Ultima oră
Știri
"Camerata blăjeană" SÂMBĂTĂ, 3 AUGUST 2002
     ORA 9.00 - 12.30 - AULA INSTITUTULUI TEOLOGIC, CURSURI DE MĂIESTRIE: PIAN, CANTO, VIOARĂ, VIOLONCEL, DIRIJAT COR ORA 17.30 - CASA DE CULTURĂ, RECITALURI: * VLAD MIHAI HÎRLAV MAISTOROVICI - vioară, clasa a X-a, Liceul de Artă Ploieşti, la pian - prof. univ. KRIMHILDA CRISTESCU * ELISABETA LAURA TATULESCU - soprană, UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE MUZICĂ BUCUREŞTI, la pian - prof. univ. KRIMHILDA CRISTESCU * MATEI ŞERBAN ROGOZ - Franţa, pian.
DUMINICĂ, 4 AUGUST 2002
     PELERINAJ LA MĂNĂSTIREA RÂMEŢ.
Topul firmelor
     Ca în fiecare an începând din 1991, Camera de Comerţ Alba organizează una dintre cele mai importante manifestări judeţene şi anume "Topul Firmelor" unde sunt premiaţi cei mai de succes agenţi economici. În acest an vor fi răsplătiţi cu diplome şi alte distincţii de excelenţă firmele care au avut cea mai rodnică activitate în 2001. După cum ne-a informat preşedintele CCIA Alba, dl. Corneliu Orzea, ediţia din acest an a "Topului Firmelor 2001" este programată pe data de 25 octombrie, acţiunea de clasificare a operatorilor economici la diferite categorii fiind în curs de definitivare. În premieră, anul acesta va fi introdusă o nouă secţiune - topul investiţiilor străine în judeţ, urmând să fie evidenţiate primele zece.(R.J.)
Cursuri de instruire pentru agricultori
     În cursul săptămânii viitoare, în zilele de 6 şi 7 august, un număr de 134 de agricultori care au urmat cursuri de brutar şi carmangier la Blaj şi Ciumbrud vor susţine examenele de absolvire. Majoritatea cursanţilor s-au specializat în meseria de brutar-patiser, la Blaj. Specializarea agricultorilor a fost organizată de Centrul Judeţean de Consultanţă Agricolă şi Grupurile Şcolare Agricole din Blaj şi Ciumbrud. Următoarele cursuri vor începe în zilele de 14 şi 16 august a.c.-pentru agricultori şi zootehnişti, la Alba Iulia şi Sebeş, urmând ca acestea să fie frecventate de 192 de persoane. Diplomele primite de agricultori la finalul cursurilor sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor. (A.D.T.)
La Feneş
Un bărbat a fost trăznit în timp ce strângea fânul
     Joi, 1 august, peste Valea Ampoiului s-a abătut o furtună însoţită de trăznete şi fulgere. Vremea rea a făcut o victimă umană, un bărbat din Feneş fiind lovit de trăznet. Aurel Laslău (56 ani, din Feneş) se afla în Feneşasa împreună cu mama sa septuagenară, unde se grăbea să strângă fânul pentru a nu fi compromis de vremea rea. Deoarece brusc a început o ploaie torenţială, cei doi s-au adăpostit într-o colibă improvizată pe fâneaţă. Din nefericire, coliba a fost trăznită şi a luat foc în timp ce Laslău cu mama sa se adăposteau în ea. Trăznetul l-a lovit doar pe Aurel Laslău, provocându-i un stop cardio-respirator. Disperată, mama acestuia l-a târât afară din coliba în flăcări. Văzând că fiul ei este pe moarte, femeia a apelat la ajutorul unor cetăţeni din zonă care au alertat poliţia Zlatna. Medicul de familie a constatat că decesul a survenit în urma unui stop cardio-respirator provocat prin electrocutare.
Nicoleta TOMUŢA

PD Alba nu se teme de operaţiune de racolare lansată de PSD
     Vicepreşedintele organizaţiei judeţene Alba a Partidului Democrat - Ion Dumitrel a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că operaţiunea de destabilizare a PD lansată de preşedintele PSD Adrian Năstase la Suceava nu va avea sorţi de izbândă. Domnia sa a arătat că în ce priveşte organizaţia judeţeană Alba a PD, nu există temeri că membri marcanţi ai acesteia vor ceda cântecului de sirenă al PSD. Pentru că PD Alba este o organizaţie bine structurată. Mai mult aici se pune accentul pe promovarea militanţilor care nu se tem de o luptă deschisă şi oricât de dură cu PSD, pe militanţii care cred sincer în doctrina şi programul PD. Ion Dumitrel a mai precizat că în afara tentativelor eşuate de a-l racola pe preşedintele PD Alba - Mircea Hava s-au mai făcut presiuni, din informaţiile sale, asupra primarului comunei Bucium - Sorin Amariei. Şi acestea au eşuat. În schimb PSD a reuşit în urmă cu mai multe luni racolarea primarului comunei Ohaba - Nicolae Mihălţan, dar nici până acum nu a îndeplinit promisiunile în baza cărora acesta a cedat. În schimb, spune el, pe listele pe care PD le va prezenta la alegerile din 2004 vor exista sigur personalităţi care acum fac parte din PSD Alba.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Liberalii din Alba Iulia îl susţin pe Theodor Stolojan
     Întruniţi recent în cadrul Comitetului Judeţean, reprezentanţii organizaţiilor locale ale PNL Alba au hotărât ca la Congresul Extraordinar al PNL, membrii delegaţiei judeţene să nu primească un mandat special, ci să voteze aşa cum le dictează conştiinţa. Vicepreşedintele PNL Alba, Dan Motreanu susţine că deşi s-a luat această decizie, este convins că majoritatea voturilor liberalilor vor fi "pentru" Stolojan. Niciodată nu s-a pus problema ca noi liberalii din Alba să nu-l susţinem pe Theodor Stolojan la preşedinţia partidului, singurele reţineri le-am avut însă faţă de modul în care se doreşte alegerea Biroului Executiv al PNL şi poate din acest motiv vor fi 1-2 delegaţi care nu-l vor vota", a afirmat vicepreşedintele liberal. Dan Motreanu a mai declarat că "PNL se diferenţiază de celelalte partide de pe eşicherul politic românesc prin faptul că membrii partidului erau aleşi în funcţii de conducere prin vot uninominal şi aveau dreptul la liberă exprimare atât în interiorul partidului, cât şi în exteriorul lui. Din păcate, foarte mulţi dintre colegii noştri de partid nu au respectat regulile democraţiei prin care, după dezbateri şi adoptarea unei hotărâri, minoritatea se supune majorităţii. Acest comportament a dus la situaţia ca în viitorul mandat, cei mai mulţi liberali să prefere ca noul birou să fie votat în bloc (în echipă) alături de preşedintele partidului şi nu să fie ales uninominal, fapt ce ar întări disciplina de partid" - a încheiat Dan Motreanu.
     Congresul Extraordinar al PNL va avea loc la Bucureşti în perioada 24-25 august a.c., delegaţia judeţeană a liberalilor din Alba fiind formată din 30 de membri.
Dorana MIHAI

14 ONG-uri judeţene vor transparenţă în finanţarea proiectelor din bani publici
     14 organizaţii neguvernamentale din judeţul Alba au adresat o scrisoare deschisă Consiliului Judeţean Alba şi consiliilor locale din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş, Teiuş şi Zlatna prin care propun o altă abordare în cadrul parteneriatului dintre sectorul neguvernamental şi autorităţilor publice. "Credem că autoritatea publică, în calitatea sa de administrator al resurselor comunităţii ar trebui să-şi asume sarcina unei coordonări a eforturilor orientate spre rezolvarea problemelor comunitare prin definirea împreună cu potenţiali parteneri, a unei strategii comune de acţiune şi printr-o eficientă folosire a banului public" - se arată în documentul semnat de un grup de reprezentanţi ai ONG-urilor din judeţul nostru. La această întâlnire, cele 14 ONG-uri au lansat trei propuneri, pe care le enunţăm mai jos: * elaborarea unei politici publice cu privire la relaţia administraţiei publice cu ONG; * definirea şi mediatizarea unor proceduri care să permită finanţarea proiectelor ONG, în cadrul unei competiţii deschise, pe parcursul întregului an; * desfăşurarea unei întâlniri publice în care reprezentanţii administraţiei şi cei ai ONG-urile interesate să poată discuta asupra celor menţionate în acest text.
     "Legea finanţelor publice locale prevede că din bugetele locale se finanţează acţiuni social-culturale, sportive, de tineret, ale cultelor, acţiuni de interes local în beneficiul colectivităţii(...) Aceste prevederi legale au deschis noi perspective în finanţarea proiectelor ONG de către administraţia publică locală. Chiar dacă în această perioadă de austeritate, suma disponibilă pentru asemenea proiecte este extrem de redusă, este important ca, indiferent de mărimea sumei alocate, fondurile publice să fie administrate într-o manieră transparentă prin acordarea de finanţări de către autorităţile publice, pe baza unei proceduri de lucru clar definite, asigurând din timp accesul beneficiarilor potenţiali la informaţie (...) Facem precizarea că ONG-urile iniţiatoare a acestei scrisori ştiu că sunt consilii locale care finanţează proiecte, dar procedurile lor de lucru nu sunt cunoscute", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată autorităţilor publice judeţene şi locale.
Dana MOTREANU

Importantă descoperire arheologică pe Valea Ampoiului
     Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au încheiat la sfârşitul lunii iulie campania de săpături derulată în acest an în situl preiostoric din satul Ampoiţa. Directorul muzeului albaiulian - Horia Ciugudean ne-a informat că rezultatele campaniei din acest an sunt foarte importante pentru creionarea imaginii de ansamblu a vieţii celor care în urmă cu aproape 5000 de ani locuiau pe Valea Ampoiului. Cele mai importante materiale descoperite acum evidenţiază existenţa în această zonă a unui atelier de fabricare a podoabelor din piatră. Este vorba de un pandantiv dintr-o rocă specifică Văii Ampoiului, un pandantiv dintr-un colţ de mistreţ - care avea probabil un rol magic, mărgele de piatră etc. Astfel de obiecte au mai fost descoperite în zonă dar acum este pentru prima dată când arheologii au găsit podoabe aflate în diferite stadii de prelucrare, ceea ce dovedeşte, alături de materialul de confecţionare a unora dintre ele, că aici exista un atelier meşteşugăresc. La fel de importante sunt colierele confecţionate din scoici, ele dovedind existenţa unor relaţii de schimb între triburile preistorice din zona Văii Ampoiului şi triburi aflate la mari distanţe, probabil în spaţiul Mării Mediterane. Toate acestea arată un nivel ridicat de civilizaţie. Horia Ciugudean a mai precizat că săpăturile din acest an fac parte dintr-un proiect mai amplu privind aşezările preistorice de pe Valea Ampoiului în cadrul căruia se vor desfăşura campanii de săpături şi în alte localităţi. Toate obiectele găsite vor intra într-un proces de curăţare şi restaurare, iar apoi vor fi prezentate publicului în cadrul expoziţiei permanente a muzeului.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.