La Alba Iulia
Ajutoarele de încălzire - peste 7 miliarde de lei
Viceprimarul municipiului Alba Iulia - Marius Rotar - s-a arătat îngrijorat de sumele pe care Primăria municipiului Alba Iulia va trebui să le plătească sub formă de ajutor de încălzire în această iarnă. Astfel guvernul Năstase dorind să ofere un sprijin cetăţenilor care nu mai pot răzbi cu plata facturile la întreţinere, a lansat prin Programul Social condiţiile pe care un cetăţean trebuie să le îndeplinească pentru a primi ajutoare de încălzire. Acestea sunt diferenţiate atât pe baza venitului net pe membru de familie, cât şi după modul de încălzire: centrală termică de cvartal, centrale individuale pe gaz sau încălzire pe lemne. Cei mai mulţi bani - 980.000 de lei - îi vor primi cei care au un venit net pe membru de familie de până la 1.053.000 lei şi stau la bloc în timp ce pentru cei care stau la case ajutorul este de doar 500.000 lei; între 1.053.001 lei şi 1.287.000 lei, ajutorul este de 588.000 lei, respectiv 300.000 lei; între 1.287.001 şi 1.638.000 lei, ajutorul este de 294.000 lei, respectiv 150.000 lei. Cetăţenii de la bloc care trebuie să plătească şi pierderile societăţilor de distribuţie a energiei termice mai au o categorie de venit între 1.638.001 lei şi 2.106.000 lei, ajutorul fiind în acest caz de 154.000 lei. Referindu-se la această ultimă categorie viceprimarul Marius Rotar a declarat că aproape jumătate dintre locuitorii municipiului Alba Iulia se încadrează aici, ceea ce va duce la o presiune foarte mare asupra bugetului municipiului. Cea mai optimistă evaluare este că suma totală ce va trebui plătită ca ajutor de încălzire se va dubla faţă de anul trecut, ajungând la peste 7 miliarde lei. Să mai adăugăm că tot primăriile plătesc şi subvenţii la energia termică furnizată în sistem centralizat, ceea ce va creşte cu încă câteva miliarde de lei cheltuielile cu încălzirea municipiului Alba Iulia în această iarnă.
Cât despre cererile pe care cetăţenii trebuie să le depună pentru a beneficia de ajutoarele menţionate, guvernul, care s-a grăbit să anunţe programul social, întârzie acum cu publicarea metodologiei. Deci aveţi răbdare şi speraţi într-o toamnă lungă şi călduroasă.
Anca DINICĂ
Seminar pentru promovarea programelor PHARE
Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU împreună cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Alba, organizează azi, la ora 11.00, în sala "Mihai Viteazul" a Prefecturii Alba, un workshop cu tema "Programul de Coeziune Economică şi Socială PHARE 2001 componenta investiţii - infrastructură mică", care are un buget total de 25,330 milioane euro, dintre care 4,544 milioane euro pentru Regiunea "CENTRU".
Întâlnirea îşi propune: * Prezentarea Programului PHARE 2001 - Coeziune Economică şi Socială - schema de finanţare nerambursabilă pentru proiecte de infrastructură mică; * Informarea factorilor locali şi a potenţialilor aplicanţi despre importanţa şi modul de accesare al acestui program. Asistenţa tehnică va fi acordată de către reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" şi de d-l Adrian George Bălan - reprezentantul local al companiei SAFEGE din Olanda, companie care asigură asistenţa pentru campania publicitară a acestui program.
La workshop sunt invitaţi să participe reprezentanţii Consiliilor judeţene Alba, Mureş, Sibiu şi ai tuturor primăriilor eligibile pentru acest program din cele trei judeţe care fac parte din zona IX de restructurare industrială - Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Teiuş, Zlatna, Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş şi cele din zona XI, din judeţul Mureş - Sighişoara, Târnăveni, Iernut, Luduş iar din judeţul Sibiu - Mediaş, Dumbrăveni, Copşa Mică, Agnita, Avrig.
Pentru celelalte trei judeţe din Regiunea "CENTRU" - Braşov, Harghita şi Covasna, workshopul va avea loc în data de 4 octombrie a.c., ora 12.30, la sala 120 a Consiliului judeţean Braşov. "În cadrul acestei întâlniri se va face o informare referitoare la lansarea Programului Uniunii Europene de Coeziune Economică şi Socială - "Schema de investiţii în servicii sociale, având ca scop dezvoltarea serviciilor sociale pentru grupurile vulnerabile care nu sunt acoperite de serviciile existente. Bugetul total al programului se ridică la 14,67 milioane euro, putând fi finanţate: centre sociale, de reabilitare, de consiliere, reabilitarea instituţiilor selectate şi dotarea centrelor pentru persoane în vârstă, a centrelor de urgenţă din cele 11 zone prioritare (conform HG 399/2001)", ne-a declarat directorul ADR "Centru", Simion Creţu.
Dana MOTREANU