Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Va fi din nou război în Golf?
     Zilele trecute, cotidianul londonez de mare tiraj "Daily Mirror" a titrat pe prima pagină cu litere de o şchioapă: RĂZBOIUL ÎNCEPE PE 6 NOIEMBRIE, citând cele mai recente concluzii ale unui cunoscut institut internaţional de analiză şi reflecţie politică "Global Security".
     Desigur, la prima vedere sau impresie, multă lume a rămas surprinsă de precizia cu care este menţionată data de atacare de către SUA şi aliaţii săi a Irakului lui Saddam Hussein. Însă, judecând puţin mai la rece problema, chiar dacă intoxicările şi lansările de zvonuri înşelătoare fac parte din mijloacele clasice ale arsenalului militar, tocmai acest aspect poate fi un important semnal în limbajul militar actual.
     John Pike, directorul institutului sus-menţionat, îşi sprijină această afirmaţie-şoc pe câteva argumente solide, demne de luat în seamă. Iată pe scurt care sunt acestea: *"Preşedintele Bush trebuie să rezolve problema irakiană până când va începe campania pentru noul scrutin prezidenţial, adică în mai puţin de 18 luni, iar războiul şi mai ales înlăturarea consecinţelor sale vor dura minim un an * Amânarea unui atac i-ar oferi lui Saddam răgaz suplimentar pentru a-şi pregăti mijloacele defensive * Înainte de luna octombrie, un război în deşert este, practic, imposibil, deoarece temperatura este prea ridicată pentru a permite trupelor să poarte costumele de protecţie bio-chimică * În decembrie şi ianuarie temperaturile sunt atât de scăzute încât motorina îngheaţă, norii împiedică vizibilitatea, iar tancurile se împotmolesc din cauza furtunilor de nisip * Alegerile pentru Congres din acest an se încheie pe 5 noiembrie. Preşedintele Bush nu-şi poate permite un război în timpul campaniei electorale, care durează o lună * Speculaţiile presei, ca şi "scăpările" deliberate ale cercurilor guvernamentale fixează, în principiu, data invaziei în februarie sau martie 2003, aşa încât declanşarea atacului la începutul lui noiembrie va oferi SUA un element - surpriză * Militarii vor avea răgazul să refacă stocul de bombe "inteligente", epuizat în urma campaniei din Afganistan * Cinci portavioane americane se vor afla în zonă, plus portavionul britanic Ark Royal, sub acoperirea unor misiuni de rutină, programate pentru începutul lui noiembrie - în condiţiile în care se atribuie portavioanelor un rol cheie în atacul împotriva Irakului."
     Mai mult, în finalul acestor predicţii, politologul american a concluzionat: "Dacă aş fi amator de pariuri, aş pune toţi banii pe data de 6 noiembrie!"... La o asemenea argumentaţie, ce să mai zici? Doar poate fiecare în gândul lui ar putea îngâna: "Ce bine că nu se organizează deocamdată asemenea pariuri..."
     Revenind din şocul acestei argumentaţii şi privind înspre tabăra cealaltă, spre Saddam şi Irakul său, analizând şi ultimele ştiri şi informaţii ce vin dinspre această zonă, am spune că... începe să se îngroaşe gluma. Conform surselor din serviciul de informaţii americane, Saddam Hussein a comunicat deja conducerii guvernelor regionale irakiene că are un plan-surpriză pentru a combate un eventual atac al Statelor Unite. Preşedintele Irakului intenţionează să evite o confruntare deschisă în deşert, declanşând în schimb lupte de stradă pe scară largă în Bagdad, oraş cu o populaţie de aproape 5 milioane de locuitori, care ar face însă numeroase victime în rândul populaţiei civile, dar şi în rândul forţelor americane. Saddam mizează astfel pe un număr mare de "victime colaterale" care ar obliga comunitatea internaţională să intervină pentru a pune capăt conflictului.
     Cam acestea ar fi datele de "suprafaţă" ale aşa-zisului iminent război în Golf. Ce şi cât este adevărat din toată această poveste rămâne de văzut.
Tinu MATEŞ