ministrului Industriilor, Sindicate şi Guvern.
Dana MOTREANU

Angajații de la Finanțe cercetați în cazul Vinalcool
     Cei 9 angajaţi de la Direcţia de Finanţe Alba anchetaţi în dosarul Vinalcool sunt suspectaţi că ar fi restituit ilegal accize către o firmă din Mediaş. Cercetările în acest caz vor fi efectuate de ofiţeri de la Serviciul economic din IGP ceea ce înseamnă că - cel puţin deocamdată finanţiştii nu sunt puşi sub acuzaţie. Pe de altă parte avocatul apărării - Victor Bleahu spune că la fel cum se întâmplă în dosarul Vinalcool - cei 9 funcţionari publici au respectat legea accizelor de la acea vreme şi consideră că aceştia nu se fac vinovaţi de comiterea vreunei infracţiuni. Audierile în acest dosar vor avea loc la Alba Iulia, însă deocamdată nu se ştie când va sosi echipa de cercetare. (D.M.)
Minele din Apuseni alimentate cu energie la limita de avarie
     Azi se împlineşte o lună de când Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba a limitat furnizarea energiei electrice pentru minele de la Roşia Poieni, Baia de Arieş, Roşia Montană şi Zlatna. Motivul pentru care s-a recurs la această măsură extremă este determinat de restanţele mari la plata energiei electrice consumate. Cele patru unităţi miniere cumulează împreună datorii faţă de SDF Alba mai mari de 880 miliarde de lei. Restricţia în distribuţia energiei electrice se menţine până când exploatările miniere vor achita consumul curent la energie electrică potrivit protocolului convenit şi semnat de ambele părţi. Se naşte însă o întrebare: dacă aceste unităţi nu vor produce pentru a se redresa financiar de unde vor face oare rost de bani pentru reluarea activităţii de extragere şi preparare a minereurilor cuprifere şi arginto-aurifere? Restricţionările de până acum la energia electrică n-au diminuat niciodată datoriile, ci dimpotrivă, le-au amplificat. Limitările de putere nu s-au dovedit o soluţie salvatoare. Remediul trebuie căutat în retehnologizarea şi modernizarea fluxurilor de producţie în unităţile miniere. (S.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Proiect pilot derulat de Centrul Zonal al Agenției Zonelor Miniere
Comunităţi locale ajutate prin granturi de dezvoltare socială
     Agenţia Zonelor Miniere - Centrul zonal Alba - derulează în 35 de localităţi din judeţul nostru un program pilot, finanţat de Departamentul de dezvoltare internaţională a guvernului Regatului Unit al Marii Britanii. Precizăm că acest departament, cu rang de minister finanţează programele care prevăd combaterea sărăciei şi de ajutorare a persoanelor defavorizate, fiind partenerul Guvernului României în Programul Naţional de Combatere a Sărăciei. Şeful centrului Zonal, ing. Pavel Bora a declarat că pentru acest program, în primul semestru al acestui an au fost alocate 17.000 de lire sterline, fiind finanţate deja 7 proiecte: * "Cameră de zi şi grup sanitar" pentru Centrul de plasament de tip familial - cerere adresată de Parohia Ortodoxă Târsa - Avram Iancu - 2748 lire; * "Trei etnii - o singură grădiniţă" (beneficiari cei 53 de copii români, maghiari şi romi) - cerere înaintată de Asociaţia "Copiii noştri" din Unirea - 1.723 lire; * "Eco - Parc Abrud" - program iniţiat de "Centrul de ecologie al Colegiului Horea, Cloşca şi Crişan" din Abrud. Programul constă în amenajarea unui parc în incinta curţii colegiului şi confecţionarea a 30 de pubele în atelierul şcolii, pubele ce vor fi instalate în oraş - finanţat cu 1071 lire; * "Centrul cultural Izbita - Bucium" - repararea căminului cultural abandonat în 1990, cerere depusă de Asociaţia disponibilizaţilor din minerit din comună - 3029 lire; * "Ansamblul de căluşari - Mesagerii Cibului" - 2.062 lire - proiect care asigură continuitatea în timp a tradiţiilor locale; * "Centrul de zi pentru minorii din familiile aflate în dificultate" din Baia de Arieş - cerere depusă de Parohia Ortodoxă din localitate pentru prevenirea abandonului familial şi şcolar, prin care se asigură 2 mese calde pe zi şi condiţii de studiu pentru 15 copii din familii cu dificultăţi financiare - 2.410 lire; * "Şi bătrânii sunt ai noştri" - cerere adresată de Căminul spital pentru amenajarea unui cabinet fizio-terapeutic şi achiziţionarea unui aparat de electroterapie şi a unui club şi bibliotecă - 2.890 lire.
Dana MOTREANU

CJ Alba vrea 7,1 miliarde de lei din fondul de rezervă al guvernului
     Specialiştii Consiliului judeţean Alba au finalizat inventarul pagubelor produse pe drumurile judeţene ca urmare a ploilor torenţiale care au lovit judeţul Alba în perioada 16-18 iulie. În cursul zilei de ieri - ne-a informat vicepreşedintele CJ Alba, Doru Cetean - a fost înaintată Comisiei judeţene de Apărare Împotriva Dezastrelor din cadrul Prefecturii judeţului Alba o situaţie privind drumurile afectate şi valoarea pagubelor produse, astfel încât fondurile necesare înlăturării lor să fie alocate de Guvernul României din fondul de rezervă aflat la dispoziţie.
     Cele mai mari pagube s-au înregistrat pe raza comunei Pianu pe drumul judeţean 704 A Pianu-de Jos-Pianu de Sus-Strungari-Răchita unde zidul de sprijin este distrus pe o distanţă de 100 m, a fost rupt un podeţ iar pe aproximativ 5 km a fost afectată partea carosabilă şi protecţia malului. Valoarea estimată a pagubelor numai pentru acest drum este de 2,750 miliarde de lei. Urmează în top DJ 107 I Aiud-Rîmeţ-Valea Barnii-Mogoş-Bucium unde carosabilul este afectat pe 5 km, valoarea pagubelor fiind de 2 miliarde de lei; Tot pe acest drum a fost rupt un pod şi zidul de sprijin pe 50 m - valoare 1 miliard de lei. Pagube mai mici s-au înregistrat pe DJ 750C Sălciua de Sus-Ponor-Rîmeţ-Valea Mănăstirii-Geoagiu de Sus-Stremţ-Teiuş, DJ 107E Aiud-Ciumbrud-Lopadea Nouă-Hopârta-Vama Seacă, DJ 107M limită cu jud Cluj-Rimetea-Colţeşti-Vălişoara-Aiud şi DJ 142K Cetatea de Baltă-Tâtârlaua-Crăciunelu de Jos-Valea Lungă. Valoarea totală a pagubelor se ridică la 7,1 miliarde de lei. Deja se intervine pentru asigurarea traficului.
Anca DINICĂ

În cazul înşelătoriei cu contracte de muncă pentru Italia
IPJ Alba a alertat polițiștii din Iași
     Până ieri, la Serviciul Poliţiei Economice din IPJ Alba au fost depuse 20 de reclamaţii împotriva firmei SC Dier Company Iaşi, cu punct de lucru la Cugir. Potrivit reclamaţiilor depuse la poliţie, cetăţenii în cauză au achitat 120 USD, 350 EURO şi alte comisioane (cheltuielile ridicându-se la aproximativ 500 USD/persoană) pentru obţinerea unui contract de muncă în Italia, în domeniul construcţiilor de autostrăzi. Respectivele contracte urmau să intre în vigoare la începutul lunii iunie, însă amânările şi tergiversările repetate au indus o stare de panică în rândul solicitanţilor, aceştia încercând să-şi recupereze singuri sumele investite. Deoarece în judeţ sunt aproximativ 63 de persoane în această situaţie, IPJ Alba a început să facă verificările de rigoare în vederea declanşării urmăririi penale împotriva reprezentanţilor SC Dier Company Iaşi, în acest scop fiind alertaţi şi poliţiştii ieşeni.
Nicoleta TOMUŢA

Pistol cu tranchilizante la Primăria Alba Iulia
     Nu, nu este, cum ar crede şugubeţii, pentru adormirea cetăţenilor care vin cu jalba la administraţia locală. Pentru că aici problemele cetăţenilor sunt întotdeauna ascultate şi, în măsura posibilităţilor şi rezolvate. Pistolul cu tranchilizante care a fost deja comandat la o firmă din Bucureşti este pentru prinderea câinilor vagabonzi, mai ales că în ultimul timp, adaptaţi probabil la noua ameninţare care vine din partea lucrătorilor Salprest însărcinaţi cu prinderea lor, ei se dau tot mai greu prinşi prin metodele tradiţionale. Şi oricum acestea sunt adeseori barbare şi criticate de iubitorii animalelor. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava ne-a declarat că după prindere câinii vor avea parte de tratamentul stabilit prin hotărâre de Consiliu Local. Ei vor fi deparazitaţi, vaccinaţi, castraţi şi îşi vor aştepta timp de o săptămână viitori stăpâni. Dacă în această perioadă nimeni nu-i va adopta, ei vor fi eutanasiaţi. În acest fel Mircea Hava doreşte un control mai riguros asupra populaţiei de patrupede fără stăpân, al căror număr, suspect, rămâne aproximativ constant, în ciuda eforturilor care se depun.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.