Ultima oră
Știri
În judeţul Alba
Telefonul copilului
     Consilierii judeţeni au aprobat în ultima şedinţă proiectul de hotărâre privind convenţia de cooperare dintre DGPDC Alba şi Asociaţia "Filantropia ortodoxă Alba Iulia", pentru deschiderea unei linii telefonice de tipul HELP-LINE-TELVERDE în municipiul Alba Iulia. Pentru deschiderea acestei linii, US AID şi Unorld Leorning Inc a alocat o sumă de până la 7206 dolari. Linia telefonică poate fi apelată non-stop (la intervenţia consilierului judeţean al PSD, dr. Luca Savu) de orice persoană interesată să obţină informaţii legate de domeniul protecţiei copilului. (F.R.)
Au fost stabilite noile impozite şi taxe pe anul 2003
     În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, a taxelor speciale şi tarifelor, pe anul 2003.
     Aceste taxe vor constitui venituri la bugetul propriu al CJ Alba. Acest proiect a generat dispute între PNŢCD şi PSD. Prin vocea consilierului dr. Liviu Stoica, ţărăniştii au cerut reducerea taxelor cu 50 la sută, având în vedere starea materială precară a populaţiei. În replică, consilierul PSD, Cornel Suciu a declarat că impozitele şi taxele locale au fost stabilite legal şi că ele asigură buna funcţionare a CJ Alba. (F.R.)
Sloganul "Noi vrem pământ" a iscat scandal la Poşaga
     Poliţiştii din Poşaga au fost sesizaţi vineri dimineaţă, în jur de ora 10.00 că localnicul Aurel Doboş, de 70 de ani, a fost victma unei agresiuni, comisă de Cornel Stejar de 59 de ani. Acesta s-a deplasat în locul cunoscut de localnici sub denumirea "Poduri" pentru a strânge fânul, unde s-a întâlnit cu Doboş. Pe fondul unor contradicţii legate se pare de pământ, între cei doi s-a iscat un conflict. Din cercetări a rezultat că Aurel Doboş l-a lovit pe consăteanul său cu o bâtă. Stejar nu s-a lăsat mai prejos şi a ripostat lovindu-l pe bătrân cu pumnii peste faţă şi cap. În urma leziunilor suferite, Doboş a fost internat la spitalul din Turda cu traumatism cranio facial şi plăgi contuze în zona occipitală. Cercetările în acest caz continuă. (F.R.)
Înecat la lacul de la Mihoieşti
     În urmă cu câteva zile vă informam, că Vasile Pogan de 52 de ani din Avram Iancu a fost dat dispărut, el fiind văzut ultima dată la domiciliu în 12 august. Bărbatul a fost găsit mort la sfârşitul săptămânii trecute în lacul de la Mihoieşti, iar decesul a intervenit, probabil, în urma înecului. (F.R.)
Creşte numărul agenţilor economici din judeţ
     Din anul 1990 şi până la finele lunii iulie, la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba au fost înregistraţi 13.145 de operatori economici (inclusiv profesiuni liberale şi asociaţii familiale). De asemenea, în semestrul I al acestui an au primit autorizaţii pentru funcţionare 1.034 de agenţi economici, cu 12 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Obiectul de activitate al acestora este în 25,3 la sută din cazuri - producţia, 27 la sută sunt autorizate în domeniul serviciilor, iar 47,7 la sută în comerţ. Se observă o creştere cu 3-4 la sută a operatorilor economici înregistraţi în domeniul serviciilor. La jumătatea acestui an, în judeţul nostru existau 742 de firme cu participare străină la capitalul social. Valoarea acestui capital este de 1128 miliarde de lei, din care subscripţiile în valută reprezintă 93,4 milioane de dolari. (A.D.T.)
Ex-ţărănistul Vasile Lupu este "nănaş" la Abrud
     La sfârşitul săptămânii trecute, prin Alba Iulia a trecut celebrul ex-ţărănist Vasile Lupu, actualmente preşedinte al Partidului Popular Creştin, un partid destul de recent înfiinţat, care în scurt timp a reuşit să strângă sub aceeaşi flamură doctrinară numeroşi nemulţumiţi din PNŢCD, precum şi o bună parte din electoratul tradiţional creştin- democrat. (Dl. Lupu susţine că, deşi în judeţul Alba PPC nu se bucură de o popularitate prea mare, la nivel naţional are deja peste 60.000 de membri şi încearcă să preia rolul de catalizator al forţalor de centru- dreapta, pentru a le propulsa pe prima scenă politică, ocupând "nişa" doctrinară "compromisă" şi lăsată liberă de ţărănişti).
     Scopul vizitei pitorescului personaj a fost prezenţa sa în calitate de "nănaş" la o nuntă în Abrud şi, pentru scurt timp, la sărbătoarea lemnarilor de la Horea. (I.H.)
Acţiuni ale Jandarmeriei
     În primele 7 luni ale acestui an, efectivele de jandarmi din judeţul Alba au condus la sediile Poliţiei şi Jandarmeriei peste 2000 de persoane. Au fost constatate 40 de infracţiuni, au fost prinşi în flagrant 20 de cetăţeni iar peste 10 persoane urmărite au fost depistate şi reţinute. Au fost sancţionaţi contravenţional peste 150 de cetăţeni, iar valoarea contravenţiilor aplicate se cifrează la 10 milioane de lei.
     Mai important este faptul că jandarmii din Alba au aplanat peste 300 de conflicte ce puteau genera fapte reprobabile. (F.R.)
Accident de circulaţie mortal la Zlatna
Un bărbat cu motoscuter a ajuns sub roţile unei autospeciale
     Un tragic accident de circulaţie soldat cu moartea unui bărbat s-a consumat sâmbătă seara, în jurul orei 19,35, la Zlatna, pe strada Morilor. Din cercetările făcute de poliţişti a rezultat că victima, Nelu Băişan, de 39 de ani, care conducea o motocicletă cu pedale "Flamengo", nu s-a asigurat la ieşirea de pe o stradă laterală şi a intrat sub roţile unei autospeciale, cu număr de înmatriculare AB - 20 - SMN condusă de Mircea Stanciu, de 32 de ani din Alba Iulia.
     În urma impactului violent, omul a murit pe loc. Capul i-a fost zdrobit, victima mai suferind fracturi de claviculă şi de coaste. Medicul legist a stabilit că decesul a intervenit ca urmare a unui traumatism cranio cerebral prin călcare. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Minerii din Apuseni declară război împotriva raportului "Arthur Andersen"
Acesta prevede disponibilizarea a 20.000 de mineri
     Deşi ieri era sărbătoare la Abrud, cu ocazia Zilei Minerului, liderul sindical Viorel Huţuleac, cea mai puternică voce a minerilor din Apuseni, era destul de abătut. Motivul era, după cum ne-a declarat chiar dânsul, raportul "Arthur Andersen", care prevede închiderea a 35 de mine (dintr-un studiu efectuat la 37 de unităţi) şi disponibilizarea a aproximativ 20.000 de mineri. "După ce astăzi ne vom relaxa, de săptămâna viitoare vom declanşa război împotriva raportului "Arthur Andersen". Înghiţind banii statului au făcut un raport care nu oferă nici o soluţie, cu excepţia eternei variante: închiderea şi lichidarea minelor. Acest proiect nu este bun nici pentru noi şi nici pentru România. Pot să afirm cu toată răspunderea că "Arthur Andersen" este o firmă total neprofesionistă. În 31 august la Baia de Arieş, când va fi sărbătorită Ziua Minerului, ne vom exprima punctele noastre de vedere şi vom reacţiona împotriva lui "Arthur Andersen", a declarat liderul sindical ing. Viorel Huţuleac.
Raportul "Arthur Andersen"
     Programul de restructurare a sectorului minier prevede menţinerea în activitate numai a unităţilor rentabile şi închiderea definitivă a minelor şi carierelor la care se înregistrează costuri mari sau unde rezervele sunt aproape epuizate. Firma de consultanţă propune Guvernului acordarea a 3.000 de dolari pe salariat disponibilizat, bani care să fie utilizaţi pentru achiziţionarea de utilaje agricole sau animale, respectiv deschiderea de mici afaceri sau acordarea unei indemnizaţii de 100 dolari per salariat, pe o perioadă de trei ani.
Lista neagră a minelor şi carierele care vor fi închise:
     *Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase REMIN Baia Mare *CN a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" Deva *CN a Uraniului Bucureşti *CN a Huilei Petroşani * SC "Cuarţ" Baia Mare * SC "Transgex" Oradea *SC "Geolex" Miercurea-Ciuc *SC "Minexfor" Deva etc.
     Ministerul Industriei a comandat, în 1998, firmei americane de consultanţă "Arthur-Andersen", o evaluare a necesarului de finanţare din mineritul feros şi neferos (studiu efectuat la 37 de unităţi).
     În urma analizelor făcute de "Andersen", au fost elaborate trei scenarii cu privire la viitorul acestor companii miniere. Primul scenariu presupune eliminarea imediată a subvenţiilor de exploatare şi a subvenţiilor pentru investiţii, al doilea scenariu prevede ca subvenţiile să fie reduse în fiecare an cu 10% faţă de nivelul anului 2002, urmând ca minele să fie clasificate pe baza unor criterii de eficienţă şi al treilea prevedea menţinerea subvenţiilor, fiind închise numai minele care îşi epuizează rezervele. Sursele din cadrul Ministerului Industriei au declarat că, în urma analizei raportului Guvernul a optat pentru o restructurare pe baza primelor două scenarii.
     Potrivit scenariilor rezultă că în prima variantă vor fi închise 35 de mine din cele 37 cuprinse în studiu, urmând a fi disponibilizaţi 18.700 de angajaţi. Al doilea scenariu conduce la închiderea în perioada 2003-2006 a majorităţii minelor din nordul ţării, în special. Vor rămâne în activitate mina Baia Sprie, cu o oarecare susţinere, Cavnicul, mina Aurum şi cea de la Şuior (în funcţie de confirmarea calităţii rezervelor). Analiza făcută de firma de consultanţă precizează că până în 2007 se mai pot acorda subvenţii, după această dată doar cu acordul Comisiei europene de subvenţii. La capitolul protecţie socială, raportul prevede acordarea de către stat a 3.000 de dolari pe salariat disponibil, bani care să fie utilizaţi pentru achiziţionarea de utilaje agricole sau animale, respectiv deschiderea de mici afaceri. Sau o a doua variantă de protecţie socială: acordarea unei indemnizaţii de 100 dolari per salariat, pe o perioadă de 3 ani, dacă salariatul nu reuşeşte să-şi găsească un nou loc de muncă.
Andersen ar putea fi vândută grupului Deloitte Touche Tohmatstu, după ce a fost implicată în scandalul anului din SUA
     Firma de audit Arthur Andersen, aflată în derivă după scandalul declanşat de falimentul Enron, ar fi pe punctul de a fi preluată de grupul concurent Deloitte Touche Tohmatsu, potrivit New York Times. Arthur Andersen, una dintre primele cinci firme de audit din lume, se află în centrul scandalului falimentului grupului Enron şi trebuie să facă faţă pierderii de clienţi şi procedurilor de urmărire judiciară suspectată că ar fi ascuns practicile contabile care au condus Enron la faliment. Potrivit New York Times, negocierile dintre Andersen şi Deloitte au început în acelaşi moment în care Departamentul american al Justiţiei, vrea să pună sub acuzare Arthur Andersen. Deocamdată, nu se cunoaşte dacă Deloitte va cumpăra firma în totalitate. Oricare ar fi soarta tranzacţiei, numele Andersen va dispărea din peisajul auditului, spune cotidianul american, menţionând că Joseph Berardino, preşedintele Andersen şi James Copeland, omologul său Deloitte Touche Tohmatsu, au început negocierile. Conform aceleiaşi surse, Deloitte ar putea cumpăra întregul cabinet Andersen.
Retehnologizarea minelor necesită sute de milioane de dolari
     Soluţiile pe care ministrul Dan Ioan Popescu le-a prezentat în ceea ce priveşte sectorul minier au fost discutate de reprezentanţii MIR împreună cu directorii societăţilor miniere şi cei ai sindicatelor. Principalele concluzii la care s-a ajuns a fost aceea că restructurarea sectorului minier nu poate avea loc fără alte investiţii care să permită retehnologizarea minelor şi eficientizarea acestora. Dan Ioan Popescu a declarat că este nevoie de milioane de dolari pentru a rezolva problemele din minerit şi dacă aceşti bani vor fi investiţi, societăţile miniere ar putea produce profitabil. Analiza efectuată a evidenţiat că datoriile de la mine au atras după ele penalităţi şi majorări de întârziere şi din acest motiv minele de-abia îşi mai pot plăti utilităţile. Ministrul Popescu a mai precizat că subvenţiile de la stat nu pot fi o variantă viabilă pe termen lung pentru funcţionarea minelor şi nici salariile compensatorii nu pot rezolva problema pentru disponibilizaţi. Atunci singura soluţie viabilă o reprezintă atragerea de investitori români şi străini şi deschiderea unor exploatări miniere de tip privat de genul celei iniţiate în Apuseni de Roşia Montană Gold Corporation.
Florin ROMAN

Ziua minerului la Abrud
     În cursul zilei de ieri, profitând de vremea bună, minerii de la Roşia Poieni, dar şi moţii din localităţile învecinate s-au adunat cu mic cu mare pe stadionul din localitate pentru a sărbători "Ziua Minerului". La această sărbătoare au fost prezenţi prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, senatorul Cornel Filipescu, deputaţii Alexandru Pereş, Emil Crişan, Constantin Selagea, preşedintele PUR social liberal Alba, Nicolae Popa, primarul Abrudului, David Ştefan, dar şi omologii săi din alte localităţi moţeşti, directorul ANDIRPMR, Cornel Popescu, reprezentantul International Mining Company, care acordă consultanţa financiară privind restructurarea mineritului etc., directori şi lideri sindicali din minerit.
     Participanţii au gustat din plin spectacolele de muzică uşoară şi populară oferite de organizatori, s-a dansat, s-au mâncat mititei şi grătare şi s-a băut bere iar seara a avut loc un joc cu focuri de artificii. Liderul sindical Viorel Huţuleac, ne-a declarat că sărbătoarea minerilor este un moment de relaxare, pentru că în rest, minerii continuă să o ducă greu iar perspectivele sunt destul de sumbre. Deşi se confruntă cu mari dificultăţi, administraţia şi sindicatul au reuşit să le ofere minerilor de la Roşia Poieni o primă de 1,2 milioane de ei. (F.R.)
Eugen Popa încolţit şi de PD
     Vicepreşedintele PD Alba, Ion Dumitrel, a afirmat că în "cazul ADR Centru", raportul în baza căruia preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, i-a cerut demisia directorului ADR Centru, Simion Creţu, este incomplet. Pentru că nu conţine date despre cei care au beneficiat de greşelile lui Creţu (dacă acesta într-adevăr a greşit) şi nici despre cei care l-au ajutat să greşească. El crede că raportul este folosit ca o armă politică. Mai mult, spune Ion Dumitrel, afirmaţiile lui Popa despre neregulile constatate la ADR Centru intră în contradicţie cu afirmaţiile liniştitoare ale ministrului Dezvoltării şi Prognozei - Leonard Cazan, care la semnalările apărute în presa străină a dat asigurări că în România nu există probleme legate de derularea fondurilor primite de la Uniunea Europeană. Iar dacă Popa spune contrariul şi nu are acoperire, atunci să i se aplice acelaşi tratament ca în cazul fostului prefect de Iaşi - Corneliu Rusu Banu, ale cărui afirmaţii referitoare la ascultarea telefoanelor ziariştilor au impietat asupra imaginii şi credibilităţii externe a României. Dacă, dimpotrivă, Eugen Popa are dreptate, atunci se impune "deconspirarea" celor care au beneficiat de greşelile sale.
     "Şi dacă tot doreşte preşedintele interimar al CJ Alba să-şi creeze imaginea unui om care vrea să facă ordine în treburile judeţului, atunci să analizeze de ce domnul Farcaş (directorul SC DPL - n. r.) a făcut acum un an o lucrare la Albac deşi nu avea comandă de la CJ Alba, şi mai ales de ce nu a fost plătită lucrarea de către cel care a comandat-o."
Anca DINICĂ

"Dihonia" din PNL a luat sfârşit sâmbătă seara
Liberalii au un nou preşedinte: Theodor Stolojan!
     Partidul Naţional Liberal a înregistrat o schimbare importantă în evoluţia sa pe scena politică românească, prin rezultatul final al lucrărilor Congresului Extraordinar PNL, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti. Pornit ca prim favorit în cursa pentru preşedenţia partidului şi beneficiind de sprijinul celor mai puternice filiale din teritoriu, Theodor Stolojan a devenit începând de sâmbătă (24 august 2002) noul preşedinte al PNL, obţinând 944 de voturi din cele 1137 valabil exprimate, (Orban cumulând doar 193 de voturi, ceea ce relevă clar viziunea liberalilor asupra viitorului preşedinte). Rezultat perfect previzibil, de altfel, în contextul abordării de către liberali a unei noi strategii politice, "Stolo" afirmând imediat după instalarea sa oficială în fruntea PNL că va începe chiar de a doua zi, împreună cu Biroul Executiv ales, munca de reconstrucţie a partidului, principalul obiectiv al liberalilor fiind de-acum obţinerea unui scor electoral de cel puţin 20% la alegerile din 2004. Iată componenţa noii echipe executive, care cuprinde atât susţinători de-ai lui Dinu Patriciu cât şi de-ai lui Valeriu Stoica, încă o "manevră" diplomatică a lui Stolojan care pune astfel capăt "dihoniei" din sânul PNL.: Teodor Meleşcanu, Gheorghe Flutur, Paul Păcuraru şi Mona Muscă- vicepreşedinţi; Călin Popescu Tăriceanu, Dan Radu Ruşanu, Eugen Nicolaescu, Aron Popa, Viorel Coifan şi Cristian Boureanu- membri; Mircea Coşea, Mircea Cinteză, Valentin Ionescu şi George Scutaru- membri supleanţi.
     Congresul Extraordinar a avut ca rezultat şi aprobarea de către cei 1200 de membri PNL prezenţi la Bucureşti a unui nou statut. Acesta prevede descentralizarea puterii executive din partid, care va fi deţinută de-acum înainte de Delegaţia Permanentă (în componenţa căreia vor intra şefii organizaţiilor judeţene). Biroul Executiv, care va deţine propriu- zis puterea, reprezintă începând de-acum organismul responsabil cu aplicarea deciziilor şi organizarea partidului. Noul statut mai prevede diminuarea puterii centrale a partidului şi creşterea celei locale (filialele care vor înregistra la alegerile din 2004 procente peste media naţională a PNL vor avea autoritatea de a-şi stabili singure listele parlamentare).
     La conferinţa de presă organizată sâmbătă seara, Theodor Stolojan a declarat că "greul de-abia acum începe", susţinând însă că el este dispus să muncească zi de zi pentru partid, pe direcţiile de acţiune stabilite conform strategiei: reînnoirea partidului, promovarea partidului, întărirea parteneriatului cu societatea civilă, precum şi conturarea strategiei electorale a PNL.
Ioan HĂNŢULESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.