Curier județean
Rugăciunea de azi
      Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Mângâietorul celor întristaţi, Care ai fost vestit de proorocul Isaia, că vei veni să tămăduieşti pe cei cu inima zdrobită, fii mie mângâietor şi ascultă-mi glasul ce-l înalţ cu credinţă către Tine, rugându-Te să-i ierţi, Preabunule Împărate, greşelile, oricâte va fi săvârşit în această viaţă, soţul meu (soţia mea): ori cu lucrul, ori cu cuvântul, ori cu gândul, cu ştiinţa sau fără de ştiinţă. Aşa, Doamne, primeşte sufletul robului Tău (roabei Tale) în locaşul şfinţilor Tăi, întru Împărăţia Ta cea veşnică, spre care se nevoieşte sufletul meu la Tine, pentru ca acolo sufletele noastre întâlnindu-se şi împreună aflându-se, să laude şi să preamărească întru tot Sfânt numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Mamant; Sf. Ioan Postitorul
Catolic: Sf. Ingrind
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Victimă a neatenţiei
     Asistenta medicală din cadrul Dispensarului Şugag a sesizat vineri, 30 august, ora 14.00, Postul de Poliţie din localitate despre faptul că a acordat îngrijiri medicale unui tânăr care declarase că a fost victma unui accident rutier. Investigând cazul, poliţiştii din Şugag au descoperit că tânărul, Gyula Attila David (de 17 ani) a fost surprins şi accidentat pe DN 67C de autoturismul Dacia 1310 condus de Sorin Emilian Berchi (de 33 ani, din Alba Iulia). David se angajase în traversarea străzii fără să se asigure, prin loc nemarcat, moment în care a fost acroşat de Dacia 1310. Victima a fost trimisă la Spitalul Judeţean Alba, unde s-a descoperit că are o fractură la degetul mare de la mâna stângă şi alte leziuni superficiale provocate prin accident rutier. În cauză, poliţia Şugag continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA

Ascultătorii PROFM au ales:
"Sunt doar un fraier" - piesa acestei veri
     În competiţia organizată de postul de radio PROFM Alba Iulia s-au aflat 10 din cele mai cunoscute trupe româneşti ale momentului. Oferta de hit-uri de la "Nebun după tine" interpretat de Vank până la "Oare ştii" sau "De dorul tău" i-a pus la grea încercare pe ascultătorii PROFM. S-a detaşat clar cu peste 130 de voturi, "Sunt doar un fraier" ultimul hit al celor de la Stigma - trupa care s-a bucurat de un imens succes şi la ultimul concert susţinut la Alba Iulia în această primăvară şi organizat tot de PROFM.
     Alexandru Contor şi Marius Şeuşan au votat şi în cele din urmă au câştigat. Premiile constând în casete şi CD-uri cu muzica lor preferată au fost înmânate de "autorii" campaniei: Dj Coşer şi Dj Paven.
Ella HADA

Un tânăr din Câmpeni grav bolnav de leucemie are nevoie urgentă de 400 de dolari pentru a-şi plăti studiile
Admis pe locurile cu plată ale unei facultăţi din Cluj-Napoca, el promite că va răsplăti încrederea celor ce îl vor sprijini
     Chiar dacă este orfan de mamă şi suferă de o boală extrem de gravă - leucemie - Ciprian Muntiu din oraşul Câmpeni nu şi-a pierdut speranţa şi face eforturi supraomeneşti pentru a izbândi în lupta cu un destin nemilos. În vârstă de 18 ani, Cristian a absolvit colegiul local cu brio, media obţinută la BAC - 9,11 fiind cea de-a treia pe unitatea respectivă de învăţământ. În această vară a fost admis şi la Facultatea de Geografie din Cluj, însă doar pe locurile cu plată. Şi tatăl acestuia are probleme majore de sănătate, el muncind cu ziua pentru a-şi întreţine familia, Ciprian mai având o soră care este elevă în clasa a XI-a la Liceul din Câmpeni.
     Neavând nici pe departe sufuciente resurse băneşti, tânărul moţ este pus în imposibilitatea de a începe cursurile universitare, fiindu-i necesară suma de 400 de dolari pentru primul an. Pentru că este un băiat ambiţios şi toţi cei care îl cunosc susţin acest lucru, Ciprian a promis că pentru anul doi de studii, nu va mai solicita sprijinul nimănui, fiind hotărât să obţină note mari, astfel încât să fie admis la secţia fără plată. Drept urmare, tânărul student are nevoie urgentă de suma respectivă, toţi cei care doresc să-l ajute pentru ca visul lui să se înfăptuiască o pot face vizitându-l acasă, la Câmpeni pe str. Teiului, bl. F6, ap. 2 sau se pot adresa Oficiului Prefectural din localitate, domnilor Nicolae Puiuleţ şi Dumitru Bobar, care îl vor sprijini la rându-le pe semenul lor aflat în dificulate.
Adriana DURIGĂ, Răzvan JURCĂ

De la 1 ianuarie 2003
Primăriile vor elibera Cărţi electronice de identitate
     De la 1 ianuarie 2003 în România se vor elibera de către primării cărţi electronice de identitate, a decis Guvernul. Actualele documente de identitate vor continua să fie folosite pentru identificare şi pentru dovedirea cetăţeniei române pâna la data înlocuirii lor cu noul tip de carte electronică de identitate, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2006.
     Cartea electronică de identitate va conţine în mod obligatoriu datele aflate în prezent pe buletinul de identitate sau pe cartea de identitate, pe carnetul de conducere şi pe cartea de alegător. Noua carte de identitate poate conţine şi date referitoare la asigurarea medicală, asigurarea socială si semnătura digitală.
     Eliberarea cărţilor de identitate electronice se va realiza de către primării prin serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor şi sub coordonarea metodologică a Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor. Autorităţile centrale şi locale şi serviciile descentralizate judeţene au obligaţia de a se dota cu echipamentele şi aplicaţiile necesare astfel încât cetăţenii să poată folosi fără restricţii cartea electronică după cum urmează: * în municipiile reşedinţă de judeţ până la data de 31.07.2004 * în celelalte municipii şi oraşe până la data de 31.12.2005 * în comune până la data de 31.12. 2006.
Nicoleta TOMUŢA

Redacţia "Unirea" a primit
"Haiku"-uri japoneze, scrise de un român... în Spania!
Autorul acestora este Florin Bolea, celebrul bodyguard albaiulian supranumit "Biceps"
     Numele lui Florin Bolea (34 de ani) este binecunoscut deja iubitorilor de poezie din municipiul nostru, graţie celor două volume editate în anul precedent ("Nu este nimic, este ceea ce crezi..." şi "Lumea de Apoi"), cu ajutorul romancierului Eugen Curta. Dar puţini sunt cei ce ştiu că Florin Bolea este un personaj la fel de cunoscut şi în lumea interlopă din Alba Iulia, ca bodyguard, supranumit "Biceps". În luna ianuarie a acestui an Florin "Biceps" a plecat în Spania atras, ca atâţia alţii, de perspectiva unui trai mai bun. Cu toate acestea, el n-a uitat Alba Iulia şi nici pe prietenii săi de aici, cărora doreşte să le transmită prin intermediul ziarului "Unirea" un mesaj despre viaţa şi trăirile sale pe pământul iberic. Tot prin acele "haiku"uri ce l-au făcut cunoscut ca poet. ("Haiku"urile sau "Haikai"urile sunt poeme în stilul clasic japonez, cultivat în insulele nipone începând cu sec. XV).
     Iată câteva dintre aceste poeme: "Se beau organele între ele şi îl sug pe dumnezeu de stele"; "Sunt o lacrimă ca un vierme de gheaţă pe cealaltă faţă a lui Dumnezeu"; "Durerea este instinctul de conservare al unei descompuneri"; "În limba porţilor cuvintele mele sunt exerciţiile morţilor"; "Totul este dublu chiar şi Dumnezeu"; "Nici o iubire nu e mai durere ca moartea". Noi nu avem nici timp nici spaţiu să "decodificăm" integral mesajul poetic, dar este evident că el conţine dezamăgire, cinism, violenţă şi un nesfârşit regret, regretul normal al românului nevoit să se umilească pe alte meleaguri, în faţa străinilor, pentru a-şi asigura traiul de care n-are parte acasă, în ţara lui. Este un protest totodată, un gest de revoltă împotriva lumii întregi, cu excepţia lui Dumnezeu: "Îmi e atât de greaţă încât îmi este milă de Dumnezeu". (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.