Membrii Comisiei de Cultură, Culte şi Mass-Media din Senatul României la Roşia Montană
Ei s-au întâlnit cu autorităţile judeţene, locale, conducerea companiei şi cu moţii din localitate

În cursul după-amiezii de miercuri, doi membri ai Comisiei de Cultură, Culte şi Mass-Media din Senatul României, reprezentanţi ai PSD şi PRM, senatorii Marius Constantinescu şi Gheorghe Hoha, împreună cu Mircea Angelescu, directorul Direcţiei de Arheologie din Ministerul Culturii şi Cultelor, s-au aflat pentru câteva ore la Roşia Montană. După o scurtă întrevedere la Prefectura Alba, cu prefectul Ioan Rus, oaspeţii au ajuns la Roşia Montană, unde s-au întâlnit la sediul primăriei cu Virgil Nariţa, primarul comunei, cu consilierii locali şi cu directorul general adjunct al Roşia Montană Gold Corporation, Gabriel Dumitraşcu. Primarul Nariţa a declarat că i-a invitat la întâlnire şi pe doi dintre liderii Alburnus Maior, însă aceştia au refuzat invitaţia, preferând să vorbească cu senatorii în faţa primăriei.
Iată ce a declarat la ieşirea din primărie senatorul Marius Constantinescu, secretarul Comisiei de Cultură, Culte şi Mass-Media din Senatul României: "Motivul pentru care ne-am deplasat la Roşia Montană este acela de a ne informa asupra stadiului de implementare al proiectului pe care deja îl ştie toată lumea. Am avut o întâlnire la primărie cu primarul, consilierii locali, d-l director general adjunct Gabriel Dumitraşcu de la SC Roşia Montană Gold Corporation şi cu câţiva locuitori din comună. Am cerut informaţii despre modul în care va afecta acest proiect întreaga zonă şi despre modul în care se rezolvă problema descărcării de sarcină arheologică, problemele etnografice şi demografice. Evident, am atins şi unele aspecte despre cum va afecta acest proiect viaţa oamenilor. Am constatat următoarele: pe de o parte proiectul, programul, partea de prezentare sunt frumoase; pe de altă parte sunt aspecte legate de lucruri pe care unii localnici le consideră nerezolvate şi cred că le va afecta negativ modul de viaţă. Deocamdată nu pot să formulez nişte obiecţii pentru că suntem încă în faza de strângere de informaţii. Nu am ajuns la a acumula suficiente date pentru a aprecia dacă ceea ce s-a făcut până acum s-a făcut bine, corect, cu respectarea tuturor etapelor. Când vom avea toate datele necesare ne vom pronunţa. Suntem de acord să se facă această investiţie, pentru valorificarea acestui zăcământ, cu rezolvarea tuturor aspectelor legate de mediu, social şi istoric".
La întâlnirea din faţa primăriei, senatorul PSD a dialogat şi cu reprezentanţii Alburnus Maior, preşedintele Eugen David, vicepreşedintele Eugen Cornea şi Stephanie Roth, care au reclamat că sunt dezinformaţi, lucru infirmat de directorul general adjunct al RMGC, Gabriel Dumitraşcu şi de primarul Virgil Nariţa, care au precizat că cei de la Alburnus Maior refuză sistematic dialogul. De altfel, cei de la Alburnus Maior nu s-au mai deplasat nici la Centrul de informare comunitară, unde parlamentarii sosiţi de la Bucureşti au poposit ulterior. Interesantă mi s-a părut şi opinia unei femei mai în vârstă din Roşia Montană, d-na Elisabeta Telescu, care i-a spus senatorului PSD următoarele: "Eu nu mă opun, sunt de acord ca să se exploateze aici la Roşia Montană, pentru că la noi întotdeauna lumea a fost săracă. S-a lucrat foarte greu. Acum că sunt mijloace moderne se poate lucra bine. Strămoşii noştri au lucrat foarte greu, atât soţul, tata cât şi bunicul murind de silicoză. Oricât am încercat să ne ferim de această boală, nu am scăpat. Eu aici m-am născut şi am crescut, cu excepţia perioadei în care mi-am făcut studiile şi am profesat la şcoală 38 de ani. Din cauza acestui fapt, sigur, sunt foarte legată de comună (...) Eu nu mă opun investiţiei, sunt pentru exploatare, dar să se facă raţional".
Cei doi senatori au vizitat, aşa cum am mai spus, şi Centrul de informare comunitară, unde au rămas plăcut surprinşi de prezentarea făcută de specialiştii RMGC şi ai Ministerului Culturii şi Cultelor. În continuare vă prezentăm şi punctul de vedere al d-lui Mircea Angelescu, directorul Direcţiei de Arheologie din Ministerul Culturii: "Zonele rămase necercetate din punct de vedere arheologic sunt cele la nord de Gura Roşiei, în zonele de Jig, Văidoaia, Orlea etc. Nu pot să vă spun în ce ordine vor fi abordate pentru că va conta ceea ce spun specialiştii. Noi, Ministerul Culturii, conservăm zona protejată care cuprinde cea mai mare parte a monumentelor istorice din centrul comunei, cuprinde redeschiderea galeriei spre mina în care s-au găsit celebrele tăbliţe cerate şi unde va fi organizat noul muzeu. Procedura de descărcare de sarcină arheologică presupune două soluţii. Prima este şi cea mai bună, aceea în care necropola cu vestigii istorice este înregistrată pentru conservare, după care locul este redat oricărei întrebuinţări. Până în acest moment noi nu avem decât un singur monument arheologic care considerăm că trebuie conservat in situ, şi anume este vorba de mormântul dublu circular de secol II-III, de epocă romană, descoperit în zona Hop-Găuri. Acesta va fi conservat, în prezent lucrându-se la o construcţie de protecţie care la anul va face obiectul unui studiu de restaurare şi va fi păstrat pe loc".
Florin ROMAN
Controale ale Prefecturii la nivelul autorităţilor locale şi judeţene
În temeiul atribuţiilor conferite de Constituţia României, precum şi de Legea administraţiei publice locale, prefectului Ioan Rus, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, îi revine dreptul de a exercita controlul cu privire la legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice şi judeţene. La nivelul Prefecturii Alba, în anul 2002, din totalul de 77 de autorităţi administrative ce intră sub incidenţa controlului de legalitate, au fost controlate până în prezent 74 la sediul acestora, concomitent cu verificarea actelor administrative comunicate. Ambele forme de control au vizat în principal activitatea consiliilor locale, a primarilor şi a secretarilor. Concluziile acestei ample acţiuni au fost prezentate ieri în cadrul unei conferinţe de presă de către d-na Mariana Oprea şi d-na Angela Martin din cadrul Direcţiei de specialitate a Prefecturii Alba.
"Vom insista cu precădere asupra aspectelor negative desprinse din notele de constatare pentru a încerca să înlăturăm cauzele care le-au generat, pentru ca astfel activitatea consiliilor locale să se ridice la nivelul cerinţelor actuale", a precizat pentru început d-na Oprea. Concret, există situaţii în care s-au desfăşurat şedinţe de consiliu fără ca acestea să aibă la bază o dispoziţie de convocare (CJ Alba), fără existenţa unui convocator (CL Sântimbru), fără specificarea termenului stabilit (CL Sâncel) sau fără respectarea termenului stabilit (CL Sohodol, Ciuruleasa, Daia Română, Şona, Jidvei etc). Apoi, procesele verbale de şedinţă nu sunt supuse întotdeauna aprobării consiliilor locale, nu sunt dactilografiate, nu arată tipul şedinţei, aspecte constatate la Şugag, Arieşeni, Aiud, Sâncel, Ohaba, Ceru Băcăinţi, Poiana Vadului, Bistra, Vadu Moţilor. În unele situaţii, consiliile locale au adoptat hotărâri care depăşesc competenţa materială stabilită de lege, iar în altele s-a încercat chiar să se substituie atribuţiilor primarului aşa cum s-a procedat la Alba Iulia, Ocna Mureş, Sebeş, Cugir şi Zlatna. Nu puţine au fost şi cazurile în care primarii, prin interpretarea greşită a legii, au emis dispoziţii într-un domeniu care aparţinea ca reglementare consiliului local, ex. - Rădeşti, Pianu, Poşaga, Săsciori, Avram Iancu. Acestea au fost doar câteva dintre deficienţele constatate de către reprezentanţii Prefecturii Alba, urmând să revenim în zilele următoare. În total, în cursul acestui an, au fost analizate 29.834 acte administrative.
Răzvan JURCĂ