Prima pagină Ediția din: 14.09.2002
Știri
Prefectul Ioan Rus la "Surprize, Surprize"
     Unul dintre invitaţii de marcă ai Andreei Marin la populara emisiune "Surprize, Surprize" din această seară este şi prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus. În cadrul showului ce va fi difuzat cu începere de la ora 21.00, pe programul România 1, şeful administraţiei publice judeţene, îi va face o... surpriză deosebit de plăcută unei femei din Alba Iulia, care în aceste momente are mare nevoie de sprijinul semenilor săi. (R.J.)
Miron Mitrea la Alba Iulia
     Luni, 16 septembrie a.c., ministrul MLPTL Miron Mitrea, va sosi la Alba Iulia într-o vizită de lucru de două zile. Cu acest prilej, autorităţile judeţene şi locale îi vor prezenta ministrului un raport cu privire la starea drumurilor din judeţ, precum şi a stadiului construirii locuinţelor cu destinaţie socială. În acest scop, dl. Mitrea va mai vizita şi alte câteva oraşe din judeţ. De asemenea, vizita ministrului MLPTL va reprezenta şi o oportunitate directă pentru oficialităţile locale în vederea solicitării unor fonduri pentru realizarea importantelor obiective de investiţii preconizate.(R.J.)
"Laptele şi cornul"
     Au mai rămas doar două zile până la începerea unui nou an de învăţământ. În acest sens, subprefectul Ioan Maier a efectuat în cursul zilei de ieri un raid la unele primării din judeţ pentru a se documenta la faţa locului în legătură cu pregătirile necesare aplicării programului social "laptele şi cornul". S-a urmărit cu precădere modul în care sunt asigurate spaţiile de depozitare, precum şi personalul care va deservi această acţiune zilnică. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Interzicerea postului OTV - un gest care INFLAMEAZĂ puterea
Constituţia României dă dreptul fiecărui cetăţean la libera exprimare
     Pentru a nuanţa mai bine megascandalul produs de postul OTV marţi seara, când moderatorul Dan Diaconescu l-a avut ca invitat la un talk-show pe senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor, socotim că e potrivit să publicăm prevederile Articolului 30 din Constituţia României privind libertatea de exprimare.
     1. Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. 2. Cenzura de orice fel este interzisă. 3. Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. 4. Nici o publicaţie nu poate fi suprimată. 5. Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării. 6. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. 7. Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. 8. Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.
     Oricine ar vrea să spună ceva vis a vis de emisiunea de la OTV nu poate ocoli adevărul că postul respectiv şi în speţă emisiunea "DDD" au devenit cele mai vizionate dintre toate suratele sale. Moderatorul cu mutra lui de şoricel, dar altfel cu gheare de leu, pune pe tapet cele mai arzătoare, mai controversate subiecte ale zilei şi nu-i e jenă sau teamă să invite cele mai stranii personaje ale vieţii publice româneşti situate de o parte şi de alta a baricadei, pentru a-i lăsa să-şi descarce ofurile, umorile. Între altele fie spus, m-am simţit tentat nu o dată să scriu despre acest bâlci al deşertăciunilor, care face sarea şi piperul multor seri şi nopţi anodine pentru telespectatorii dornici de scandal, exhibiţionism şi senzaţional. Acum că am văzut marţi seara emisiunea lui Dan Diaconescu, care l-a avut ca invitat pe omul-dinamită, cel obişnuit să ponegrească totul, de la americani la evrei şi până la unguri şi romi. Nu m-am putut abţine să tac.
     Doamnelor şi domnilor telefili mai necăjiţi şi fără apă caldă la robinete, cocoşaţi de impozite şi taxe, trăitori pe coclaurile României pline de râuri care se revarsă şi amărăsc viaţa românilor, de gropi şi halde de mizerie aţi putut cunoaşte încă o dată pe cel mai mare orator român în viaţă, pe cel mai redutabil polemist şi pamfletar, pe unul dintre cei mai citiţi şi mai mari depozitari de cultură din România. Nu-i mângâiem câtuşi de puţin vanitatea şi nici nu facem parte din fanii săi, din şleahta obedienţilor domniei sale, dimpotrivă multe din ideile şi sloganele sale ne repugnă, ne creează adevărate idiosincrasii, dar nu putem să nu fim de acord că e singurul gladiator al opoziţiei din România. Că spune multe verzi şi uscate, care creează migrene puterii e adevărat, că sare calul, că intră într-un adevărat delir atunci când îşi îndreaptă tirul verbelor sale caustice spre liderii de la Cotroceni, de la Palatul Victoria, de la Casa Albă sau de la Tel-Aviv, etc., etc. iarăşi e adevărat. Dar dintr-o avalanşă de fraze sarcastice, acide, ironice, adesea otrăvitoare trebuie să recunoaştem că spune şi multe adevăruri dureroase. Nu împărtăşim ideea că OTV e un canal de scurgere a mizeriei şi nici că CV Tudor a bălăcărit fără noimă politicienii români, folosind un discurs de mahala. Dimpotrivă ni s-a părut c-a folosit un lexic chiar elevat, ce-i drept incisiv şi uneori prea sofisticat pentru a putea fi înţeles de tot natul.
     Să avem pardon, nu înseamnă că dacă ataci anumite tare ale vieţii social politice cum ar fi cele etnice trebuie să fii pus neapărat la stâlpul infamiei şi declarat extremist, xenofob, dement, paranoic. Oare nu mai are nimeni dreptul la exprimare liberă, să critice pe nimeni în ţara şi în lumea asta? Totul e perfect din moment ce se lăfăie sărăcia la unii (cei mulţi) şi opulenţa la alţii (cei puţini)? Nu există cârdăşie între PSD şi UDMR? Nu există mafie, corupţie? Există o democraţie perfectă? Nu credem că tăioasele fraze ale senatorului peremist incită la violenţă, ci mai degrabă la acumularea de mulţumiri din partea populaţiei la adresa guvernanţilor, a celor care devalizează ţara. Poate că adevărul cel mai dureros este că Vadim stă în gâtul unora ca un os de peşte. Numai Năstase ştie câte nopţi de insomnie are la gândul că va candida la preşedinţie alături de Vadim. Nu vrem să spunem mai multe. Dacă cineva se crede tare şi mare în ţara asta n-are decât să-l reducă la tăcere pe acest as al polemicii politice sau să interzică postul OTV, dar s-o facă pe căi democratice. În ceea ce-l priveşte pe Dan Diaconescu, acesta are bunul simţ să-l lase pe invitat să vorbească şi nu să-l oprească şi să-l enerveze cu întrebări de doi lei cum face d-l Tucă. Ca o concluzie, putem spune că gestul de a interzice funcţionarea postului OTV nu aduce decât deservicii actualei puteri.
Gheorghe JURCĂ

Gabriel Resources, "compania mamă" a investiţiei de la Roşia Montană va fi cotată la Bursa metalelor preţioase din Londra
Această "piaţă" este cea mai tare din lume
     Potrivit unor informaţii oficiale, firma canadiană Gabriel Resources, compania mamă a megaproiectului din Munţii Apuseni a decis să-şi lărgească baza de investiţii, înscrisă (cu cotare) pe Bursa metalelor preţioase din Londra. Această bursă este cea mai "tare" din lume, selecţia firmelor ale căror acţiuni sunt cotate aici fiind extrem de riguroasă, după nişte criterii clar precizate. Gabriel Resources este într-o bună formă financiară, ridicându-şi capitalul încă la începutul acestui an la aproximativ 90 milioane dolari.
     Cel mai probabil la sfârşitul acestui an, Gabriel Resources Ltd. va fi cotată complet la Bursa din Londra. Aici se ţine cont şi de faptul că firma canadiană este deja înscrisă pe Bursa din Toronto şi este membră a TSF 300 Composite Index.
     Potrivit informaţiilor noastre, Gabriel Resources Ltd. este din ce în ce mai aproape de faza de producţie, fiind una din primele companii străine ce a pătruns în România, după ce în luna iunie 1998, a fost adoptată legea minelor pe baza legislaţiei europene. Gabriel a adunat un portofoliu de proiecte aur-argint şi cupru de clasă mondială în două licenţe minerale situate în Patrulaterul aurifer, alăturându-se CN Minvest Deva. Cel mai important proiect este cel de la Roşia Montană. Deja a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru acest depozit care are o rezervă de 14,4 milioane de uncii. Acesta a fost urmat de un studiu de optimizare detaliat pentru o exploatare în carieră deschisă. Procesul de mutare se desfăşoară satisfăcător spre bine, ceea ce a făcut ca investitorii strategici să fie tot mai interesaţi de proiectul de la Roşia Montană din Munţii Apuseni. Până la obţinerea ofertei finale, Gabriel Resources va fi cel mai probabil cotată la Bursa metalelor preţioase din Londra.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.