Viteza cu care a fost adoptat - singurul lucru remarcabil al Bugetului de Stat pe 2003
Adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2003 are în opinia liderilor locali ai PD şi PNL o singură calitate: viteza remarcabilă cu care a fost votat. Deşi termenul limită până la care el trebuia votat de Parlamentul României este de 15 decembrie, "maşina de vot a Puterii" a lucrat extrem de bine în "stil Bumbeşti-Livezeni" şi l-a dat gata de promulgare în această săptămână. În rest, criticile sunt cele pe care le-au mai prezentat. Totuşi, deputatul PD de Alba, Alexandru Pereş, a reuşit să obţină nişte lămuriri din partea ministrului Finanţelor, Mihai Tănăsescu, referitor la cele trei amendamente pe care le-a propus. Astfel, beneficiarii Legii "Carnetului de moţ" pot cere subvenţionarea cu 50% a lemnului acordat din fondul ocoalelor silvice şi a transportului pe CFR a materialului lemnos sau produselor pentru că aceste sume sunt cuprinse în bugetul Ministerului Agriculturii şi în cel al MLPTL. Cât despre sumele necesare subvenţionării energiei termice, ele sunt cuprinse în bugetul Consiliului judeţean Alba, iar cele pentru echilibrarea bugetelor localităţilor din zona montană (unde taxele şi impozitele sunt reduse cu 50%) ele se află tot la Consiliul judeţean Alba.
Anca DINICĂ
"Moartea clinică" a Partidului Democrat
Nu a lipsit mult ca criza de autoritate a lui Traian Băsescu - în genul celei reproşate cândva lui Petre Roman - manifestată marinăreşte în conflictul cu Bogdan Niculescu Duvăz, unul din vechii "baroni" PD, să accelereze dezintegrarea Partidului Democrat aflat de câtăva vreme, după cum afirmă unanim analiştii politici, într-o debusolare totală. Mârâitul în surdină al celorlalţi încă puternici "baroni" din echipa fostului preşedinte, mă refer la Alexandru Sassu, liderul grupului parlamentar din Cameră şi Radu Berceanu, preşedintele puternicei organizaţii din Craiova, perspectiva unui iminent val de demisii precum şi tăcerea semnificativ ameninţătoare a unor lideri de filiale l-au determinat pe Traian Băsescu să facă un foarte util pas înapoi. Destul de surprinzător pentru un preşedinte a cărui inabilitate politică a devenit proverbială.
În euforia preluării conducerii de la Petre Roman, Traian Băsescu a imprimat imediat partidului o linie agresivă îndreptată mai ales împotriva PSD. Speranţa sa declarată era ca PD să-şi adjudece electoratul social-democrat pe măsură ce acesta ar fi fost nemulţumit de vicisitudinile aplicării programului de guvernare. Ţinta electorală propusă: o audienţă de 14 - 17% până în noiembrie 2002 şi 20% la alegerile din anul 2004. Ceea ce a urmat se cunoaşte. În lipsa unui program alternativă la cel promovat cu eficienţă vizibilă de PSD, Băsescu s-a lansat într-un zgomotos război al declaraţiilor cu actuala Putere. Noua echipă din Modrogan, alcătuită în cea mai mare parte din tineri cvasi-necunoscuţi, nu a reuşit să se impună pe arena politică sau în media. Iar "greii" păstraţi în conducere, cei care l-au sprijinit în preluarea puterii s-au retras curând în umbră, bulversaţi de stilul haotic, excesiv de autoritar, incoerent şi lipsit de perspectivă al noului preşedinte. Curând, sondajele de opinie au arătat nu o creştere a audienţei ci o scădere semnificativă a acesteia, ultimul sondaj situând Partidul Democrat undeva în jur de 9%. Ca o consecinţă firească, importante organizaţii locale - Bistriţa - Năsăud, organizaţia sectorului 2 Bucureşti etc. - au fost pur şi simplu decimate prin trecerea membrilor la PSD şi într-o mică măsură la PNL. Până în prezent Partidul Democrat a pierdut câţiva parlamentari, printre care nume sonore ca Cristian Dumitrescu, Simona Marinescu, Sorin Vornicu, peste 600 de primari şi alte sute de consilieri locali. Insuccesele PD se manifestă pregnant nu numai în planul politicii naţionale ci şi pe plan extern. În dorinţa de a avea totuşi un discurs politic, altul decât al PSD, Traian Băsescu a abandonat linia social-democrată şi a alunecat tot mai mult spre dreapta. Numai că aici locul este ocupat în totalitate de PNL, partid care după venirea la conducere a lui Theodor Stolojan lucrează temeinic la refacerea structurilor din teritoriu şi caută cu disperare un aliat pe care nu-l găseşte. Izolarea în care turbulentul Băsescu se încăpăţânează să ţină partidul a îndepărtat şi susţinătorii din Internaţionala Socialistă care, după cum afirmă Niculescu Duvăz, abia dacă mai dau câte un telefon.
Ideea alegerilor anticipate a creat un adevărat seism la vârful Partidului Democrat. Lupta surdă între lupii tineri şi vechea gardă, împuţinată dar hârşită în bătălii politice, a căpătat accente dramatice. Există voci insistente, care îl acuză pe preşedinte că s-a transformat în "gropar al partidului" şi a adus PD în "moarte clinică". Într-adevăr doctrinar, aşa cum se prezintă acum, Partidul Democrat nu mai are loc pe scena politică şi este destinat irefutabil dezagregării. Nimeni nu mai crede că orgoliosul Băsescu şi neexperimentaţii săi locotenenţi vor fi în stare să întoarcă din drum partidul. Şi chiar dacă ar dori acest lucru, terenul râvnit al social-democraţiei este adjudecat acum definitiv de PSD.
Este foarte clar că alegerile anticipate ar reduce semnificativ numărul parlamentarilor democraţi. Şi pentru că, potrivit practicii recunoscute oamenii de la "centru" trebuie să fie reprezentaţi corespunzător, bătălia se duce pentru reducerea candidaţilor din teritoriu pe locurile eligibile. Aşadar a început prigoana împotriva filialelor care au dus o politică relativ independentă, eludând decizia conducerii centrale de a nu colabora sub nici o formă cu PSD. Acesta este secretul formării celor două tabere în PD Alba, evidenţiate îndeosebi cu prilejul alegerii noului preşedinte al Consiliului judeţean Alba, Eugen Popa. Exponentul colaborării cu PSD, preşedintele filialei Mircea Hava a fost "lucrat" energic de tabăra deputatului Alexandru Pereş, susţinut de vicepreşedinţii Ion Dumitrel şi Doru Cetean. Deputatul Pereş nu are decât dorinţa omenească de a rămâne în graţiile conducerii centrale pentru a-şi păstra şi la viitoarea legislatură statutul de parlamentar.
Într-o perioadă imediat următoare este de aşteptat, la nivel naţional, ca degringolada PD să se accentueze ireversibil.
Mihai BABIŢCHI
Disputa "pantalonilor scurţi" continuă
Liberalii îi provoacă pe liderii PSD Alba la o discuţie publică pentru a vedea cine este de fapt purtătorul
Bugetul de stat pe anul 2003 a generat în plan local o dispută straşnică între preşedintele PNL Alba Teodor Atanasiu şi deputatul PNL Dan Simedru, pe de o parte şi "Biroul de presă" al PSD Alba pe de altă parte. După ce, nemulţumit de prevederile bugetare în general şi cele referitoare la judeţul Alba în special, deputatul Simedru a declarat că "bugetul este în pantaloni scurţi", replica pesedistă n-a întârziat. O replică pe care Dan Simedru o consideră un atac grosolan la persoană, dar şi o încercare de manipulare a cetăţenilor. În cadrul unei conferinţe de presă, domnia sa a arătat că în replica PSD se găsesc răstălmăciri şi confuzii care vin "ori din neştiinţa marelui economist de magazie care se ascunde în spatele Biroului de presă al PSD Alba, ori sunt o încercare de mascare a acţiunilor criticabile ale actualei puteri şi de manipulare a cetăţenilor". Astfel, spune el, sumele exagerat de mari aflate la dispoziţia Guvernului, despre care se face vorbire în primul discurs critic al PNL Alba, nu sunt aşa cum spune comunicatul PSD pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor de vreme ce chiar guvernul actual a descentralizat către bugetele locale aceste sarcini. Ele au un cu totul alt scop - doritele alegeri anticipate. "La faptul că am criticat alocarea unui miliard de lei pentru masa festivă de la 1 Decembrie 2003, PSD-ul răspunde în stilul caracteristic că s-a alocat pentru buna desfăşurare a Zilei Naţionale, spunând toate acestea de parcă reuşita Zilei României înseamnă consumarea unui miliard de lei pentru un chiolhan. Mai mult, fac trimiteri la sumele cheltuite în 1998 pentru 1 Decembrie criticând parada militară şi festivităţile de atunci în timp ce ei cer de la Guvern un buget de 200 de miliarde de lei tocmai pentru a organiza o sărbătoare cu paradă militară, defilări, covor roşu etc. în anul 2003" iar lista confuziilor ar putea continua. Ca atare, cei doi lideri liberali îi provoacă "pe pricepuţii Ioan Rus şi Eugen Popa, la o discuţie despre bugetul judeţului, discuţie publică din care sperăm ca împreună cu moderatorii pesedişti să înveţe şi ei ceva".
Anca DINICĂ