Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Hocus-pocus cu averile demnitarilor PSD
     După circul pe gratis al declarării averilor de către PNŢCD, problema averilor demnitarilor a devenit brusc o chestiune serioasă, cauzatoare de migrene politice după râsul iniţial provocat de etalarea pe bandă rulantă a apartamentului, maşinii şi contului în euro devenite marcă înregistrată ţărănistă. Pentru că s-a impus o luare de poziţie a guvernării actuale, există deja pe rol în forumul Legislatorului - Legea averilor demnitarilor, ca primă măsură din cadrul unui pachet legislativ ce ar viza corupţia şi este iniţiat de Ministerul de Justiţie, sub îndrumarea UE, după aprecierea şefului grupului parlamentar PSD din Senat, Ion Solcanu. Până la distribuirea la pachet a informaţiilor care trag cortina peste averile demnitarilor, Legea averilor în discuţie rămâne blocată undeva la Comisia Juridică, încâlcită între amendamente suplimentare şi modele de inspiraţie internaţională.
     Astfel, modelul bulgăresc, cu declaraţia de avere înaintată Curţii de Conturi şi accesibilă doar directorilor de ziare în baza unui motiv justificat de solicitare şi care a primit undă verde din partea Guvernului, a devenit dintr-o dată, cam prea balcanic, impunându-se o nouă dezbatere care să reunească experienţa şi altor ţări decât cea a vecinei Bulgaria. Până atunci, premierul califica problema declarării averilor drept discutabilă, cerându-se mai degrabă o discuţie despre averea ţării. Aşadar, între 1996-2000, averea României a scăzut cu 4 miliarde de dolari, iar guvernarea actuală a reuşit să aducă 4 miliarde dolari, cu alte cuvinte în perioada vizată de premier, cât s-a luat, s-a adus înapoi, deci nu ar mai prea fi nelămuriri care ar trebui elucidate printr-o dezbatere asupra averii ţării.
     Şi totuşi averile demnitarilor rămân o temă de actualitate. În 1999, PSD a depus un proiect de lege de pe banca Opoziţiei, astfel că acum proiectul susţinut atunci de Rodica Stănoiu şi Nicolae Văcăroiu a trebuit şters de praf şi trimis pe destinaţia agendei Parlamentului îmbrăcat în noua formă, deşi proiectul s-a aflat în Senat încă de la începutul anului. Premierul ţine să precizeze că posesorii averilor dovedite ilicite vor suporta sancţiuni financiare şi nu va fi începută o vânătoare de vrăjitoare, însă comportamentul în Parlament al oficialilor este parcă tot mai mult o demonstraţie de magie albă prin care Legea averilor demnitarilor se lasă îndelung descântată. Astfel, argumentarea dezbaterilor amânate prin ocuparea senatorului PSD Tărăcilă cu o delegaţie oficială ce a fost apoi contrazisă de însuşi senatorul liber de orice corvoadă oficială, opţiunile diferite ale parlamentarilor PSD care oscilează între publicarea averilor în Monitorul Oficial, părerea şefului Senatului, senatorul Văcăroiu şi preferinţa Comisiei Juridice pentru modelul bulgăresc au rolul de a arunca şi mai mult în ceaţă problema averilor demnitarilor, opacizând tot mai mult cerinţa de transparenţă a Guvernului. În cele din urmă, Parlamentul a adoptat varianta cu modelul bulgar, declaraţiile de avere urmând a fi controlate de Curtea de Conturi, dar nu vor fi publicate în Monitorul Oficial. Oricum, parlamentarii noştri se tem ca dracu de tămâie de controlul averilor dobândite din banii publici. De ce oare?
Teodora ILINCA