Cianurile de la Roşia Montană
Poluarea începe de la o... ceaşcă de cafea
Directorul general adjunct al RMGC, Gabriel Dumitraşcu, promite să bea primul un pahar cu apă din iazul de decantare
De câteva zile, militanţii ecologişti ai Greenpeace Europa Centrală şi de Est veniţi din Ungaria, Austria şi România sunt prezenţi în mai multe localităţi din judeţ şi din ţară. Aşa cum era de aşteptat, "verzii" nu au ocolit nici Roşia Montană, loc de care se pare că s-au îndrăgostit subit în ultima vreme, unde au organizat un protest împotriva proiectului minier din Munţii Apuseni, invocând în special, probleme legate de poluarea mediului cu cianuri.
În replică la acţiunea militanţilor ecologişti, directorul general adjunct al SC Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că specialiştii şi experţii din ţară şi străinătate ai companiei au stabilit că în iazul de decantare, concentraţia de cianuri va fi de 1 ppm (o unitate de părţi pe milion). Ce înseamnă acest lucru, mai pe înţelesul tuturor? Răspunsul l-am primit din aceeaşi sursă: "Concentraţia de cianuri din iazul de decantare, 1ppm, va fi mai mică decât concentraţia dintr-o ceaşcă de cafea, care variază între 5 şi 8 ppm. Şi atunci unde este problema?" s-a întrebat retoric Gabriel Dumitraşcu. Specialiştii în domeniu susţin că limita maximă admisă la concentraţia cianurilor este de 50 ppm, valoare care se regăseşte şi în Ghidul Băncii Mondiale. Comparaţiile de rigoare vă lăsăm pe dumneavoastră să le faceţi. "Eu o să fiu primul care voi bea apă din iazul de decantare al viitoarei exploatări, pentru că mi-e cunoscută tehnologia şi nu am de ce să mă tem. Este regretabil că ecologiştii vehiculează informaţii eronate legate de poluare, refuzând sistematic întâlnirile de informare pe care noi le-am propus", a concluzionat directorul general adjunct al Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Dumitraşcu.
Florin ROMAN
Prima "victimă" a neîndeplinirii sarcinilor de fond funciar
Prefectul Ioan Rus i-a cerut şefului Ocolului Silvic Blaj să demisioneze
Ameninţările prefectului Ioan Rus cu sancţiuni drastice de-a lungul ultimelor luni, la adresa celor care nu îşi fac treaba în ceea ce priveşte aplicarea legilor de fond funciar încep să fie puse în practică. În această săptămână, sunt programate analize pe zone referitor la acest spinos subiect. Prima dintre ele s-a desfăşurat în cursul zilei de luni 28 octombrie a.c. la Blaj, prefectul Ioan Rus, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar fiind total nemulţumit de activitatea desfăşurată de conducerea Ocolului Silvic din municipiul respectiv. În acestă situaţie, şeful administraţiei publice judeţene i-a cerut şefului Ocolului Silvic Blaj, Dan Gheorghe Boariu să-şi prezinte demisia, în caz contrar el fiind oricum sancţionat cu aceeaşi măsură de către Direcţia Silvică Alba. De menţionat că dl. Boariu s-a aflat în fruntea acestei din urmă instituţii până la începutul anului 2001, când a fost înlocuit cu actualul director Ioan Paşca.
Răzvan JURCĂ
Furtuna a făcut ravagii în Alba
Au fost afectate 45 de localităţi ale judeţului
Sucursala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba a intervenit rapid pentru realimentarea localităţilor cu energie electrică ca urmare a vântului puternic şi a furtunilor din data de 28 octombrie 2002. În 28.10.2002, situaţia instalaţiilor afectate de fenomene meteo deosebite, era următoare: 5 linii electrice de medie tensiune parţial afectate, 77 posturi de transformare din 45 localităţi afectate.
Menţionăm că întreruperile în alimentarea cu energie electrică au apărut din cauza căderii brazilor pe liniile electrice, ruperea unui stâlp de medie tensiune, ruperea conductoarelor din cauza vântului deosebit de puternic în zona Sebeşului şi a munţilor Apuseni.
"Lucrările de intervenţii în teren continuă şi apreciem că fără ca fenomenele atmosferice menţionate să se repete, în cursul zilei de astăzi (n.r. - ieri, 29. 10.2002), toate localităţile să fie realimentate, chiar cu soluţii de provizorat. Asigurăm pe toţi cei afectaţi în acest moment că, prin echipele de intervenţie şi echipele de reparaţii din teritoriu, Electrica SA va acţiona pentru realimentarea cu energie electrică în deplină siguranţă", ne-a informat responsabilul cu relaţiile publice de la Sucursala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba, d-şoara Mihaela Buda.
Florin ROMAN