Țeapă moldovenească de un miliard de lei la o firmă din Aiud
Cum să furi un miliard şi să sfidezi legea *Fricţiunile dintre Parchet şi Poliţie afectează oamenii de bună credinţă *Un patron din Aiud aşteaptă de peste 6 luni să-şi recupereze prejudiciul
România post-decembristă este ţara tuturor posibilităţilor, fiind în mare parte dominată de legea junglei, în care dreptatea reprezintă apanajul celor puternici, ce eludează legea după bunul lor plac. "Ţeparii" sunt o categorie zămislită de aşa-zisa economie de piaţă, zeci, chiar sute de firme de bună credinţă căzând în plasa întreprinzătorilor de ocazie, care după ce dau tunul îşi continuă nestingheriţi traiul. O mostră elocventă a modului cum se derulează afacerile pe plaiurile mioritice a trăit-o pe propria piele Aurel Pop, administratorul SC Sidermetal Internaţional Aiud. În luna martie a acestui an, patronul în cauză a vândut marfă firmei SC Imca Com AM SRL Piatra Neamţ, în valoare de 1.024.008.058 de lei. Administratorul societăţii moldovene, Constantin Adiaconiţei, a achitat contravaloarea produselor cu două cecuri false şi, ulterior, cu două bilete la ordin fără acoperire în bancă. La constatarea înşelăciunii, Aurel Pop a depus plângere penală la Poliţia Aiud, organ care timp de cinci luni de zile a încercat găsirea patronului nemţean pentru a răspunde în faţa legii. După multe drumuri şi intervenţii, în cele din urmă graţie colaborării dintre Poliţia Aiud şi cea din Piatra Neamţ, Adiaconiţei a fost reperat în 11 septembrie 2002, într-un local public de la poalele Pietricicăi. Oarecum satisfăcut, patronul păgubit, împreună cu doi poliţişti aiudeni, s-a deplasat a doua zi cu autoturismul personal în oraşul moldav, pentru a-l aduce pe "ţepar" şi ulterior a-l depune, în baza unui mandat, la sediul Poliţiei din Aiud. În aceeaşi seară, acesta a fost prezentat şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, dar în pofida faptului că Adiaconiţei şi-a recunoscut fapta şi practic dosarul era încheiat, Parchetul din Aiud a decis prezentarea lui a doua zi dimineaţa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba Iulia. Aici lucrurile iau o turnură neaşteptată, tragi-comică, începând a doua etapă a calvarului lui Aurel Pop. "Mi s-a cerut să mă prezint vineri, 13 septembrie (n.r.- ce ghinion!), ora 8.00, la Parchetul Alba Iulia, urmând ca Poliţia municipiului Aiud să-l aducă pe făptaş. Nefiindu-i prelungit mandatul de reţinere, cu încă 24 ore, acesta a fost lăsat, culmea ironiei, liber, a dormit noaptea la un motel din apropiere, iar dimineaţa, bine mersi, a fugit din zonă fără a fi prins nici până acum! Mă întreb, cum de a fost posibil ca un infractor periculos, cu antecedente în acest sens, să fie lăsat liber în astfel de circumstanţe", a spus A. Pop.
Derularea evenimentelor continuă şi conform unei adrese din 17 septembrie, Poliţia Aiud i-a comunicat administratorului firmei SC Sidermetal Internaţional SRL Aiud că "împotriva numitului Constantin Adiaconiţei s-a dispus începerea urmăririi penale, iar în vederea recuperării prejudiciului s-a dispus luarea măsurii asiguratorii de către organele de poliţie de la domiciliul sus-numitului". Odiseea s-ar rezuma într-o frază: furi un miliard, profiţi la maxim de "scurtcircuitele" existente între organele legale şi...te plimbi nestingherit, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Conlucrarea defectuoasă între Parchet şi Poliţie este un fenomen evident care afectează mediul de afaceri autohton şi, mai grav, pe bietul contribuabil, lipsit de orice protecţie din partea autorităţilor plătite din buzunarul propriu.
Dan HENEGAR, Răzvan JURCĂ
După ce a cucerit piaţa românească
Eticheta vinurilor de Jidvei atacată perfid de concurenţa neloială
Piaţa producătorilor autohtoni de vinuri s-a transformat în ultimele zece zile într-un teatru de război purtat de unii dintre cei mai renumiţi producători: Jidvei şi Murfatlar. Cele două părţi se acuză reciproc de folosirea ilegală a unor etichete care apar pe sticle. Fiecare susţine că are dreptate şi întreg scandalul va fi adus în faţa justiţiei. Totul a pornit pe data de 20 septembrie, când în jur de 500 de comercianţi de vinuri din România au primit notificări semnate de societăţile Vin Vie Murfatlar şi Euroavipo prin care li se cerea să retragă de la comercializare mai multe sorturi de vin de Jidvei, invocându-se faptul că pe respectivele sticle apar etichete ce afişează mărci şi desene "identice sau asemănătoare" cu cele de Murfatlar.
Adevărul este însă cu totul altul, aşa cum reseie din declaraţia d-lui Claudiu Necşulescu, preşedinte SC Jidvei:
Acum mai bine de o săptămână, pe 20 septembrie a.c., în jur de 500 comercianţi de vin din România primeau o notificare semnată de SC EUROAVIPO SA Şi SC VIE VIN MURFATLAR SA prin care li se cerea să retragă de la comercializare mai multe produse. Pretextul invocat de cele două societăţi comerciale era acela că produsele respective, altele decât din producţia SC VIE VIN MURFATLAR SA prezintă etichete ce afişează mărci şi desene industriale "identice sau asemănătoare" cu cele de Murfatlar. Invocând litera legii, SC EUROAVIPO SA şi SC VIE VIN MURFATLAR SA dădeau un ultimatum de "15" (fără a se preciza dacă e vorba de zile, săptămâni sau luni) pentru retragerea produselor respective, atenţionând comercianţii că în caz contrat se fac vinovaţi de infracţiunile de "contrafacere a desenului industrial" şi "concurenţă neloială". Pentru neconformare, comercianţii erau ameninţaţi că vor suporta rigorile legii: amenzi de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei sau închisoarea de la 6 luni la 2 ani.
Notificarea purta parafa unui executor judecătoresc şi ataşa spre exemplificare, pe lângă etichetele de Murfatlar considerate drept originale, exclusiv trei etichete purtând marca Jidvei, fără nici o referire la vinurile altor societăţi producătoare, aflate în aceeaşi situaţie. Aparenţa de legalitate a notificării, lipsa de cunoştinţe juridice a comercianţilor şi trimiterile explicite la etichetele de Jidvei, principalul lor concurent pe piaţa vinurilor albe, au determinat majoritatea comercianţilor să retragă masiv din rafturile magazinelor sticlele de vin de Jidvei cu etichetele incriminate. Acolo unde comercianţii au primit circumspect somaţia, agenţii de vânzări ai societăţilor mai sus numite au scos ei înşişi, fără a avea nici un drept legal, produsele respective.
Pentru corecta informare a publicului larg şi prevenirea oricăror suspiciuni care ar putea apărea la scară largă în legătură cu o presupusă falsificare de etichete pentru vinuri, Conducerea Societăţii Jidvei-România se vede obligată să demonstreze, inclusiv pe această cale, caracterul nefondat, concertat şi premeditat al acestor acţiuni de concurenţă neloială, menite să ne aducă grave prejudicii materiale şi de imagine. În sprijinul afirmaţiilor noastre ataşăm acestui comunicat o serie de materiale lămuritoare şi aducem următoarele argumente clare.
În primul rând, cele două societăţi comerciale (SC EUROAVIPO SA şi SC VIE VIN MURFATLAR SA) au trimis somaţiile respective comercianţilor şi nu producătorului, cum ar fi fost corect. Dacă pretenţiile lor ar fi fost întemeiate, ele priveau exclusiv producătorul: numai SC Jidvei SRL este răspunzătoare de felul în care reproduce, fabrică, oferă spre vânzare, vinde, foloseşte sau stochează un produs care prezintă o anumită marcă, model sau desen industrial. Nu există nici un alt motiv pentru a se acţiona invers, în afara celui evident, de intimidare intenţionată şi premeditată a comercianţilor în vederea retragerii de pe piaţă a produselor Jidvei, acreditându-se ideea că aceştia - nu producătorul - sunt pasibili de pedepse penale şi contravenţionale, precum şi de plata unor despăgubiri.
În al doilea rând, după cum reiese şi din materialele anexate, cele trei etichete incriminate de societăţile concurente sunt înregistrate de OSIM, fie de către SC Jidvei SRL, fie de către terţi, pentru acestea din urmă existând contracte de licenţă.
În ceea ce priveşte eticheta noastră de culoare neagră şi formă dreptunghiulară, OSIM a eliberat certificat de înregistrare pentru aceasta ca desen industrial (nr. 009940/05.03.2002), în curs de înregistrare şi ca marcă (depozit nr. M 00749/11.02.2002) şi certificate de înregistrare pentru castelul în grafit, încadrat de elipsă (nr. 45745/05.02.2001), cât şi pentru cuvântul "JIDVEI" (nr. 42130/03.07.2000), ambele ca mărci. După informaţiile noastre, SC EUROAVIPO SA a înregistrat la rândul ei, trei luni mai târziu (011337/30.05.2002), o etichetă dreptunghiulară asemănătoare, tot neagră, cu o elipsă ce încadrează o clădire tip hală industrială, încadrată de doi ciorchini, sub care apare denumirea "Murfatlar" şi alte indicaţii obligatorii. Chiar dacă sunt asemănătoare, cele două etichete nu sunt identice, ceea ce nu conferă societăţilor concurente dreptul de a ne interzice folosirea propriei etichete. În plus, este cel puţin dubios că ni se impută copierea unei etichete înregistrate ulterior celei înscrise de noi la OSIM.
Referitor la celelalte două etichete, care afişează mărcile "GALERIE ROUMAINE - Fata culcată în iarbă" şi "PREMIAT", SC Jidvei SRL are încheiate cu SC VINEXPORT TRADING COMPANY SA, titularul mărcilor, contracte de licenţă (nr. 59 şi 60, ambele din 03/09/2002 pentru drept de folosire până în 31.12.2003. SC VINEXPORT TRADING COMPANY SA a înregistrat aceste mărci la OSIM, încă din 1992 (contract reînnoit în 2002) şi a dat drept de folosinţă a acestora şi altor producători de vinuri. Pe de altă parte, SC EUROAVIPO SA a înregistrat la OSIM cele două dar ca desene industriale, nu ca mărci. Solicitarea expresă a certificatului de desen industrial şi nu de marcă (unde se cercetează asemănările) ne face să credem că înregistrarea în cauză a fost de natură să creeze intenţionat confuzie pe piaţă cu privire la mărci. Acesta este un fapt care n-ar trebui să ne afecteze numai pe noi, ci pe toţi producătorii de vin care au încheiat contracte de licenţă cu VINEXPORT pentru utilizarea celor două mărci. În schimb, referirile explicite şi exclusive la produsele noastre, din somaţia trimisă comercianţilor de SC EUROAVIPO SA şi SC VIE VIN MURFATLAR SA denotă o intenţie subiectivă de discreditare directă a Jidveiului, cel mai important competitor al lor.
Efectele acestor fapte reprobabile nu au întârziat să apară: de pe rafturile magazinelor din ţară au dispărut însemnate cantităţi de vin de Jidvei, mulţi comercianţi de vinuri au renunţat la comenzile deja emise, alţii ne-au anunţat că vor cere despăgubiri pentru pierderile suferite datorită pretinsei noastre conduite de concurenţă neloială. Cea mai gravă consecinţă rămâne, în schimb, compromiterea imaginii pe care o avem printre comercianţi şi distribuitori, aceea de parteneri de afaceri serioşi.
Tocmai de aceea, prima măsură luată de noi în urma celor întâmplate a fost informarea cât mai corectă a distribuitorilor şi comercianţilor în legătură cu situaţia legală a produselor noastre. Aceştia au primit favorabil argumentele noastre, dovadă că produsele de Jidvei şi-au reluat locul în rafturile magazinelor iar vânzările au început să-şi revină.
Date fiind gravitatea şi caracterul nefondat al acuzaţiilor formulate la adresa noastră de cele două societăţi comerciale, precum şi valoarea daunelor morale şi materiale pricinuite nouă în ultima săptămână, Conducerea Societăţii Jidvei-România îşi rezervă dreptul de a sesiza Oficiul Concurenţei în legătură cu aceste fapte de concurenţă neloială şi de a acţiona în justiţie autorii acestora pentru despăgubirile care se impun.
Nu în ultimul rând, ne declarăm solidari cu toţi partenerii noştri, comercianţi şi distribuitori, asigurându-i de cele mai bune intenţii din partea noastră, urmând ca în scurt timp să-i informăm pe toţi despre situaţia ficărui produs în parte, pentru a preveni pe viitor eventuale încercări de dezinformare ca cea practicată de concurenţii noştri.
Claudiu NECŞULESCU,
Preşedinte SC JIDVEI SRL