Investiţii americane în municipiul Blaj
Un nou obiectiv industrial dat în folosinţă la Blaj - SC WOLF SALE SINC SRL - o societate americană benefică pentru sutele de şomeri care şi-au găsit un loc de muncă în municipiul Blaj
O zi de toamnă însorită, cu frunze care cad pe aleile parcului din faţa primăriei municipiului, unde am stat de vorbă cu d-l primar Ion Şolea despre noua societate care într-un timp foarte scurt şi-a început activitatea în acest oraş.
Este o firmă americană, cu patroni americani, care mai au trei fabrici deschise în ţară, în oraşele Zalău, Satu Mare şi Caracal. Profilul fabricii este de a confecţiona şi de a livra pe piaţa americană şi vest-europeană îmbrăcăminte pentru copii de la 0 la 3 ani şi pijamale şi cămăşi de noapte pentru femei. Această firmă, care s-a extins şi în Europa, se deosebeşte de multe altele întrucât lucrează numai cu ţesături naturale, fără produse sintetice. Ideea înfiinţării la Blaj a acestei fabrici s-a datorat în principal d-lui primar Ion Şolea, care în urmă cu un an a aflat de la o persoană din Miercurea Ciuc că această firmă doreşte să deschidă o nouă fabrică în zona noastră, pe lângă cele trei amintite.
Şi astfel, în urma unor lungi negocieri pline de obstacole (care uneori sunt inerente), investitorii americani au fost lămuriţi şi s-au hotărât să facă această investiţie în oraşul Blaj, deşi mai existau alte 18 oferte în diferite oraşe din Ardeal. La acest deosebit efort mai trebuie evidenţiat rolul pe care l-a avut directorul de la Stratusmob Blaj, ing. Aurel Creţu, care a fost de acord cu vânzarea secţiei de tapiţerie din incinta fabricii unde nu se mai lucra de 10 ani. Investitorul, în final, a cumpărat această construcţie (fără să o închirieze), a angajat constructori de la Blaj şi Alba Iulia care aveau termen 3 luni de zile pentru modernizarea şi pregătirea construcţiei pentru producţie. Aici trebuie să evidenţiem efortul deosebit depus de SC Apis Com SRL Blaj, patronată de d-l Virgil Hentea, care a înţeles că acest obiectiv trebuie pus cât mai repede în funcţiune pentru a fi pe placul investitorului şi în folosul celor care vor lucra aici. În prezent, sunt angajaţi peste 330 de oameni, urmând ca până la sfârşitul lunii ianuarie 2003 fabrica să ajungă la peste 700 de angajaţi. Conducerea fabricii este asigurată de oameni tineri dar cu multă ambiţie, detaşându-se în mod special d-l director general, ec. Ioan Roşca, om foarte capabil, cu multă putere de muncă, mult discernământ în tot ceea ce face pentru această instituţie.
Este demn de semnalat faptul că toate comenzile pentru lucru sunt asigurate pentru o perioadă de 10 ani, la fel şi desfacerea, aceasta în proporţie de 90 la sută pentru export.
Prin desăvârşirea acestui nou obiectiv, tenacele şi ambiţiosul primar al municipiului Blaj realizează o nouă izbândă care va face ca "Mica Romă" să fie cunoscută nu numai pe linie culturală dar şi industrială.
Rică ROMAN
Birou de informare a cetăţeanului la Primăria Alba Iulia
Conformându-se prevederilor Legii 544/2001 cu privire la liberul acces la informaţiile de interes public, Consiliul local Alba Iulia a aprobat ieri proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Compartimentului Informare, Presă, Comunicare şi Relaţii cu Publicul. Compartimentul este subordonat primarului municipiului Alba Iulia - Mircea Hava. În vederea liberului acces la informaţiile de interes public difuzate din oficiu, în cadrul acestui compartiment va fi amenajat un punct de informare/documentare. Informaţiile care se difuzează din oficiu sunt: Hotărârile Consiliului local municipal şi Dispoziţiile primarului, actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea unităţilor publice locale, structura organizatorică a aparatului propriu al Consiliului local Alba Iulia, persoanele de contact din Primăria Alba Iulia care pot difuza informaţii publice, sursele financiare, bugetul Consiliului local Alba Iulia şi contul de încheiere al exerciţiului bugetar, strategiile de dezvoltare şi programele proprii, modalităţile de contestare a hotărârilor Consiliului local sau a Dispoziţiilor primarului în cazul în care o persoană se simte lezată. Toate aceste informaţii vor fi aduse la cunoştinţa publicului şi prin editarea anuală a unui Buletin Informativ. De precizat că Primăria Alba Iulia a editat un astfel de buletin şi în anul precedent. Sunt exceptate de la accesul liber informaţiile privind activităţile financiare sau comerciale dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenţei loiale potrivit legii, informaţiile privind datele personale (acestea pot deveni informaţii de interes public numai dacă afectează capacitatea de exercitare a unei funcţii publice) şi informaţiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecţie a tinerilor.
Anca DINICĂ
Până în luna iulie 2003
Roşia Montană Gold Corporation îşi propune să obţină Acordul de Mediu

În cursul zilei de ieri, la sediul Inspectoratului de Protecţie a Mediului Alba a avut loc întâlnirea Comisiei de analiză tehnică lărgită, formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean Alba şi ai serviciilor descentralizate, care se ocupă de studierea proiectului de la Roşia Montană. Comisiei tehnice i-a fost prezentată "Descrierea proiectului Roşia Montană", manifestarea având drept scop demararea procedurii de obţinere a Acordului de Mediu pentru extragerea minereurilor auro-argentifere din zona localităţii Roşia Montană. Proiectul din Apuseni, care presupune o investiţie de circa 450 milioane USD, a fost prezentat de reprezentanţii şi consultanţii companiei. Aceştia au răspuns întrebărilor împreună cu conducerea RMGC, intervenţii având şi unul din cei doi specialişti în iazuri recunoscuţi internaţional chemaţi să-şi exprime opinia vizavi de acest proiect, Mircea Şelărescu, de la Facultatea de Hidrotehnică Bucureşti.
Acesta a precizat că lucrările vor conferi siguranţă din punct de vedere al limitelor maxim admisibile pe plan mondial. Riscurile sunt mici şi se încadrează în coeficientul de siguranţă impus de legislaţia în domeniu, a concluzionat specialistul român.
Pe baza celor discutate ieri, IPM Alba va întocmi un material ce va fi înaintat ministerelor de resort. Acţiunea de consultare a specialiştilor va continua, iar atunci când toate lucrurile vor fi pe deplin lămurite, se va demara acţiunea de emitere a Acordului de Mediu de către Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, prognozat a se obţine în iulie 2003.
Radu ŞTEFAN
Drumurile noastre poate... vor fi mai bune la iarnă
Delegaţia Permanentă a Consiliului judeţean Alba a aprobat "Planul de acţiune pentru asigurarea circulaţiei rutiere în perioada de iarnă 2002-2003", ne-a informat preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa.
Acesta cuprinde estimarea necesarului de material antiderapant, forţa de muncă, mijloace de transport, utilaje, precum şi pregătirea bazelor de deszăpezire. Valoarea estimată pentru perioada friguroasă este de circa 17 miliarde de lei. Potrivit legii, aprovizionarea cu materiale antiderapante trebuie făcută în proporţie de 75 la sută din necesar, până la 1 noiembrie 2002. La fel trebuie asigurat un stoc de combustibili pentru utilajele de deszăpezire, pentru 14 zile. Concluzionând putem spune că este vorba de un necesar de 6825 mc material antideparant şi circa 70 tone carburanţi, în valoare de 2,2 miliarde de lei. CJ Alba are în administrare o reţea de drumuri judeţene de 1015,3 km, incluzând aici drumurile asfaltate, pietruite şi de pământ.
Florin ROMAN