Ultima oră
Știri
Drumarii din Ungaria - în Ţara Moţilor
     Membrii Societăţii de Drumuri şi Poduri din judeţul Vas, Ungaria, vor fi prezenţi duminică, 29 septembrie, la Zlatna, în cadrul programului comemorativ consacrat amintirii lui Lukács Béla (1847-1901) fiul al oraşului şi ministru al comerţului şi transportului.
     În amintirea localnicilor zlătneni se păstrează construirea drumului spre Almaş şi a monumentului de la Presaca Ampoiului cu sprijinul lui Lukács Béla. (M.I.)
Simpozion ştiinţific internaţional la Alba Iulia
     În perioada 26-28 septembrie a.c., în organizarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, va avea loc un simpozion ştiinţific internaţional intitulat "Geo CAD'02". La această manifestare sunt aşteptaţi 60 de participanţi şi vor fi prezentate 35 de lucrări ştiinţifice. Lucrările simpozionului vor avea loc în aula principală a universităţii albaiuliene. În holul aulei vor avea loc două expoziţii, una filatelică "Lecţia de topografie" şi alta de aparatură geodezotopografică. Simpozionul va fi deschis oficial, joi la ora 11.00 la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. (F.R.)
Procesul "lotului Jidvei" a fost strămutat la Tribunalul Mureş
     La Tribunalul Alba s-a judecat ieri un nou termen în procesul "lotului Jidvei". Instanţa de judecată le-a făcut cunoscută părţilor decizia Curţii Supreme de Justiţie care a aprobat strămutarea procesului la Tribunalul Judeţean Mureş. Strămutarea procesului a fost cerută de avocatul inculpatului Toader Ignat, fost şef al Complexului de Viti-Vinificaţie Jidvei şi care, alături de alţi 6 foşti gestionari, este judecat pentru un prejudiciu penal de aproximativ 17,172 miliarde de lei, creat societăţii pe care a administrat-o. (N.T.)
O nouă revistă de cadastru
     Sub egida Universităţii de stat "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia va apărea în scurt timp o nouă revistă de cadastru intitulată "Rev CAD'01". Primul număr al revistei va cuprinde 18 articole de specialitate ale unor personalităţi din domeniul cadastrului. (F.R.)
Exerciţii de protecţie civilă la Ocna Mureş
     Conform Planului cu principalele activităţi pe linie de protecţie civilă a judeţului Alba, în data de 24 septembrie a.c., cu începere de la ora 10.00 va avea loc în oraşul Ocna Mureş un exerciţiu de protecţie civilă cu tema "Activitatea autorităţilor administraţiei publice locale, comisiei locale de apărare împotriva dezastrelor, comisiilor şi formaţiunilor de protecţie civilă, forţelor de intervenţie prevăzute în planurile operative de acţiune, populaţiei şi angajaţilor din cadrul instituţiilor publice şi agenţi economici în caz de accident chimic în oraşul Ocna Mureş". "În aceeaşi zi se desfăşoară şi exerciţiul de protecţie civilă la SC "BEGA UPSOM" SA Ocna Mureş, cu tematică de accident chimic. Scenariul acestor exerciţii a fost stabilit pentru a învăţa organele de conducere, forţele de intervenţie, populaţia şi salariaţii privind modul de acţiune în cazul producerii unui accident chimic având ca substanţă toxică amoniacul", ne-a informat şeful IPC Alba, col. Dumitru Gheţe. (F.R.)
Construcţia de locuinţe nu face casă bună cu ANL Alba
     În cadrul şedinţei de ieri de la Prefectura Alba a Comitetului Consultativ Operativ, la care au participat primari ai oraşelor şi municipiilor, cu excepţia celor din Alba Iulia, Abrud şi Ocna Mureş, prefectul Ioan Rus şi-a exprimat nemulţumirea în privinţa colaborării dintre reprezentanţii ANL la nivelul judeţului şi cei ai primăriilor. "Din această cauză construcţia de locuinţe a stagnat, iar în timp ce în alte judeţe se ridică anual peste 1000 de locuinţe, la noi numărul acestora este sub 100", a precizat prefectul. În continuarea întâlnirii, domnia sa a solicitat primarilor să prezinte numărul de locuinţe necesar pentru anul viitor. Totalizând propunerile, a rezultat că pentru 2003 se intenţionează ca, la nivelul judeţului, să se construiască 305 locuinţe. Perfectul Ioan Rus a subliniat faptul că aceste locuinţe vor trebui acordate, cu chirie, tinerilor şi specialiştilor din zonele respective, medici, ingineri etc. De asemenea, la propunerea prefectului, în cursul săptămânii următoare, reprezentanţi ai ANL, Prefecturii Alba şi CJ Alba vor identifica, în teren, atât locuinţele ce pot fi reabilitate, cât şi terenurile pe care vor putea fi amplasate viitoare construcţii. (R.J.)
Într-o singură săptămână
Poliţiştii au amendat 1000 de şoferi
     Pe parcursul săptămânii trecute au fost amendaţi 1278 de participanţi la trafic, dintre care 696 pentru că au depăşit viteza legală admisă. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 502,505 milioane de lei. Au fost reţinute 30 de permise şi 19 certificate de înmatriculare. Continuând operaţiunea de monitorizare a traficului rutier şi în week-end, poliţiştii au mai amendat încă 311 şoferi care au depăşit viteza legală, aplicând amenzi în valoare de 110,9 milioane de lei. (N.T.)
Congresul al XVII-lea de homeopatie
     La Bucureşti a avut loc Congresul al XVII-lea de homeopatie. La această prestigioasă manifestare a participat şi farmacistul Horea Bucur din Sebeş, un teoretician dar mai ales un practician şi un specialist în medicina homeopatică. Ca o recunoaştere a activităţii sale pe acest tărâm, Horea Bucur a fost ales în Comitetul director al Societăţii naţionale de homeopatie din România. (A.C.)
Conducând sub influenţa alcoolului
Un tânăr a retezat patru stâlpi din centrul Sebeşului
     Duminică, 22 septembrie, în jurul orei 9 dimineaţa, un poliţist sectorist din Sebeş a obeservat cum o Dacie care circula în faţa sa pe stada Lucian Blaga a părăsit banda de mers şi a intrat peste 4 stâlpi ornamentali, distrugându-i. Poliţistul a sesizat un echipaj al poliţiei rutiere care l-a reţinut pe imprudentul şofer în timp ce rula pe strada Dorin Pavel din localitate. Oamenii legii l-au identificat pe conducătorul auto, în persoana lui Florin Matei Szegedi, de 21 de ani, din Sebeş. Rezultatul verificărilor cu aparatul alcooltest a scos la iveală faptul că tânărul conducea autoturismul având o îmbibaţie alcoolică de 0.66 mg la mie. Şoferul a fost condus la spitalul Sebeş pentru recoltare de probe biologice în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei. În cauză, poliţia Sebeş continuă cercetările. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În problema transportului public albaiulian
Justiţia dă dreptate STP
     De mai mult de un an de zile periodic transportul public de călători din municipiul Alba Iulia este bulversat de luptele dintre Serviciul Public de Transport şi societatea Interstar. STP este societatea care a câştigat licitaţia de trasee de transport public în Alba Iulia, în timp ce Interstar este o societate care a lucrat pe aceste trasee în baza unei ordonanţe preşedenţiale a Curţii de Apel Alba, ordonanţă emisă în primăvara acestui an în condiţii destul de tensionate. Ieri, Tribunalul Alba a respins ordonanţa respectivă, dând câştig de cauză STP. Societatea Interstar poate ataca cu recurs decizia Tribunalului Alba în termen de 5 zile. Avocata STP - doamna Mariana Ştefan a declarat că se aşteaptă ca şi decizia Curţii de Apel să fie similară cu cea a Tribunalului Alba pentru că solicitarea Interstar nu îndeplineşte nici condiţiile de drept, nici cele de urgenţă şi deci este inoportună. La Tribunalul Alba se află înregistrat, dar deocamdată suspendat, un alt proces prin care Interstar a cerut să se constate netemeinicia contractului de concesiune existent între Primăria municipiului Alba Iulia şi STP pe motiv de... neconstituţionalitate pentru că se introduce (prin contract) o discriminare între autovehiculele cu 9 locuri sau peste şi cele cu mai puţine locuri!!! Dar Constituţia se referă la persoane şi nu la lucruri şi pe cale de consecinţă ce fel de discriminare poate exista între autovehicule? Să vină Caragiale!
     Directorul STP Alba - Dan Dârja a declarat că pierderile pe care societatea pe care o conduce le-a înregistrat în lunile în care Interstar a circulat pe traseele concesionate de STP se ridică la circa 390 milioane lei în fiecare lună. El nu exclude posibilitatea de a cere de aceea despăgubiri de la Interstar. Să sperăm că în urma deciziei de ieri a Tribunalului Alba disputa dintre STP şi Interstar va lua cât de curând sfârşit şi călătorii nu vor mai avea de suferit din această cauză.
Anca DINICĂ

Un traficant de droguri a fost condamnat la 5,6 ani de închisoare
     Mihai Romoşan (de 30 de ani), surprins în iunie 2002 de ofiţerii de la crimă organizată Alba Iulia având asupra lui aproape 100 g cannabis şi un litru de soluţie conţinând drogul de mare risc THC (tetrahidrocannabinol) a fost condamnat de Tribunalul Judeţean Alba la 5,6 ani de închisoare cu executarea pedepsei, pentru trafic de droguri de risc şi mare risc. La data capturării sale, acesta le-a declarat poliţiştilor că este un "fan cannabis", că de vreo 5-6 ani este dependent de această plantă halucinogenă şi că ar trebui legalizat consumul "acestei buruieni dată de Dumnezeu". Întrebat în instanţă dacă a rezistat fără droguri în Penitenciarul Aiud, Romoşan a spus că până în prezent i-a fost destul de bine.
     De-a lungul anului 2001, Romoşan a cules cânepă indiană (cannabis) din zona Dumbrăveni-Sibiu iar drogurile au fost preparate în locuinţa sa din Sebeş, prin mărunţirea masei vegetale şi fierberea acesteia în... lapte! În urma testelor de laborator Mihai Romoşan a fost diagnosticat pozitiv, confirmându-se faptul că este consumator de droguri (acesta fiind sub influenţa drogurilor şi în momentul în care a fost ridicat de poliţie). Acesta le-a declarat poliţiştilor că vindea ţigara cu cannabis la preţul de 50.000-60.000 lei bucata. Până în prezent au fost identificaţi 7 consumatori, din Sebeş şi Cugir.
     În acelaşi dosar a fost condamnat la un an şi patru luni cu suspendare Violin Zoica, tot din Sebeş, fost dealer pentru drogurile confecţionate din cânepă indiană de Mihai Romoşan.
Nicoleta TOMUŢA

Miracolul german
     SchroederAlegerile generale din Germania au fost o luptă condusă nemţeşte până la capăt şi nici unii dintre combatanţii politici nu au dat semne de retragere, consumându-se astfel cea mai strânsă luptă electorală germană de după cel de-al doilea razboi mondial. Poate doar au existat semne de oboseală, intenţionate sau deliberate, dată fiind regretata şi regretabila informaţie transpirată în presă la finalul campaniei, potrivit căreia un ministru din cabinetul Schroeder a ajuns să-l compare pe preşedintele american cu Hitler, comentând voinţa sa de a ataca Irakul cu orice preţ. Situaţia a devenit pe loc incandescentă ridicând atât nervii americanilor, cât şi procentele SPD-ului lui Schroeder, asigurându-se aşadar acele câteva locuri în plus care pot face diferenţa şi însemna câştigul în alegeri al actualului premier. În Germania, alegerile electorale decurg pe fondul unui climat social foarte liniştit, nu există tămbălăul şi tehnica scoaterii rufelor murdare în public, specifice americanilor şi preluate cu succes şi în România, totul decurge civilizat şi cu fair-play, nu se doreşte obosirea inutilă a alegătorului, ci obţinerea şi păstrarea votului printr-un discurs electoral orientat pe teme sociale şi economice. Alegerile locale sunt separate de cele generale, de plidă anul trecut au avut loc alegerile pentru parlamentele locale şi primari, mergându-se pe ideea că oamenii aleg atunci nu partidul, ci pe aceia capabili să facă lucrurile să meargă cât mai bine în ograda proprie. Prezentă atunci în Germania la ceasul campaniei electorale, am observat cum bătălia electorală se duce cu adevărat pe ultima sută de metri, mizându-se pe cucerirea atenţiei imediate a alegătorilor, care de altfel nu sunt preocupaţi prea mult de chestiunea politică, cum suntem noi românii, spre exemplu.
     Politicienii germani ţin mai mult aşadar la impresia finală pe care o lasă chiar înainte de votarea propriu-zisă şi astfel se explică gestul deplasat al ministrului german care acuză administraţia americană de practicarea unei politici de tip Hitler, prin care Bush încearcă să îndepărteze atenţia publică americană de la crizele interne fabricând probleme inexistente pe plan internaţional cum ar fi acum atacarea Irakului. Această lovitură electorală de ultim moment, pe care desigur Schroeder nu o aprobă, cerându-şi scuze oficiale preşedintelui Bush, a adus însă Partidului Social-Democrat german (SPD) infimul procent necesar pentru a ieşi învingător din alegeri în faţa Uniunii Creştin- Democrate (CDU). Schroeder se pare că a riscat şi a câştigat, având în vedere ca Stoiber, şeful CDU, principalul contracandidat al SPD, a marşat puternic pe ideea că Schroeder ar aduce mari prejudicii relaţiilor germane- americane prin opoziţia sa deschisă la un posibil atac al SUA în Irak sau alte zone fierbinţi.
     Dar voturile nu au venit pentru cei care doreau să implice mai mult Germania în conflicte trasate după voia administraţiei americane, ci s-au adunat în balanţa SPD-ului, căci într-adevăr naţiunea germană nu încurajează în nici un fel nici o cruciadă armată, arătându-se preocupată mai degraba de probleme interne cum ar fi imigraţia şi şomajul, prea puţin dezbătute însă din vreme ce CDU a muşcat momeala implicării germane în prospectatul atac irakian şi a pierdut războiul majorităţii parlamentare, câştigând admiraţia formală a SUA, însă nu lupta reală pentru voturile germanilor.
     Cancelarului Schroeder nu îi mai ramâne decât să continue ceea ce a început, după cum a afirmat în campania electorală, adică munca sa de a menţine Germania pe vârful de lance al democraţiei şi capitalismului în UE, chiar dacă preţul păstrării şi continuităţii acestui miracol trece uneori linia fair-play-ului şi riscă să provoace unele seisme neimportante însă câtă vreme nu este tulburată puternica maşinărie germană.
Teodora ILINCA

În lupta împotriva corupţiei
PNL vrea o delimitare clară între politicieni şi afacerişti
     Lupta împotriva corupţiei este una dintre preocupările prioritare ale partidelor politice sau ale instituţiilor statului. Cum rezultatele nu se prea văd în lipsa unor reglementări legale foarte clare, care să nu mai dea loc la fel şi fel de interpretări, PNL a decis să umple acest gol dând în acest fel o mână de ajutor guvernului. De aceea a fost depusă la Camera Deputaţilor Propunerea legislativă privind conflictul de interese în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Proiectul liberal vizează toate categoriile de persoane care sunt plătite din banul public, precum şi cele care folosesc sau au legătură cu administrarea banilor publici (bănci, fonduri de investiţii etc.). Proiectul prevede obligativitatea funcţionarilor publici de a depune anual o declaraţie de interese, o declaraţie de avere şi declaraţia de venit global urmărindu-se prin aceasta introducerea unei monitorizări eficiente a averilor, veniturilor şi intereselor demnitarilor şi funcţionarilor cu putere de decizie. În plus proiectul liberal prevede pe lângă obligaţii şi sancţiuni pentru cei care încalcă prevederile legale.
     Propunerea legislativă liberală se vede însă acum concurată de o propunere venită din partea guvernului. Deputatul PNL de Alba - Dan Simedru consideră că propunerea guvernului este doar o nouă filă din epopeea "pro imagine pozitivă" dusă cu tenacitate de PSD şi guvernul Năstase şi nu expresia dorinţei reale de a reduce corupţia. Un argument în acest sens este în opinia parlamentarului liberal faptul că propunerea legislativă a guvernului nu prevede nici un fel de sancţiuni. Aşadar constatăm încălcarea prevederilor legale şi apoi ce mai facem? "Aşadar este foarte clar că prin acest proiect guvernul nu a dorit prevenirea sau rezolvarea situaţiilor de conflict de interese, ci doar bifarea în grabă a unui punct din cadrul recomandărilor UE şi NATO. Dacă guvernul ar fi dorit într-adevăr o lege serioasă de luptă împotriva corupţiei ar fi trebuit prin acest proiect să interzică persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică să mai fie implicate în operaţiuni economice."
Anca DINICĂ

A murit după ce a provocat un scandal monstru în salon
     Emil Băluţ, în vârstă de 47 de ani, din Alba Iulia, a decedat duminică, 22 septembrie, în jurul orei 12.00, în timp ce era transportat cu ambulanţa de la Secţia de Psihiatrie spre Serviciul de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba. Deoarece moartea sa a părut suspectă, înainte de deces încasând câteva lovituri, au fost anunţaţi poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei Judiciare din Alba Iulia. Anchetatorii au stabilit că victima fusese internată din 19 septembrie în secţia de Psihiatrie Alba Iulia cu diagnosticul de "sevraj necomplicat cu sindrom de dependenţă alcoolică". În noaptea de 21/22 septembrie, Băluţ a avut o criză convulsivă, provocând un scandal monstru. În timp ce încerca să-l sugrume pe colegul său de salon, Gheorghe S., au intervenit unul dintre infirmierii de serviciu şi un alt bolnav, dintr-un salon învecinat. După ce a încasat câţiva pumni peste corp, Băluţ a fost imobilizat la pat. Din cauză că starea sănătăţii sale s-a agravat, duminică dimineaţa, a fost solicitată ambulanţa. Bărbatul a decedat în drum spre spital. Deoarece existau suspiciuni cu privire la cauza morţii, bărbatul a fost necropsiat de medicii legişti. Astfel s-a stabilit că moartea pacientului nu a fost violentă, decesul datorându-se unei "pneumonii purulente cu pleurezie parapneumonică la un etil cronic şi unei laptomeningite purulente. Loviturile de pe corp se datorează lovirii de sau cu corpuri dure, posibil prin comprimare".
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.