Ultima oră
Știri
Accident grav la Aiud
     O septuagenară din Aiud a fost accidentată grav ieri dimineaţă în timp ce traversa strada printr-un loc nepermis şi nesemnalizat. Susana Onea, de 73 de ani din Aiud a ajuns în spital, în stare gravă, comă de gradul 1, multiple fracturi şi traumatisme, fiind victima neatenţiei sale. Şoferului maşinii care a accidentat-o pe bătrână i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. (D.M.)
P.U.R. Alba solicită reforma impozitelor
     Guvernul României a adoptat "hotărârea privind aprobarea Planului de gestiune al Programului de guvernare pe perioada 2001-2004, domeniul Reforma impozitelor", obiectivul "Consolidarea reformei sistemului de impozite", la punctul 2.9, aceasta îşi propune: elaborarea Codului fiscal, în vederea unificării legislaţiei în materie de impozite, precum şi îmbunătăţirea accesului contribuabilului persoane fizice şi juridice la legislaţia fiscală şi asigurarea în timp a stabilităţii legislative având ca termen trimestrul IV al acestui an.
     Solicităm Guvernului să respecte acest termen şi să elaboreze, până la 31 decembrie 2002, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală. (Biroul de presă al PUR (social-liberal) Alba)
"Invitaţie" la... furt
     Poliţia din Sîntimbru a fost sesizată marţi, 5 noiembrie, în jurul orei 23,30, de Irina Popa că autori necunoscuţi au pătruns în locuinţă şi i-au furat portmoneul, actele şi bunuri personale. Într-un timp record poliţiştii din localitate l-au depistat pe Ianoş Stoica, de 25 de ani, cunoscut cu afecţiuni psihice care a declarat că a găsit poarta gospodăriei şi uşa locuinţei deschise, semn pe care l-a considerat probabil o... "invitaţie" la furt. Prejudiciul estimat la 750.000 lei a fost recuperat. (D.M.)
Zăpezile căzute în Munţii Apuseni nu au afectat traficul rutier
Pe drumurile naţionale s-a acţionat preventiv împrăştiindu-se materiale antiderapante
     Deşi în ultima perioadă au căzut ninsori în special în zona de munte a judeţului Alba, toate drumurile sunt deschise traficului rutier. Muncitorii de la drumuri au intervenit imediat în special, pe traseele dintre Arieşeni şi Vârtop, unde pe acostament, stratul de zăpadă a atins 20 de cm; şi pe drumurile naţionale din Munţii Apuseni s-a acţionat preventiv cu materiale antiderapante. La Roşia Montană - polul frigului din judeţ - a continuat să ningă iar stratul de zăpadă măsoară pe carosabil 3 cm. Şoferii sunt avertizaţi să circule cu prudenţă, viteza să fie adaptată la condiţiile de vizibilitate redusă iar autoturismele să fie echipate corespunzător perioadei de iarnă. (D.M.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cu participarea ambasadorului Franţei la Bucureşti, la Alba Iulia se va desfăşura
Conferinţa Regională "Educaţie pentru Informaţie în Mediul Rural Defavorizat"
     Începând de mâine, timp de două zile la Alba Iulia se va desfăşura conferinţa regională cu tema "Educaţie pentru Informaţie în Mediul Rural Defavorizat". Manifestarea va începe practic, la Vinţu de Jos, cu vizitarea Centrului de Documentare şi Informare, după care la Colegiul HCC din municipiu. Oficialităţile judeţene, prefectul Ioan Rus, preşedintele CJ Alba Eugen Popa, primarul municipiului Mircea Hava împreună cu ambasadorul Franţei în România şi posibil Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ecaterina Andronescu îşi vor prezenta mesajele. Apoi, vor urma o serie de dezbateri precum şi lansarea revistei naţionale a centrelor de documentare şi informare. Ziua se va încheia cu o cină la Hotel Transilvania. A doua zi, tot la Colegiul HCC din municipiu, se va discuta despre organizarea şi funcţionarea unui centru de documentare şi informare precum şi aspecte legate de activităţile şi competenţele documentariştilor. Conferinţa regională se va termina în jurul orelor 13.00 cu concluziile de rigoare. (A.D., R.J.)
Grevă de avertisment la finanţele publice şi DGMSS Alba
La AJOFM Alba au lipsit mişcările de protest ale sindicaliştilor
     Timp de două ore, de la 8,00 la 10,00, finanţiştii ce fac parte din Uniunea Sindicatelor Funcţionarilor Publici din România au fost în grevă de avertisment. De asemenea, câţiva angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Alba şi Direcţiei Generale de Muncă şi Solidaritate Socială, care sunt membri ai sindicatului amintit, au apelat la această formă de protest. "31 de salariaţi membri ai Sindicatului DGMSS din cei 60 care au aderat prin semnătură la mişcarea revendicativă de ieri, s-au aflat în grevă", a declarat ec. Constantin Sura, liderul acestui sindicat. Revendicările acestei categorii de salariaţi sunt comune cu cele declarate la nivel naţional, respectiv nivelul scăzut de salarizare, acordarea primei de vacanţă, a tichetelor de masă din venituri extrabugetare, protecţia funcţionarilor publici, condiţii de muncă mai bune. Constantin Sura a precizat că manifestarea de ieri face parte dintr-un calendar al mişcărilor de protest, fiind a doua etapă după mitingul susţinut în faţa Guvernului, în data de 24 octombrie. În cazul în care protestele sindicaliştilor din acest domeniu bugetar nu vor avea rezultatele scontate, ultima formă de protest va fi declanşarea grevei generale.
     În schimb, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba activitatea s-a desfăşurat normal, nu s-a organizat nici o formă de protest, ne-a informat purtătorului de cuvânt al agenţiei, Emilia Suciu. Sindicatul la care au aderat angajaţii AJOFM Alba poartă în prezent negocieri pentru a se afilia Federaţiei Sindicale "Dreptatea", iar cei ce lucrează la această agenţie se desolidarizează de mişcarea de protest organizată de restul funcţionarilor publici. (A.D.T.)
Luna trecută la Biroul SAPARD Alba s-au depus peste 100 de proiecte
15 provin din judeţul nostru şi au ca obiect modernizări de drumuri şi alimentare cu apă
     Alternativa viabilă oferită de Programul SAPARD, în derularea unor investiţii temeinice, este tot mai des luată în calcul de către autorităţile locale şi de către alţi intreprinzători. Astfel, numai în cursul lunii trecute, la Biroul Regional SAPARD din Alba Iulia, au fost depuse peste 100 de proiecte provenind din toate judeţele arondate. Din acest total, peste 60 au ca obiect lucrări de infrastructură, toate fiind considerate întocmai cu condiţiile de conformitate, adică au documentaţia completă. Ca un fapt îmbucurător, 15 dintre ele provin din judeţul Alba, care din acest punct de vedere se situează pe locul secund, după judeţul Mureş.
     Este vorba despre localităţile Sohodol, Ciuruleasa, Meteş, Cenade, Poiana Vadului, Mogoş, Gârda, Scărişoara şi Sălciua la capitolul modernizări de drumuri, şi de Cergău, Horea, Galda de Jos, Blandiana, Săsciori şi Mihalţ care s-au axat pe componenta de alimentare cu apă. Şefa Biroului SAPARD Alba, d-na Ana Maria Goia a precizat că acum urmează etapa de verificare a întrunirii condiţiilor de eligibilitate, care va fi efectuată de către serviciul specializat din cadrul MLPTL.
     Ar mai fi de adăugat şi profesionalismul în creştere evidentă de întocmire a proiectelor, spre exemplu în luna septembrie a.c. doar 16 fiind considerate conforme, iar în luna precedentă, nici unul. Următorul termen de depunere este 29 noiembrie 2002.
Răzvan JURCĂ

O bandă de minori a invadat şcolile şi liceele din Deva cu "joint-uri"
Afacerea le-a fost stopată de poliţiştii de la Crimă Organizată Alba Iulia
     Lucrătorii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia au capturat o bandă formată din cinci băieţi minori, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, care deţineau şi comercializau cannabis în rândul colegilor lor de şcoală generală şi liceu. Poliţiştii de la Crimă Organizată au prins iniţial în flagrant doi liceeni, de 17 ani, elevi ai unor instituţii de învăţământ respectabile, din Deva, care aveau asupra lor o pungă de plastic conţinând 59,73 g cannabis, drog ce urma să fie distribuit în rândul colegilor. În urma cercetărilor poliţiştii au descoperit alţi doi băieţi, unul de clasa a VIII-a şi altul elev al unei Şcoli profesionale, membri ai reţelei de "dealeri" de cannabis.
     În subsolul blocului unde locuia tânărul de 16 ani au fost descoperite încă două pungi cu 175,82 g de cannabis. În scurt timp, investigaţiile au condus la furnizorul principal de cannabis: un şcolar în vârstă de 14 ani. În curtea uneia dintre casele părinţilor săi (persoane din high-life-ul Devei) poliţiştii au găsit o plantă de cannabis mai puţin obişnuită. Aceasta avea forma unui copac, cu diametrul tulpinii de 2m (!) şi cu o înălţime de circa 3 m. Tânărul în cauză recolta doar mlădiţele copacului, le usca, le măcina şi le distribuia "dealerilor" săi. De menţionat faptul că mica afacere mergea destul de bine, tânărul având evidenţe exacte ale cumpărătorilor iar pe marfa capturată acum de poliţie se aştepta să primească circa 2,5 milioane de lei. Mai mult, teribil este faptul că drogul deja pătrunsese în rândul şcolarilor şi liceenilor, aceştia achiziţionându-l contra 50.000-100.000 "joint-ul". Cazul a fost preluat spre soluţionare de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Nicoleta TOMUŢA

Încă un pas spre Europa
Parcările cu plată la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri firma Tracia Trade SRL care a câştigat licitaţia de concesionare a serviciului de parcare cu plată în municipiul Alba Iulia a organizat o conferinţă de presă pentru a face cunoscute câteva amănunte esenţiale ale acestei activităţi. Să reamintim că începând cu data de 4 noiembrie serviciul este funcţional. Deocamdată, există trei zone în care parcarea se taxează, dar dintre acestea doar două sunt acum funcţionale: zona centrală din "Oraşul de Jos" şi Bulevardele Revoluţiei şi Republicii în carterul "Cetate". Zona a treia, în interiorul Cetăţii medievale Alba Iulia va deveni funcţională abia de anul viitor pentru că aici trebuie făcute investiţii mai mari, cum ar fi, de exemplu blocarea accesului prin bariere. Vor fi acceptaţi desigur riveranii. Introducerea parcării cu plată pe lângă faptul că aduce un venit suplimentar bugetului local rezolvă o serie de alte probleme cum sunt descongestionarea traficului pe arterele principale (cu aceeaşi sumă în zona II se staţionează un interval de timp dublu faţă de zona I, de exemplu), disciplinarea staţionărilor în zonele aglomerate, întreţinerea parcărilor existente şi amenajarea unora noi, sancţionarea staţionărilor neregulamentare. Plata parcărilor se face fie prin tichet, fie prin abonamente care pot fi lunare, trimestriale şi anuale. Acestea pot fi procurate de la chioşcuri sau magazine inscripţionate. În prezent au fost amenajate 60 de asemenea puncte, dar pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto numărul lor va creşte în perioada imediat următoare la 200.
     Să mai răspundem uneia dintre întrebările care ni s-au pus şi nouă frecvent: parcarea pentru cetăţenii care domiciliază în zona unde sunt amenajate parcările cu plată este gratuită. Dar pentru aceasta proprietarii trebuie să meargă la sediul firmei Tracia Trade din strada Decebal nr. 2 cu actul de identitate şi certificatul de înmatriculare pentru a primi un abonament gratuit. desigur că în oricare altă zonă supusă taxării şi ei vor plăti.
     Directorul firmei - dl. Adrian Radu ne-a informat că majoritatea cetăţenilor înţeleg utilitatea acestui serviciu fapt dovedit de afluxul mare la ghişeele societăţii şi la punctele de vânzare a tichetelor şi abonamentelor. Conducătorii auto care nu respectă regulamentul de exploatare a parcărilor vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 25.000 şi 100.000 lei cu plata în primele zece zile de la constatare. Dacă nu o fac amenda va deveni amendă contravenţională între 250.000 lei şi 1.000.000 lei.
     Deocamdată s-au pus în parbrizele indisciplinaţilor notificări de constatare şi avertismente. De săptămâna viitoare se vor lua şi banii!
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.