Ultima oră
Știri
Fiii satului la Limba
     Cei care s-au născut în Limba şi iubesc satul Limba din comuna Ciugud sunt invitaţi duminică la sărbătoarea fiilor satului.
     La momentul eroilor se va oficia începând cu ora 11.00 o slujbă religioasă urmând ca la Căminul Cultural să fie vernisată o expoziţie de pictură.
     Meciul de fotbal, tradiţional, va începe la ora 14, iar de la ora 16, va fi organizat un spectacol folcloric, invitat special fiind Ghiţă Groza.
     Discoteca va încheia această zi de sărbătoare. (C.S.)
Opărit cu lapte
     Un nefericit accident s-a produs la Câmpeni şi s-a soldat cu vătămarea corporală a unui băieţel de numai 2 ani. Micuţul a fost transportat joi noaptea la spital, după ce a căzut într-o oală cu lapte fiert. Băieţelul a fost transferat la chirurgie infantilă, având arsuri de gradul II şi III pe anumite porţiuni ale corpului. Din fericire, micuţului nu i-a fost pusă viaţa în pericol, el fiind supus tratamentului de recuperare. (F.R.)
La Cugir
Un băieţel a fost lovit mortal
     Joi după-amiaza, în jurul orei 17.00, pe strada Ion Creangă din Cugir s-a produs un grav accident rutier în care şi-a pierdut viaţa un băieţel în vârstă de 6 ani. Micuţul Adrian Boieru a fost surprins şi accidentat în timp ce încerca să treacă strada fără să se asigura de autoturismul Renault condus de Traian Pocol, de 75 de ani, din Cugir, rezident în Germania. Deşi băieţelul a fost transportat de urgenţă la Spital, el nu a mai putut fi salvat, deoarece a suferit traumatisme foarte grave în urma izbiturii. În cauză, poliţia Cugir efectuează cercetări pentru a stabili împrejurările exacte care au dus la producerea acestui teribil accident. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
De azi intră în vigoare
Noua numerotaţie telefonică - etapa a doua
     A doua etapă de introducere a noului plan de numerotaţie se va desfăşura între 14 septembrie - 14 noiembrie, perioadă în care abonatul va fi avertizat vocal, dacă va forma numărul vechi, cu privire la modificarea numerelor de telefon fără să se mai realizeze direcţionarea apelului, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica. "Datele statistice arată că, în prezent, peste 90% dintre utilizatorii de telefonie din România formează corect noul plan de numerotaţie. În această a doua fază, cele două sisteme de numerotaţie nu vor mai funcţiona în paralel", a adăugat Nica.
     Noul plan de numerotare a României a intrat în vigoare în 14 iunie 2002. Până la 14 septembrie noul plan va funcţiona în paralel cu cel vechi, astfel că vor putea fi folosite atât numerele corespunzătoare vechi, cât şi cele aferente noii numerotaţii. În intervalul menţionat, un mesaj vocal va informa utilizatorul care formează un număr în vechea structură despre schimbarea de formă care s-a produs, dar legătura telefonică se va realiza automat chiar dacă este format numărul vechi.
     Codurile de acces, 00 pentru apelurile internaţionale şi 0 pentru cele interurbane, rămând neschimbate. De asemenea, apelurile efectuate în aceeaşi localitate în reţeaua RomTelecom, respectiv de pe un telefon fix pe un alt telefon fix, nu presupun nici o schimbare în forma numărului.
     După 14 septembrie un abonat RomTelecom din provincie trebuie să formeze, în cazul unui apel către Bucureşti, 021 plus actualele numere formate din şapte cifre, iar pentru o convorbire interjudeţeană utilizatorul va tasta 02, prefixul judeţului şi şase cifre.
     Pentru operatorii de telefonie mobilă, cifra 9 din structura numerelor actuale va fi înlocuită cu două cifre: 7 şi o altă cifră, caracteristică operatorului. Astfel, pentru reţeaua Connex, numărul 091 va deveni 0721, numărul 092 va fi înlocuit cu 0722, iar 093 se va transforma în 0723, la care se adaugă actualele şase cifre. În cazul reţelei Orange (fosta Dialog), numerele 090, 094, 095 plus şase cifre vor lua forma 0740, 0744, 0745 plus şase cifre.
     Numerele de telefon din reţeaua Cosmorom, care în prezent au forma 096 plus şase cifre, se vor transforma în 0766 plus şase cifre. În mod similar, utilizatorii Telemobil (Zapp Mobile), care în prezent formează 098 plus şase cifre, vor tasta, după 14 iunie, 0788 plus alte şase cifre.
     Referitor la apelurile de urgenţă, cum ar fi Salvare, Pompieri sau Poliţie, numerotaţia va rămâne aceeaşi până la intrarea în funcţiune a sistemului naţional pentru apeluri de urgenţă - 112.
     Până în februarie 2003 este preconizată introducerea celei de a zecea cifră şi în republica Moldova, inclusă în planul românesc de numerotare. Costurile introducerii noului plan de numerotaţie sunt evaluate la câteva milioane de dolari şi vor fi suportate de către toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă.
Mereu la datorie în lupta cu focul
Ziua Pompierilor din România
     La sediul Grupului de Pompieri "Unirea" al judeţului Alba s-au desfăşurat ieri o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea "Zilei Pompierilor din România". Cu această ocazie a fost dezvelită şi sfinţită placa comemorativă a comandanţilor unităţii de pompieri, în semn de omagiu pentru cei care şi-au dedicat viaţa salvării semenilor lor şi bunurilor acestora.
     Punctul forte al expoziţiei organizate în incinta grupului l-a constituit o autoutilitară de descarcerare (în valoare de aproximativ 80.000 Euro), primită zilele acestea de la Bucureşti.
     Ca de obicei, pompierii militari şi-au demonstrat din nou măiestria şi eficacitatea în lupta cu focul sau cu alte situaţii de calamitate. În timpul exerciţiilor demonstrative, pompierii militari au încercat şi au reuşit ca prin pregătirea de excepţie şi uimitoarea adaptabilitate la situaţiile întâlnite pe teren să compenseze sprijinul destul de precar al logisticii din dotare. Punctul de atracţie al probei de îndemânare l-a constituit trecerea prin foc a unui pompier echipat cu noul costum ignifugat care va intra în dotarea pompierilor.
     Manifestarea a fost onorată cu prezenţa de oficialităţi din sfera politică şi economică, locală şi judeţeană. Un moment inedit l-a constituit prezenţa d-lui George Homoştean, fost ministru de interne, cel care în 1972 a pus primul ţăruş, iar în 1974 a tăiat panglica inaugurală a sediului actual al Grupului de Pompieri "Unirea". (N.T)
În ciuda vremii potrivnice
Fiii Sebeşului îşi sărbătoresc oraşul
     Sub o ploaie rece de toamnă, dar cu multă căldură în suflete sebeşenii, aceşti capitalişti de frunte ai judeţului, au purces ieri dimineaţă la sărbătoarea oraşului şi primirea musafirilor veniţi de aproape sau mai de departe. Deschiderea oficială a celor trei zile de bucurie reunite sub genericul "Zilele Sebeşului" a avut loc la Primărie, în sala de festivităţi, în prezenţa oficialităţilor dar şi a numeroşi fii de seamă ai oraşului. Au participat şi reprezentanţi ai oraşului Komarom (Ungaria), de la înfrăţirea căruia cu Sebeşul s-a împlinit acum un an. N-au lipsit nici reprezentanţii saşilor şi nici cei ai romilor, Sebeşul fiind cunoscut ca un exemplu de convieţuire şi dezvoltare multiculturală. De altfel, să spunem că astăzi la ora 14.00 la Primăria municipiului Sebeş va avea loc reuniunea de evaluare a implementării în judeţul Alba a Strategiei guvernului privind rezolvarea problemelor cu care se confruntă etnia romilor.
     Chiar dacă programul "Zilelor Sebeşului" este unul lejer, mulţimea de localnici s-au reunit pe Bulevardul Lucian Blaga unde cu mici şi bere au înfruntat vremea neprielnică De altfel, scopul manifestărilor care vor dura trei zile este tocmai de a oferi un prilej nonconformist de bucurie pentru localnici şi invitaţii lor. Concerte de muzică pop, dance, etno sau de muzică populară, alături de întrecerile sportive la care participă tinerii sebeşeni suntem convinşi că vor crea o ambianţă de neuitat.
     Totuşi o uşoară critică a venit din partea PD care a remarcat că, probabil, din pricina emoţiei, primarul Sebeşului a făcut câteva gafe de protocol: prefectul Ioan Rus este al întregului judeţ Alba şi nu numai al Sebeşului, iar CJ Alba a fost reprezentat de vicepreşedintele Doru Cetean şi nu de consiliera preşedintelui interimar. Au mai fost alături de sebeşeni senatorul PSD - Cornel Filipescu, deputatul PD - Alexandru Pereş, vicepreşedintele PD - Gheorghe Barbu, directorul SC Apa CTTA - Viorel Lazăr, directorul Romtelecom Alba - Ioan Pocan şi mulţi alţii.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.