Blaturile mai tari ca protocoalele politice
Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Alba este Eugen Popa *El va fi secondat de un alt PSD-ist, în funcţia vacantă de vicepreşedinte fiind ales Ioan Florea *Pentru şefia Consiliului judeţean au candidat reprezentanţii PSD şi PD *Jocurile politice au dat câştig de cauză puterii

Începând de ieri, noul preşedinte al Consiliului judeţean Alba este ec. Eugen Popa, aceeaşi persoană care a asigurat timp de 6 luni interimatul la conducerea instituţiei, după tragicul accident al fostului preşedinte Augustin Presecan. Tot de ieri, noul vicepreşedinte al CJ Alba, ales în locul lui Eugen Popa, care a avansat o treaptă, este ec. Ioan Florea, consilier din partea PSD, Doru Victor Cetean a rămas în funcţia de vicepreşedinte.
Doi candidaţi la funcţia de preşedinte al CJ Alba
Deşi toată presa locală a dat ca sigură colaborarea dintre PSD şi PD pe linie administrativă, protocolul dintre cele două partide nu a mai funcţionat ieri. "Bomba" a explodat cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, când ziariştii au aflat că vor fi mai mulţi candidaţi la preşedinţie cât şi pentru postul de vicepreşedinte. Înainte însă de a se trece la alegerea noilor conducători ai instituţiei, PSD avea de trecut un prag dificil: validarea mandatului unui nou consilier, în locul rămas vacant după demisia d-lui Presecan. Preşedintele PNL, Teodor Atanasiu a declarat că din punct de vedere legal, noul mandat nu poate fi validat întrucât nu este un loc... vacant. Prefectul Ioan Rus a declarat că, deşi înţelege nuanţa politică a intervenţiei consilierului liberal, Teodor Atanasiu, acesta nu are dreptate. Prin urmare, propunerea lui Atanasiu care cerea scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi a fost supusă la vot. Aici a apărut şi prima reacţie politică a consilierilor PD, care au votat împotriva PSD, iar scorul a fost egal: 18 împotrivă, 18 pentru. Prin urmare, ţinând cont de prevederile Legii administraţiei publice locale, decizia a luat-o Eugen Popa, care a decis votarea proiectului privind validarea unui nou mandat de consilier. Prin urmare, comisia de validare a validat candidatura lui Tudor Voichiţa Cărăbăţ, consilier PSD, director comercial la SC Ampelum Zlatna. După ce Cărăbeţ a fost votat şi de plen, acesta a depus jurământul. Au votat împotrivă trei consilieri liberali şi un ţărănist, iar Dan Motreanu, membru în comisia de validare s-a abţinut.
S-a trecut la depunerea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Alba. Cornel Suciu l-a propus din partea PSD pe Eugen Popa, în timp ce liderul liberalilor l-a propus pe Doru Victor Cetean (PD). Din cei 37 de consilieri prezenţi, independentul Dan Costea a plecat înainte de vot (alţi doi consilieri, Ionuţ Fulea (PD) şi Ioan Stanică (PSD) erau plecaţi în străinătate. În cele din urmă, Eugen Popa a fost desemnat noul preşedinte al CJ Alba cu 21 voturi pentru şi 15 împotrivă, în detrimentul lui Doru Victor Cetean. Deşi nimeni nu a recunoscut oficial, consilierii vorbeau de "trădare", în sensul că unii reprezentanţi ai opoziţiei au votat cu puterea. Pe "blat" a fost se pare şi un consilier PSD, care a virat spre... dreapta. În ceea ce priveşte funcţia de vicepreşedinte, au fost trei candidaturi: Eugen Popa l-a propus pe Ioan Florea (PSD)

, Dorel Burlan (PD) l-a propus pe Csaba Koble (UDMR) însă acesta a refuzat să candideze, iar Iuliu Hada (PNŢCD) l-a propus pe colegul său Mircea Ispas. De data aceasta, la vot a participat şi consilierul Dan Costea, care a revenit în sală. După numărarea voturilor, vicepreşedinte a fost desemnat cu o majoritate covârşitoare, Ioan Florea din partea PSD. El a primit 27 voturi, 9 împotrivă iar un buletin a fost anulat.
Lupta politică se încinge
Că pentru PSD nu a fost chiar floare la ureche să-şi impună candidaţii a fost clar. De altfel, la şedinţa de consiliu de ieri au fost prezenţi numeroşi lideri politici, care şi-au supravegheat "jucătorii". PSD-ul a fost reprezentat de preşedintele organizaţiei judeţene, prefectul Ioan Rus şi senatorul Cornel Filipescu. Din partea PD au fost prezenţi Mircea Hava, preşedintele organizaţiei judeţene (dânsul nu a participat la şedinţă ci doar a discutat pe holurile Prefecturii cu consilierii), viceprimarul Călin Potor şi de albaiulianul Dorin Iacob, ajuns în conducerea centrală a partidului (ultimii doi au asistat sporadic). Liberalii au fost şi ei reprezentaţi de consilierul judeţean, Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba şi de deputatul Dan Simedru, în timp ce ţărăniştii au fost susţinuţi de preşedintele PNŢCD Alba, Marcel Simion şi de Mihai Zgâia. Cei care au pierdut vorbeau de trădare şi susţineau că dacă votul nu ar fi fost secret, altul era deznodământul acestui episod, în timp ce câştigătorii se bucurau că sunt conduşi de un lider politic ca Ioan Rus, considerat protagonistul acestei victorii.
Florin ROMAN
Prin demararea investiţiei de la Roşia Montană
Statul român va câştiga anual cât o tranşă de la FMI
Ministrul Mediului, Petre Lificiu, a anunţat că beneficiul la bugetul de stat, rezultat prin punerea în funcţiune a investiţiei de la Roşia Montană de către SC Roşia Montană Gold Corporation SA, a fost estimat la maxim 20 de milioane de dolari pe an. Asta, în condiţiile în care statul român nu a investit nici măcar un dolar în proiectul din Munţii Apuseni! Gabriel Resources a depus la Ministerul Apelor şi Pădurilor documentaţia cu descrierea proiectului de la Roşia Montană, începând demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Petru Lificiu a mai spus că omologul său din Ungaria i-a cerut "mare seriozitate în tratarea problemei". Oare şi vecinii noştru maghiari ar fi ţinut cont de părerea românilor, dacă investiţia s-ar fi derulat în Ungaria? Ca să nu mai vorbim că anual, statul român acordă subvenţii actualei exploatări în valoare de... 3 milioane dolari. Oricum se pare că beneficiile statului român vor fi mult mai mari, adică 60-70 milioane dolari per total, însă aşteptăm şi opinia companiei.
(F.R.)
Administraţia publică în beneficiul cetăţeanului
O preocupare importantă a administraţiei judeţului Alba în cei doi ani de guvernare, a reprezentat-o îmbunătăţirea reală a raportului cetăţean-autorităţi. Astfel, compartimentul special creat la sediul Prefecturii pentru un contact permanent cu cetăţeanul, audienţele acordate de către prefectul Ioan Rus, întâlnirile periodice organizate în localităţi cu probleme mai deosebite, au indus în rândul populaţiei judeţului, credinţa că sunt ascultaţi şi că se caută de către administraţie soluţii pentru problemele lor. Mai mult, pentru a se veni şi mai concret în sprijinul moţilor, s-a înfiinţat Oficiul Prefectural Câmpeni iar în vederea rezolvării problemelor specifice pe care le ridică etnia romă, s-a constituit în cadrul Prefecturii, Biroul Judeţean pentru Romi. O altă măsură adoptată în spiritul reformei administraţiei publice a fost reducerea cu 30% a personalului din cadrul aparatului administrativ judeţean şi din cadrul serviciilor publice descentralizate, fapt ce a condus la o reorganizare a compartimentelor şi stabilirea exactă a unor obiective, atribuţii şi responsabilităţi la nivel de instituţie şi funcţionar.
"Pentru a se preîntâmpina principiul clientelismului şi a se forma un corp al fucţionarilor publici de calitate, la toate concursurile de ocupare a unor posturi, participă un reprezentant al Prefecturii, ca membru al Comisiei. La sediul nostru sunt organizate conferinţe de presă săptămânale susţinute de şefii servicilor publice descentralizate, facilitându-se astfel mass-mediei şi implicit populaţiei accesul la informaţii. A fost înfiinţat şi un telefon al cetăţeanului accesibil la orice oră iar modul de rezolvare a sesizărilor şi reclamaţiilor, fac obiectul unei profunde analize pâna la nivelul Comisiei Consultative." a menţionat prefectul Ioan Rus câteva dintre modalităţile prin care este deservit cetăţeanul judeţului Alba de către actuala administraţie.
Răzvan JURCĂ