Ultima oră
Știri
Căldură în Spitalul judeţean
     Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Spitalului judeţean, dr. Cristian Barbonţa, de circa trei săptămâni saloanele şi încăperile unităţii spitaliceşti pe care o conduce sunt încălzite. În alte spitale din ţară, pacienţii sunt obligaţi să se încălzească la reşouri aduse de acasă pentru că nu mai suportă frigul. (F.R.)
Consilieri judeţeni la Viena
     În cursul zilei de ieri, membrii Delegaţiei Permanente ai CJ Alba au luat în discuţie invitaţia făcută de d-na Laura De Rose, şefa Direcţiei Programe "Centurio" care solicită prezenţa unei delegaţii a CJ Alba la lucrările forumului "Centurio 2002", ce va avea loc în 13 decembrie la Viena, în Austria. Aici vor fi luate în discuţie evaluările rezultatelor judeţelor din ţări precum România, care se pregătesc să adere la UE. Din delegaţia judeţului Alba fac parte consilierii judeţeni Iuliu Brenduş, Alexandru Danciu şi un inspector al CJ Alba, Marian Aitai. (F.R.)
Luni,14 octombrie 2002, la Bucureşti
Inaugurarea Institutului Social Democrat "Ovidiu Şincai"
     La începutul săptămânii viitoare, la Bucureşti, va avea loc deschiderea oficială a Institutului Social Democrat "Ovidiu Şincai" de studii social - politice, eveniment ce va coincide şi cu deschiderea cursurilor Universităţii Politice Social Democrate. La această importantă manifestare, alături de preşedintele PSD, premierul Adrian Năstase, personalităţi ale vieţii politice, reprezentanţi ai corpului diplomatic etc. a fost invitat să participe şi preşedintele organizaţiei judeţene a Tineretului Social Democrat Alba, Nicolae Mera.(R.J.)
Un tânăr din Trifeşti s-a apucat să taie pădurea fără aprobare
     În urma unei acţiuni organizată de poliţiştii din Horea, în colaborare cu lucrătorii Ocolului Silvic Valea Arieşului, a fost prins în flagrant un cetăţean din satul Trifeşti care miercuri dimineaţa a tăiat fără aprobare, 18 molizi din zona "Dealul Brâncii". Cei aproape 7 mc de lemn, în valoare de circa 9 milioane de lei au fost ridicaţi în vederea confiscării. Cel surprins în flagrant - Radu Costea - de 25 de ani, este cercetat pentru comiterea de infracţiuni silvice. (N.T.)
Se prelungeşte termenul de depunere pentru
Proiectele de infrastructură mică
     Delegaţia Comisiei Europene în România şi Ministerul Dezvoltării şi Prognozei au hotărât prelungirea cu încă o lună de zile a termenului final de depunere a proiectelor pentru "Schema de finanţare nerambursabilă pentru proiecte de infrastructură mică", respectiv de la data de 15 noiembrie 2002, la 15 decembrie 2002.
     Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "Centru" - Simion Creţu a declarat că la baza acestei decizii a stat faptul că aprobările şi documentele pe care urmează să le prezinte solicitanţii eligibili, trebuie să fie obţinute într-o anumită ordine şi sunt condiţionate de finalizarea unor studii tehnice care necesită un timp suplimentar între cerere şi aprobarea specială. Ca exemple, Simion Creţu a amintit: eliberarea acordului asupra impactului mediului care este eliberat în 30 de zile de la data depunerii cererii şi elaborarea sau actualizarea studiului de fezabilitate care nu trebuie să aibă o vechime mai mare de un an de zile. (D.M.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa - partener în revitalizarea Cetăţii Alba Iulia
     Demarată la începutul anului, colaborarea dintre Primăria municipiului Alba Iulia, MLPTL, Primăria municipiului Târgovişte şi Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa a parcurs recent o nouă etapă. Este vorba de deplasarea pe care reprezentanţi ai celor trei instituţii româneşti au făcut-o în Franţa în vederea unui util schimb de experienţă pe probleme de conservare şi gestionare a patrimoniului cultural imobil. Primăria municipiului Alba Iulia a fost aleasă ca partener de MCC francez în urma unui seminar în cadrul căruia au fost prezentate proiectele de revitalizare a Cetăţii Vauban. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava - ca şi ceilalţi membri albaiulieni ai delegaţiei - arhitectul şef al judeţului Alba - Eugenia Mărginean, consilierul local arh. Doina Harda şi viceprimarul Călin Potor s-au arătat împresionaţi în primul rând de atenţia pe care atât autorităţile locale, departamentale sau guvernamentale o dau problemelor prezervării şi valorificării patrimoniului, cât şi acţiunilor menite să-i conştientizeze pe cetăţeni în acest sens. Un astfel de parteneriat este posibil şi la Alba Iulia şi pentru el se va lucra inclusiv prin realizarea punctelor care vizează Alba Iulia din Protocolul semnat între MLPTL şi MCC francez. Concret, se va realiza un plan de urbanism în zona fortificaţiei Vauban în care se va stipula modul în care va fi folosită cetatea din punct de vedere social, economic şi turistic; în cele două încăperi laterale ale Porţii a III-a se intenţionează crearea sediului "Casei Patrimoniului" un loc unde cetăţenii pot primi toate informaţiile legate de activităţile posibile în cetate, dar şi informaţii turistice. Deocamdată se prevede ca la Casa Patrimoniului să lucreze doi angajaţi care vor participa la un stagiu de pregătire de 6 luni în Franţa. Toate acestea au termen de finalizare anul 2004.
     În plus, administraţiile locale din Alba Iulia şi Târgovişte au decis înfiinţarea Asociaţiei oraşelor istorice şi de artă, un organism care să faciliteze colaborarea dintre comunităţile care împărtăşesc valori patrimoniale asemănătoare şi deci probleme asemănătoare. Şi pentru că vorbeam de colaborarea dintre administraţia (franceză) de toate nivelurile în problemele patrimoniului cultural, să precizăm că şi la noi ea este incipientă. O dovadă este tocmai deplasarea în Franţa. Fără a mai pomeni de legăturile tot mai strânse în acest domeniu dintre Primăria municipiului Alba Iulia şi Consiliul judeţean Alba.
Anca DINICĂ

La Alba Iulia se reuneşte
Comitetul de coordonare al proiectului de înfrăţire dintre Regiunea "CENTRU" şi Brandenburg
     Timp de două zile, în 11 şi 12 octombrie a.c., la Alba Iulia are loc întâlnirea Comitetului de Coordonare al proiectului de înfrăţire dintre Regiunea "CENTRU" din România şi Regiunea Brandenburg din Germania. Cu această ocazie se va face evaluarea trimestrială a stadiului proiectului, prezentarea raportului trimestrial al activităţii desfăşurate prin proiect, precum şi modul de derulare a viitoarelor activităţi planificate în cadrul lui.
     De asemenea, membrii Comitetului de Coordonare vor vizita o serie de proiecte implementate de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" din fonduri ale Uniunii Europene şi vor avea întâlniri cu reprezentanţi din Consiliul de Dezvoltare Regională "CENTRU".
     Comitetul de Coordonare al proiectului este format din d-l Peter Alltschekov - conducătorul proiectului din partea germană (şeful departamentului pentru planificare guvernamentală şi politică structurală al oficiului primului ministru al regiunii Brandenburg), d-l Simion Creţu - conducătorul proiectului din partea română (directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "CENTRU"), d-l Carl Heller - consilier de preaderare, d-ra Adriana Mureşan - expert programe, d-l Janos Demeter, co-preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională "CENTRU", d-na Alexandrina Militaru - expert în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, d-na Aura Răducu - task manager la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti şi Richard Harding - consilier de preaderare.
     La şedinţa comitetului vor mai participa ca invitaţi d-nii Hans Martin Klütz - expert pe termen scurt în cadrul proiectului şi Dieter Goerz - reprezentantul GFA Terra System, firma ce finanţează proiectul de înfrăţire.
Florin ROMAN

România - ţara deşeurilor
Judeţul Alba găzduieşte 65 de depozite chimice
     Potrivit primului raport naţional privind situaţia depozitelor de deşeuri periculoase din România, pesticidele, uleiurile uzate, bateriile şi acumulatorii uzaţi ameninţă să transforme în zone deşertice mii de hectare de teren din întreaga ţară. Astfel, pesticidele sunt depozitate în 709 puncte de pe întreg teritoriul ţării, dintre care aproape 300 nu sunt păzite deloc. Din totalul substanţelor inventariate, 882 tone sunt deşeuri de pesticide solide şi 452.943 litri de pesticide sub formă lichidă. Potrivit raportului amintit, România mai adăposteşte 27 de milioane de steril minier, 5,96 milioane tone de zgură şi cenuşă rămase din prelucrarea din industria energetică şi 2,7 milioane tone de deşeuri chimice. Judeţele considerate cele mai poluate din România şi care adăpostesc un număr mare de depozite chimice sunt: Maramureş - 85, Cluj - 68, Alba - 62, Gorj - 54. Ca suprafaţă cu peste 3500 hectare ocupate de substanţe toxice conduc Gorj şi Tulcea. (F.R.)
Speologul polonez a fost scos la suprafaţă
     speologDupă şase zile de la producerea accidentului, corpul neînsufleţit al speologului polonez Rafael Stanislaw Garski, de 30 de ani, a fost scos miercuri seara la suprafaţă. Prima echipă de salvare a acţionat la Izbucul Tăuz la ora 17.00, reuşind să aducă cadavrul la circa 30 de metri adâncime. O a doua echipă a avut mai mult succes şi corpul lui Stanislaw a fost scos în sfârşit la suprafaţă în jurul orei 19.30. La o primă verificare a rezultat că aparatele aflate la polonez nu erau defecte şi că acesta a coborât la o adâncime de 82 metri. Victima a fost transportată la spitalul din Câmpeni, autopsia efectuată de legişti urmând să stabilească cu certitudine cauza morţii. Un caz aproape identic a mai avut loc în România, în 1984, când, tot în Munţii Apuseni, un speolog din Oradea, Gabor Haloţi, a decedat în Izvorul Izbundiş. (F.R.)
La Măgina - Aiud
Poliţiştii şi cadrele medicale au salvat un bărbat căzut într-o râpă de 30 de metri
     Poliţia Aiud a fost solicitată să intervină miercuri, 9 octombrie, în jurul orei 18.00, la soluţionarea unei probleme mai puţin obişnuită. Ioan Giurgiu (de 47 de ani, din Măgina) a sunat la poliţie şi a sesizat faptul că tovarăşul său, Teodor Ivaşcu (de 48 de ani) s-a rostogolit într-o râpă de 25-30 de metri şi a rămas acolo. Sosiţi rapid la faţa locului, poliţiştii şi cadrele medicale de la Spitalul Aiud au acţionat la scoaterea cetăţeanului de pe fundul râpei. Acesta a fost transportat la spital, unde s-a constatat că avea doar escoriaţii în zona feţei şi a mâinilor. În schimb, era băut bine. Poliţiştii au aflat şi împrejurările în care omul a reuşit să se prăbuşească în râpă: aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, Ivaşcu a căzut din căruţa pe care o mâna pe un drum de ţară, spre staulul oilor. Cum în tot răul se mai găseşte şi un strop de bine, Ivaşcu a scăpat doar cu câteva zgârieturi şi o sperietură zdravănă. (N.T.)
Atenţie la oţet!
Peste 95% din cantitatea controlată de OJPC Alba este de calitate îndoielnică
     Recent, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a derulat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind calitatea şi modul de comercializare a oţetului alimentar. Au fost desfăşurate 16 controale la unităţi de comercializare din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni şi Teiuş, fiind verificată o cantitate de 7278 litri în valoare de 76,12 milioane lei. Din nefericire, controlul a scos la iveală faptul că peste 95% din această cantitate a prezentat diverse abateri de la legislaţie fiind aplicate amenzi în valoare de peste 20 de milioane lei. Mai mult, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 6.900 litri de oţet, alţi 52 de litri fiind scoşi definitiv din circuitul consumului uman. Iată în ce au constat deficienţele: deşi pe etichetele sticlelor era înscrisă cantitatea de 1000 ml, în realitate conţinutul era mai scăzut cu până la 80 de grame; aciditatea totală era de doar 8 grade acetice deşi normele în vigoare impun concentraţia 9; la Câmpeni, oţetul descoperit avea o serie de impurităţi şi de asemenea era îndoit cu "caramel"; nu se menţiona pe etichetă adresa producătorului şi nici concentraţia oţetului; nu au fost menţionate condiţiile de păstrare.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.