Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Iarna ca o ghilotină
     Iarna şi-a făcut intrarea în spaţiul mioritic. Aiurea, o asemenea veste nu stârneşte nici o îngrijorare. Te uiţi în calendar şi aştepţi să pice din cer fulgi de zăpadă. Dar numai că la noi venirea iernii echivalează cu o adevărată catastrofă. Suntem săraci, suntem nepregătiţi, suntem luaţi prin surprindere. Noi vorbim de alegeri anticipate, de şpagă, corupţie, pedofilie etc. E bine ca NATO să ştie că dacă ne va deschide uşa sau umbrela va trebui să accepte să ne ia cu iarnă cu tot. Acum o sută şi ceva de ani, poetul cu pana lui blajină scria: Baba iarnă intră-n sat. Acum poeţii nu mai au prilej de a scrie pasteluri, ce-i drept, epoca lor a trecut. Acum vorbim despre postmodernism, de suprarealism etc. Acum intrăm într-o stare de criogenie, încât ne congelăm, ne nevrozăm şi ne plângem de milă. Aflăm din ziare, din imaginile emisiunilor de ştiri ale televiziunii că o parte a ţării este acoperită de straturi imense de zăpadă. Moldova şi Maramureşul mai ales, exact acolo de unde vin voturile PSD-ului. Dar să nu vă fie teamă, că iarna îşi va înfige cuţitele sale până la os şi în celelalte zone pedisto-peneliste şi udemeriste. Iarna nu are simpatii politice.
     Şosele astrucate de zăpezi, ninge viscolit, utilaje de deszăpezire pe ici pe colo câte unul-două, dar în schimb s-au constituit comandamente judeţene antidezastru. Numai că nu ajunge atât. Generalul iarnă e greu de învins. Armatele lui sunt insensibile la antiderapante, lopeţi, tractoare şi screbere fără motorină. Căci banii se duc pe altceva. Ironia soartei, ziarele publică topul celor mai bogaţi oameni din România, în timp ce peste 7 milioane de români n-au ce pune pe masă. De unde atâţia bogaţi? Cum de unde? Din ţepe, inginerii financiare, şpăgi de la nivelul funcţionarilor de provincie şi până la consilierii guvernamentali. Ce le pasă, în casele lor cu termopane, mobilier din esenţă de lemn exotic, e cald şi bine, iar aleile ce duc spre palatele lor sunt curăţate de zăpadă astfel ca merţanele să poate intra nestingherite în curţi şi garaje.
     Presa românească care ocupă locul 45 în lume, căci prea vede şi prea ştie multe şi ca atare nu este iubită de putere, îşi face datoria şi spune lucrurilor pe nume. Dar din păcate trage cu puşti de soc. Armate de şefi şi şefuleţi fabrică la repezeală scuze, justificări, în timp ce în jurul nostru troienele cresc până înghit casele. Ne ocupăm de alegeri anticipate, de campanii electorale de pus piedici şi dat la ţurloaie celor care au curajul să ridice tonul împotriva partidului-stat, în loc să asudăm la bunul mers al vieţii publice. Nu ştiu cum naiba se face că la noi iernile sunt apocaliptice, mai periculoase decât cancerele şi SIDA. Te izolează, te însingurează şi-ţi strecoară sindromul neliniştii în oase. Când aiurea, iarna e o ţară a basmului, cu ceai aromat, la noi e iadul. La asta se adaugă iniţiativele cozmânceşti de-a obliga cetăţenii debranşaţi să plătească pe jumătate facturile la căldură pentru că (ilaritatea e înduioşătoare), străvechile conducte de pe vremea cincinalelor ceauşiste trec prin pereţi. Prin prisma acestei logici ar însemna să-i punem şi pe handicapaţi, pe cerşetori, pe cei cu venit minim garantat la plata unor taxe.
     Chestia e trasă rău de păr. Dacă de bine de rău în economie reforma s-a mai mişcat cât de cât, în administraţie ea a intrat în comă. Legislaţia greoaie, confuză, n-a fost încă descâlcită. În schimb, mutăm discuţiile şi paradiscuţiile în alte domenii. Vezi Doamne, ideea regionalizării ţării i-ar lăsa pe unii prefecţi fără pâine. Pardon, domnilor! Nu s-a înţeles nimic din această idee europeană. E vorba de autonomia probabil viitoarelor regiuni. A fost nevoie de intervenţia abilului politician Ion Iliescu care a mai potolit spiritele, regionalizarea fiind gândită la origine ca un instrument de creştere a eficienţei sociale în beneficiul cetăţeanului. Aşadar în afară de albul imaculat al zăpezii ce ne aduce aminte de o copilărie mai fericită decât cea de azi, ce împrospătează aerul şi ucide paraziţii purtători de boli, iarna are şi un rol pozitiv: va astupa drumurile proaste, lucrările edilitare neterminate. Dar important este să stăm bine în sondaje.
Gheorghe JURCĂ