Ultima oră
Știri
Specialişti japonezi în vizită la Alba Iulia
     La invitaţia Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Alba, luni - 21 octombrie a.c. va sosi la Alba Iulia o delegaţie de specialişti din Japonia. Cu acest prilej, la Casa de Cultură a Sindicatelor (sala mică), de la orele 9,00, va fi organizat un seminar pe tema înfiinţării exploataţiilor agricole, japonezii împărtăşind din experienţa pe care o au în acest domeniu. Directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea, ne-a declarat că la întâlnire vor participa reprezentanţi ai acestei instituţii, precum şi ai OJCA Alba ce îşi desfăşoară activitatea în judeţ. (A.D.T.)
Prefectul Ioan Rus s-a întâlnit cu delegaţia italiană a oraşului Varese
     O delegaţie a oraşului Varese din Italia condusă de primarul Aldo Fumagagli şi de preşedintele Asociaţiei Intreprinderilor Mici şi Mijloci din localitatea respectivă, Luigi Garavaglia, s-a aflat în cursul zilei de ieri la Alba Iulia. Oaspeţii italieni au fost primiţi şi de către prefectul Ioan Rus, la acestă întâlnire fiind prezenţi şi mai mulţi primari de municipii şi oraşe din judeţ. Subiectul discuţiilor a fost stabilirea unor oportunităţi comune de afaceri şi găsirea unor modalităţi de înfrăţire între localităţi, prefectul Ioan Rus dând ca exemplu în acest sens oraşul Cugir, în prezent fără nici un astfel de parteneriat.(R.J.)
Pompierii s-au dotat cu un utilaj de intervenţii în caz de dezastre
     Pompierii albaiulieni s-au dotat cu un utilaj pentru intervenţii în caz de dezastre, constând într-o remorcă dotată cu utilaje performante. Aceasta a fost achiziţionată de Comandamentul de pompieri Bucureşti cu fonduri acordate de Banca Mondială. (N.T.)
Un copil de un an a murit de pneumonie
     Un copil de numai un an a decedat la Avram Iancu. Victima se numeşte Cosmin Gheorghe, iar legiştii au stabilit că moartea s-a datorat pneumoniei. (F.R.)
Carantină de gradul III la Pănade
     Direcţia Sanitar Veterinară Alba a instituit starea de carantină de gradul III, după ce s-a stabilit că animalul unui localnic, respectiv un cal, este bolnav de rabie. Săteanul a observat că animalul său dă semne de turbare, murind la scurt timp. A dus capul animalului la analize şi s-a constatat rabia. DSV a impus măsurile necesare în astfel de cazuri. (F.R.)
Incendiu devastator la Lopadea Nouă
     Un incendiu devastator a izbucnit joi seara, în jurul orei 23.30, la gospodăria lui Iulian Moldovan, din Lopadea Nouă. Pompierii aiudeni au intervenit cu două autospeciale, reuşind stingerea focului după circa 4 ore şi salvarea de la dezastru a casei. Au ars 11 tone de fân în valoare de circa 40 milioane de lei. O echipă specializată investighează cauzele care au dus la producerea incendiului. (N.T.)
Economate cu preţuri ridicate
     Recent, premierul Adrian Năstase a ridicat din nou problema magazinelor Economat acuzând lipsa acestora în anumite zone şi mai ales faptul că unele practică preţuri dintre cele mai ridicate. În acest context, prefectul Ioan Rus i-a convocat la puţin timp după videoconferinţă pe toţi primarii de municipii şi oraşe pentru a fi găsite soluţiile necesare înfiinţării unor asemenea puncte comerciale în toate localităţile urbane. Aşa după cum v-am mai informat, în judeţul Alba există doar 6 Economate la Alba Iulia şi Aiud, până la finele anului urmând să se mai deschidă alte două la Sebeş şi Blaj.(R.J.)
Activitatea DGPDC Alba apreciată pozitiv la nivel guvernamental
     Raportul de ţară pentru anul 2002, elaborat de Comisia Europeană în cadrul procesului de aderare a României la Unitatea Europeană, menţionează faptul că "în domeniul protecţiei copilului au fost înregistrate progrese semnificative".
     Gabriela Coman, Secretar de Stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, consideră aceste aprecieri ca o oportunitate în plus de a saluta deosebita colaborare care există între instituţiile administraţiilor publice centrale şi locale (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, Guvern, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Alba) implicate în acest domeniu. Obţinerea acestor rezultate se datorează în primul rând implicării serioase în atingerea obiectivelor strategiei guvernamentale în domeniul protecţiei copilului în dificultate, de care au dat dovadă toate instituţiile responsabile. În continuare, d-na Gabriela Coman arată că: "avem deosebita onoare de a vă asigura de întreaga noastră consideraţie pentru activitatea dvs., însoţită de speranţa continuării acestui parteneriat fructuos în beneficiul copiilor României". (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
CNSAS caută în arhivele SRI... "acul din carul cu fân"
Un albaiulian nu-şi găseşte dosarul, deşi chiar ofiţerii de securitate care i l-au întocmit i-au confirmat existenţa acestuia!
     În ultima vreme presa centrală a adus în atenţia publică mai multe aspecte ale disputei dintre CNSAS şi SRI, cu privire la deconspirarea foştilor ofiţeri de securitate care au făcut poliţie politică. Este de la sine înţeles că munca celor din CNSAS este asemănătoare cu aceea a miticului Sisif şi că accesul la dosarele personale ale cetăţenilor ce au făcut obiectul "atenţiei" foştilor securişti, ca şi deconspirarea poliţiei politice, sunt procese atât de lente şi de greoaie, încât începem să credem că totul ar putea dura până când... nu va mai avea importanţă nici pentru cetăţenii români, nici pentru imaginea României. Şi Ioan Gavrilă Ogoranu ("Moşu"), şeful rezistenţei anticomuniste din Făgăraş, e cea mai bună dovadă în acest sens: ani de zile i-au trebuit să intre (parţial!), în posesia dosarelor sale, deşi avea toate datele necesare, cunoştea numele ofiţerilor etc. E drept, însă, că numai în arhivele SRI din Bucureşti se află... 8 km de dosare, a căror cercetare ar putea lua o viaţă de om, ca să nu mai vorbim de cele ale MI, SIE, MApN etc. Aşadar, lupta CNSAS cu trecutul tenebros consemnat în acele dosare este similară cu cea a lui David cu Goliath!
     Dar iată încă un caz, la fel de edificator. Judeţul Alba este, oarecum, un caz fericit în comparaţie cu alte judeţe, căci aici au fost date publicităţii numele persoanelor ce-au lucrat în fosta securitate (cele ce figurau pe statele de plată în decembrie 1989). Este vorba de 132 de angajaţi, la care se adaugă un număr oarecare de ofiţeri acoperiţi, cărora nu li se cunoaşte identitatea. Doi dintre cei cunoscuţi (lt. maj. Victor Boţoiu şi lt. maj. Dorel Drăgoi) au instrumentat înainte de 1989 dosarul lui Ioniţă Baciu, din Alba Iulia, şi au mărturisit acest lucru. Dar, cu toate că omului i s-a confirmat existenţa dosarului, acesta nu este de găsit. CNSAS a răspuns la solicitarea d-lui Baciu (făcută încă de anul trecut), astfel: "...în urma verificărilor efectuate până în prezent în arhivele SRI, SIE şi MApN, nu s-a identificat nici un dosar întocmit de fosta Securitate despre dumneavoastră.
     Această cerere rămâne în atenţia noastră şi vă vom informa dacă vom identifica documente despre dumneavoastră".
     Cât poate să mai dureze,... numai D-zeu ştie. Trebuie, însă, să precizăm că (asemeni majorităţii persoanelor ce-au avut de suferit pe vremea dictaturii, din partea Securităţii) d-l Baciu a devenit membru PNŢCD încă de la reapariţia ţărăniştilor pe scena politică. Şi e destul de curios faptul că tocmai acestor persoane persecutate nu li se găsesc dosarele. Doreşte, oare, cineva să nu se ştie câţi dintre actualii membri ai partidelor istorice au fost totodată victime ale comunismului? Înseamnă că ei rămân în continuare victime, iar comuniştii, membrii fostei securităţi care au făcut poliţie politică şi neo-comuniştii aflaţi azi în zone-cheie (poate chiar în zone de decizie politică) îşi fac mai departe de cap...
     Acest lucru îmi aduce aminte de declaraţia unui deputat PSD, care susţinea că din cele aproximativ 4.000 de dosare aflate în cercetare la Comisia de abuzuri şi corupţie nici unul nu este al vreunui coleg de-al său de partid. Adică, vezi Doamne, toată corupţia şi abuzurile din ţara asta se datorează celor din opoziţie, iar cei aflaţi la putere (tocmai în zona unde se instalează corupţia şi abuzul) sunt curaţi ca lacrima. Greu de crezut acest lucru. Tot atât de greu ca şi "inexistenţa" dosarelor celor din opoziţie care au fost urmăriţi de securitate.
Ioan HĂNŢULESCU

PNL se pregăteşte de guvernare
     Astăzi la Bucureşti se vor reuni cele două importante foruri de conducere ale partidului (între congrese) - Delegaţia Permanentă a PNL şi Delegaţia Reprezentanţilor Naţionali ai PNL. Preşedintele PNL Alba - Teodor Atanasiu a informat că la reuniunea Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali se vor constitui comisiile de specialitate care vor întocmi programele sectoriale pe care PNL le va propune ca alternative la actuala guvernare. Comisiile vor fi formate din specialişti membri sau nu ai PNL. Un lucru interesant este că membrii comisiilor vor avea posibilitatea de a accede într-o funcţie publică în "momentul în care vor câştiga puterea în anul 2004". Astfel PNL arată că este pregătit să promoveze specialişti şi nu neapărat membri de partid, în ideea de a scoate România din mlaştina economică şi socială în care se zbate. Fiecare comisie trebuie să definitiveze programele sectoriale până în toamna anului 2003, astfel încât în 2004 PNL să nu bâjbâie în elaborarea programului de guvernare, ci să-l aibă gata din prima zi a preluării puterii. La această reuniune Organizaţia Alba a PNL va fi reprezentată de preşedintele organizaţiei, Teodor Atanasiu, de preşedintele Tinerilor Liberali - Dan Motreanu şi de deputatul PNL de Alba - Dan Simedru.
Anca DINICĂ

Alexandru Pereş critică Proiectul de buget pe anul 2003
"Unele sume maschează probabil viitoarele acţiuni electorale ale PSD"
     La începutul acestei săptămâni deputaţii au primit spre studiu Proiectul Bugetului de Stat pe anul 2003. După o primă trecere în revistă a documentului care cântăreşte câteva kilograme, deputatul PD Alexandru Pereş a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul de buget oferă posibilitatea "scurgerii de fonduri pentru acţiunile electorale ale guvernului şi implicit ale PSD." Afirmaţia este argumentată de apariţia a numeroase capitole de cheltuieli care nedumeresc. Ele au alocate sume foarte mari, iar destinaţia lor este aproape necunoscută. Astfel, spune Alexandru Pereş, nu mai sunt prevăzute fonduri la dispoziţia guvernului (din care se alocau bani pentru intervenţii în caz de calamitate, de exemplu) dar în schimb la Secretariatul General al Guvernului capitolul "cheltuieli de capital" a crescut cu 20 de miliarde de lei faţă de anul 2002, "alte cheltuieli" a crescut cu 149 miliarde faţă de 2002, "deplasări" cu 42 de miliarde (în cazul în care un secretar general al guvernului se presupune că are treabă la guvern, nu prin ţară), "cheltuieli de personal" a crescut cu 198 de miliarde de lei. Şi la celelalte ministere situaţia se prezintă asemănător. Ea devine interpretabilă dacă ne gândim că anul 2003 este an preelectoral.
Anca DINICĂ

Pregătiţi banii de amendă şi
Zâmbiţi, vă rog - poliţia rutieră vă filmează!
     radarServiciul Poliţiei Rutiere îi anunţă pe participanţii la trafic că tehnica de supraveghere din dotare va fi folosită nu numai pentru prinderea vitezomanilor ci şi pentru depistarea altor ilegalităţi comise de conducătorii auto, cu prioritate pe raza municipiului Alba Iulia. Vor fi urmărite parcările neregulamentare, în intersecţii, staţii de autobuz, treceri de pietoni, nerespectarea indicatoarelor rutiere, oprirea sau staţionarea interzise. Cei surprinşi în ilegalitate vor fi fotografiaţi, li se vor întocmi procesele verbale de amendă iar "bucuriile" vor fi primite prin poştă acasă, în plic închis. Poliţiştii din Alba Iulia au efectuat deja zilele trecute razii de acest gen iar în imaginea alăturată puteţi vedea cum arată un asemenea instantaneu, cu data şi ora la care şoferul a comis ilegalitatea. (N.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.