Prima pagină Ediția din: 28.08.2002
Știri
De Ziua Independeţei
Autorităţile judeţului Alba la Chişinău
     În 31 august, românii de peste Prut sărbătoresc Ziua Independenţei, moment istoric important din viaţa Republicii Moldova. La manifestările dedicate acestui eveniment, reunite sub genericul "Zilele limbii române" ce se vor desfăşura la Chişinău, va participa şi o delegaţie din judeţul Alba, din care fac parte prefectul Ioan Rus, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa şi directorul Direcţiei de Culte şi Cultură Alba, poetul Ion Mărgineanu. Manifestările se vor desfăşura pe parcursul a două zile (31 august - 1 septembrie) şi sunt în mare măsură organizate de reprezentanţi ai societăţii civile, oficialităţile locale tratându-le cu o oarecare indiferenţă. (F.R., R.J.)
La Alba Iulia
Două femei au fost lovite de o Dacie pe trecerea de pietoni
     Luni după-amiaza, în jurul orei 16.30, în intersecţia semaforizată dintre strada Ardealului şi Calea Moţilor s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea uşoară a două femei. Intrând cu Dacia 1310 în intersecţie pe culoarea galbenă a semaforului, Gheorghe Lazăr (din Dobra - Şugag) le surprinde şi accidentează pe Cristina Puşcaş (de 21 ani) şi pe Aurora Litean (de 51 ani), ambele din Alba Iulia. Femeile au fost transportate la Spitalul judeţean Alba, unde au fost diagnosticate cu plăgi contuze la membrele superioare şi traumatisme craniene minore. Nu a fost necesară spitalizarea. Poliţia continuă cercetările. (N.T.)
Ajutor maltez pentru sinistraţi
     Ca urmare a calamităţilor naturale produse recent în judeţul nostru, multe gospodării ale populaţiei din Apuseni, dar şi din alte zone ale judeţului, au suferit pagube importante. Serviciul Maltez va distribui în curând, la primăriile localităţilor afectate 3,5 tone de îmbrăcăminte uzată, precum şi alimente, valoarea acestor ajutoare fiind de 2300 de euro. (A.D.T.)
Moţii se bat pentru un loc de muncă la Roşia Montană
     Investiţia SC Gold Corporation de la Roşia Montană este privită de foarte mulţi locuitori ai Ţării Moţilor ca o mare şansă, dacă nu chiar unica de a-şi găsi un loc de muncă bine remunerat, în intenţia de a mai atenua din lipsurile vieţii de zi cu zi. În acest sens, numai în ultimele două săptămâni, zeci de persoane au apelat la Oficiul Prefectural din Câmpeni solicitând celor care răspund de această instituţie să intervină pe lângă conducerea societăţii respective. Referentul Oficiului, dl. Dumitru Bobar, ne-a declarat faptul că se vor depune toate eforturile pentru ca aceşti oameni să fie ajutaţi, însă deocamdată ei vor trebui să mai aştepte până când SC RMGC îşi va începe efectiv activitatea de producţie. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Descoperire arheologică de senzaţie pe islazul de la Partoş
Sanctuarul lui Liber Pater - zeul roman al vinului
Căutările au început cu peste zece ani în urmă *Doi membri ai echipei Time Team prezentată pe canalul Discovery au lucrat la Partoş
     Odată cu toamna se apropie şi sfârşitul campaniilor de săpături arheologice. Ca în fiecare an municipiul Alba Iulia a fost împânzit de asemenea şantiere. Multe dintre ele s-au închis deja, în timp ce pe altele activitatea este febrilă. Două dintre ele, vizitate în cursul zilei de ieri ne-au arătat cât se poate de clar care este diferenţa dintre cercetarea prin metode clasice şi cea prin metode moderne. Una ca de la cer la pământ! Pe şantierul de descărcare de sarcină istorică deschis pe terenul unde urmează să fie construit supermarket-ul PROFI se lucrează cu forţe sporite sub coordonarea cercetătorilor Aurel Dragotă (Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia) şi Gabriel Rustoiu (DCCPCN Alba). Cum era de aşteptat, au fost descoperite în continuare morminte romane de incineraţie de secol II-IV, cu un bogat inventar de ceramică, dar cu foarte puţine piese de metal. Până acum cele mai valoroase piese par a fi un inel de fier cu camee şi o fibulă tot de fier. De asemenea, se pare că a fost atinsă limita de nord a cimitirului antic. Deşi în urmă cu câteva luni, când s-a lucrat pe terenul staţiei OMV situat în imediata apropiere, au fost descoperite şi morminte medievale, acum nu a fost găsit niciunul. Să spunem că aici se lucrează cu mijloacele clasice şi că săpăturile mai continuă.
     Celălalt şantier se află pe islazul de la Partoş. Aflat acum la cel de-al cincilea an de săpătură, şantierul este piesa principală a unui proiect care implică Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Humboldt din Berlin şi Universitatea Birckbeck din Londra. Descoperirile de acum sunt cele aşteptate şi mult peste, ceea ce face ca, deşi proiectul iniţiat şi-a atins limita de timp, el să fie totuşi continuat în anul viitor. Arheologul Doru Bogdan ne-a explicat că în acest an a fost în sfârşit descoperit sanctuarul lui Liber Pater - zeul roman al vinului. Despre acest sanctuar se presupunea încă din 1989 că există în această zonă. Atunci, căutând fortificaţiile Coloniei Aurelia Apulensis, Alexandru Diaconescu a descoperit fragmente ale unei statui din marmură a lui Liber Pater. Din anul 1998 căutările au fost reluate, în fiecare an cu rezultate foarte bune, dar abia acum s-a găsit sanctuarul presupus. În plus zona cercetată (doar o mică parte din islazul Partoşului) este împânzită de cuptoare ale unor ateliere antice de ceramică. Firesc obiectele descoperite sunt foarte multe şi variate, de la monede, statuete, vase de cult sau vase uriaşe pentru păstrat proviziile (unele întregi, altele fragmente). Dar succesul din acest an este legat şi de metodele şi echipamentele moderne folosite (prelucrare computerizată a datelor, cercetarea terenului din punct de vedere al rezistivităţii electrice şi magnetometrie). Englezii mai "înzestraţi" care au lucrat aici au reuşit alături de întreaga echipă să facă o hartă a întregului islaz. Se pare că sub buruienile care tronează pe lângă Tăuşor se află un întreg complex de mari edificii romane şi artere de circulaţie. În campaniile din anii viitori se va putea săpa "la sigur". În plus mai trebuie să spunem că fiecare element descoperit este fotografiat, măsurat şi înregistrat tot într-o bază de date computerizată. Se foloseşte metoda Serviciului Arheologic al Muzeului din Londra, cea prezentată pe canalul Discovery la Time Team (Echipa timpului). De altfel doi dintre topografii care au lucrat pe şantier fac parte din Time Team. Doru Bogdan ne-a informat că în anul viitor se doreşte reluarea colaborării cu Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, mai exact cu Baza de Cercetare cu Utilizatori Multipli (una dintre cele mai bine dotate cu echipament pentru cercetări arheologice din ţară) pentru a se face cercetarea dealurilor dimprejur şi înscrierea într-o hartă, cu ajutorul echipamentelor GPS, a tuturor punctelor unde este posibilă existenţa unor vestigii.
     Directorul Direcţiei pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Alba - Ion Mărgineanu, ne-a declarat că desigur nu se poate face o comparaţie între inventarul celor două şantiere. Chiar dacă s-ar fi lucrat pe terenul PROFI cu metodele moderne, descoperirile tot acelea ar fi fost probabil. Avantajul este economia de bani şi mai ales de timp. Pentru că o cercetare prealabilă a terenului ar fi indicat clar locurile unde există vestigii şi doar acolo s-ar fi săpat. Dar aşa... Şi în plus - spune domnia sa - este chiar crimă să nu foloseşti, din orgoliu, echipamentele moderne de care dispune Universitatea "1 Decembrie 1918", mai ales că Alba Iulia este un oraş împânzit de vestigii.
Anca DINICĂ

În Dosarul Vinalcool
Franţi Itul a fost pus în libertate
     Curtea de Apel Bucureşti a dispus ieri punerea în libertate a omului de afaceri albaiulian, Franţi Itul, patronul S.C. Vinalcool S.A. Alba Iulia, arestat în data de 14 mai a.c. (iniţial 30 de zile), pentru infracţiunea de înşelăciune atunci când a solicitat, potrivit legii, restituirea accizelor aferente alcoolului sanitar.
     Decizia Curţii de Apel vine să confirme, aşa cum o dovedeşte şi Raportul de expertiză contabilă judiciară realizat la solicitarea Inspectoratului General al Poliţiei, că tranzacţiile cu alcool sanitar dintre cele trei firme, S.C. Vinalcool S.A., S.C. Gelafarm S.R.L. şi S.C. Transgerom S.R.L. s-au făcut în totalitate cu respectarea reglementărilor legale. Cercetările continuă. Oricum Franţi Itul a dat statului sub formă de impozite şi taxe mult mai mult decât a primit, iar Alba Iuliei mâncare şi de băut. Facerea de bine însă... (G.C.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.