Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Terorismul de tip românesc
     Orice ar fi fost la originea exploziei de la liceul bucureştean "Jean Monnet", o grenadă defensivă sau o bombă artizanală, evenimentul de miercuri seara a căzut într-un moment în care toate antenele Apărării stau ridicate, alerta e maximă vizavi de apropiata vizită a preşedintelui SUA, iar responsabilii cu securitatea naţională îşi pregătesc hainele de gală pentru Praga în contextul luptei mondiale antiteroriste. Un martor ocular a spus că n-a auzit o "asemenea explozie" de la revoluţia din 1989, deci impactul evenimentului filtrat prin simţurile unuia din cei prezenţi ne lasă să credem că este vorba de ceva cel puţin important care până la verdictul autorităţilor a terorizat un liceu şi a trimis patru eleve în spital. Primele declaraţii vorbeau astfel de un atact terorist, nici mai mult, nici mai puţin, dat fiind că la acest liceu învaţă unul din copiii premierului, ai unor miniştri, personalităţi şi oameni de afaceri, iar la nici 500 m se află rezidenţa preşedintelui României.
     Intriga bine ţesută a acestui episod local din cadrul serialului terorismului turnat la scară planetară, cu ultima difuzare la Moscova în urmă cu nici două săptămâni, are însă menirea de a se sparge ca un autentic balon de săpun românesc pentru că aici la Bucureşti n-a fost vorba decât de o banală reglare de conturi între bande rivale de traficanţi de valută falsă. Încărcătura explozivă a fost aruncată de pe o alee lăturalnică liceului în mijlocul unui grup de eleve, rănind grav fiica unui boss interlop, şef al clanului Ciuraru, binecunoscut în peisajul traficului cu valută falsă, droguri şi obiecte de artă. Aceasta este astăzi dimensiunea maximă a "terorismului" de tip dâmboviţean căruia i s-au ataşat în plus, perfid, însă eficient, folosirea unui armament de filieră basarabeană, astfel încât odată cu sporirea securităţii în unităţile de învăţământ se va realiza şi un control strict la frontiera de est - veritabilă contramăsură de la Bucureşti pentru "dubla cetăţenie" ratificată de autorităţile de la Chişinău.
     Dincolo de accentele discriminării, ceea ce s-a întâmplat la "Jean Monnet", luceu care îşi păstrează faima de necontestat ca prim colegiu al ţării, ridică un clar semn de întrebare asupra realităţii româneşti. Ceea ce pe alte coordonate se revendică în mod violent în numele unei religii, etnii ori naţiuni şi în virtutea unui conflict inter-cultural, înseamnă la noi găinării locale pentru supremaţia în traficul cu valută falsă şi droguri în care primele victime sunt copiii traficanţilor, totul după un scenariu ce face din centrul Bucureştiului cel mult un cartier columbian. Recenta captură făcută de autorităţi: 2 milioane de dolari falşi puşi în circulaţie de clanurile Ciuraru şi Jitaru, este punctul de separare între cele două bande care îşi dispută acum hălci din Bucureşti pentru trafic. Premierul Năstase vorbeşte de "tentaţii ale terorismului" şi "ritualuri satanice", însă adevărul sare verde în faţă şi trosnind puternic din încheieturi pe una din străzile rezidenţiale ale Capitalei, desemnând infracţionalitatea ascunsă scăpată de sub orice fel de control. "Bomba" de la liceul bucureştean încapsulează în schijele sale realitatea străzilor bucureştene în care drogul, dolarul şi debandada fac legea într-un război ale cărei dimensiuni şi implicaţii au depăşit aria restrânsă a periferiei, pătrunzând adânc în inima Bucureştiului, aproape de câteva din reperele sale strategice: la 200 m de clădirea Televiziunii naţionale, la 500 m de rezidenţa şefului de stat. În acest caz, oare ce mai aşteaptă autorităţile pentru a se sesiza din oficiu şi a interveni împotriva acestui "terorism" românesc care bate din ce în ce mai tare la uşile ţării? Pentru că, odată antecedentul creat, terorismul şi violenţa, prin definiţie, în panica generală şi confuzia creată, nu fac decât să-şi caute altă ţintă.
Teodora ILINCA