Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PD - un nou început de drum
     Cam năucă şi frământată în principal de găsirea unui ţap ispăşitor pentru rezultatele nu tocmai mulţumitoare ale alegerilor din anul 2000, opoziţia pare să-şi fi găsit acum, la mijlocul ciclului electoral, suflul, dorinţa de acţiune şi traiectoria. Cele două partide care concurează la titlul de lideri ai Opoziţiei - Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal, ambele încercând să-şi creeze imaginea de singură alternativă viabilă la actuala guvernare PSD - au avut la interval de o săptămână reuniuni importante ale forurilor de conducere, în cadrul cărora multe probleme şi-au găsit rezolvarea. În criză de lider, liberalii au optat pentru Theodor Stolojan, un tehnocrat în stare să aducă nu numai linişte partidului, dar mai ales programe alternative care să-i facă pe liberali mai seducători în 2004.
     Cu lider zgomotos, dar fără a prezenta programele alternative, democraţii au înţeles în sfârşit că românii nu mai sunt interesaţi doar de circul politic, ei vor şi pâine. De aceea, unul dintre marile câştiguri aduse de Consiliul Naţional de Coordonare şi de Conferinţa Naţională Anuală a partidului, desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute, este readucerea în prim plan a aşa-zişilor "baroni politici" Petre Roman, Radu Vasile, Bogdan Niculescu-Duvăz şi Radu Berceanu. Dincolo de speculaţiile răutăcioase cu sâmbure de adevăr conform cărora reabilitarea acuzaţilor de acum un an şi jumătate este menită să ascundă eşecul noii echipe instaurată în fruntea PD la Convenţia Naţională Extraordinară din mai 2001, faptul este un câştig pentru partid având în vedere experienţa politică a acestora. Şi oricum, a avea tăria de a-ţi recunoaşte greşelile este totuşi un semn de înţelepciune.
     Conferinţa Naţională Anuală a PD a aprobat şi temele politice ale partidului pentru anul 2003: "Administraţia publică şi dezvoltarea locală" şi "Agricultura şi dezvoltarea rurală". Cele două domenii, primele intrate în moara democrată sunt şi cele pe baza cărora se speră în obţinerea cât mai multor puncte în competiţia cu PSD. În ce priveşte administraţia locală, PD are avans încă din iarna acestui an, când acţionând pe linia luptei anticorupţie, aleşii săi au ales clar între funcţiile de aleşi şi calitatea de manageri ai unor firme a căror cifră de afaceri ar fi putut creşte pe seama administraţiilor locale. Avansul trebuie însă păstrat sau mărit şi de aceea PD va acţiona pentru o mai mare responsabilizare a aleşilor locali, orientarea banilor publici mai ales spre modernizarea infrastructurii, învăţământ şi sănătate, decât spre protecţia socială (cum se întâmplă cum), aplicarea rapidă şi exactă a tuturor legilor proprietăţii. Şi pentru că scriam că democraţii au înţeles că românii au nevoie de pâine, unul dintre obiectivele prioritare ale aleşilor locali trebuie să fie în opinia PD crearea de noi locuri de muncă. Nominalizarea agriculturii şi problemelor satului ca principală temă de acţiune, indică dorinţa PD de a rupe din electoratul duşmanului său declarat şi consfinţit acum prin votul delegaţilor la CNC - PSD. Pentru că se ştie că PSD câştigă cele mai multe voturi în mediul rural, în timp ce până acum PD nu obţinea aici mai mult de 7%, extrem de puţin raportat la obiectivele ambiţioase stabilite pentru 2004. Chiar dacă nu au fost încă difuzate în teritoriu, la Conferinţa Naţională Anuală au fost prezentate şi principalele obiective şi soluţii pe care partidul le propune în domeniul legislativ şi economic, semn că în PD vremea declaraţiilor a trecut, începe munca.
Anca DINICĂ