Prima pagină Ediția din: 8.11.2002
Știri
Ioan Drăgoi a murit înecat în Valea Aiudului
     În cursul zilei de ieri, poliţiştii aiudeni l-au găsit mort în Valea Aiudului pe Ioan Drăgoi, rrom de 42 de ani, fără ocupaţie. Legiştii au stabilit că decesul a intervenit ca urmare a asfixiei mecanice prin înec. Drăgoi suferea de diverse probleme psihice, fiind recent externat din spital. Victima obişnuia atunci când era în stare de ebrietate să se dezbrace până la brâu şi să doarmă într-o magherniţă din apropierea Văii Aiudului. (F.R.)
Incendiu la staţia de bitum de la Teiuş
     Pompierii militari din Aiud au intervenit ieri dimineaţă, la ora 6.50, la stingerea unui incendiu izbucnit la o staţie de producere şi livrare a bitumului din Teiuş. În incendiu a fost distrusă cantitatea de o jumătate de tonă de bitum şi instalaţia de încălzire a bitumului. Potrivit cercetărilor pompierilor, un muncitor din schimbul de noapte a supraîncălzit cazanul în care se prelucra bitumul, fără să observe că existau şi scurgeri de material printr-o fisură. Bitumul revărsat a luat foc, degradând instalaţia. Prin intervenţia pompierilor au fost salvate alte două rezervoare de bitum. (N.T.)
Ţările cu cei mai mulţi miliardari
     Potrivit revistei "Capital", ţara cu cei mai mulţi miliardari este în prezent America - 50. Ea este urmată de Germania - 13, Elveţia - 7, Japonia şi Franţa - 4, Hong Kong, Canada şi Italia - 3, iar Arabia Saudită, Mexic, Suedia, Venezuela şi Brazilia au fiecare câte 2 miliardari în dolari. În topul celor mai bogaţi oameni din lume conduce celebrul Bill Gates cu 52,8 miliarde dolari. În acest clasament apare şi George Soros cu 6,9 miliarde de dolari. Ţara cea mai atrăgătoare pentru bogătaşii lumii este Elveţia, aici trăgând în special sportivii. (F.R.)
Populaţia judeţului - în scădere
     În primele 9 luni ale anului 2002, în judeţul Alba s-au înregistrat 2693 născuţi vii şi 3629 decedaţi, din care 57 sub un an, rezultând un spor natural negativ de 936 persoane. În perioada corespunzătoare a anului trecut, scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de 754 persoane. De asemenea, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2002 s-au mai înregistrat 27 născuţi morţi, 1764 căsătorii şi 530 divorţuri. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril
     Mihail și GavrilAniversăm astăzi, pe 8 noiembrie, pe sfinţii mai mari voievozi ai cetelor cereşti, arhanghelii Mihail şi Gavril. Posibil să avem pe cineva drag al nostru cu numele de Mihail sau Gavril. Ne vom duce la dânsul cu dragoste, să-l felicităm, să-i oferim un cadou, să ne simţim bine împreună. Bine vom face. Dar, să luăm aminte, mai bine vom face dacă de praznicul celor doi sfinţi îi vom întâmpina cu toată dragostea sufletului nostru cinstindu-i, rugându-ne şi închinându-ne lor ca unor aghiotanţi ai lui Dumnezeu, purtători ai Săi de strălucite misiuni şi împlinitori: Mihail - nume care înseamnă "asemenea lui Dumnezeu" s-a făcut cunoscut prin aceea că el, din încredinţarea lui Dumnezeu, a biruit şi a aruncat din Cer în iad pe Lucifer, împreună cu ai lui, transformaţi din îngeri luminaţi în draci întunecaţi, pentru că au îndrăznit să iasă de sub ascultarea lui Dumnezeu şi să caute a fi mai mari decât El, Gavril - "puterea lui Dumnezeu" este semnificaţia numelui - s-a făcut cunoscut mai cu seamă prin aceea că lui i-a încredinţat Dumnezeu înalta misiune de a vesti sfintei Fecioare Maria că ea va naşte pe Mântuitorul lumii.
Pr. Ioan SUCIU

Diurne încasate ilegal de senatori
Senatorul PRM de Alba - Ioan Paştiu - conduce în topul deconturilor pe fals
     Senatorii români au demonstrat că sunt supra-oameni, că au însuşiri paranormale, aflându-se în acelaşi timp în două locuri diferite, separate de sute de kilometri. Sfidând legile fizicii şi mai ales pe cele fiscale, 52 de senatori (din 140) au stors din banii contribuabililor un "mizilic" de 109 milioane de lei prin încasarea unor deconturi false. Aceştia au beneficiat de diurna de şedinţe, deşi nu au participat la aceste întâlniri oficiale, fiind plecaţi din Bucureşti. Aflându-se în culpă, senatorii super-mani au restituit ulterior contravaloarea diurnelor încasate ilegal. În topul celor 52 conduc detaşat reprezentanţii UDMR şi PRM, primul loc fiind deţinut din păcate tocmai de un reprezentant ales al judeţului Alba - senatorul PRM Ioan Paştiu. Astfel, potrivit situaţiei oficiale privind regularizarea diurnelor de deplasare a senatorilor la data de 30 iunie 2002, senatorii aflaţi în culpă aveau de restituit următoarele sume: * Ioan Paştiu (PRM) - 7,47 milioane de lei; Gyorgy Frunda (UDMR) - 6,99 milioane de lei; - Deneş Sereş (UDMR) - 6,32 milioane de lei; * Maria Ciocan (PRM) - 6,17 milioane de lei; Karoly Szabo (UDMR) - 5,8 milioane de lei; Ion Marcu (PRM) - 5,77 milioane de lei; * Iuliu Păcurariu (PD) - 4,74 milioane de lei; * Corin Penciuc (PNL) - 4,21 milioane de lei; * Ecstein Kovacs (UDMR) - 4,09 milioane de lei etc. Precizăm că aceste sume au fost deja restituite. Împotriva acestor senatori nu se va lua nici o măsură, conducerea Senatului considerând că este vorba despre o... greşală şi nu de fapte penale. Totuşi aceeaşi conducere a hotărât înăsprirea disciplinei în Senat, în sensul că senatorii vor semna listele de prezenţă la şedinţele în plen. Menţionăm că până acum prezenţa senatorilor se făcea prin introducerea cartelei electronice de vot, gest pe care putea să-l facă oricine. Nu de puţine ori un senator vota liniştit la mai multe mâini şi pentru colegii săi care-i "împrumutau" cartela electronică.
Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.