MLPTL nu-şi achită datoriile
Cele care au de suferit sunt primăriile comunale
Banii, mai exact lipsa lor, continuă să fie marea problemă a administraţiei publice. Mai grave sunt situaţiile în care banii alocaţi pe hârtie nu pot fi utilizaţi în fapt. Este cazul sumelor alocate în acest an din bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei ca sprijin pentru primării, conform HG 855/2001. Concret este vorba de acel sprijin financiar acordat astfel încât primăriile (cele din mediul rural) să-şi poată plăti întocmirea Planurilor Urbanistice Generale. În lipsa PUG-ului nu pot fi întocmite proiecte de dezvoltare a localităţii, sau de acces spre fonduri externe alocate prin programele de preaderare a României la UE (ISPA, SAPARD etc.). Majoritatea comunelor din judeţul Alba abia acum au dat în lucru documentaţiile amintite, care trebuie plătite.
CJ Alba a solicitat MLPTL suma de 1,259 miliarde lei în acest scop, dar nu i-au fost alocaţi decât 514,519 milioane lei. Vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean ne-a informat că până acum au fost viraţi în conturile CJ Alba doar 365 milioane lei, reprezentând sumele corespunzătoare trimestrelor II şi III. Deşi data până la care sumele corespunzătoare trimestrului IV s-a dus, cele 149,519 milioane restante sunt aşteptate încă. Administraţia judeţeană, cea locală, dar mai ales firmele care au executat PUG-urile aşteaptă să fie plătite. Şi speră să nu mai aştepte prea mult.
Anca DINICĂ
AGRAS Gruppe Wiener Stadtiche - liderul asigurărilor agricole din România
Societatea Wiener Stadtiche Allgemeine Versicherung, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la AGRAS - OMNIASIG SA, respectiv 54,4%.
Wiener Stadtiche care deţine 90% din acţiunile UNITA, este liderul pieţei de asigurări din Austria şi unul din cele mai puternice grupuri de asigurări şi servicii financiare din Europa, având parteneri în Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania, Italia, Polonia, Croaţia, Bulgaria, Belarus, Lichtenstein şi România.
Agras - Omniasig SA, ca urmare a modificării semnificative a structurii acţionariatului, va primi o nouă identitate sub denumirea de: "Agras Gruppe Wiener Stadtiche".
Al doilea acţionar care deţine 24,07% a pachetului de acţiuni este grupul Raiffeisen Bank.
Agras, liderul asigurărilor agricole din România, a fost agreată de Ministerul Agriculturii, alături de Asirom şi Alianz - Ţiriac, să încheie poliţe conform Legii 381/2002, care se referă la regimul calamităţilor naturale din agricultură - şi ce este mai important, 20% din valoarea primelor calculate se suportă de către Ministerul Agriculturii.
Asigurările pentru riscurile "standard" care intră sub incidenţa legii, trebuie încheiate până la 15 decembrie, la culturile de toamnă şi până la 31 mai pentru culturile de primăvară, se referă la fenomene naturale ca: grindină, ploi torenţiale, furtună, incendiu, îngheţuri târzii de primăvară şi timpurii de toamnă, alunecări şi prăbuşiri de teren, cu obligativitatea încheierii poliţelor de asigurare numai cu societăţile: Agras, Alianz şi Asirom. Producătorii agricoli, beneficiari ai Legii 381/2002, vor fi despăgubiţi de către Ministerul Agriculturii pentru riscurile catastrofice cum ar fi: seceta, inundaţiile, ploile abundente şi de durată, temperaturile excesiv de scăzute sub limită de rezistenţă a plantelor, stratul gros de zăpadă, băltiri, uragane, bolile plantelor şi animalelor.
De remarcat faptul, că prin modificările intervenite în strategia societăţii noastre, a fost extinsă aria produselor de asigurări, urmând să abordăm masiv asigurările auto (Casco-RCA), bunuri şi locuinţe, clădiri şi utilaje, riscuri financiare, asigurări persoane etc. Pentru protejarea producătorilor agricoli mici, cu suprafeţe restrânse, societatea noastră a emis tichetul de asigurare pentru culturi în sumă fixă care este mai accesibil acestui segment de piaţă. Agras dispune de un număr de 84 de sucursale şi agenţii precum şi de un număr mare de colaboratori repartizaţi pe întreg teritoriul României, tinzând la un loc fruntaş în topul societăţilor de asigurări.
Director general,
ec. Nicolae POPA