Curier județean
Rugăciunea de azi
     Slavă Ţie, Împărate, Dumnezeule atotputernice, Care cu purtarea ta de grijă cea dumnezeiască şi de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine, păcătosul şi nevrednicul, a mă scula din somn şi a dobândi intrare în sfânta casa Ta. Primeşte, Doamne, şi glasul rugăciunii mele, ca şi al sfintelor şi înţelegătoarelor Tale puteri, şi binevoieşte ca, din inimă curată şi cu duh de umilinţă, să Ţi se aducă Ţie laudă din necuratele mele buze; ca şi eu să mă fac părtaş fecioarelor celor înţelepte, cu luminată făclia sufletului meu, şi să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvântul cel slăvit în Tatăl şi în Duhul Sfânt. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Schimbarea la Faţă
Catolic: Schimbarea la Faţă a Domnului
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Recolte bune la Societatea Agricolă "Vinereana"      Societatea Agricolă "Vinereana", din Vinerea, a obţinut şi în acest an recolte bune la grâu şi orz. Preşedintele asociaţiei, Ioan Romoşan, ne-a informat că producţia medie de grâu este de 3000 kg/ha. În ceea ce priveşte orzul, această cultură a avut prea puţin de suferit din pricina secetei, astfel că din producţia obţinută i-a revenit fiecărui membru al asociaţiei 900 kg de orz la hectar. (A.D.T.)
Cresc efectivele de animale
     La jumătatea acestui an, la nivelul judeţului exista un efectiv de 86.974 bovine, 134.299 porcine, 263.123 ovine şi caprine şi 3.104 mii capete păsări. Comparativ cu situaţia existentă la finele lunii iunie 2001, specialiştii apreciază că efectivele de animale au crescut la toate speciile. Astfel, numărul bovinelor a crescut cu 13,5 la sută, cel al porcinelor cu 20,2 la sută, numărul ovinelor şi caprinelor cu 11,6 la sută, iar cel al păsărilor cu 14,2 la sută. În ceea ce priveşte producţia agricolă animală, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iunie aceasta a ajuns la 11974 tone carne, 836,4 mii hectolitri lapte şi 65810 mii bucăţi de ouă. Faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, producţia de carne a scăzut cu 30,2 la sută, cea de ouă a crescut cu 42,7 la sută, iar producţia de lapte a înregistrat, de asemenea, o creştere de 19,2 la sută. (A.D.T.)

La Kecskemet
Colaborare interregională Alba - Bacs-Kiskun
     Timp de două zile, 3-4 august 2002, o delegaţie a Consiliului Judeţean Alba a efectuat o vizită de lucru în judeţul Bacs-Kiskun, la invitaţia părţii maghiare. Întors din Ungaria, preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, dl. Eugen Popa, conducătorul delegaţiei, s-a arătat încântat de primirea făcută, de vizitele prin capitala judeţului Kecskemet.
     Domnia sa ne-a declarat că în timpul întâlnirilor avute cu conducerea Consiliului Judeţean Bacs-Kiskun s-a analizat stadiul relaţiilor bilaterale (subliniindu-se succesul avut în derularea proiectului EUGENIA) precum şi perspectivele de viitor. În spiritul bunei colaborări în domeniul culturii şi sportului, s-a convenit prezenţa Teatrului de Păpuşi "Prichindel" din Alba Iulia şi a sportivilor de la Liceul de Educaţie Fizică şi Sport din Sebeş la manifestări ce vor avea loc în judeţul Bacs-Kiskun.
     De asemenea, s-au conturat perspective pentru dezvoltarea relaţiilor economice. Pentru început s-a discutat posibilitatea construirii unei societăţi mixte în domeniul produselor de patiserie.
     Despre perspectivele relaţiilor dintre cele două judeţe se va discuta şi în zilele de 26-28 august a.c., când o delegaţie din Bacs-Kiskun va vizita judeţul Alba.
Nicoleta TOMUŢA

Lumina, sporind a lumii taină
Ion Mărgineanu: "Iancu - Soarele trudit al românilor"
     Avram Iancu, un nume legendar pentru Ţara Moţilor. Un nume pe care l-au învăţat dealurile, arborii, păsările. Un nume tuturor românilor cunoscut pentru faptele sale. Oriunde ai merge în Munţii Apuseni, numele lui Avram Iancu te întâmpină la tot pasul. Iancu n-a murit. El este prezent pretutindeni. Orice acţiune a moţilor este pusă sub semnul său. Iancu este invocat ca un zeu, ca o garanţie a lucrului bine făcut, a cinstei şi onoarei. Parcă dincolo de numele său totul devine cenuşiu. Parcă timpul s-ar fi oprit în loc. Memoria Craiului Munţilor le aduce moţilor beneficii, dar numai dacă este corect valorizată. Un astfel de demers este cel al poetului Ion Mărgineanu. Chiar dacă nu este născut în Ţara de Piatră, el aduce un prinos Iancului şi în egală măsură creaţiei literare populare, adunând în paginile unei culegeri, "Iancu - Soarele trudit al românilor", câteva dintre povestirile care-l au erou pe Avram Iancu. Ele i-au fost povestite de oameni simpli, cei care nefăcând paradă de credinţa lor sunt de fapt adevăraţii păstrători ai memoriei Craiului Munţilor. Cinste lor, celor care nu i-au putut zidi chip cioplit, dar l-au ridicat în sufletul lor pe cel mai înalt piedestal.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.