Prima pagină Ediția din: 7.10.2002
Știri
100 de miliardede lei pentru un nou sediu al DGMSS Alba
     Datorită lobby-ului insistent făcut la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, deputatul PSD de Alba, Constantin Selagea a reuşit să obţină promisiunea fermă că în 2003 se va repartiza suma de 100 de miliarde de lei pentru construirea unui nou sediu al DGMSS Alba. După cum se cunoaşte, actualul spaţiu este total impropriu desfăşurării în condiţii normale a activităţii, ba mai mult, el fiind şi revendicat de către foştii proprietari. În noua clădire, alături de DGMSS Alba vor funcţiona şi alte instituţii cum ar fi Casa judeţeană de Pensii şi Agenţia judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Deputatul Selagea a precizat că, în principiu, construcţia noului sediu va fi gata în 2004 şi că va purta discuţii cu reprezentanţi ai Primăriei Alba Iulia în vederea găsirii unei suprafeţe de teren adecvate.(R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tragedie în Munţii Apuseni
Un speolog polonez a dispărut în adâncuri în Izbucul Tăuzului
     Vineri după-amiază, un speolog polonez a fost dat dispărut după ce, în urma unui exerciţiu de circa două ore, el nu a mai ieşit la suprafaţă din Izbucul Tăuzului, pe Valea Gârda Seacă. Acesta face parte din complexul carstic compus din Peştera Coiba Mică, Coiba Mare şi Hodobana, lung de aproximativ 25 de km. Peştera Hodobana este cea mai ramificată de acest gen din Europa, motiv pentru care speologi din întreaga lume vin aici an de an pentru a explora zona. În acelaşi timp, izbucul unde a dispărut polonezul este unul dintre cele mai adânci din România, având o adâncime de peste 80 de metri. Şi din acest motiv, izbucul era căutat pentru scufundări subacvatice. Dispărutul se numeşte Rafael Stanislaw Garski, de 30 de ani. El venise în Apuseni împreună cu alţi patru colegi, între polonezi şi organizaţia "Sfinx" condusă de dr. Cristian Ciubotărescu existând o mai veche colaborare.
     Din păcate, Rafael nu a mai ieşit la suprafaţă odată cu cei 4 colegi. Aceştia au anunţat Ambasada Poloniei, care la rândul ei a anunţat Prefectura Alba. Imediat a fost constituită o echipă operativă, formată din poliţişti, salvamontişti, speologi polonezi şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Protecţie Civilă care au demarat acţiuni de căutare. Cele două echipe formate nu au avut succes sâmbătă. La faţa locului s-a deplasat duminică şi o echipă formată din subprefectul Ioan Maier şi şeful IPC Alba, col. Dumitru Gheţe, care au coordonat acţiunile de salvare chiar la Gârda. Potrivit surselor noastre, polonezii au început ieri să vocifereze la adresa colegilor români, la mijloc fiind probabil legislaţia neclară în astfel de situaţii. Dacă lucrurile stau aşa, atunci este mai mult decât regretabil, pentru că, în cele din urmă, este vorba de viaţa unui om. Căutările au continuat şi în cursul zilei de ieri, polonezii scufundându-se din nou până la 50 de metri adâncime.
Florin ROMAN

La a doua descindere fulger în judeţul Alba
Ministrul Miron Mitrea a decis modernizarea drumurilor din Munţii Sebeşului
     Sosit pentru a doua oară în judeţul Alba la un interval de doar două săptămâni, ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, a ţinut să vadă cu acest prilej, la faţa locului, starea proastă a drumurilor naţionale ce străbat Munţii Sebeşului, care din păcate menţin încă în izolare bogăţiile şi frumuseţile acestei zone. Însoţit de prefectul Ioan Rus şi de către preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ministrul LPTL s-a deplasat la finele săptămânii trecute în localităţile de pe Valea Frumoasei, verificând starea tehnică a drumului naţional DN 67 C, care face legătura între municipiul Sebeş şi localitatea Novaci - jud. Vâlcea şi DN 7, Vidra (jud. Vâlcea) şi judeţul Hunedoara. Dacă pentru infrastructura DN 7 există fonduri, pentru lucrările ce se impun pe DN 67C, Miron Mitrea a declarat că reparaţiile vor demara în luna martie a anului viitor, după efectuarea licitaţiei. El a mai precizat că există o înţelegere perfectată la nivel ministerial cu Banca Mondială de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind eliberarea unei tranşe în valoare de 106 milioane de EURO, bani care urmează să fie folosiţi şi pentru lucrările menţionate anterior. Ministrul Transporturilor a recunoscut că realizarea unei infrastructuri moderne pe Valea Sebeşului implică lucrări de anvergură, care necesită soluţii tehnice deosebite, ţinând cont de structura dificilă a zonei, cu dese alunecări de teren, curbe multe, etc., însă speră ca lucrarea să fie terminată până în 2004. Precizăm că DN 76C este singura cale de acces spre "perlele" turistice de pe Valea Frumoasei cum sunt Oaşa şi Luncile Prigoanei, insuficient cunoscute şi exploatate din punct de vedere turistic tocmai din cauza lipsei unei infrastructuri adecvate.
Dana MOTREANU, Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.