Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
EURO mai tare decât dolarul
     Cei ce spun că 11 septembrie 2001 este ziua care a schimbat lumea nu greşesc cu nimic. Dimpotrivă. Au mare dreptate. Atacul terorist banditesc asupra Americii nu numai că a făcut să moară mii de oameni nevinovaţi şi a indus frica şi teroarea în rândul americanilor, ca de altfel în rândul întregii omeniri, dar a paralizat economia mondială, încetinindu-i ritmul de dezvoltare şi creând mari dezechilibre zonale. Desigur, după cum deja s-a putut observa, cel mai mult a avut de suferit economia americană, care încă rămâne totuşi cea mai puternică din lume. Iar când un "uriaş economic şi financiar" ca SUA se clatină, toate pieţele şi fluxurile financiare simt "unda de şoc", fiind scuturate de acest cutremur financiar şi suportând dereglări importante.
     Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel petrecut în aceste zile pe piaţa valutară românească. Luni, 11 septembrie a.c., EURO (moneda unică europeană) a înregistrat cel mai spectaculos salt faţă de leul românesc, dar şi faţă de dolarul american. Astfel un euro a fost cotat la 34.000 de lei, înregistrând într-o singură zi o creştere cu 215 unităţi, în timp ce dolarul a fost cotat la 33.471 de lei, în scădere cu 55 de unităţi. Saltul euro este însă şi mai mare, dacă ne gândim că numai în urmă cu două săptămâni de-abia trecuse pragul de 33.000 de lei.
     Majoritatea specialiştilor în domeniu pun această ascensiune a euro în raport cu dolarul pe seama diferenţei de dobândă dintre piaţa americană şi cea europeană, a performanţei mai scăzute din ultimul timp a economiei americane faţă de cea europeană. Mai mult, agenţiile internaţionale de ştiri subliniază că "dolarul a alunecat în faţa euro la cele mai joase valori din ultimele trei luni (1 euro = 1,017 $), slăbiciunile sale fiind puse pe seama aşteptărilor privind un iminent război SUA-Irak, precum şi a slabei încrederi a investitorilor în redresarea economiei americane. Din cauza influenţelor puternice, a mişcărilor de capital de pe pieţele internaţionale, este încă dificil de anticipat care va fi în continuare evoluţia euro. Potrivit unor analişti "acesta se va menţine luna aceasta peste paritatea cu dolarul. În condiţiile în care banca centrală nu poate interveni pe piaţa valutară decât asupra dolarului, dealerii spun că atât timp cât euro rămâne peste 1,01$, BNR nu poate decât să privească la ce se întâmplă".
     Pe de altă parte, banca centrală, din cauza deprecierii deja ridicate a leului faţă de coşul valutar (euro + dolar) nu-şi mai poate permite să susţină dolarul, deşi în ultima vreme mereu a intervenit pe piaţă pentru a cumpăra dolari şi a ridica astfel preţul monedei americane.
     Cu ce se vor alege românii din această bătălie triplă - leu - euro - dolar? Ar putea urma unele majorări de preţuri la combustibili, la celelalte mărfuri importate în euro. Desigur, vor creşte şi costurile creditelor contractate de către unii agenţi economici în moneda unică europeană.
     Cât priveşte inflaţia, aceasta se pare că nu va resimţi imediat creşterea euro. Semnificativă în acest sens este declaraţia dată în aceste zile de către d-l Leonard Cazan, ministrul Dezvoltării şi Prognozei: "Euro nu-ţi bate imediat la uşă când e vorba de inflaţie. Te mai lasă o lună. Aterizarea va fi în principal pe energia termică". Aşadar, nu ne rămâne de făcut altceva decât să fim mereu cu ochii pe euro şi pe... butelie.
Tinu MATEŞ