Prima pagină Ediția din: 30.09.2002
Știri
Preşedintele UDMR Marko Bela la Aiud
     Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 16.00, la Aiud a avut loc inaugurarea sediului UDMR din localitate. Alături de liderii locali, la Aiud a fost prezent şi preşedintele UDMR, Marko Bela, care a apreciat activitatea organizaţiei locale şi judeţene. A surprins faptul că mesajul liderului UDMR a fost rostit integral în maghiară, astfel încât preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa şi primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, au rămas cam... "nelămuriţi". Noroc cu un consilier local al UDMR care a făcut o traducere lângă cei doi. Conducerea UDMR s-a deplasat şi în zona Zlatna. (F.R.)
Directorul SC Cugir SA - în Grecia
     D-l Cornel Dârjan, director general al SC Cugir SA, se află în aceste zile în Grecia, unde participă la un târg internaţional cu produse specifice ale Romtehnica.
     În standul rezervat firmelor româneşti vor putea fi văzute cele mai noi creaţii ale uzinei cugirene. De precizat că ţara organizatoare susţine admiterea României în NATO. (A.C.)
Divizionul "Detunata" Abrud la ceas aniversar
     În cursul zilei de ieri, militarii şi cadrele de la Divizionul 86 "Detunata" din Abrud au aniversat 20 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, a avut loc o paradă militară şi s-au desfăşurat activităţi de cinstire a eroilor neamului căzuţi la datorie. Alături de primarul Ştefan David, au fost prezenţi responsabili ai armatei a IV-a Transilvania, ai Oficiului Prefectural Câmpeni şi alţi invitaţi. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Premieră la reuniunea de la Snagov a şefilor de servicii secrete din NATO şi ţările candidate
Oamenii de afaceri se implică în sponsorizarea acţiunilor menite să asigure securitatea omenirii * Omul de afaceri de origine română, Frank Timiş, preşedinte al mai multor companii multinaţionale cotate la bursă şi care derulează investiţia auriferă de la Roşia Montană, a fost unul dintre cei patru sponsori ai întâlnirii şefilor celor mai celebre servicii de securitate şi informaţii din lume
     TimișLa Snagov s-a încheiat reuniunea şefilor de servicii secrete din statele membre ale NATO şi ţările candidate la aderare. La întâlnire, prezidată de preşedintele României, d-l Ion Iliescu, a cărei temă principală a fost mediul de securitate al secolului XXI, au fost prezente 21 de state şi 39 de servicii secrete, care au discutat despre căile de cooperare între serviciile de informare pentru combaterea terorismului global şi a crimei organizate. La reuniune a fost prezent şi consilierul secretarului general al NATO pentru probleme de securitate în Europa de Est, d-l Willem Matser, care a făcut câteva remarci deosebit de importante. În primul rând el a declarat că nu există nici o problemă în cooperarea cu serviciile secrete româneşti care se ridică la standardele NATO şi că din punct de vedere profesional relaţia cu NATO mai are de făcut un singur pas - aderarea la alianţă când rolul serviciilor de securitate şi informaţii se vor intensifica. Au mai fost prezenţi consilierul preşedintelui Ion Iliescu, Ioan Talpeş, şeful SRI, Radu Timofte şi SIE, Gheorghe Fulga.
     Reuniunea de la Snagov a mai înregistrat o premieră în sensul că au existat patru sponsori majori, fapt considerat de Willem Matser de o importanţă specială. Domnia sa a declarat că a fost de acord ca reuniunea să fie sponsorizată de Price Water House Coopers, Banca Comercială Română, Tender Holding şi de Frank Timiş Fondation. D-l Frank Timiş, unul dintre marii sponsori ai reuniunii de la Snagov este născut în România la Baia Borşa, într-o familie de mineri, meserie pe care a învăţat-o de la tatăl său şi pe care a practicat-o şi după plecarea din România, ca sondor şi apoi specialist în sectoarele de creditare a mineritului de la cele mai mari bănci din Canada şi Australia. În prezent, d-l Frank Timiş este preşedinte al mai multor companii multinaţionale, cotate la bursă, iar principala sa afacere din România este exploatarea auriferă de la Roşia Montană, unde Gabriel Resources, al cărei preşedinte al Consiliului de Administraţie este tot domnia sa, deţine 80 la sută din capitalul societăţii Roşia Montană Gold Corporation, ce derulează o investiţie de peste 428 milioane de dolari.
     Referindu-se la implicarea d-lui Frank Timiş în sponsorizarea reuniunii de la Snagov, consilierul secretarului general al NATO, Willem Matser a declarat că acest lucru are o importanţă specială şi că este un indiciu că serviciile româneşti dau dovadă de o mai mare deschidere. Sponsorizarea de către oamenii de afaceri a acţiunilor menite să asigure securitatea este în opinia consilierului special al NATO, o necesitate, acum când costurile bătăliei antiteroriste sunt tot mai mari iar oamenii de afaceri şi investiţiile lor tot mai vânate de criminalitatea organizată.
Florin ROMAN

Pornind de la o sesizare ce viza o tâlhărie
Poliţiştii din Sebeş au descoperit 3,1 kg de mercur
     Tânăra Elena Daniela Mărghiţan din Pianu de Sus a fost victima unei tâlhării comisă în dimineaţa zilei de 28 septembrie. Ea a anunţat Poliţia din Sebeş, declarând că în timp ce mergea la serviciu, în jurul orei 7.00, pe strada Drumul Sibiului, a fost acostată de un tânăr, care după ce a pălmuit-o, i-a furat geanta în care avea 240.000 lui, un card bancar şi un bon de masă eliberat de societatea unde este angajată. Pornind de la semnalmentele furnizate de victimă, poliţiştii din Sebeş l-au identificat pe autorul tâlhăriei în persoana lui Marius Mudi, de 16 ani, din aceeaşi localitate. În urma percheziţiei efectuate de poliţişti la locuinţa infractorului a fost descoperit portmoneul victimei şi bonul de masă, probe care au confirmat că Mudi este autorul tâlhăriei. Însă, cu ocazia efecturii percheziţiei, poliţiştii au avut surpriza să descopere şi 3,1 kg de mercur, substanţă toxică extrem de periculoasă, pe care infractorul a declarat că o are de la un... cetăţean arab şi pe care urma să o comercializeze pe piaţa neagră. În cursul zilei de ieri Marius Mudi a fost prezentat Parchetului cu propunerea de arestare pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi nerespectarea regimului substanţelor toxice.
Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.