Ultima oră
Știri
Amenzi în industria alimentară
     Serviciul inspecţii, mărci şi licenţe în industria alimentară din cadrul DGAIA Alba a efectuat în cursul lunii octombrie o serie de controale prin care s-a urmărit respectarea legislaţiei în domeniul fabricării produselor alimentare, în sectorul morărit-panificaţie etc. La unităţile verificate s-a constatat nerespectarea condiţiilor impuse la acordarea licenţei de fabricaţie, neefectuarea analizelor de laborator, lipsa echipamentului de protecţie, condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare etc., fapt pentru care au fost aplicate amenzi şi s-au retras ori au fost suspendate licenţele de fabricaţie. Totalul sancţiunilor aplicate s-a ridicat la 58 de milioane de lei, ne-a informat inspectorul şef, ing. Nicolae Mihălţan. (A.D.T.)
Târgul cepei la Teiuş
     Joi, 8 noiembrie - o dată de excepţie pentru locuitorii Teiuşului, care organizează cel mai mare târg de toamnă: cel al cepei. Manifestare tradiţională, târgul este, totodată, un prilej deosebit al întâlnirilor de familie şi de etalare din partea aleşilor obştei a împlinirilor civice. Se amenajează de zor centrul oraşului: trotuare, pe strada Decebal, cu rigole de scurgere a apelor pluviale; se înlocuiesc stâlpii de lemn de pe cele 7 străzi care mai amintesc de sorgintea rurală a aşezării. Urbanismul îşi pune amprenta şi prin noul sistem de colectare a reziduurilor menajere în eurocontainere specializate. (M.I.)
Antrenament de mobilizare al rezerviştilor
     În conformitate cu prevederile Legii 46/1996 privind pregătirea populaţiei pentru apărare şi în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ieri, în judeţul Alba, începând cu ora 12.00, s-a desfăşurat un antrenament de mobilizare. Au participat rezerviştii domiciliaţi în Alba Iulia, Sebeş, Abrud, Câmpeni, Petreşti şi Vinţu de Jos. La buna desfăşurare a acestei acţiuni şi-au adus contribuţia atât autorităţile publice locale cât şi organele de poliţie. (R.J.)
Urcându-se la volan fără permis
Un tânăr din Aiud a intrat cu Opelul în stâlp
     Lucrătorii Biroului Poliţiei Rutiere Aiud s-au sesizat din oficiu, luni, 4 noiembrie, în jurul orei 14.45, despre faptul că pe strada Cuza Vodă din localitate s-a produs un accident rutier. La locul accidentului, poliţiştii au găsit un Opel Vectra care se "sprijinea" frontal de un stâlp din reţeaua de iluminat public. Martorii la accident le-au spus poliţiştilor că şoferul Opelului plecase spre poliţie să anunţe accidentul. Într-adevăr, autorul accidentului a fost identificat în apropierea sediului Poliţiei Aiud. Deoarece acesta - Zoltan Attila Barta, de 21 de ani, din Lopadea Nouă, nu avea la el decât cartea de identitate, a fost verificat la SEIP Alba. De aici, poliţiştii aiudeni au aflat că Barta nu poseda permis de conducere. În urma unor investigaţii preliminare, oamenii legii au aflat că proprietarului de fapt al Opelului Vectra îi fusese suspendat permisul de conducere şi venise din Lopadea cu un alt şofer iar Barta era pasager. Oprindu-se la "una mică" într-un local din Aiud, Barta a cerut la un moment dat cheile pentru a-şi lua o haină din maşină. Văzându-se cu cheile, lui Attila Barta i-a căşunat să facă o tură cu maşina, chit că nu avea permis. Nu a ajuns prea departe, oprindu-se în primul stâlp întâlnit în cale. Lui Barta i-au fost recoltate probe biologice pentru a se stabili dacă a fost şi în stare de ebrietate în momentul comiterii accidentului. Deocamdată, Attila Barta este cercetat penal pentru conducere fără permis. (N.T.)
Protestul cugirenilor
     Protestul sindicaliştilor de la SC Cugir SA a continuat şi ieri în faţa sediului Prefecturii din Alba Iulia. Cei aproximativ 40 de participanţi s-au manifestat paşnic, dar foarte zgomotos, aceştia dispunând şi de o serie de accesorii pe măsură, proprii... galeriilor de fotbal. Au fost scandate mai multe lozinci împotriva preşedintelui Iliescu şi a premierului Năstase, cea mai des utilizată fiind "Iliescu şi Năstase ne-au băgat amaru' în case!". Pichetarea a luat ieri sfârşit, însă manifestanţii au precizat că acţiunile de protest vor continua în zilele următoare sub o altă formă.(R.J.)
La Mihalţ
Căldură în clase şi în sufletele elevilor
     În minivacanţa şcolară, edilii din Mihalţ pregătesc o surpriză plăcută elevilor din clasele I-IV de la Şcoala generală Cistei, respectiv terminarea sistemului de încălzire centrală pe gaz metan. Elevii de aici vor avea, ca şi cei din Obreja şi Mihalţ, confortul dorit în anotimpurile reci. (M.I.)
Reţete contra virozelor
     Micul dejun: - înainte de masă, 130 g de iaurt, amestecat cu o jumătate de portocală şi un kiwi tăiat în cuburi mici, la care se adaugă o lingură de germeni de grâu încolţit. Amestecul conţine necesarul de vitamine C şi E, precum şi germenii probiotici.
     Salate: Salată de varză verde, crudă, rasă (aproximativ 200 g), amestecată cu o jumătate de ceapă roşie, tăiată în felii subţiri şi câteva fire de pătrunjel, totul amestecat cu ulei de măsline şi oţet natural de mere. O astfel de reţetă conţine din abundenţă vitaminele C şi E, necesare pentru stimularea imunităţii. De asemenea, o salată din roşii tăiate în felii subţiri, amestecate cu usturoi tăiat cât mai mărunt - cel mai eficient antibiotic natural - pătrunjel şi ulei de măsline conţine cantitatea necesară de vitamina A şi licopen - un antioxidant protector al organismului l Supa de pui conţine o cantitate mare de cisteină, un aminoacid foarte eficient pentru descongestionarea căilor respiratorii în caz de bronşită şi sinuzită.
     Băuturi: o jumătate de pahar (125 mg) de suc natural de roşii - care conţine betacaroten şi licopen, amestecat cu sucul de la o jumătate de lămâie - care conţine vitamina C.

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Topul celor mai bogaţi români
Pe locul 9 este situat Frank Timiş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources Ltd
     În premieră pentru România, ziariştii de la revista "Capital" au întocmit o listă cu cei mai bogaţi 100 de români. Au fost deja date publicităţii primele 10 persoane şi valoarea averilor, concretizate, în special în afaceri, clădiri, conturi în bancă etc. TOP-ul celor mai bogaţi români arată astfel: 1. Iosif Constantin Drăgan 750-850 milioane dolari - distribuţii de gaze lichefiate, imobiliare, tipografii; 2. Ion Ţiriac 600-700 milioane USD - sport, bănci, asigurări, comerţ; 3. Fraţii Micula 500-600 milioane USD - industrie alimentară; 4. Fraţii Păunescu 500-600 milioane USD - turism, mass-media, diverse; 5. Sorin Ovidiu Vântu 400-500 milioane USD; 6. Ioan Niculae 250-300 milioane USD - asigurări, petrol, agricultură; 7. Familia Voiculescu 250-300 milioane USD - mass-media, comerţ exterior; 8. Ioan Nicolae 200-250 milioane USD - construcţii; 9. Frank Timiş 200-250 milioane USD - industrie; 10. Dinu Patriciu 150-200 milioane USD - petrol.
     La o primă vedere se constată că printre cei 10 nu se află nici un funcţionar de stat. De asemenea, în TOP apar doar două personalităţi politice, Dan Voiculescu, preşedintele PUR social liberal şi patron al postului TV ANTENA 1, care a anunţat recent că s-a retras din afaceri pentru a se dedica politicii. El este urmat de liberalul Dinu Patriciu, patronul unei rafinării şi a numeroase staţii de distribuţie a carburanţilor. Sportul a reuşit la rândul său să-i atragă pe patru dintre aceşti magnaţi: Ion Ţiriac, cunoscutul tenismen român ca fiind preşedinte al COR; Ioan Niculae, patronul "ASIROM" şi al "Tutunului Românesc", precum şi al echipei de fotbal ASTRA Ploieşti; Ioan Nicolae - bosul echipei FC Braşov şi al unei firme de construcţii ce îşi desfăşoară activitatea şi în America; Valentin Păunescu - unul dintre principalii sponsori ai FC Steaua, unde este şi preşedinte al clubului. Printre magnaţi mai apar şi numele lui Iosif Constantin Drăgan, (liderul celor mai bogaţi români trăieşte în Italia), al fraţilor Micula, patronii de la European Drinks, şi al controversatului "părinte" al FNI, Sorin Ovidiu Vântu.
     În TOP 10 apare şi Frank Timiş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources, firma "mamă" a SC Roşia Montană Gold Corporation care a demarat proiectul minier privat din Munţii Apuseni. Fiu de miner din Baia Borşa, Frank Timiş a plecat de tânăr din ţară după care a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia socială, devenind unul din cei mai apreciaţi profesionişti în investiţii industriale şi miniere.
     Apariţia unor astfel de TOP-uri este deja o obişnuinţă în ţările civilizate, colegii noştri de la "Capital" aducând normalitatea din acest punct de vedere şi în România.
Florin ROMAN

Finanţiştii se luptă cu evaziunea fiscală
O nouă măsură de combatere - securizarea facturilor
     În ultimul timp, Ministerul Finanţelor Publice a luat mai multe măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. L-am rugat pe d-l ec. Ioan Dobra, director general adjunct al DGFP Alba, să ne spună despre ce este vorba. "Printre alte instrucţiuni de ordin intern, noile măsuri au în vedere utilizarea facturilor securizate şi extinderea sistemului informatic de control al facturilor. În controalele pe care noi le facem, se va merge pe firul "afacerii" până la al doilea sau al treilea agent economic, dacă este cazul, pentru a descoperi fraudele din sistemul evaziunii fiscale.
     Un accent deosebit va fi pus pe combaterea economiei subterane, mai cu seamă în unităţile producătoare de alcool, în exploatarea şi comercializarea produselor petroliere etc. Ansamblul măsurilor luate are ca obiectiv ţintă rambursarea TVA şi intensificarea ritmului de colectare a veniturilor". Controlul financiar şi-a dovedit din plin eficienţa în colectarea sumelor restante. În acţiunea de recuperare a debitelor restante se are în vedere şi executarea silită a societăţilor care nu respectă graficele de plată reeşalonată a datoriilor. (S.T.)
Astăzi, timp de două ore
Grevă de avertisment în finanţe, vămi şi alte sectoare bugetare
În judeţ, sindicaliştii din Finanţe se vor afla timp de două ore în grevă de avertisment, iar cei din Administraţia Publică Locală se solidarizează doar cu acţiunea celor de la nivel central
     Funcţionarii publici afiliaţi la Uniunea Sindicatelor Funcţionarilor Publici din România, au anunţat că vor organiza astăzi o grevă de avertisment de două ore în intervalul 8.00 - 10.00. În această perioadă va fi întrerupt lucrul în direcţiile financiare, casele de sănătate, trezorerii şi în administraţia publică locală din 14 judeţe.
     Greva de avertisment ar putea fi urmată în cursul săptămânii viitoare de o grevă generală, în cazul în care Guvernul României nu va lua măsuri pentru soluţionarea revendicărilor, în principal fiind vorba de majorarea salariilor funcţionarilor cel puţin la nivelul venitului mediu pe economie, acordarea primei de vacanţă şi a tichetelor de masă din venituri extrabugetare, protecţia funcţionarilor publici etc.
     Blocul Naţional Sindical şi Uniunea federativă ATLAS au anunţat că vor susţine acţiunile greviste declanşate de sindicalişti: "Avem deja semnale din partea federaţiilor membre ale BNS şi dacă Guvernul va continua să ignore problemele funcţionarilor publici, este posibil ca şi alte organizaţii ale BNS să declanşeze grevă de solidaritate", a anunţat Dumitru Costin, preşedintele BNS.
     În judeţul Alba, funcţionarii din primării îşi vor vedea de treabă pentru că majoritatea sindicaliştilor din acest sector sunt afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, ce recent a fuzionat cu Cartel Alfa. Vicepreşedintele Federaţiei, Vasile Zaharie, ne-a declarat că deşi revendicările sunt comune, organizaţia sindicală nu va declanşa grevă de avertisment la nivel judeţean. "Ne solidarizăm cu ei, iar conflictul cu guvernul rămâne deschis. Sperăm că până la 21 noiembrie a.c. se vor finaliza discuţiile pentru negocierea contractului colectiv de muncă", a spus Zaharie.
     Pe de altă parte, liderul sindical al lucrătorilor din Finanţe, Mircea Ispas, ne-a declarat că sindicaliştii din acest sector se vor afla în grevă de avertisment, timp de două ore, activitatea fiind practic paralizată. În principiu, sindicaliştii din finanţe vor o lege a funcţionarilor publici. În grevă de avertisment se vor afla şi o parte a sindicaliştilor de la DGMPS Alba. Cu toate acestea activitatea de relaţii cu publicul se va desfăşura normal, ne-a informat directoarea instituţiei, d-na Camelia Coclici. Liderul sindical al vameşilor din Alba Iulia, Liviu Niţu, ne-a declarat că urma să aibă loc consultări cu omologul său de la nivel regional pentru a se stabili modalitatea de protest: banderole albe sau exces de zel.
Florin ROMAN

Cum poţi să devii Miss Playboy România
     Playboy a pornit, la 1 noiembrie, timp de 14 zile, în căutarea unei "Miss Playboy România" în principalele oraşe ale ţării - Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Craiova si Braşov. Fetele care se simt frumoase şi vor să ajungă vedete nu trebuie decât să ajungă la autocarul Playboy, pentru o scurtă şedinţă foto în costum de baie.
     Caravana Playboy are următorul traseu: Constanţa în 2 noiembrie, Iaşi - 4 noiembrie, Târgu Mureş - 7 noiembrie, Cluj - 8 noiembrie, Timişoara - 10 noiembrie, Craiova - 12 noiembrie şi Braşov - 14 noiembrie. Gina Pistol, iepuraşii Playboy şi un fotograf profesionist le vor întâmpina, pentru selecţie, pe candidatele la titlul "Miss Playboy România", între orele 12.00-14.00, la cluburile Motor (Constanţa), Arena (Iaşi), Diesel (Cluj), The Note (Timişoara), Krypton (Craiova),; Blitz (Braşov) şi la Hotelul Continental din Târgu Mureş. În aceleaşi locaţii vor fi organizate petreceri în cinstea participantelor la selecţie. Înainte de a fi vedeta Playboy, Gina Pistol era vânzătoare. Nici prin gând nu i-ar fi trecut că ar putea ajunge vreodată pe coperta uneia dintre cele mai râvnite reviste. Un prieten fotoreporter a sfătuit-o să meargă la preselecţia Playboy, în toamna anului 1999. Ea mărturiseşte că la şedinţa foto de atunci s-a simţit cam jenată, însă acum e mulţumită de pasul făcut. "Cred că orice femeie ar vrea să fie în locul meu" spune Gina.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.