Prima pagină Ediția din: 26.08.2002
Știri
Găsit mort în grădină
     Sâmbătă seara, în jurul orei 19.30, Postul de poliţie din Ighiu a fost sesizat de un cetăţean că l-a găsit mort în grădină pe Antonie Precup, de 53 de ani din Ţelna. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii l-au găsit pe decedat dezbrăcat până la brâu şi desculţ. Decesul a survenit ca urmare a unui atac vascular. Deşi era în evidenţă ca bolnav cardiac, omul a continuat să muncească iar acest lucru s-a dovedit a fi fatal. (F.R.)
Investiţii de 5,5 milioane euro
     Societatea mixtă înfiinţată anul trecut de Uzina Mecanică Cugir şi compania Daimler Chrysler, Star Transmission SRL, intenţionează să investească la începutul anului viitor 5,5 milioane de euro pentru achiziţia a două noi linii de producţie a pieselor pentru cutiile de viteză care echipează automobilele Mercedes. În plus, există posibilitatea ca, în următorii ani, la Cugir să fie transferată producţia întregii cutii de viteze pentru diverse modele de automobile Mercedes. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ziua lemnarilor din Munţii Apuseni
Moţii - regi pentru o zi
     Ajunsă acum la cea de-a VII-a ediţie "Ziua Lemnarilor din Munţii Apuseni" i-a reunit din nou la Horea pe toţi cei care iubesc muntele, tradiţia şi folclorul moţesc. A fost un prilej de a învăţa, de a reînvăţa că lemnul este bogăţie şi frumuseţe, atâta timp cât te apleci asupra lui cu dragoste. A fost un prilej de a învăţa că lemnul nu înseamnă numai buşteni pentru export, ci şi tulnice, doniţe, ciubere. Lor, lemnarilor, le-a fost ridicat şi sfinţit în satul Mătişeşti un adevărat monument. Un monument de cinstire, dar şi de avertizare pentru că ce ar mai fi lemnarii fără păduri?
     Şi pentru că de la an la an amploarea manifestării creşte, ediţia de acum, plasată sub genericul "Horile Fericetului" a debutat sâmbătă, 24 august pe "Dâmbul lui Gâf", unde cei mai tineri au participat la un concurs organizat în colaborare cu Romsilva Alba: "Tânărul silvicultor". Oaspeţii au putut admira o expoziţie cu cele mai frumoase obiecte de lemn confecţionate de meşterii locului, dar şi câteva dintre valorile patrimoniale ale comunei - obiecte de cult şi carte religioasă - precum şi cele mai frumoase creaţii plastice ale "puilor de moţi".
     Cum era de aşteptat, balmoşul, concursul "Cel mai bun lemnar" şi spectacolul folcloric "Horile Fericetului" au ţinut capul de afiş al zilei de duminică. Iar pentru că au fost aşteptaţi cu drag de principalii organizatori - Primăria şi Consiliul local Horea - "mulţime de norod" (cum scrie cronicarul) a venit, a văzut, s-a distrat. Le-au asigurat spectacolul artişti renumiţi din judeţul Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Bihor, Arad printre care Grigore Lesa, Achim Nica, Elena Merişoreanu, Dumitru Stoicănescu, Alina Pinca. Pentru că horenii sunt tot mai renumiţi şi mai apreciaţi - şi datorită manifestărilor culturale organizate în ultimii ani în comună - au răspuns invitaţiei lor numeroşi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, şefi ai serviciilor descentralizate, primari din zonă. Astfel, la deschiderea manifestărilor au fost prezenţi Ioan Maier, subprefectul judeţului Alba, Eugen Popa - preşedintele interimar al CJ Alba, Ioan Mărginean - directorul DCCP CN Alba, Victor Cetean, vicepreşedinte al CJ Alba, Cornel Suciu - director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Ioan Paşca - director Direcţia Silvică Alba, Alexandru Pereş, deputat de Alba, Victor Bercea - preşedintele Societăţii cultural patriotice "Avram Iancu" din România, Gheorghe Ignea - director Inspecţia pentru Construcţii Alba, Angela Băruţă - inspector gen. adj. la ISJ Alba, Ionel Vesa - director CJ Alba, Cornel Petru Comşa - director Centrul Judeţean al Creaţiei Populare Alba, Gheorghe Ciul - directorul ziarului "Unirea", Dorel Burlan - director Confecţii Baia de Arieş. "Ziua lemnarilor din Munţii Apuseni a fost şi un prilej de reîntoarcere acasă a fiilor satului, dar şi a tuturor celor care se simt legaţi într-un fel sau altul de acest colţ de ţară. Au fost bucurie, dans, muzică, amintiri, umor moţesc, balmoş, mici, bere, artizanat, veselie, emoţii pentru concurenţi, premii pentru câştigători, lume multă şi regretul că abia peste încă un an ne vom reîntâlni la o sărbătoare la care, uitând truda grea de peste an, lemnarii au fost regi pentru o zi.
Anca DINICĂ, Tinu MATEŞ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.