Scandalul Codex Aureus revine în actualitate
STATUL ROMÂN VA DA ÎN JUDECATĂ STATUL GERMAN PENTRU DETERIORAREA MANUSCRISULUI
În urmă cu doi, trei ani, ziarul "Unirea" vă prezenta pe larg scandalul Codex Aureus, unul din cele mai vechi şi preţioase manuscrise de la Biblioteca Battyaneum, din Alba Iulia, care s-a deteriorat în urma expunerii necorespunzătoare la o expoziţie din Lorsch, în Germania. Ba mai mult, atrăgeam atenţia la vremea respectivă că printr-o decizie cel puţin aberantă, o editură din Elveţia a valorificat această "comoară" a României, copiind manuscrisul într-un tiraj de 333 de exemplare, ce se vând în Europa, colecţionarilor de obiecte de artă cu 28.000 EURO/bucată. În urma expunerii la Lorsch, trei pagini s-au deteriorat din cauza nefuncţionării aerului condiţionat în clopotul de sticlă care proteja manuscrisul. Manuscrisul a fost scris între 778-820, în timpul lui Carol cel Mare, s-a aflat mai întâi la mănăstirea Lorsch (Germania), apoi, în sec. al XVI-lea a fost dus la Heidelberg de unde, în 1622, în urma jefuirii bibliotecii de către soldaţii angajaţi în războiul de 30 de ani, a fost rupt în două ca să poată fi mai uşor vândut, detaşându-i-se şi coperţile. Prima jumătate, cea mai bogat ilustrată, a ajuns în biblioteca lui Migazzi, vândută episcopului Batthyani. A doua parte a ajuns în biblioteca Vaticanului, unde se păstrează sub clopot de sticlă cu complicate sisteme de alarmă. Coperţile, frumos lucrate în fildeş, sunt conservate, una la British Museum din Londra, iar alta la Museum Sacro din Roma. Manuscrisul are o deosebită valoare artistică.
Acest inestimabil manuscris, folosit în tranzacţii internaţionale înainte de 1989 ca şi gaj în împrumuturile pe care le contracta România, a fost asigurat la 25 de milioane de dolari.
Reprezentanţii României au aflat că Editura Facsimile din Elveţia, cea care a tipărit cele 333 de exemplare, ar avea pentru 25 de ani drepturile de reproducere. Deşi s-a cerut de nenumărate ori contractul semnat, surprinzător acesta nu a apărut niciodată, spunându-se la un moment dat că ar exista un contract verbal.
Deşi presa a atras numeroase semnale la vremea respectivă, nimeni nu a reacţionat. Pentru că s-a hotărât să dea în judecată statul german în cazul Codex Aureus, ministrul Răzvan Teodorescu merită o "bilă albă".
Florin ROMAN
În ciuda protestelor PSD
MIRCEA HAVA CREDE CĂ LA NIVEL ADMINISTRATIV COLABORAREA POATE FI RELUATĂ
"Cutremurul" politic ce s-a iscat la nivel judeţean odată cu alegerea noului preşedinte al Consiliului judeţean Alba are încă replici. Referindu-se la situaţia tensionată existentă între foştii parteneri de protocol PSD şi PD, preşedintele PD Alba, Mircea Hava, a declarat: "Noi am avut doar un protocol pe probleme de administraţie, nu un protocol politic. Un protocol politic ar fi fost imposibil între un partid aflat la Putere şi un partid aflat în Opoziţie. Cât a funcţionat, am colaborat bine în interesul cetăţeanului. Protocolul a fost rupt în momentul în care a apărut posibilitatea ca PD să emită pretenţii la funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean Alba." Astfel, candidatura domnului Doru Cetean devenea normală, mai ales dacă ne gândim ce semnal politic important s-ar fi dat dacă ar fi fost ales preşedinte. În acest context, reacţia foştilor parteneri de protocol (administrativ!) i se pare lui Mircea Hava uşor exagerată, ca şi dorinţa lor de a deţine toate pârghiile, chiar şi prin ameninţări. "Sigur că politica este arta compromisului, dar trebuie în acelaşi timp să-ţi urmăreşti şi propriul ţel." Domnia sa crede însă că relaţiile de colaborare la nivel administrativ dintre cele două partide pot fi reluate pentru că: "Pe toţi ne interesează dezvoltarea localităţilor şi a judeţului în general. Iar noi, cei care lucrăm în administraţie, trebuie să ţinem cont în primul rând de cetăţean şi de interesele sale."
Anca DINICĂ