Rugăciunea de azi |
Doamne, Atotputernice şi Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om, din Sfânta Fecioară, în peşteră, şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi, de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta Te rog, îndură-Te de mine, vânzătorul! Primeşte, Doamne, această mică a mea rugăciune şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, preabunule Mântuitor, am toată speranţa şi cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din gura Ta cea dulce: "Iertate să-ţi fie păcatele..." Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Pr. Oseea; Cuv. Mc. Andrei Criteanul
Catolic: Sf. Ignaţiu din Antiohia
|
|
Știri |
Doar 1587 apartamente din Cugir mai primesc agent termic din sistemul centralizat
Potrivit unui bilanţ întocmit de SC Cugireana SA, până ieri, 16 octombrie, din cele 5860 de apartamente care mai primeau agent termic din sistemul centralizat anul trecut, au mai rămas branşate 1587 de apartamente. Conform statisticii oficiale, în 2060 apartamente proprietarii şi-au montat centrale termice, dar Cugireana SA mai aşteaptă încă cereri de la proprietarii întârziaţi, care au omis până acum să-şi înregistreze debranşarea. Locatarii din 1975 de apartamente vor avea la iarnă, ca singură sursă de căldură, gazul metan deoarece, fie nu şi-au montat centrale termice de apartament, fie sunt racordaţi la centrale termice scoase din uz. (N.T.)
Grav accident rutier la Ocna Mureş
Un tânăr a fost grav rănit într-un accident rutier petrecut marţi, 15 octombrie, în jurul orei 14.00, pe strada Lungă din Ocna Mureş. Conducând o autoutilitară Iveco pe strada cu pricina, Dumitru Popa (48 de ani, angajat al unei societăţi comerciale din Cluj Napoca) îl agaţă cu oglinda retrovizoare din dreapta pe Adrian Cosmin Man (23 de ani, din Ocna Mureş) care se deplasa pe trotuar. Tânărul a fost transportat la Spitalul din Ocna Mureş, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral deschis, cu plagă de 5-6 mm, în regiunea parietală dreapta. Victima a rămas sub observaţie medicală. În cauză, poliţia Ocna Mureş continuă cercetările. (N.T.)
|
Invitaţie la simpozionul "Sinodul de la Alba Iulia din 14-18 februarie 1761"
Una dintre cele mai mari şi active parohii ortodoxe din Alba Iulia, cea din cartierul Lipoveni vă invită alături de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Fundaţia "1 Decembrie 1918" la o manifestare spirituală dedicată marcării unui eveniment mai puţin cunoscut, dar foarte important din istoria ortodoxismului în Transilvania - Sinodul de la Alba Iulia din 14-18 februarie 1761. Sinodul a fost un moment important al mişcării antiuniaţie condusă de Cuviosul Sofronie de la Cioara, o mişcare care a cuprins ţinuturile din Munţii Apuseni, din zona Sibiului şi a Hunedoarei vestind marea răscoală condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. Manifestarea va avea loc în perioada 19-21 octombrie după următorul program: *Sâmbătă, 19 octombrie, ora 10.00 în Aula "Dumitru Stăniloaie" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia - Simpozionul "Sinodul de la Alba Iulia 14-18 februarie 1761". Vor conferenţia pr. Ştefan Urdă - "Biserica din Lipoveni - gazda Sinodului", prof. dr. Mircea Dogaru - "Personalitatea călugărului Sofronie de la Cioara", pr. prof. dr. Mircea Păcurariu - "Părerile unor învăţaţi uniţi despre Unirea cu Roma", lect. dr. Valer Moga - "Alba Iulia - locul unde istoria s-a întrupat în destin", diacon prof. Alin Albu - "Răscoala lui Sofronie. Unul dintre marii apărători ai ortodoxiei: protopopul de Alba Iulia Simion Stoica". Pe marginea acestor teme participanţii vor putea deschide discuţii. De la ora 18.00 la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia va fi prezentat un program artistic. *Duminică, 20 octombrie, ora 10.00 la Biserica ortodoxă din Lipoveni - Sfânta Liturghie Arhierească, dezvelirea plăcii comemorative. *Luni, 21 octombrie, ora 10.00 la Catedrala Reîntregirii Neamului - Sfânta Liturghie Arhierească. Cu ocazia simpozionului vor fi lansate cărţile "Independenţa bisericească a Mitropoliei Române de la Alba Iulia" de Nicolae Densuşianu şi "Cultura Duhului" de Rafail Noica.
Poate vi se va părea ciudată organizarea acţiunii evocatoare a Sinodului care a avut loc în luna februarie, în luna octombrie, dar perioada a fost aleasă pentru că la 21 octombrie în Calendarul Ortodox sunt sărbătoriţi Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie şi Sfântul Mucenic Nicolae Oprea. Este pentru ortodoxia transilvană şi în special pentru Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, una dintre cele mai mari sărbători întotdeauna cinstite prin acţiuni de mare amploare.
Anca DINICĂ
Unii proprietarii de câini plătesc amenzi serioase pentru patrupede
De la intrarea în vigoare a OUG 55/10.05.2002, privind "înmatricularea" la poliţie a câinilor de rasă, consideraţi agresivi sau periculoşi, la poliţia municipiului Alba Iulia au fost luaţi în evidenţe 86 de câini. După un termen de graţie, acordat de lege şi de timpul necesar popularizării ei în rândul proprietarilor de câini, poliţiştii au început să aplice amenzile drastice prevăzute de lege. Până în prezent au primit amenzi doi proprietari de câini - unul pentru că l-a înmatriculat prea târziu la poliţie şi altul pentru că şi-a plimbat animalul fără botniţă. Un alt stăpân de câine a scăpat doar cu un avertisment după ce l-a surprins poliţia că-l plimba prin parc, ignorând prevederile legii. Cei doi proprietari amendaţi au trebuit să achite câte 7,5 milioane de lei (jumătate din maximul amenzii, în 24 de ore). Reamintim proprietarilor de câini că amenzile prevăzute de OUG 55/2002 se încadrează între 5 şi 15 milioane de lei, repectiv 10 şi 20 milioane de lei. (N.T.)
|
|