Rugăciunea de pe Muntele Dorna

Muntele Sinai, Muntele Fericirilor, Muntele Măslinilor, Muntele Tabor, Muntele Golgota etc., sunt câteva din locurile legate de viaţa, moartea şi învierea domnului nostru Iisus Cristos. Nu este deci de mirare că mai toate bisericile ca şi mănăstirile sunt ridicate pe cele mai înalte terenuri din aşezările omeneşti. Fiind mai aproape de Dumnezeu şi de Fiul Său, poate că şi rugăciunile oamenilor sunt mai bine auzite, ascultate şi bineînţeles, că şi binecuvântarea şi ajutorul Domnului sunt şi ele mai bine receptate şi trimise pe pământ.
La toate acestea o fi reflectând şi primarul comunei Albac, Gheorghe Paşca, atunci când s-a gândit să ridice o biserică pe Muntele Dorna, acolo unde pe timp de vară, oamenii îşi duc animalele la păscut (un fel de "mutătură" cum i se spune prin alte locuri din Apuseni). Noul lăcaş de cult a fost sfinţit sâmbătă, de IPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei, asistat de protopopul de Câmpeni şi mai mulţi preoţi din zonă. Au fost prezenţi la ceremonia sfinţirii bisericii domnii Ioan Rus, prefectul judeţului Alba, Eugen Popa, preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, Gabriel Dumitraşcu, director general adjunct la SC Gold Corporation Roşia Montană, Dorin Sandea, inspector general şcolar, Ioan Paşca, directorul Direcţiei Silvice Alba, Ana Topârcean, directorul Direcţiei de Statistică Alba, Ştefan David, primarul oraşului Abrud, Dorel Burlan, director al SC Conf Arieşul Baia de Arieş, alţi invitaţi, numeroşi crescători de animale, pădurari şi lemnari.
Biserica a fost construită de celebrul ctitor de biserici din zonă, meşterul Toader Nicolae, şi a fost ridicată prin grija Primăriei, a primarului Gheorghe Paşca şi a unor sponsori generoşi. Ea tronează ca o pecete în calea singurătăţii, ca un loc de rugăciune şi închinăciune, pentru încercările, gropile, popasurile, munţii şi văile vieţii bieţilor noştri moţi.
(G.C.)
Judeţul Alba are un buget de 235 miliarde de lei
Prioritatea nr. 1 a CJ Alba rămâne în continuare protecţia copilului
Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Alba, Eugen Popa, a fost aprobat bugetul propriu al judeţului pe acest an, rectificat, în sumă de 235 miliarde de lei. Cheltuielile rectificate pentru CJ Alba s-au stabilit la 29,3 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani din punguţa judeţului au fost alocaţi pentru Direcţia generală pentru drepturile copilului, adică 66,5 miliarde de lei. Pentru activitatea culturală şi religioasă au fost rectificate următoarele sume: 3,9 miliarde de lei pentru Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga", 2,5 miliarde de lei pentru Centrul judeţean al Creaţiei Populare Alba şi pentru Teatrul de păpuşi Alba Iulia. 800 de milioane de lei au fost alocaţi pentru construirea, reabilitarea şi repararea lăcaşurilor de cult. Pentru învăţământul preuniversitar a fost alocată o altă "felie" importantă din buget, adică 18,7 miliarde de lei, în timp ce Direcţiei pentru protecţia plantelor i-au fost acordate 11 miliarde de lei. Cheltuielile pentru Serviciul public Salvamont Alba s-au stabilit la 200 milioane de lei. Bani au fost alocaţi şi pentru Inspectoratul pentru protecţie civilă Alba - 1,8 miliarde de lei şi pentru Centrul militar al judeţului Alba - 1,6 miliarde de lei.
Florin ROMAN
Aflaţi în serviciul comunităţii
Primarii învaţă să elaboreze PUG-uri
În cursul zilei de ieri, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, i-a invitat la sediul instituţiei pe mai mulţi primari din judeţ pentru a-i instrui în legătură cu accelerarea procedurilor de elaborare a Planurilor Urbanistice Generale. Fără o astfel de documentaţie tehnică, primarii nu pot elabora proiecte în vederea accesării fondurilor destinate Programului SAPARD.
Este totuşi greu de acceptat că mai sunt primării care nu au elaborate PUG-urile, în condiţiile în care se tot vorbeşte de promisiuni electorale, de dezvoltare etc. Din păcate, unii primari preferă să se ascundă în spatele veşnicei probleme "nu avem bani", în loc să se zbată pentru elaborarea de proiecte şi atragerea de fonduri externe. Este, probabil, mult mai uşor să stai cu mâna întinsă toată ziua la mai marii judeţului şi să aştepţi milă ca un banal cerşetor. De asta au fost aleşi primarii, ca să muncească pentru comunitate, nu pentru a se îmbogăţi în cei patru ani de mandat sau pentru a sta la umbră. Criticile nu se adresează tuturor primarilor, pentru că sunt în judeţul nostru şi buni gospodari, care vorbesc prin fapte şi nu prin promisiuni.
Florin ROMAN