Bilanţ la IPJ Alba
40 de persoane şi-au găsit un sfârşit tragic
32 au murit în accidente rutiere iar alte 8 au fost ucise

În cadrul unei conferinţe de presă susţiunută ieri la sediul IPJ Alba, comisarul şef Marin Aron, şeful inspectoratului, a prezentat bilanţul de activitate pe 9 luni a instituţiei pe care o coordonează. Inspectorul şef a precizat că, deşi la IPJ Alba se lucrează cu doar 82,5 din efectivul necesar, s-a reuşit până în prezent păstrarea sub control a infracţiunilor judiciare. Principalele activităţi preventive s-au materializat în organizarea şi executarea a 18 razii şi 18.974 de controale, fiind aplicate 78.130 sancţiuni contravenţionale în valoare de 27,9 miliarde de lei.
Dacă în mediul urban infracţionalitatea a fost ţinută sub control, în mediul rural a fost semnalată o creştere a infracţiunilor comise cu violenţă. Pe lângă stările conflictuale existente şi tranşate în mod violent (cu "armele" specifice : topoare, furci, coase, bâte) în mediul rural s-a înregistrat anul acesta majoritatea infracţiunilor de omor, din totalul de 8 (până în septembrie) plus unul înregistrat la începutul lui octombrie. Comisarul şef Marin Aron ne-a declarat că în aceste cazuri, turbulenţii sunt aproape mereu aceiaşi, înregistraţi în evidenţele operative ale poliţiei. Mai nou, aceştia sunt sancţionaţi, potrivit Legii 61/1991, cu condamnare la muncă în folosul comunităţii. Comunitate în mijlocul căreia se reîntorc şi provoacă din nou scandaluri până când, ţinând cont de recidive, instanţa îi condamnă la închisoare. De asemenea, inspectorul şef nu a negat că un motiv al creşterii infracţionalităţii în mediul rural poate fi motivat şi de lipsa cadrelor de poliţie necesare la posturile de poliţie, în prezent doar câte doi poliţişti fiind arondaţi unui număr foarte mare de locuitori din sate şi comune.
Cu toate măsurile de prevenire luate de poliţiştii din cadrul Serviciul Poliţiei Rutiere, în primele 9 luni ale acestuia an, pe şoselele judeţului Alba şi-au pierdut viaţa 32 de persoane iar alte 85 au fost grav rănite. În activitatea de temperare a vitezomanilor, poliţiştii au aplicat 14.078 sancţiuni contravenţionale. Au fost aplicate 890 de amenzi pentru că şoferii au fost surprinşi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. Deoarece au fost surprinşi în ilegalitate de două ori într-un interval de 6 luni, 212 şoferi vor trece iarăşi printr-un examen de obţinere a permisului de conducere auto, cel vechi fiindu-le anulat de poliţie. În continuare, poliţiştii de la circulaţie vor fi prezenţi cu radarele şi aparatele etilotest pe arterele rutiere din judeţ, nu la "vânătoare", cum afirmă cu năduf unii dintre participanţii la trafic, ci pentru a stopa creşterea numărului de familii îndoliate...
Nicoleta TOMUŢA
Contractul anului pentru UPS Ocna Mureş
La Praga, în sediul Ambasadei Române din Cehia, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute semnarea unui contract între SC UPS Ocna Mureş, firmă a grupului Bega, aparţinând fraţilor Cristescu, şi o firmă producătoare de sticlă din Cehia. Contractul este în valoare de 1,2 milioane de dolari şi constă în livrarea de sodă calcinată. Contractul a fost semnat din partea firmei UPSOM de domnul director general Ioan Bogdan. Urmează ca în luna noiembrie să mai fie semnat încă un contract de peste 1 milion de dolari cu o altă firmă din Cehia, tot producătoare de sticlă. În mijlocirea afacerii, un rol important l-a avut ambasadorul României la Praga, d-l Gheorghe Tinca.
(A.C.)