Ultima oră
Știri
Conferinţă ARE la Pecs
     În perioada 14-16 noiembrie a.c., la Pecs, în Ungaria, va avea loc şedinţa Comisiei de politici regionale a ARE (Ansamblul Regiunilor Europei). Este prima conferinţă ARE din acest an a preşedinţilor şi miniştrilor regionali, care vor pune la punct proiectul regiunilor pentru o nouă politică de coeziune: "Contribuţia politicilor regionale în favoarea unei dezvoltări durabile în Europa de mâine". Judeţul Alba va fi reprezentat de preşedintele CJ Alba, Eugen Popa. (F.R.)
Sindicaliştii din electricitate s-au reunit la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri au început la Alba Iulia lucrările Congresului Naţional al Sindicatelor din Electricitate UNIVERS care se desfăşoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Mesajele de salut din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene au fost rostite de preşedintele CJ Alba, Eugen Popa şi de subprefectul Ioan Maier. (F.R.)
Ocnamureşenii stau bine cu privatizarea la... încălzire
     Sistemul de încălzire centralizată nu mai funcţionează la Ocna Mureş încă din iarna trecută. Din cele 1830 de apartamente, 1580 erau conectate la reţeaua de termoficare a oraşului. Într-un procent considerabil, 90 la sută, locuinţele ocnamureşenilor s-au dotat cu sisteme proprii de încălzire, în principal centrale de apartament. În alte aproximativ 150 apartamente, locatarii se vor descurca, în toiul anotimpului rece, după remuneraţie şi posibilităţi. (M.I.)
Dalbe promisiuni făcute moţilor
Nici un drum nu va fi blocat în Munţii Apuseni
     Astăzi la sediul Oficiului Prefectural Câmpeni, directorul Nicolae Puiuleţ se va întâlni ce responsabilii zonali ai drumurilor naţionale şi celor judeţene. Se va discuta despre modul în care drumarii sunt pregătiţi să intervină în caz de necesitate pe timpul iernii în Munţii Apuseni, dl. Puiuleţ declarându-ne că în acest sezon nu doreşte să mai vadă sau să mai audă de nici un drum blocat în Ţara Moţilor.(R.J.)
Cresc efectivele de animale din judeţ
     În prezent, efectivele de animale, la nivelul judeţului, au înregistrat creşteri la 83.073 bovine, 147.089 porcine, 246.636 ovine şi caprine, 2.838,2 mii capete păsări. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, efectivele au crescut la toate speciile, astfel: cu 8,8 la sută la bovine, cu 10 la sută la porcine, cu 8,4 la sută la ovine şi caprine şi cu 22,6 la sută la păsări. Producţia agricolă animală înregistrată de la începutul acestui an a ajuns la finele lunii septembrie la 21.361 tone de carne, 1.255,8 mii hectolitri de lapte şi 104.905 mii bucăţi de ouă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia de carne a crescut cu 0,7 la sută, producţia de ouă a fost mai mare cu 33,1 la sută şi cea de lapte a scăzut cu 7,4 la sută. (A.D.T.)
Victima unui accident rutier a murit după 5 zile în spital
     Susana Onea, de 73 ani, din Aiud, a încetat din viaţă luni seara, la Spitalul Judeţean Alba, în urma leziunilor grave suferite într-un accident de circulaţie produs în 6 noiembrie, pe strada Transilvaniei din Aiud. Încercând să traverseze strada prin loc nepermis şi fără să se asigure, Susana Onea a fost lovită de o autoutilitară marca IVECO, condusă de Dănuţ Ureche ( de 26 ani, din Bucureşti). Femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean Alba în comă de gradul doi şi multiple traumatisme în zona capului. Deoarece victima a decedat în mai puţin de 30 de zile de la producerea accidentului, Dănuţ Ureche va fi cercetat penal pentru ucidere din culpă. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Aiudenii au dat mâna cu ruşii
Municipiul Aiud s-a înfrăţit cu oraşul Cerepoveţ
     De curând o delegaţie a Primăriei municipiului Aiud a fost oaspetele oraşului Cerepoveţ din Rusia, la invitaţia primarului oraşului, d-lui Mihai Sergheevici Stavroski. Cu această ocazie s-a semnat de către primarii Liviu Octavian Rusu şi Mihail Sergheevici Stavroski, parteneriatul de înfrăţire dintre cele două oraşe, parteneriat ce încununează relaţiile de prietenie existente.
     Situat în inima regiunii Vologda Oblast, în apropiere de cele mai mari oraşe ruseşti, oraşul Cerepoveţ este unul dintre cele mai avansate centre industriale din Rusia. Denumit "Atena Nordului", cu o populaţie de 325.000 de locuitori, 140.000 apartamente, oraşul se mândreşte cu patru coloşi industriali care fac din Cerepoveţ o putere economică substanţială: întreprinderile metalurgice Severstal (45.000 de angajaţi) şi AOChSPZ, şi două combinate pentru fabricarea îngrăşămintelor chimice: Ammophos şi Azot.
     Oraşul Cerepoveţ a aniversat în această perioadă 225 de ani de la înfiinţare şi cu această ocazie primarul municipiului Aiud a participat la manifestările artistice, culturale şi sportive care au avut loc şi care au impresionat prin puternica legătură a poporului rus cu tradiţia şi obiceiurile. Totodată s-a întâlnit cu Guvernatorul regiunii Vologda Oblast, d-l Vyacheslav E. Pozgalyov, precum şi cu o parte din conducerea oraşului.
     De asemenea ar trebui menţionat că relaţiile stabilite între oraşe au urmat o cale diferită de cea tradiţională în care se stabilesc iniţial relaţii pe schimburi culturale şi apoi se dezvoltă spre schimburi economice. În acest caz procesul s-a desfăşurat în sens invers, debutul fiind făcut de relaţiile economice stabilite între cele două întreprinderi metalurgice.
     La sfârşitul lunii noiembrie va avea loc o vizită în oraşul Aiud a trei oameni de afaceri din Cerepoveţ pentru achiziţionare de mobilă, pielărie, porţelan şi vin, iar la începutul lunii decembrie va avea loc vizita delegaţiei Primăriei din Cerepoveţ, condusă de primarul oraşului.
Florin ROMAN

Concert de binefacere pentru copiii de la Centrul de servicii comunitare "Arnsberg"
     Primăria municipiului Alba Iulia organizează vineri, 15 noiembrie, ora 17.00 la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia un concert de binefacere. Susţinut la orgă de Horst Gehann, concertul va avea în program muzică de orgă din Transilvania secolelor XVI-XIX şi lucrări pentru orgă de Buxtehude şi Bach. Beneficiarii concertului sunt copiii de la Centrul de servicii comunitare "Arnsberg" din Alba Iulia. Horst Gehann este născut la Frankfurt pe Main (Germania) din părinţi saşi transilvăneni. Este membru al Uniunii Compozitorilor din Germania şi a susţinut numeroase concerte ca dirijor şi organist în Europa şi America. Prezenţa sa la Alba Iulia are o explicaţie sentimentală şi umanitară: Horst Gehann a citit în ziarul saşilor care apare în Germania despre colaborarea româno-germană care a dus la construirea Centrului de servicii comunitare "Arnsberg" din Alba Iulia şi a decis să contribuie şi el la derularea în continuare a acestui proiect. De aceea sunteţi invitaţi ca urmându-i exemplul să participaţi la concert şi asemeni lui Horst Gehann şi a celorlalţi prieteni germani să contribuiţi, după puteri, la strângerea de fonduri. Cei prea ocupaţi, dar care doresc să doneze bani o pot face în contul Primăriei municipiului Alba Iulia nr. 28310208 deschis la Trezoreria Alba, cod fiscal 4562923.
Anca DINICĂ

În premieră în România
Forumul clasei de mijloc şi al întreprinderilor mici şi mijlocii
     O delegaţie de oameni de afaceri din judeţul Alba, condusă de preşedintele PUR(S-L) Alba, Nicolae Popa şi de vicepreşedintele cu problemele IMM-urilor, Ioan Căldare va participa joi, 14 noiembrie 2002, alături de 15 oameni de afaceri, la Bucureşti la Palatul Parlamentului, la Forumul clasei de mijloc şi al întreprinderilor mici şi mijlocii. Ministrul pentru IMM-uri, Silvia Ciornei va prezenta facilităţile de care beneficiază IMM-urile din partea Guvernului: la angajarea şomerilor, fiscale, programele de finanţare B.M., U.E., BERD, BEI, subvenţionarea dobânzii de finanţare.
     Reprezentanţii băncilor vor detalia programele funcţionale destinate finanţării IMM-urilor. Va fi precizată procedura de acordare de garanţii IMM-urilor care solicită credite, băncile partenere ale Fondurilor de garantare, accesul la consultanţă pentru lansarea şi dezvoltarea afacerii, întocmirea documentaţiei necesare accesării unei linii de finanţare, obiectivele urmărite de organele de control fiscal şi modalităţile de răspuns ale întreprinzătorilor, interpretarea legislaţiei fiscale ce se aplică IMM, fonduri private destinate dezvoltării IMM, dezvoltarea afacerilor în sistem franciza şi utilizarea leasing în derularea afacerii. (F.R.)
La universitatea AISTEDA Alba Iulia
Primul centru de testare ECDL din judeţul Alba
     Pentru cei familiarizaţi cu lumea computerelor titlul nu este un mister. Pentru ceilalţi însă trebuie să spunem că este vorba de un centru de instruire şi testare în vederea obţinerii "Licenţei europene de operare pe computer" (European Computer Driving Licence - ECDL), o calificare recunoscută internaţional care permite certificarea competenţei în utilizarea computerului la nivel de cunoştinţe de bază. Cum informatizarea este tot mai accelerată în toate domeniile o astfel de certificare a competenţei devine extrem de necesară. Introducerea certificării ECDL în România a fost decisă de guvern în anul 2001, iar primii beneficiari ai sistemului vor fi funcţionarii din administraţia publică. Inaugurarea Centrului de testare acreditat ECDL de la Alba Iulia, organizat la AISTEDA va avea loc vineri, 15 noiembrie. Cu acest prilej va fi lansat raportul comun referitor la "Alfabetizarea digitală a cetăţenilor europeni", redactat de AISTEDA Alba Iulia împreună cu partenerii săi Folkuniversitetet Syd din Suedia, Odense Technical College din Danemarca şi ATRIUM Research&Innovatie din Olanda în cadrul proiectului SOCRATES "ECDL for everyone". Proiectul se bucură de finanţare din partea subcomponentei Grundtvig a programului SOCRATES al Uniunii Europene şi se derulează pe durata a doi ani.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.