Ultima oră
Știri
Noi disponibilizări la minerit
     "Se pregăteşte o nouă ordonanţă de guvern privind disponibilizările în minerit. Noi nu suntem de acord cu disponibilizările sub această formă, decât în măsura în care guvernul găseşte soluţia ca oamenii să muncească şi să aibă alte locuri de muncă. Asta este poziţia Confederaţiei "Meridian". Împreună cu sindicatele din cooperaţie vrem să ne implicăm activ în reconversia forţei de muncă şi crearea de noi locuri de muncă. Asta pentru că sindicatele au şi o anumită logistică şi competenţe în acest sens. Cred că trebuie să ieşim din starea asta de pasivitate şi să găsim soluţii pentru oamenii pe care-i reprezentăm. Vrem să ne implicăm şi în şcolarizarea şi perfecţionarea personalului disponibilizat în spaţiile libere ale cooperaţiei" a spus liderul sindical Viorel Huţuleac. El a adăugat că în acest sens au fost deja semnate protocoale la nivel central. (F.R.)
PUR a obţinut 6,2 la sută la alegerile locale
     Candidaţii PUR pentru funcţia de primar au obţinut 6,2 la sută din voturile electoratului prezent la urne, cu ocazia alegerilor locale parţiale care au avut loc duminica trecută.
     Cu acest scor, PUR s-a situat pe locul 4 în preferinţele electoratului, înaintea unor partide parlamentare ca PRM şi PNL. La alegerile de duminică au participat 16 formaţiuni în 19 localităţi. (F.R.)
Investiţii binevenite pentru aiudeni
     "Staţia PECO nr. 1 Aiud se află amplasată în municipiul Aiud pe şoseaua E81 ce face legătura cu municipiile Cluj-Napoca şi Oradea. Încă din anul 2000 am insistat pe lângă conducerea SNP PETROM SA pentru a moderniza această staţie deoarece nu mai corespundea noilor standarde internaţionale. Discuţiile purtate cu conducerea SNP PETROM SA s-au concretizat, astfel că începând cu luna octombrie a acestui an au fost alocate fondurile necesare investiţiei pentru modernizarea staţiei de distribuţie a produselor petroliere nr. 1 din Aiud", a declarat primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu.
     "Mulţumim pe această cale SNP PETROM pentru că au demarat lucrările de canalizare pe strada Transilvaniei de la staţia Peco până la reţeaua existentă pe strada Izvorului, astfel putându-se racorda la sistemul de canalizare şi casele situate în acea zonă. Pe viitor se are în vedere extinderea canalizării pe strada Făget", a mai spus primarul Aiudului. (F.R.)
În Apuseni
Brazii de iarnă se fură după metode tradiţionale
     În urma unei acţiuni efectuate de poliţiştii din Câmpeni şi lucrători ai Ocolului Silvic Valea Arieşului a fost descoperit într-o curte din Albac un autocamion pregătit pentru transportul la şes. În autocamion se aflau stivuite în binecunoscutul stil "cutie" 2 mc de lemn iar în mijloc erau ascunşi 173 brazi de iarnă. Poliţiştii au aflat că proprietarul camionului, Ionel D. (49 de ani) era din Câmpeni iar brazii fuseseră tăiaţi ilegal, urmând să fie valorificaţi în ţară. Cel în cauză a fost sancţionat cu 30 milioane de lei. (N.T.)
La Rădeşti
Automutilare pe fondul consumului de alcool
     La secţia Urgenţe a Spitalului Municipal Aiud a fost adus miercuri, 13 noiembrie, un tânăr de 20 de ani, care era în şoc hemoragic. În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii din Aiud s-a descoperit că tânărul, Ovidiu L., din comuna Unirea, fusese în ziua respectivă în vizită la rude de-ale sale în comuna Rădeşti. Acolo s-a îmbătat şi l-au apucat pandaliile, pe fondul unor afecţiuni psihice deja existente. A luat un cuţit de pe masa din bucătărie şi s-a înjunghiat sub braţul stâng. În plus, s-a tăiat de mai multe ori în zona pectoralului stâng. Reuşind într-un târziu să-l potolească, rudele au chemat Ambulanţa care l-a transportat la spital. Medicii au reuşit să-i salveze tânărului inconştient viaţa, în prezent starea sănătăţii lui fiind stabilă. (N.T.)
Sindicatele preţuiesc Acordul Social cu guvernul
     "Noi, cei care suntem în sectorul bugetar, nu putem să declarăm că Acordul social nu a fost benefic. În mare, acordul a fost respectat de către guvernanţi, cu mici blocaje, dar am reuşit să ne atingem obiectivele, respectiv majorarea salariilor, în principal. Avem unele obiecţii referitoare la Legea Conflictelor Colective de Muncă pe care dorim să o aliniem la legislaţia europeană. Suntem convinşi că problemele semnalate vor fi remediate şi vom relua dialogul social", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Confederaţiei "Meridian", Viorel Huţuleac. El a adăugat că: "Sunt unele probleme şi în domeniul privat al legislaţiei muncii. Sectorul cel mai grav afectat este cel al industriei uşoare, unde forţa de muncă este exploatată în mod barbar. Oamenii lucrează în condiţii de muncă mizerabile, iar unii lideri sunt hărţuiţi de patroni". (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Parteneriatul Alba - Tolna pe noi coordonate
     După cum se ştie domnul Eugen Popa, preşedintele Consiliului judeţean Alba, se află în Ungaria, unde participă la Adunarea Generală a A.R.E. În drum spre Pecs, preşedintele Consiliului judeţean Alba s-a oprit în oraşul Szekszard (Tolna), unde s-a întâlnit cu noua conducere a judeţului, respectiv doamna Frankne dr. Kovacs Szilvia, preşedintele Consiliului judeţean, d-l Pogatsh Alajos şi d-l Pravics Josef, vicepreşedinţi. Domnul Eugen Popa a adresat sincere felicitări noilor aleşi pentru victoria în alegeri.
     Cele două părţi şi-au afirmat disponibilitatea de a adânci relaţiile bune existente între cele două regiuni. Astfel, s-a convenit intensificarea relaţiilor economice prin cele două Camere de Comerţ, cooperarea în domeniile agricol, cultură, sport, învăţământ - cu implicarea Direcţiilor de specialitate din cele două judeţe.
     S-a stabilit ca, în cadrul schimburilor de delegaţii între cele două consilii judeţene, să fie prezenţi şi gazetari care să facă posibilă cunoaşterea mai bună a realităţilor din Tolna şi Alba.
     Aşa cum ne relata domnul Eugen Popa, la Szekszard, delegaţia albaiuliană a fost primită excelent, mai ales că vizita a coincis cu aniversarea zilei de naştere a doamnei Szilvia.
     Preşedintele Consiliului judeţean i-a înmânat sărbătoritei un imens buchet de flori, marca Alba Iulia şi i-a urat, conform tradiţiei româneşti, multă sănătate, prosperitate şi succes în viaţă şi în cariera politică.
Florin ROMAN

Încheierea campaniei arheologice 2002
Primim de la Roşia Montană Gold Corporation S.A.
*În anul 2002, peste 70 de arheologi şi specialişti de la cele mai prestigioase instituţii de profil din România şi Franţa, care au lucrat cu 375 de muncitori, au întreprins importante cercetări incluzând următoarele zone: Valea Cornei, Cărpiniş, Gura Roşiei, Ignăteşti, Tăul Cornei, Cârnic, suprafaţă şi subteran.
     șantierLa data de 1 noiembrie 2002 au fost încheiate investigaţiile arheologice pe teren. O nouă campanie va începe în primăvara anului următor, având ca obiect zonele încă necercetate.
*Conservarea in situ a incintei funerare de la "Găuri Hop" şi restaurarea acesteia
     Identificarea, cartarea, studierea siturilor arheologice este un obiectiv major al companiei. Pe de altă parte, orice posibilitate de conservare a fost luată în considerare, deziderat pus în practică prin restaurarea "in situ" a incintei romane descoperită în anul 2002. Având în vedere importanţa incintei funerare romane descoperită în apropierea punctului "Hop-Găuri", RMGC şi-a asumat obligaţia de a conserva in situ acest obiectiv. Acesta va beneficia de o construcţie de protecţie temporară, urmând ca, la începutul anului următor, să se treacă la execuţia unui proiect de restaurare.
*Publicarea primului volum al cercetărilor arheologice de la Roşia Montană, 2000-2001
     Scopul declarat al companiei este de a asigura condiţiile necesare cercetării, înregistrării, protejării şi valorificării publice a patrimoniului cultural din zona Roşia Montană. În acest sens, RMGC finanţează apariţia primului volum al cercetărilor arheologice pentru campaniile 2000-2001, volum bilingv, care va apărea până la sfârşitul anului 2002. Lansarea acestui volum va fi acompaniată de evenimente culturale importante, realizarea unei expoziţii care să ilustreze principalele realizări ale Programului Naţional de Cercetare "Alburnus Maior", expoziţie ce va fi apoi itinerată la Alba Iulia şi Cluj Napoca, precum şi o masă rotundă având ca temă descoperirile arheologice de la Roşia Montană, dezbatere la care vor fi invitaţi specialişti reputaţi din România.
*Construirea unui nou muzeu în centrul istoric al Roşiei Montane
     RMGC şi-a exprimat disponibilitatea de a construi un nou muzeu în centrul istoric al Roşiei Montane, muzeu ce va fi amenajat în cinci clădiri monument istoric, ce vor fi restaurate şi reabilitate. Noul muzeu va adăposti cele mai importante descoperiri arheologice, rezultatele studiilor etnografice, arhitecturale, istorice, de istorie orală etc. Uriaşul efort a specialiştilor din diferite domenii merită să se regăsească într-un muzeu inedit în România, ca mod de abordare şi expunere.
*Centrul de informare din Roşia Montană
     Centrul de informare deschis în Roşia Montană este folosit pentru a ilustra eforturile şi principalele rezultate ale Programului Naţional de Cercetare "Alburnus Maior". În acest spaţiu pot fi consultate documentaţii cuprinzând rezultatele investigaţiilor arheologice din campania anului 2001.
*Baza şi depozitul arheologic
     RMGC a amenajat două clădiri în care sunt organizate Baza de cercetare arheologică şi Depozitul, care asigură condiţii pentru stocarea materialelor arheologice precum şi pentru prelucrarea lor primară.
     Organizarea bazei de cercetare arheologică a fost un alt obiectiv al companiei, bază în care, la dispoziţia cercetătorilor, se află cele mai moderne echipamente, fiind implementată o reţea informatică care permite lucrul simultan în bazele de date.
Dr. Dana MIHAI

Apel la parlamentarii de Alba
     "Sunt puţin supărat pe parlamentarii de Alba, deoarece nu fac front comun pentru a ne ajuta să ne păstrăm locurile de muncă. Aş da aici exemplul parlamentarilor de Hunedoara, care se mobilizează extraordinar în acest sens, deşi unităţile miniere din Hunedoara sunt mult mai slabe ca cele de la noi. Prin mobilizarea lor însă, ajută sindicatele să păstreze locurile de muncă, spre deosebire de parlamentarii de Alba, care, cu mici excepţii, nu se implică.
     Am avut o întâlnire la Bucureşti referitoare la proiectul Artur Andersen. Doar prefectul de Alba a luat o poziţie foarte tranşantă şi în favoarea unităţilor miniere din Alba", a spus Adrian Goşa, lider sindical Arieşmin Baia de Arieş. "Ceilalţi nu s-au prea auzit. Vreau să vă spun că după cele declarate de d-l prefect Rus la această întâlnire eu am crezut că-l schimbă. Am zis: d-le prefect să ştiţi că pentru verticalitatea d-voastră o să vă schimbe. N-a fost aşa şi ne-am bucurat", a mai adăugat Adrian Goşa. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.