Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieşirea din zona gri
     Premierul nu scapă prilejul de a lansa cu orice prilej petarda alegerilor anticipate. Domnia sa vede în aceasta o reintegrare în tezaurul valorilor social-democrate europene, haină care i se potriveşte cel mai bine şi societăţii româneşti. În plus, un nou guvern ar avea mandat pe întinderea perioadei 2003 - 2007 şi deci va putea gestiona astfel mai bine chestiunea aderării noastre la UE. Din raţiuni pe care nu sunt greu de bănuit, ideea premierului nu a găsit ecou şi nici aderenţă la Palatul Cotroceni şi nici în Parlament, ca să nu mai vorbim de marea masă a alegătorilor. Dar poate că nici d-l Năstase nu crede prea mult în iniţiativa proprie. Românul, după cum se ştie, este conservator din fire şi nu agreează schimbările. Cine ştie, poate că d-l Adrian Năstase să aibă raţiunile lui şi să fie acoperite de sensuri pragmatice. De crezut că nu vom ajunge acolo, mai cu seamă că intrarea în NATO, dată ca sigură la summit-ul din noiembrie de la Praga, va implica cheltuieli foarte mari. Dacă mai organizăm şi alegeri anticipate, am cocoşa ţara de tot de nu şi-ar mai putea obli spinarea decât cine ştie când.
     Deocamdată bat vânturi bune peste ţară. Iată, primim din partea Agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă naţională, calificative bune. Aceste note nu ni le-au dat pe ochi frumoşi ori pe retorica de catedră a premierului, ci pentru performanţele macro-economice, creşterea rezervelor internaţionale şi politica fiscală de austeritate. În viziunea analiştilor agenţiei de rating, România înregistrează în prezent cea mai bună performanţă economică de la începutul tranziţiei, în condiţiile în care rezervele BNR au crescut la un nivel record, susţinute de accesul la pieţele internaţionale de capital. De aşteptat ca perspectivele pe termen lung să fie îmbunătăţite, iar guvernul să continue politicile de până acum. Atragerea masivă a investitorilor străini şi sprijinul UE ar putea genera un climat favorabil creşterii încrederii în mediul de afaceri, precum şi majorarea exporturilor, revigorarea în ansamblu a potenţialului economic. Guvernul Năstase are suficiente pârghii care să-i permită a continua reforma. Să nu amintim decât de menţinerea obiectivelor privind politica salarială în sectorul public, încercarea de ameliorare a crizei din sistemul public de pensii prin legiferarea pensiilor facultative administrate privat, continuarea privatizării BCR şi SNP Petrom.
     Guvernul are însă şi destule obstacole de trecut şi pe care oricât s-ar opinti nu prea vedem a le trece, iar nivelul de trai a scăzut puternic în ultimii 10 ani. Chiar dacă s-a înfiinţat PNA, s-a votat legea declarării averilor demnitarilor, s-a modificat codul penal, a fost adoptată legea accesului liber la informaţii, au fost strânşi cu uşa câţiva rechini financiari, corupţia şi şantajul, mita sunt departe de a fi eradicate. Şi noi nu suntem absurzi să credem că ele vor dispărea vreodată definitiv, dar măcar să fie reduse. Îndepărtarea ţării noastre de zona ţărilor percepute cu "risc înalt" la care România a fost aliniată pe nedrept în ultimii ani, constituie o bilă albă pentru actuala putere de la Bucureşti. Iar faptul că începem să avem investiţii străine de profilul celor din ţările central-europene şi distinct de cel al ţărilor latino-americane este o garanţie că eforturile executivului n-au fost în van. Unele cotidiane centrale au consemnat faptul că Vasile Dîncu, ministrul informaţiilor a şi comandat deja şampania şi caviarul pentru admiterea noastră în NATO. Ar fi cazul să fim ceva mai discreţi, mai reţinuţi şi decenţi. Va fi un moment istoric, dar el trebuie tratat cu seriozitate, cu demnitate, fără chiolhanuri naţionale. Ne vom bucura fiecare în parte când vom vedea pe mesele noastre roadele integrării euro-atlantice. Oricum, declararea Zilei NATO ni se pare o stupizenie. Avem destule zile în care nu lucrăm sau în care ne facem că lucrăm ca să mai adăugăm încă una. E bine să fim mai înţelepţi şi mai smeriţi. Oricum, de Rusia nu vom scăpa din moment ce ne-a aşezat-o Dumnezeu în coastele noastre.
Gheorghe JURCĂ