Parteneriatul Alba - Tolna pe noi coordonate
După cum se ştie domnul Eugen Popa, preşedintele Consiliului judeţean Alba, se află în Ungaria, unde participă la Adunarea Generală a A.R.E. În drum spre Pecs, preşedintele Consiliului judeţean Alba s-a oprit în oraşul Szekszard (Tolna), unde s-a întâlnit cu noua conducere a judeţului, respectiv doamna Frankne dr. Kovacs Szilvia, preşedintele Consiliului judeţean, d-l Pogatsh Alajos şi d-l Pravics Josef, vicepreşedinţi. Domnul Eugen Popa a adresat sincere felicitări noilor aleşi pentru victoria în alegeri.
Cele două părţi şi-au afirmat disponibilitatea de a adânci relaţiile bune existente între cele două regiuni. Astfel, s-a convenit intensificarea relaţiilor economice prin cele două Camere de Comerţ, cooperarea în domeniile agricol, cultură, sport, învăţământ - cu implicarea Direcţiilor de specialitate din cele două judeţe.
S-a stabilit ca, în cadrul schimburilor de delegaţii între cele două consilii judeţene, să fie prezenţi şi gazetari care să facă posibilă cunoaşterea mai bună a realităţilor din Tolna şi Alba.
Aşa cum ne relata domnul Eugen Popa, la Szekszard, delegaţia albaiuliană a fost primită excelent, mai ales că vizita a coincis cu aniversarea zilei de naştere a doamnei Szilvia.
Preşedintele Consiliului judeţean i-a înmânat sărbătoritei un imens buchet de flori, marca Alba Iulia şi i-a urat, conform tradiţiei româneşti, multă sănătate, prosperitate şi succes în viaţă şi în cariera politică.
Florin ROMAN
Încheierea campaniei arheologice 2002
Primim de la Roşia Montană Gold Corporation S.A.
*În anul 2002, peste 70 de arheologi şi specialişti de la cele mai prestigioase instituţii de profil din România şi Franţa, care au lucrat cu 375 de muncitori, au întreprins importante cercetări incluzând următoarele zone: Valea Cornei, Cărpiniş, Gura Roşiei, Ignăteşti, Tăul Cornei, Cârnic, suprafaţă şi subteran.

La data de 1 noiembrie 2002 au fost încheiate investigaţiile arheologice pe teren. O nouă campanie va începe în primăvara anului următor, având ca obiect zonele încă necercetate.
*Conservarea in situ a incintei funerare de la "Găuri Hop" şi restaurarea acesteia
Identificarea, cartarea, studierea siturilor arheologice este un obiectiv major al companiei. Pe de altă parte, orice posibilitate de conservare a fost luată în considerare, deziderat pus în practică prin restaurarea "in situ" a incintei romane descoperită în anul 2002. Având în vedere importanţa incintei funerare romane descoperită în apropierea punctului "Hop-Găuri", RMGC şi-a asumat obligaţia de a conserva in situ acest obiectiv. Acesta va beneficia de o construcţie de protecţie temporară, urmând ca, la începutul anului următor, să se treacă la execuţia unui proiect de restaurare.
*Publicarea primului volum al cercetărilor arheologice de la Roşia Montană, 2000-2001
Scopul declarat al companiei este de a asigura condiţiile necesare cercetării, înregistrării, protejării şi valorificării publice a patrimoniului cultural din zona Roşia Montană. În acest sens, RMGC finanţează apariţia primului volum al cercetărilor arheologice pentru campaniile 2000-2001, volum bilingv, care va apărea până la sfârşitul anului 2002. Lansarea acestui volum va fi acompaniată de evenimente culturale importante, realizarea unei expoziţii care să ilustreze principalele realizări ale Programului Naţional de Cercetare "Alburnus Maior", expoziţie ce va fi apoi itinerată la Alba Iulia şi Cluj Napoca, precum şi o masă rotundă având ca temă descoperirile arheologice de la Roşia Montană, dezbatere la care vor fi invitaţi specialişti reputaţi din România.
*Construirea unui nou muzeu în centrul istoric al Roşiei Montane
RMGC şi-a exprimat disponibilitatea de a construi un nou muzeu în centrul istoric al Roşiei Montane, muzeu ce va fi amenajat în cinci clădiri monument istoric, ce vor fi restaurate şi reabilitate. Noul muzeu va adăposti cele mai importante descoperiri arheologice, rezultatele studiilor etnografice, arhitecturale, istorice, de istorie orală etc. Uriaşul efort a specialiştilor din diferite domenii merită să se regăsească într-un muzeu inedit în România, ca mod de abordare şi expunere.
*Centrul de informare din Roşia Montană
Centrul de informare deschis în Roşia Montană este folosit pentru a ilustra eforturile şi principalele rezultate ale Programului Naţional de Cercetare "Alburnus Maior". În acest spaţiu pot fi consultate documentaţii cuprinzând rezultatele investigaţiilor arheologice din campania anului 2001.
*Baza şi depozitul arheologic
RMGC a amenajat două clădiri în care sunt organizate Baza de cercetare arheologică şi Depozitul, care asigură condiţii pentru stocarea materialelor arheologice precum şi pentru prelucrarea lor primară.
Organizarea bazei de cercetare arheologică a fost un alt obiectiv al companiei, bază în care, la dispoziţia cercetătorilor, se află cele mai moderne echipamente, fiind implementată o reţea informatică care permite lucrul simultan în bazele de date.
Dr. Dana MIHAI
Apel la parlamentarii de Alba
"Sunt puţin supărat pe parlamentarii de Alba, deoarece nu fac front comun pentru a ne ajuta să ne păstrăm locurile de muncă. Aş da aici exemplul parlamentarilor de Hunedoara, care se mobilizează extraordinar în acest sens, deşi unităţile miniere din Hunedoara sunt mult mai slabe ca cele de la noi. Prin mobilizarea lor însă, ajută sindicatele să păstreze locurile de muncă, spre deosebire de parlamentarii de Alba, care, cu mici excepţii, nu se implică.
Am avut o întâlnire la Bucureşti referitoare la proiectul Artur Andersen. Doar prefectul de Alba a luat o poziţie foarte tranşantă şi în favoarea unităţilor miniere din Alba", a spus Adrian Goşa, lider sindical Arieşmin Baia de Arieş. "Ceilalţi nu s-au prea auzit. Vreau să vă spun că după cele declarate de d-l prefect Rus la această întâlnire eu am crezut că-l schimbă. Am zis: d-le prefect să ştiţi că pentru verticalitatea d-voastră o să vă schimbe. N-a fost aşa şi ne-am bucurat", a mai adăugat Adrian Goşa.
(F.R.)