Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Hai, să vorbim discuţii
     Alegerile anticipate au devenit marota PSD şi a preşedintelui său Adrian Năstase. Au întors chestiunea pe toate feţele, au găsit toate chichiţele şi punctele slabe, vulnerabile, dar în primul rând aşa-zisele faţete fezabile şi gata vor s-o bată în cuie. Pesediştii şi ai lor lideri nu sunt deloc băieţi slabi la minte, ei par hotărâţi să-şi valorifice situaţia bună din sondaje şi să-şi asigure printr-un mandat compact gestionarea aderării României la UE. Asta ar fi dorinţa expresă a lui Năstase, dar de aici şi până la a o pune în operă e o cale lungă, un păienjeniş întreg de obstacole. Fumigena cu alegerile anticipate, aruncată la începutul anului de ministrul de interne Ioan Rus, a pus lumea politică românească pe jar. Odată petarda fiind aruncată s-a născut un mic mare haos: ba vreun oficial al PSD vorbea despre posibilitatea alegerilor anticipate, ba preşedintele Iliescu îşi exprima îndoiala şi uite-aşa totul părea mai mult un joc de imagine. Ideea ce plutea în aer nu era nici puternic susţinută, dar nici abandonată. După cum se ştie a venit summit-ul de la Copenhaga, la care au participat atât primul ministru cât şi preşedintele şi lucrurile au luat o nouă turnură, admiţând posibilitatea discuţiilor democratice pe această temă. De atunci problema a devenit tot mai spinoasă până la a se stabili întrevederi cu partidele parlamentare la Cotroceni.
     Rumegând mai bine acest straniu joc politic, la mijloc este vorba de o negociere politică din care fiecare dintre părţi, Năstase şi PSD pe de o parte, Iliescu şi oamenii săi pe de alta, ţinea să ducă lucrurile pe făgaşul dorit. S-a vehiculat ideea de altfel falsă că Iliescu ar fi mulţumit cu o funcţie de senator pe viaţă. Eroare totală. D-l Iliescu vrea mult mai mult. Vrea aşa cum am mai spus în acest spaţiu al ziarului, un control politic dacă nu total, măcar unul major după plecarea sa de la Cotroceni. Acest lucru nu se va putea realiza decât prin obţinerea conducerii PSD, plasarea în posturile cheie a fidelilor săi şi eventual prin obţinerea şefiei Senatului, cu alte cuvinte locul doi în stat. Lucrurile par destul de încurcate. Năstase, odată ajuns la Cotroceni, va pierde şefia PSD, nu mai conduce Guvernul şi va rămâne o piesă de decor. Există desigur şi alte variante de luat în consideraţie, plasarea lui Mircea Geoană, (omul lui Iliescu) pentru Cotroceni, şefia Senatului pentru Iliescu, Năstase - şeful Guvernului şi postul de preşedinte executiv al PSD.
     Practic, se dă o luptă pentru a obţine cât mai multe felii din tortul puterii. PSD stă deocamdată pe cai mari, deţine posturile cheie, e un partid monolitic şi are maşina de vot asigurată, opoziţia e anemică, intrarea în NATO ar împinge şi mai bine vasul pe marea politicii româneşti şi europene. Nu vedem de ce nu şi-ar duce la capăt mandatul. Năstase se teme că altele vor fi datele problemei în 2004. Deocamdată, chestiunea anticipatelor conţine o mare doză de hazard. Nimeni nu pare să ţină seama de opinia electoratului pe care îl aşteaptă povara iernii şi sărăcia ce se adânceşte tot mai mult. În loc să se concentreze asupra nevoilor populaţiei, politicienii se pretează la tot felul de jocuri politice. Discuţiile de miercuri seara de la Cotroceni cu PSD s-au încheiat cu un eşec, Iliescu nici n-a participat de fapt, fiind reprezentat de purtătorul său de cuvânt Corina Creţu. Prin asta se vede clar că preşedintele nu agreează demersul lui Năstase. Iliescu i-a sugerat premierului să-şi ducă mandatul la bun sfârşit. În plus el a ascultat cu mare atenţie argumentele PSD în favoarea anticipatelor, dar nu a făcut multe comentarii. preşedintele, politician abil, a abordat în schimb soarta categoriilor sociale defavorizate, pensionarii, ţăranii şi unii bugetari. Liderilor PSD le va fi greu să învingă poziţia lui Iliescu cât şi pe cea a unor parlamentari, cărora le e teamă că-şi vor pierde locul în Parlament. Nu se ştie apoi nici care va fi procedura declanşării alegerilor anticipate. Fie că va fi sau nu modificată constituţia, PSD are nevoie de acordul lui Iliescu. Dar acesta evită să-şi dea consimţământul. Până atunci moara de măcinat vorbe merge din plin.
Gheorghe JURCĂ