Ultima oră
Știri
La Camera de Comerţ Alba
Pierderi importante prin "naţionalizarea" Registrului Comerţului
     Ordonanţa prin care Registrul Comerţului şi Biroul Unic au fost trecute în proprietatea statului stârneşte proteste vehemente la nivelul conducerii Camerei de comerţ Alba. Instituţia va suporta pierderi de până la 60% a precizat secretarul general al Camerei, Nicolae Sabău, prin "confiscarea de către stat" a întregului patrimoniu - de la spaţii până la dotările aferente. Ordonanţa este o încălcare a tuturor procedurilor în vigoare - pentru că există o altă lege, care nu a fost încă abrogată şi potrivit căreia, camerele de comerţ sunt cele care ţin Registrul Comerţului. Nicolae Sabău a declarat că în ciuda tensiunilor care există - activitatea la nivelul instituţiei din Alba se va derula normal, în sensul că se vor elibera în continuare avizele şi autorizaţiile cerute de agenţii economici. (D.M.)
Târgul ProdExpo şi-a deschis porţile
     Ieri a fost inaugurată la Alba Iulia cea de-a VI-a ediţie a Târgului de produse industriale ProdExpo. Organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, târgul a reunit 20 dintre cele mai importante firme din judeţul Alba care au expus o mare varietate de produse, de la cele bancare, la produse refractare, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilă, porţelan, scule şi accesorii. Preşedintele CCIA Alba - Corneliu Orzea - a precizat la inaugurare că târgul este o ocazie de a prezenta produse de calitate, fabricate în România, o oportunitate pentru societăţile comerciale de a-şi face cunoscute produsele, de a demonstra clienţilor că şi produsele româneşti sunt competitive. La deschiderea târgului au participat subprefectul judeţului Alba - Ioan Maier, preşedintele interimar al CJ Alba - Eugen Popa, vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din Alba Iulia. Târgul este găzduit de foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia şi va rămâne deschis până vineri inclusiv.
Anca DINICĂ

Balul moţilor
     Plecaţi "cu doniţi şi cu ciubare" prin ţară să le "vândă pe farină" moţii au ajuns şi la Aiud. Şi mulţi dintre ei aici au şi rămas. În urmă cu zece ani, la 17 octombrie ei au decis să se organizeze într-o filială a Societăţii Culturale "Avram Iancu". Zis şi făcut, iar de atunci prezenţa lor se face simţită la aproape fiecare acţiune culturală. Şi pentru că zece ani de activitate merită să fie sărbătoriţi cu voie bună, preşedinta filialei Aiud a Societăţii culturale "Avram Iancu" - prof. Jenica Sătmărean, inimoasă şi energică cum o ştim a purces alături de membrii filialei la organizarea "Balului moţilor". La petrecerea care va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, sunt invitaţi toţi colaboratorii societăţii, moţi sau nu. (A.D.)
Sponsor german pentru Ziua Naţională a României
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a anunţat ieri că unul dintre marii prieteni pe care municipiul Alba Iulia îi are în Germania - consulul onorific al României la Mainz - Alex Jackob şi-a exprimat intenţia de a sponsoriza focurile de artificii din seara zilei de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Nu trebuie să mai explicăm că un astfel de sprijin uşurează mult povara financiară care apasă pe umerii organizatorilor Serbărilor Unirii. De asemenea dl. Jackob şi prietenii germani vor dona municipiului Alba Iulia un parc de joacă pentru copii, care va întregi zestrea deja existentă.
Anca DINICĂ

Scăpând de sub supravegherea părinţilor
O fetiţă de 4 ani a fost lovită de o Dacia 1300
     Marţi, 15 octombrie, ora 15.00, la Baia de Arieş, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei fetiţe de 4 ani. Scăpând de sub supravegherea părinţilor, Roxana B. a încercat să traverseze strada fără să asigure, fiind lovită cu partea din faţă de Dacia 1300, condusă de Ioan Sima din Baia de Arieş. Fetiţa a fost transportată la Spitalul din Câmpeni unde a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral acut, comoţie cerebrală, multiple escoriaţii. De la Spitalul Câmpeni, ea a fost trimisă la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Alba pentru continuarea investigaţiilor medicale. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Monumentul Unităţii Naţionale ne costă 20 de miliarde de lei
     Într-un material înaintat ministrului Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, semnat de prefectul Ioan Rus şi de preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, se solicită alocarea sumei de 20 de miliarde de lei în vederea realizării la Alba Iulia a "Monumentului Unităţii Naţionale". Acest moment ar urma să fie inaugurat cu ocazia Zilei Naţionale a României de anul viitor. "Cu valoare naţională şi de unicat, simbol ce leagă un trecut tumultuos cu un prezent în plină transformare, acest monument ce se doreşte a fi edificat la Alba Iulia este în acelaşi timp şi o recunoaştere a locului şi rolului municipiului Alba Iulia în istoria românilor", se precizează în acest material. Totodată, liderii administraţiei publice judeţene, prefectul Ioan Rus şi preşedintele interimar al CJ Alba au mai cerut sprijin pentru realizarea ansamblului monumental "Horea, Cloşca şi Crişan" şi a busturilor lui Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Agârbiceanu.
Florin ROMAN

Acţiunea "Laptele şi cornul" în Apuseni
Produsele nu ajung la timp la Arieşeni, Roşia Montană şi Certege
     Ieri la Câmpeni, la sediul Casei de Cultură din localitate, s-a desfăşurat, în organizarea Prefecturii şi a Consiliului judeţean, o întâlnire cu toţi factorii de răspundere de la nivel local privind implementarea programului social "Laptele şi cornul" în zona Munţilor Apuseni. Prezent de asemenea la această şedinţă, directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, dl. Nicolae Puiuleţ, ne-a informat asupra faptului că, în principiu, nu există probleme deosebite din acest punct de vedere, cu excepţia unor întârzieri în aprovizionare manifestate la Arieşeni, Roşia Montană şi Certege, o localitate aparţinând oraşului Câmpeni. Reprezentanţii celor doi distribuitori au dat asigurări că, în cel mai scurt timp, şi aceste mici disfuncţionalităţi vor dispărea. (R.J.)
Ziua Mondială a Alimentaţiei
     La Liceul de Muzică şi Arte Plastice a avut loc ieri simpozionul cu tema "Apa: sursă pentru securitatea alimentară". Organizatorii acestei manifestări au fost Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia. În deschiderea simpozionului a avut loc un microrecital al elevului Dan Liviu Cernat, iar apoi au luat cuvântul ing.Sorina Dârzu - DGAIA Alba, care a prezentat mesajul FAO cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentaţiei, inspectorul general adjunct Marian Munteanu - ISJ Alba, prof.Valer Cerbu - director al Colegiului "Horea, Cloşca şi Crişan", prof.Traian Mârza - director adjunct al Liceului de Muzică şi Arte Plastice. La data de 16 octombrie, începând din anul 1945, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură aniversează Ziua Mondială a Alimentaţiei. De această dată este subliniat rolul esenţial al apei dulci în alimentaţia populaţiei şi securitatea alimentară. În cadrul simpozionului a fost organizat, de asemenea, un concurs de desene şi eseuri cu tema "Apa: sursă pentru securitatea alimentară", fiind acordate 6 premii la ambele secţiuni. D-l Traian Mârza ne-a declarat că, pe viitor, sunt speranţe să fie încheiat un parteneriat între cei trei organizatori, astfel încât să existe posibilitatea de a mai avea loc astfel de manifestări realizate în comun. (A.D.T.)
Primarul Mugurel Sârbu doreşte să construiască un nou cartier de locuinţe
Problema spaţiului locativ la Sebeş ar putea fi rezolvată definitiv până în anul 2004
     Primarul municipiului Sebeş, Mugurel Sârbu, a declarat, cu prilejul ultimei şedinţe a Consiliului local, faptul că ministrul MLPTL Miron Mitrea a promis în urma celor două vizite efectuate în zonă că este dispus să asigure finanţarea construirii unui întreg cartier de locuinţe în municipiu. În acest context, edilii locali caută acum varianta cea mai convenabilă din punctul de vedere al amplasării, fiind în discuţie două suprafeţe de teren. Este vorba pe de-o parte despre o porţiune (intravilan) de 10 - 12 hectare situată la ieşirea din Sebeş spre Sibiu pentru achiziţionarea căreia ar fi nevoie de cel puţin 3 miliarde lei, la care s-ar adăuga alte 7-8 miliarde lei necesari unor lucrări de amenajare a utilităţilor. Pe de altă parte ar mai exista o variantă considerată mai convenabilă, întrucât nu ar costa nimic, în zona Arini. "Dacă în urma măsurătorilor vom dispune de o suprafaţă de cel puţin 5 hectare este posibil să ne oprim asupra variantei Arini. În caz contrar vom face un efort financiar şi vom achiziţiona suprafaţa de 10-12 hectare din intravilanul municipiului. Intenţionăm să construim cca 200 de apartamente - clădiri cu unul, maximum două etaje, fapt ce ar rezolva definitiv problema spaţiului locativ la Sebeş. Lucrările ar putea începe în cursul anului 2003 iar anul următor ar putea fi date deja în folosinţă" a declarat primarul municipiului Sebeş. Mai trebuie precizat faptul că, cele două blocuri noi, care vor fi date în folosinţă în acest an, din cartierul Valea Frumoasei, s-au mai îmbogăţit fiecare cu încă 6 apartamente (la mansardă), totalul lor fiind acum de 56.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.