Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Iliescu şi Roman din nou împreună?
     La puţin timp după reapariţia în forţă, în plan mediatic, a fostului preşedinte Emil Constantinescu, într-un destul de lung şir de acuzaţii reciproce cu primul ministru Adrian Năstase, dar şi prin implicarea, mai mult sau mai puţin adevărată, într-un nou scandal amoros, iată că şi fostul premier, Petre Roman, revine în atenţia opiniei publice româneşti cu o declaraţie şoc.
     În cadrul unui interviu acordat zilele trecute unui important cotidian central, el a afirmat că "nu exclude deloc o apropiere de Ion Iliescu şi că nu se dă la o parte de a fi undeva în fruntea unei alăturări de persoane şi forţe politice care să ducă lucrurile către o schimbare pozitivă".
     Scos aproape cu "tancul" de la conducerea PD de către colegul şi "prietenul" său de partid, Traian Băsescu, la puţine momente după ce acesta câştigase scaunul de primar general al Capitalei, Petre Roman, fondatorul Partidului Democrat şi liderul charismatic de necontestat al acestuia timp de aproape nouă ani, a căzut apoi, după alegerile din 2000, într-un oarecare con de umbră al politicii româneşti. Asta, pe de-o parte, din cauza scorului dezamăgitor pe care l-a obţinut în alegerile prezidenţiale din 2000, dar, sigur, şi din cauza modului destul de brutal în care a fost înlăturat de la şefia PD.
     Dezamăgit de turnura pe care au luat-o lucrurile, dar şi puţin obosit, după ce timp de zece ani a fost unul dintre actorii principali ai scenei politice româneşti, îndeplinind mai multe funcţii de maximă responsabilitate - prim ministru, preşedinte al Senatului şi ministru de Externe - Roman a considerat că are nevoie de puţină odihnă şi chiar de un anumit timp de gândire, de reflecţie asupra destinului şi rolului său viitor.
     Acum, însă, pare-se că a meditat suficient, pregătindu-şi încet, încet, o reintrare în forţă în prim-planul politicii româneşti. Numai astfel se explică declaraţia sa cu privire la o posibilă nouă apropiere de actualul preşedinte Ion Iliescu. El şi-a manifestat această intenţie spunând că "Ion Iliescu este un om care se află în politică de când se află şi a dat dovadă că este în politică pentru a-şi asuma o răspundere şi nu un interes personal". Din punct de vedere personal, Petre Roman afirmă că "a atins" cu Ion Iliescu câteva dintre chestiunile din trecut, dar nu poate spune că s-au lămurit toate, declarând în acelaşi timp că "în acest moment colaborarea mea cu Traian Băsescu nu există".
     Întrebat recent cum comentează faptul că Petre Roman nu exclude o apropiere de domnia sa, dacă acest lucru ar putea să scoată România din criză, preşedintele Ion Iliescu a declarat:
     "Nu port ranchiună nimănui. Nu-i port ranchiună domnului Roman, deşi am avut momente de despărţire. Am rămas şi voi rămâne un om deschis". Tot atunci, şeful statului a afirmat că "un om politic nu poate ieşi din viaţa politică la finalul mandatului de preşedinte al ţării. Vom vedea ce voi face" - a precizat Ion Iliescu, referindu-se la ce va face după încheierea mandatului de preşedinte, respectiv - după alegerile din 2004.
     După toate aceste declaraţii, mai mulţi analişti politici, deşi încă sceptici, lasă să se înţeleagă faptul că ar fi posibilă refacerea tandemului Iliescu - Roman după alegerile din 2004. Noi, ce să mai zicem? La câte schimbări de macazuri au avut loc în politica românească din '90 încoace, mai că ar fi posibil...
Tinu MATEŞ