Ultima oră
Știri
Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" va avea 40 de salariaţi
     Consilierii judeţeni din Delegaţia Permanentă au aprobat proiectul de hotărâre privind numărul total de posturi, organigrama şi statul de funcţii al Bibliotecii judeţene "Lucian Blaga". Consilierii au validat pentru funcţionarea bibliotecii un număr de 40 de posturi. (F.R.)
Aiudul - mai nou, mai curat
     "Începând din această toamnă, Aiudul, cu sprijinul locuitorilor, poate fi un oraş mai curat şi mai frumos. S-au comandat 80 de coşuri de gunoi şi au fost montate 60 dintre ele în zona centrală, pe strada Transilvaniei, urmând ca săptămâna viitoare să fie montate alte 20 în zona stadionului", ne-a informat primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu.
     Vechile coşuri de gunoi vor fi recondiţionate şi montate în zonele din oraş unde sunt amplasate mai puţine: cartierul Micro III, strada Sergent Haţegan, în incinta unor instituţii publice (şcoli, grădiniţe) precum şi pe străzile secundare ale municipiului. Lucrările sunt finanţate din bugetul local şi executate de Serviciul Public Administrarea Patrimoniului Local. (F.R.)
Berghinul vrea bani de la SAPARD pentru drumuri
     Reunit într-o şedinţă de lucru Consiliul local al comunei Berghin a dezbătut şi aprobat studiul întocmit pentru obţinerea unei finanţări prin Programul SAPARD. D-l Vasile Bica, primarul comunei, ne-a declarat că este vorba despre reabilitarea a trei categorii de drumuri în lungime totală de 9,1 km. Drumul comunal vizat măsoară 5,3 km, alt drum de interes local are o lungime de 2,6 km şi un altul de 1,2 km.
     Beneficiarii acestui proiect vor fi toţi cetăţenii comunei Berghin, dar cei care se vor bucura cel mai mult de binefacerile unor drumuri mai bune vor fi locuitorii satelor componente Henig şi Straja. (S.T.)
Un alt anotimp...
Toamnă Ardelenească
     Săptămâna aceasta, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia va găzdui un spectacol de muzică populară. În organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi a Postului de Radio Reîntregirea, nume mari ale cântecului popular românesc vor fi prezente pe scena albaiuliană, spre încântarea publicului. Într-un recital vor fi prezenţi de pe plaiuri maramureşene Cornelia şi Lupu Rednic, alături de care vor cânta interpreţi la fel de cunoscuţi ca Ana Almăşan Ciontea, Maria Butilă Bonzar, Adina şi Ilie Medrea, Reta Rus, Cornel Borza, Leontina Fărcaş, Mirela Mănescu, Marinela Baba, Nicoleta Beca şi Ansamblul Şerdeanca. Spectacolul de muzică populară "Toamnă Ardelenească", va avea loc astăzi, 14 noiembrie, începând cu ora 18.00. Nu mai sunt bilete. (A.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Anticipatele - a fi sau a nu fi
     Vor fi organizate alegeri anticipate în anul 2003, nu vor fi? Aceasta-i acum întrebarea! Ea este pe buzele tuturor politicienilor, dar îi dă de furcă şi cetăţeanului de rând care a uitat în această dezbatere de preţul gazelor, al curentului electric, sau că se apropie sărbătorile de iarnă şi trebuie să se îngrijească de porc, de brad, de vin... Argumente pro sau contra se întretaie în discuţiile dintre liderii politici care trebuie să găsească cea mai potrivită soluţie pentru ţară, dar şi pentru partidele pe care le reprezintă. Iar pentru PSD organizarea alegerilor anticipate este cea mai bună soluţie. Purtat constant pe creasta unui val de simpatie care-şi are cauzele în performanţele proprii dar în egală măsură în contraperformanţele partidelor de opoziţie, PSD nu vrea să piardă această oportunitate. Nu că în 2004 nu ar avea şanse sensibil egale de a câştiga alegerile, dar poate că nu o va face atât de confortabil cum se prefigurează pentru 2003. Alegerile anticipate sunt pentru PSD o ocazie de a da o nouă lovitură partidelor din opoziţie, care abia acum încep să se dezmeticească din dezastrul înregistrat în 2000. Un Parlament în care să aibă o majoritate confortabilă i-ar scuti pe Năstase şi ai lui de necazurile protocoalelor de colaborare politică cu alte partide, le-ar oferi posibilitatea să pună în aplicare politicile social-democrate pure, fără impurităţi liberale, social-liberale, sau creştin-democrate. Satisfacerea clientelei este asigurată şi acum, aşa că... invocarea ca motiv pentru anticipate (de către opoziţie!) este o aserţiune răutăcioasă.
     Dar ce poţi să faci atunci când ţi-ai croit strategii de revigorare pe patru ani şi iată cel mai temut dar şi cel mai urât adversar îţi strică socotelile? Ierarhiile partidelor date de sondaje au fost recent reconfirmate de alegerile parţiale din câteva localităţi, e-adevărat preponderent rurale. PSD conduce detaşat, urmat la mare distanţă de PNL (aflat în creştere) şi PD care-şi dispută locul doi. PRM are o uşoară scădere. Această scădere este poate singurul punct din perspectiva căruia toate partidele democratice ar putea cădea de acord cu alegerile anticipate. Dar nu este şi suficient.
     Iar dacă principalul argument "pro" invocat de PSD este asigurarea stabilităţii necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE, subiectul devine din perspectivă liberală un argument "contra".
     Vicepreşedintele PNL, Paul Păcurariu, a afirmat că pentru aderarea la NATO şi UE anul 2003 este unul vital şi nu trebuie disturbat cu alegeri anticipate, oricând ar avea ele loc - în mai sau în septembrie (în funcţie de calea tehică şi constituţională de dizolvare a actualului guvern). În plus nu există elemente de criză internă care să justifice organizarea alegerilor anticipate. Nici UDMR nu este convinsă încă de necesitatea alegerilor anticipate, dar nici nu exclude posibilitatea de a se lăsa convinsă. Cei mai vehemenţi în respingerea alegerilor anticipate sunt democraţii, care de la alegerea lui Traian Băsescu nu au reuşit să recâştige încrederea electoratului aşa cum preconizau. Oricum, ultimul cuvânt îi aparţine preşedintelui Ion Iliescu - pentru care se caută o "soluţie onorabilă". Astăzi consultările la care sunt chemate partidele la Cotroceni se încheie şi probabil vom afla dacă Adrian Năstase a reuşit să-şi convingă fostul şef de necesitatea anticipatelor.
Anca DINICĂ

În cadrul vizitei la Cugir
Consulul Germaniei a apreciat potenţialul economic al zonei
     În cursul zilei de ieri, consulul general al Germaniei la Sibiu, excelenţa sa Peter Adamek a vizitat oraşul Cugir. La sediul primăriei din localitate, domnia sa a participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene care i-au prezentat oficialului german situaţia economică a oraşului. La întâlnire a participat vicepreşedintele CJ Alba - Ioan Florea, şeful de cabinet al prefectului de Alba, Gheorghe Crişan, primarul Aurel Voicu, viceprimarul Cornel Murg, şefi de comisii din cadrul Consiliului local Cugir, reprezentanţi ai SC Cugir SA şi ai SC Star Transmission. Excelenţa sa Peter Adamek a apreciat investiţia româno-germană realizată în colaborare cu prestigiosul concern Daymler - Chrysler ca fiind un pas important în dezvoltarea parteneriatelor economice dintre ţările noastre. "Este foarte important să se investească în România; pentru un investitor este foarte important să i se asigure condiţiile de bază: cadru legislativ stabil şi forţa de muncă pregătită în domeniu. Din punct de vedere al forţei de muncă, la Cugir condiţiile sunt create pentru că există deja şcoli care califică elevii" - a precizat consulul Germaniei.
     În cadrul vizitei oficiale la S.C. Star Transmission Cugir, directorul general al firmei, Andreas Lettner i-a prezentat consulului german evoluţia şi perspectivele de dezvoltare ale societăţii româno-germane. Vizita a continuat la Clubul elevilor din Cugir, unde excelenţa sa Peter Adamek a avut prilejul de a cunoaşte elemente tradiţionale din existenţa cugirenilor, toate adăpostite într-un muzeu etnografic. A fost vizitat şi Colegiul I. D. Lăzărescu, unde tinerii se califică în meseriile specifice zonei industriale Cugir. Periplul cugirean al consulului Germaniei s-a încheiat cu o vizită la SC Elit - firmă nou înfiinţată, cu profil de carmangerie. Consulul german s-a arătat încântat de potenţialul economic şi turistic al oraşului Cugir.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.