Ultima oră
Știri
În lanul de porumb de lângă staţia CFR Blaj
A fost găsit un bărbat decedat
     Sâmbătă, 14 septembrie, ora 10.30, poliţia Blaj a fost sesizată despre faptul că în lanul de porumb din vecinătatea staţiei CFR Blaj a fost descoperit cadavrul unui bărbat. Bărbatul, cu identitate rămasă încă necunoscută, a murit din cauza unui stop cardio-respirator, după cum a stabilit medicul legist în urma necropsiei. Se pare că bărbatul zăcea cam de multă vreme în zonă deoarece faţa şi gâtul îi intraseră deja în descompunere. Pentru ca eventual cetăţenii să poată furniza date referitoare la identitatea decedatului, poliţia a oferit următoarele semnalmente: 1.60-1.70 m, 75-80 kg; păr cărunt; pălărie gri de pânză; ochelari de vedere la depărtare cu ramă maro; geacă crem; cămaşă vişinie; pantaloni gri model "sare şi piper"; pantofi maro cu plachiuri la vârf. Lângă cadavru a fost găsită o plasă de rafie cu un pachet de ţigări Snagov şi un colţ de franzelă, plus două sticle de coniac. În buzunarul pantalonilor a fost găsit un portmoneu cu 300.000 de lei. Cei care pot da relaţii în legătură cu identitatea bărbatului sunt rugaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.
Nicoleta TOMUŢA

La Tătârlaua
"Rumânii" gospodari au furat un pod din lemn pentru a se încălzi cu el la iarnă!
     Postul de Poliţie Cetatea de Baltă se confruntă zilele acestea cu soluţionarea unui furt mai puţin obişnuit.
     În fapt, poliţiştii trebuie să-i descopere pe acei "gospodari" care au demontat un pod din lemn din satul Tătârlaua, din locul "Oveţe", cărându-şi buştenii acasă, în aşteptarea unei iernii aspre. Podul a fost furat în noaptea de 13/14 septembrie a.c., în proporţie de 60 %, prejudiciul fiind estimat la circa 12 milioane de lei. În cauză, cercetările continuă pentru identificarea intreprinzătorilor gospodari şi recuperarea, în măsura posibilităţilor, a prejudiciului. (N.T.)
Excursie la Păuliş
     Cu ocazia împlinirii a 58 de ani de la luptele Detaşamentului Păuliş (14-20 septembrie 1944) în defileul Mureşului se va organiza o vizită la Păuliş cu autobuzul Bg.V.M. în ziua de miercuri, 18.09.2002.
     Plecarea are loc de lângă Hotel Cetate la orele 6.30-7.00 pentru cei din oraşul de sus şi la orele 7.10 pentru cei din oraşul de jos, din faţa sediului Poliţiei Judeţene. (Comitetul de organizare)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Soarele moţilor nu va apune niciodată
Suită de evocări a marelui erou - Avram Iancu
     În săptămâna recent încheiată, brazii şi gorunii Apusenilor au murmurat ca o imensă şi sfântă catedrală a eroismului şi jertfei nemuritorului erou al neamului românesc, care este Avram Iancu. S-au împlinit 130 de ani de când Marele Crai al Munţilor îşi doarme somnul de veci sub gorunul celuilalt moţ de cremene - Horea. Urmaşii urmaşilor săi i-au celebrat amintirea, faptele de arme, de eroism şi sacrificiu întru libertatea socială şi naţională a neamului, printr-o suită de manifestări menite a-i pune în lumină glorioasele sale fapte, gânduri de înaripată şi pilduitoare dragoste faţă de naţia din sânul căreia s-a născut. Alba Iulia, Zlatna, Abrud, Cîmpeni, Avram Iancu au fost un periplu al evocării nemuritorului soare al românilor de pretutindeni - iluministul şi martirul Ardealului. S-au depus jerbe şi coroane de flori la monumentele eroului, s-au oficiat slujbe de pomenire, au fost evocate acele zile de mare suflu patriotic. Tineri şi vârstnici, într-o procesiune copleşitoare şi-au reaprins dragostea şi legământul faţă de marele testamentar al naţiei care a plecat la cele veşnice fără să-şi vadă naţiunea fericită, la care a lucrat până ce a închis ochii. Oricâtă vreme va trece şi oricâtă vreme va veni, iar codrii se vor împuţina, marele erou va dăinui mereu printre noi, în sufletele şi în casele noastre, aplecându-ne în faţa prodigioasei sale memorii. (G.M.)
Periplul judeţean al d-lui Theodor Stolojan
     * Ca şi cum ar fi procedat la o "Facere" (a se citi "modelare") a PNL Alba, după noile direcţii strategice hotărâte la Congresul liberalilor din 24-25 august, Teodor Stolojan s-a aplecat încă din prima zi a vizitei sale în judeţul nostru, asupra tuturor problemelor cu care se confruntă liberalii din teritoriu. * Mai mult decât atât, el s-a aplecat (într-o veritabilă muncă de documentare la faţa locului), asupra problemelor cu care se confruntă cetăţenii... liberali sau ne-liberali, fără discriminare. Desigur, direct asupra problemelor cetăţenilor din Sebeş, Şugag şi Petreşti, localităţi vizitate în prima zi a periplului său. * Primăria din Sebeş a fost efectiv "ocupată fără alegeri" de către liberali, a căror delegaţie completă a fost primită cu respectul cuvenit de către Mugurel Sârbu. Cu acest prilej s-au discutat problemele legate de activitatea economică, investiţii, nivelul de trai etc. Stolojan precizând că importanţa investiţiei "MD Fratti" rezidă din faptul că este una productivă. "În România, a precizat dânsul, spre deosebire de Ungaria (de pildă), natura investiţiilor străine a fost în majoritate aţintită asupra pieţei româneşti (Mc Donald's, Coca Cola, Shell etc.) şi mai puţin în capacităţi productive". Domnia sa a apreciat ca fericit cazul "MD Fratti" şi a adăugat că firmele mari, căutătoare de piaţă îşi vor termina la un moment dat extinderea, în timp ce acelea productive vor începe să atragă investitori în activităţi conexe producţiei respevtive. * "Domnu' Stolojan, a declarat unul dintre numeroşii cetăţeni care l-au interpelat şi i-au strâns mâna în timp ce trecea pe străzile Sebeşului, arătaţi mai bine în realitate decât la televizor...". "E normal, a răspuns liderul liberal, căci televiziunea e a puterii!" * Aşadar, "Stolo" a stat de vorbă cu multă lume, mai ales tineri. S-a întâlnit cu "ceea ce a mai rămas din comunitatea săsească din Sebeş", şi cu cei doi tineri întreprinzători cărora "Stolo" le-a dat nişte idei pentru dezvoltarea unei afaceri...
Ioan HĂNŢULESCU

Noul an de învăţământ - eveniment cu profunde semnificaţii în viaţa şcolii româneşti
Mesajul d-lui Ion Iliescu, preşedintele României, adresat profesorilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar cu ocazia începerii noului an şcolar
Domnilor profesori,
Dragi elevi,

     Începerea noului an şcolar este un prilej de bucurie şi speranţă pentru toţi cei care păşesc astăzi pragul şcolilor. Şcoala, educaţia în general, joacă un rol central în viaţa fiecărei naţiuni, pentru că, dincolo de virtuţiile sale formative, sistemul educaţiei naţionale este locul în care se transmit şi se însuşesc valorile democratice, cele care îl transformă pe individ în cetăţean responsabil. Din această perspectivă rolul educatorilor, învăţători şi profesori, este de o importanţă covârşitoare în sânul naţiunilor moderne. Toţi cei care, cu eforturi deosebite şi în condiţii adesea vitrege, cu resurse insuficiente, lucrează plini de abnegaţie pentru păstrarea şi consolidarea prestigiului cucerit de şcoala românească de-a lungul timpului, merită aprecierea şi recunoştinţa noastră.
     Societatea noastră a cunoscut mutaţii profunde, şi cu ea şi sistemul public de educaţie. El este astăzi mai mult în responsabilitatea comunităţilor locale, mai atent la nevoile ei, la schimbările intervenite pe piaţa muncii. În acest moment de sărbătoare, nu putem trece însă peste problemele şcolii, care sunt adesea generate nu numai de greutăţile cu care se confruntă economia românească, ci şi lipsurile materiale cu care se luptă multe dintre familiile şcolarilor. Sărăcia generează un îngrijorător fenomen de abandon şcolar, dar şi manifestări de violenţă, de agresivitate în multe instituţii de învăţământ. Aceste probleme au un impact semnificativ asupra calităţii procesului educaţional.
     Sunt de apreciat măsurile luate de Guvern, în ciuda unui buget de austeritate, a cărui resurse pentru programe de reabilitare a unităţilor de învăţământ, de informatizare a lor şi de combatere a abandonului şcolar, prin acordarea gratuită a rechizitelor şcolare pentru copiii care provin din familii sărace, precum şi a unei gustări. Este doar un început şi suntem cu toţii conştienţi că investiţiile în educaţie sunt cele mai importante investiţii pentru viitorul naţiunii noastre. Un popor educat este un popor liber, ataşat valorilor democraţiei.
     La rândul ei, societatea, colectivităţile locale, fiecare cetăţean au obligaţia să acorde respectul cuvenit cadrelor didactice, să se implice mai mult în asigurarea mijloacelor necesare funcţionării normale a şcolii şi asigurării unei vieţi decente celor care educă tânăra generaţie. Această implicare în buna funcţionare a sistemului educaţional este o datorie şi o dovadă de solidaritate naţională.
     Închei, exprimându-mi încrederea că şcoala românească va continua să rămână un pilon al naţiunii române, un liant social şi un loc în care devotamentul, abnegaţia, creativitatea şi profesionalismul sunt puse în slujba pregătirii tinerilor pentru a face faţă sfidărilor vieţii şi datoriilor pe care le au în calitate de cetăţeni responsabili.
     Vă urez tuturor multă sănătate, fericire şi succes în noul an şcolar!
Ion ILIESCU,
preşedintele României

Mesajul d-lui Adrian Năstase, prim-ministru al Guvernului României, cu prilejul deschiderii anului şcolar 2002-2003
Stimaţi profesori şi educatori,
Dragi elevi şi părinţi,

     Cu acest prilej sărbătoresc, am deosebita bucurie să vă adresez, în numele Guvernului României şi al meu personal, un cordial salut şi să vă urez multă sănătate, fericire şi deplin succes în anul şcolar 2002-2003!
     Doresc să aduc un sincer omagiu valorosului corp al profesorilor şi educatorilor, tuturor slujitorilor şcolii noastre, care desfăşoară o susţinută şi competentă activitate pentru educarea elevilor, a noilor generaţii. În acest cadru, exprim mulţumirile mele adresate profesorilor pentru devotamentul şi străduinţa lor în vederea formării şi afirmării tineretului şcolar în consens cu exigenţele procesului complex de modernizare a economiei şi societăţii noastre, într-o lume aflată în permanentă evoluţie şi schimbare.
     Această atitudine angajantă şi constructivă demonstrează că programul de reformă a învăţământului - parte integrantă a Programului de guvernare pe perioada 2001-2004 - este asumat şi promovat pe cele patru direcţii majore: şcoli moderne, dascăli competenţi, programe şcolare eficiente şi respectiv acces nemijlocit al elevilor spre lumea informaticii.
Dragi prieteni,
     În cele 600 de zile care au trecut de la preluarea mandatului, Guvernul nostru a considerat învăţământul ca o problemă prioritară a societăţii româneşti.
     Este semnificativ, în acest sens, faptul că sumele alocate învăţământului de la bugetul de stat, au evoluat substanţial în ultimii ani, aşa încât de la 3,1% din PIB în anul 1999, în acest an se alocă 4,2%.
     În cadrul programului "Reabilitarea şcolii", până la începutul acestui nou an şcolar, cu sprijinul direct al autorităţilor administraţiei publice locale, au fost reabilitate 701 de şcoli, urmând să fie finalizate încă 552 unităţi şcolare.
     În scopul asigurării accesului echitabil la educaţie pentru copiii şi tinerii din mediul rurall, în anul 2001 s-au creat 189 de şcoli-centru de zonă, cărora li se adaugă, în acest an, alte 210 asemenea unităţi şcolare. Pentru transportul elevilor de la domiciliu la aceste centre, prin grija Guvernului, au fost achiziţionate 410 microbuze, fondurile alocate ridicându-se la peste 178 miliarde lei.
     Începând din anul şcolar 2001-2002, a fost lansat programul de acordare, în regim de gratuitate, a rechizitelor şcolare pentru elevii proveniţi din familiile cu venituri mici. Numai în anul trecut, au beneficiat gratuit de rechizite şcolare în valoare totală de 206 miliarde de lei peste 930.000 de elevi iar în noul an de învăţământ numărul beneficiarilor va fi de apropximativ 941.000 de lei, suma alocată fiind de peste 200 miliarde lei.
     Din acest an şcolar am lansat programul social care prevede asigurarea gratuită de produse lactate şi de panificaţie pentru toţi elevii din clasele I-IV, de care vor beneficia, numai în prima fază de aplicare, peste un milion de elevi, ceea ce presupune un efort bugetar anual de 1.200 miliarde lei.
     Guvernul şi-a respectat angajamentul de informatizare a şcolilor. Astfel, în anul şcolar 2001/2002 un număr de 113 licee şi 7 centre naţionale de formare a profesorilor au fost dotate cu 120 reţele calculatoare, suma necesară ridicându-se la peste 200 miliarde lei. Am decis ca până la sfârşitul acestui an, toate liceele din România să fie dotate cu reţele de calculatoare a căror valoare va fi de aproape 60 milioane dolari.
     Ne-am stabilit ca prioritate naţională, pentru învăţământul românesc, asigurarea condiţiilor optime pentru pregătirea şi stimularea elevilor capabili de performanţe şcolare deosebite. Aceasta s-a concretizat prin participarea a 9.985 de elevi în anul 2001, respectiv a 9.740 de elevi în anul 2002, la etapa naţională a celor 54 de olimpiade şi concursuri şcolare. Constituie pentru şcoala românească, pentru întreaga noastră societate, un titlu de mândrie şi de bucurie, faptul că reprezentanţii României la 15 olimpiade şi concursuri internaţionale pe discipline, au cucerit în anul 2001 un număr de 52 de premii, iar în anul 2002, numărul acestor premii a crescut la 56. Doresc să îi felicit cu acest prilej solemn, în numele Guvernului şi al meu personal, pe elevii care au reprezentat cu cinste România la olimpiadele şi concursurile internaţionale pe discipline precum şi pe profesorii şi îndrumătorii lor.
     Guvernul este preocupat de asigurarea unei salarizări corespunzătoare a personalului din învăţământ. Numai în acest an s-au înregistrat creşteri salariale care depăşesc cu mult rata inflaţiei, iar pentru anul 2003 valoarea de referinţă va fi unică atât pentru învăţământul preuniversitar cât şi pentru cel universitar. Dragi prieteni,
     Pornind de la cele trei caracteristici fundamentale ale sistemului educaţional românesc - calitate, echitate şi eficienţă - desfăşurăm o susţinută acţiune pentru reducerea analfabetismului şi abandonului şcolar şi, pe această bază, a marginalizării sociale.
     Aceasta vizează în principal acordarea de burse de şcolarizare şi burse pentru continuarea studiilor pentru persoanele de vârstă şcolară provenind din familiile cu venituri mici, sau acordarea de burse de alfabetizare.
     Fireşte, avem reale şi temeinice motive de satisfacţie, dar, în acelaşi timp, avem, şi unele deficienţe şi neîmpliniri pe care putem şi trebuie să le remediem împreună. Ştim, desigur, că nu putem rezolva imediat toate problemele, dar ceea ce mi se pare deosebit de pozitiv şi de încurajator este faptul că am început să conlucrăm foarte bine - Guvernul, reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale, unităţile de învăţământ şi familia. Acest lucru se vede chiar şi în felul în care marea majoritate a unităţilor şcolare sunt pregătite să înceapă anul şcolar 2002-2003.
     Cu aceste gânduri şi sentimente vă urez, încă o dată, dragi prieteni - profesori, părinţi şi elevi - multă sănătate, fericire, noi şi importante succese la învăţătură şi în viaţă!
Adrian NĂSTASE, prim-ministru

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.