Prima pagină Ediția din: 25.10.2002
Știri
Staţie meteorologică automată la Roşia Montană
     De curând, judeţul Alba a intrat în posesia unei staţii automate pentru efectuarea observaţiilor meteorologice. Noul sistem este complet computerizat şi utilat cu toate echipamentele necesare pentru observarea atentă a evoluţiei fenomenelor meteorologice. Acest dispozitiv va funcţiona la staţia meteorologică de la Roşia Montană şi este al doilea din judeţ, după cel de la Sebeş, adus în vară. Sistemul computerizat a fost pus la dispoziţie de INMH care a încheiat un contract pentru astfel de echipamente cu o firmă din Finlanda. (F.R.)
Ambasadorul Africii de Sud la Alba Iulia
     În cursul zilei de astăzi, municipiul Alba Iulia va fi vizitat de Excelenţa Sa Mr. Venter - ambasadorul Republicii Africa de Sud la Budapesta. Excelenţa Sa se află în vizită neprotocolară, dar va avea o întâlnire cu viceprimarul municipiului Alba Iulia - Marius Rotar, va vizita SC Apulum SA Alba Iulia şi desigur obiectivele turistice şi istorice cele mai importante. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Infrastructura în mediul rural - aproape ca-n Evul Mediu
Bani de la buget cu ţârâita pentru apă şi drumuri
     Un fenomen mai vechi care a devenit tot mai accentuat în ultimii ani este depopularea satelor. În ideea limitării acestuia, guvernul a luat numeroase măsuri de la prime de instalare şi sporuri salariale pentru specialişti, la facilităţi fiscale. Numai că ele nu pot suplini precaritatea condiţiilor de viaţă de aici, şi ne referim în primul rând la căile de comunicaţie, transport, alimentarea cu apă curentă sau gaze naturale (acolo unde condiţiile tehnice o permit). În lipsa acestora, condiţiile de viaţă sunt cam aceleaşi cu cele din Evul Mediu şi este de înţeles că măsurile propuse de guvernanţi nu prea dau rezultate. Din nefericire, preocuparea acestora pentru dezvoltarea infrastructurii satelor este minimă. Datele pentru judeţul Alba sunt edificatoare. Vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean, ne-a informat că la nivelul administraţiei judeţene există proiecte pentru lucrări de alimentare cu apă potabilă în valoare de 81 de miliarde de lei, dintre care 35,6 miliarde pentru lucrări în continuare, iar diferenţa pentru lucrări noi. Dintre acestea, programul aprobat pentru acest an este de... 3,350 miliarde de lei, din care până acum s-au alocat 2,994 miliarde de lei! De aceste fonduri au beneficiat comunele Ciugud şi Săliştea. Celelalte 23 de comune pentru care există proiecte mai au de aşteptat. Nici în ce priveşte lucrările de pietruire a drumurilor comunale situaţia nu este mai bună. Programul solicitat de CJ Alba pentru anul în curs este de 10,8 miliarde pentru lucrări în continuare (4 drumuri) şi de 54,3 miliarde lucrări noi (31 de drumuri). Din aceste sume au fost aprobate doar 2 miliarde de lei care au fost repartizate pentru DC 115: din DN 74-Buninginea-Gheduleşti (540 milioane lei), DC 205: Berghin-Ohaba-Magherat (630 milioane lei) şi DC 1A: Muncel-Mănăstirea-Valea Şesii (830 milioane lei).
Anca DINICĂ

Astăzi, în organizarea Camerei de Comerţ şi Industrie, la Hotel Cetate - Alba Iulia
Topul Firmelor 2001
Pentru prima dată se vor acorda distincţii şi pentru "Trofeul Creativităţii"
     Sala de festivităţi a Hotelului Cetate din Alba Iulia va găzdui astăzi, cu începere de la ora 15.30, manifestările prilejuite de cea de-a IX - a ediţie a Topului Firmelor 2001. Topul constituie o clasificare a firmelor având ca sursă de date oficiale bilanţurile contabile pentru 2001 depuse de societăţile comerciale şi organizaţiile cooperatiste la Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi la Camera de Comerţ şi Industrie Alba. Manifestarea este organizată de CCIA Alba, după o metodologie unică pe ţară. Clasificarea firmelor s-a făcut în funcţie de domeniul de activitate şi de mărimea întreprinderii, ţinându-se cont de anumiţi indicatori de performanţă: cifra de afaceri, profitul brut, productivitatea muncii, efortul de dezvoltare. Pentru realizarea topului firmelor pe anul 2001, la nivelul judeţului au fost prelucrate un număr de 5667 de bilanţuri contabile, din care ulterior au fost reţinute 642 societăţi comerciale clasificându-se în TOP un număr de 334 de firme.
     Celor clasificate pe primele cinci locuri în fiecare domeniu de activitate şi clasă de mărime, primilor 15 exportatori şi primelor 15 firme clasate după cifra de afaceri şi profitul brut obţinut în 2001 li se vor acorda diplome. De asemenea, vor mai fi atribuite distincţii şi trofee de excelenţă firmelor clasate mai mulţi ani consecutiv în Top. Odată cu această manifestare, Camera de Comerţ şi Industrie Alba va lansa o nouă provocare, şi anume - "Trofeul Creativităţii" - prin care se vor acorda diplome firmelor care au solicitat şi au obţinut titluri de protecţie la OSIM.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.